Verbod op te dunne modellen

 

Nieuws rondom modellen gaat vaak over het uiterlijk en met name het lichaam. Modellen moeten voldoen aan bepaalde eisen die aansluiten bij het schoonheidsideaal en lang niet altijd reëel zijn. Er is al eerder veel ophef ontstaan rondom de modellen die te dun zouden zijn op de catwalk en in tijdschriften. Modellen zijn intussen al een stuk gezonder dan vroeger doordat zij zich meer bewust zijn van gezond slank blijven en omdat men er meer op let. Toch zien we nog steeds extreem dunne modellen op de catwalk die een ongezond gewicht hebben. Frankrijk wil maatregelen treffen en te dunne modellen gaan verbieden.

model
Bron

Volgens ELLE staat Frankrijk op het punt om een wet aan te nemen waarin staat dat ieder model moet kunnen aantonen dat zij een gezond BMI heeft. Ze willen modellenbureaus bestraffen wanneer zij modellen in dienst nemen met een ongezond laag gewicht. Dit kan met een geldboete die kan uitlopen tot maximaal €75.000 euro of een celstraf van een half jaar. Marisol Touraine, Franse minister van Volksgezondheid, geeft aan dat het belangrijk is dat fashion modellen goed letten op hun gezondheid. Ze zijn een voorbeeld voor jongere meisjes die model willen worden en hen als voorbeeld zien.

Israël was het eerste land die in 2013 acties ondernam tegen ongezond magere modellen op de catwalk. In Milaan geldt deze wet ook sinds 2013 envnu staat ook de modestad Parijs op het punt om deze wet aan te nemen. Als dit doorgezet wordt, kan dit heel wat betekenen voor de modellenwereld en het schoonheidsideaal waar wij naar kijken.

catwalk
Bron

Frankrijk telt zo'n 40.000 mensen met anorexia waarvan 90% tiener is. De Franse regering hoopt met deze nieuwe wet het aantal mensen met anorexia terug te dringen. Ik denk dat ook rondom dit nieuws over het figuur van modellen heel wat ophef kan ontstaan. Hierdoor zullen de 'eisen' van het schoonheidsideaal wellicht verschuiven en we krijgen een gezonder en realistischer voorbeeld te zien. Tegelijkertijd zijn er ook gewoon vrouwen die van nature smal gebouwd zijn en geboren worden met een 'gunstig' metabolisme. Dit betekent niet direct dat je dan ongezond bent. Dat zou dus betekenen dat deze vrouwen strafbaar zouden zijn als zij modellenwerk zouden doen.

Bron: ELLE.nl

Wat vind jij ervan als deze wet er zou zijn?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisa - Woensdag 18 maart 2015 16:21
Wauw wat een goed initiatief!
De modellen zijn een voorbeeld voor velen.
Erica - Woensdag 18 maart 2015 16:26
Ik vind het goed als deze wet er komt. Modellen moeten zich vaak aan een streng dieet houden om het 'goede' figuur te hebben en krijgen hierdoor dikwijls problemen rondom eten. Bovendien kan dit er inderdaad voor zorgen dat het aantal patiënten met een eetstoornis afneemt, doordat men zich misschien gaat vergelijken met gezonde mensen in plaats van met graatmagere modellen. En daarnaast: gezonde modellen zijn toch veel mooier dan die meiden met (extreem) ondergewicht?
- - Woensdag 18 maart 2015 16:39
IK STEM VOOR.
miri - Woensdag 18 maart 2015 16:44
vandaag stem dag! ik stem ook voor!
DragonFly1991 - Woensdag 18 maart 2015 16:46
Is het eindelijk zover? Gisteren had ik er toevallig nog een discussie over met mijn man toen we naar "shopping queens keken"( haha hij moest ). Hij vond 1 van de dames erg dun en zei dat hij vond dat Slivia zeer opgeknapt was sinds haar verslaving en in de loop van haar werk als model. Zo is ze prachtig op haar eigen manier.

