Veel jonge kinderen vinden zichzelf onterecht te dik

 

Opmerkelijk veel jonge kinderen met een normaal lichaamsgewicht hebben een verstoord lichaamsbeeld. Dat blijkt uit een onderzoek van GGD Midden-Nederland in samenwerking met het VUmc. Omdat deze kinderen nog in de groei zijn, lopen ze door onnodig te lijnen het risico op een voedingstekort.

Bovendien kan dit lijngedrag leiden tot een eetstoornis. Bij de preventie hiervan kan de jeugdgezondheidszorg een belangrijke rol spelen.

Voor het onderzoek werden 11.000 Utrechtse leerlingen ondervraagd over hun lichaamsbeeld en lijngedrag. Hieruit bleek dat 2,9% van de jongens en 6,9% van de meisjes in groep zes van de basisschool - 