En natuurlijk zijn er ook mensen die vinden dat modellen juist dun horen te zijn, maar dat is toch niet reëel?
merlijntje - Woensdag 18 maart 2015 17:35
Dit zou echt super zijn! Dat de rest van de wereld ook maar snel volgt: )
Liz - Woensdag 18 maart 2015 17:56
ik vind het wel heel dubbel. ik heb twee vriendinnen van de basisschool die nooit een eetprobleem hebben gehad, super dun zijn en nu modellenwerk doen op heel hoog niveau. Dun zijn betekend niet meteen ongezond zijn. Ik vind het echt wel een goed initiatief want iets ongezonds moet je zeker niet promoten en ons schoonheidsideaal is vaak verre van realistisch, maar zulke harde regelgeving is niet gebaseerd op de menselijke maat.
Katja - Woensdag 18 maart 2015 18:18
Wauw, super goed!
RosieV - Woensdag 18 maart 2015 18:21
Als je naar doutzen kijkt ook.
Harstikke dun en echt niet van nature. Die leeft op salades en sporten. Net zoals die ariania grande die de laatste jaren ook dunner is geworden. Als je haar vergelijkt toen met rood haar.

En allemaal heilig zeggen dat ze genieten van dat gezonde eten.

Tuurlijk....
S - Woensdag 18 maart 2015 18:45
Denk dat ze niet wakker liggen van 75.000 euro boete maargoed.

En Israel is geen stad..
AnaMan - Woensdag 18 maart 2015 19:15
"Israël was de eerste stad " ? Land.

Maar dit bereikt niets; als iemand in Frankrijk populair wordt dan gaat ze toch lekker in Londen of Rio wonen en werken? En kennen wij niet zoiets als anti-discriminatie wetten? Volgens mij valt *al* het onderscheid maken op uiterlijke kenmerken daaronder...

Denk dat het EU-strafhof daar ook zo over zal denken.
Lisa - Woensdag 18 maart 2015 19:27
Ik vind die maatregel van geldboetes op een te laag BMI super goed.
Dit zou echt overal als 'standaard' moeten gelden. Niet enkel voor meisjes met een eetstoornis werkt dit enorm triggerend, ook mijn vriendinnen klagen vaak over het feit dat hun vriendje verwacht dat ze eruit zien als modellen, omdat ze denken dat dat de norm is. Waar gaat de wereld toch naartoe?
annelie - Woensdag 18 maart 2015 20:24
Super goed! Ik stem absoluut voor!
S - Woensdag 18 maart 2015 20:36
Heel goed, ik ben voor
Iris - Woensdag 18 maart 2015 20:51
Helemaal voor. En hopelijk pikken andere landen dit idee ook op.
jazzenballet - Woensdag 18 maart 2015 21:05
Dat mogen ze gerust overal doen!
anoniempje - Woensdag 18 maart 2015 21:08
Wauw, zo goed!
Eva - Woensdag 18 maart 2015 21:15
Aan de ene kant ben ik voor en aan de andere kant tegen... Natuurlijk wil ik niet dat modellen mensen triggeren. Maar aan de andere kant zijn er gewoon modellen die er zo uitzien en die gewoon niet aankomen wat ze ook eten. Net als in real-life alle vormen mensen komen voor. Moeten dunne mensen dan ook een boete krijgen als ze op straat lopen..
Anaisa - Woensdag 18 maart 2015 21:29
Veel beter, want meisjes vergelijken zich heel snel met die dunne modellen bv uit tijdschriften
sindy - Woensdag 18 maart 2015 22:10
@Eva: De modellen krijgen geen boete maar het bureau. Kansloos idee, de bureau's omzeilen het of ze betalen het bedrag gewoon. Beter is het om ipv modellen personality's (mensen die in de eerste instantie bekend zijn om hun talent, acteren, zingen) te gebruiken. Gelukkig gebeurt dat steeds vaker. Zet eerst maar eens echt een carriere als zangeres of actrice/muziekkant neer ipv andersom. Ook uit onderzoeken blijkt dat merken die echte personality's aan hun merken verbinden, bv. Linda de Mol, vaker en meer worden verkocht.
Flower girl - Donderdag 19 maart 2015 01:35
Eerlijk gezegd, al durf ik het bijna niet te zeggen na al deze reacties, maar vind ik zelf dunne modellen wel gewoon echt mooi. Tuurlijk wil ik niet dat het mensen aan een ES helpt en dat het triggert. Maar zelf vind ik het gewoon mooi. Er is wel natuurlijk iets als TE dun... dus mijn vraag is meer waar ligt de BMI-grens. Sommige modellen zijn van nature heel dun, maar van nature zijn zij niet super super dun, en dat hoef ik ook niet te zien.

Maar gewone dunne modellen mag ik wel graag zien. Waar ligt de grens....?
ikke - Donderdag 19 maart 2015 06:00
Mijn eetstoornis komt niet doordat ik graag zo dun zou willen zijn als een model.... dus in hoeverre zou mij dat ooit geholpen hebben? Maar ik vind het verder wel een ok idee.. en hoe gaan ze dan om met te zware modellen? Ook een boete?
Me - Donderdag 19 maart 2015 07:48
Er zijn nu eenmaal dunne mensen en die zijn ook wel eens model. Let's get over it.
Anne - Donderdag 19 maart 2015 09:46
Ik vind dit wel goed.
Maar ik vind dat wij veel te veel modellen zien overal,zo wie zo.
Anoniem - Donderdag 19 maart 2015 20:11
Dit is de eerste keer dat ik reageer. Waarom is niets goed? Dun zijn is niet goed, dik zijn is niet goed, maar normaal zijn is ook niet goed... Ik snap dat er heus wel te dunne modellen zijn, maar waar ligt de grens?? Ik ben zelf ook dun en heb bijna ondergewicht, ik sport nooit en snoep heel veel, maar toch wordt ik niet dikker. En wat met te dikke modellen? Krijgen die ook een boete omdat ze te dik zijn?? Tegenwoordig is het alleen nog maar goed als je curves hebt. Nou, die heb ik niet en iedereen moet maar gewoon voor zichzelf uitmaken wat diegene mooi vindt.... Ik snap deze wereld gewoon niet meer!!
M. - Donderdag 19 maart 2015 21:49
Denk wel dat het goed zou zijn als deze wet er zou komen. En let wel; er is een verschil tussen dun zijn van nature en ongezond dun zijn. Het zal heus niet zo zijn dat er nu ineens geen dunnere modellen meer mogen rondlopen, maar ik zou het persoonlijk best fijn vinden als de modellen met een echt te laag en ongezond bmi niet meer worden gepresenteerd als de ultieme schoonheid op de catwalk. Dat zou ik alleen reëel vinden als er dan één zo'n model loopt tussen mensen die allemaal een verschillende bouw hebben, als één van de verschillende soorten type lichamen die er zijn. Niet als standaard waarbij ál die modellen er zo uitzien en het lijkt of dat het enige is wat mooi is.
D - Vrijdag 20 maart 2015 00:34
Ik hoop niet dat ik nu iedereen over me heen ga krijgen, maar eigenlijk vind ik dan ook dat ze modellen met overgewicht ook moeten verbieden.
Stardust - Vrijdag 20 maart 2015 16:28
Ik vind dit echt een super goed idee! Ik word zelf best wel getriggerd door super dunne modellen, en dat is in mijn herstelproces natuurlijk niet suuper handig haha. Ik vind dit dus echt een top idee!
Anne - Vrijdag 20 maart 2015 17:36
Dit lezen maakt mij zo blij! Ik ben helemaal voor!
Theepotje - Vrijdag 20 maart 2015 17:51
Ja dag. Een boete op basis van je lichaamsbouw of gewicht. Dat is toch geen progressie? Kleding staat gewoon mooi op slanke modellen, bovendien is het een beroep. Het is belachelijk dat kinderen daar een voorbeeld aan zouden nemen. Als het bekend is dat te magere modellen niet gezond zijn is de verleiding niet groot om hun voorbeeld te volgen, lijkt mij. Eerder wordt er voorbeeld genomen aan rolmodellen uit de omgeving, die werkelijk invloed hebben in hun leven. Daarnaast volgen veel kinderen ook het voorbeeld van popsterren, die ook mager kunnen zijn. We kunnen moeilijk iedereen met ondergewicht een boete opleggen.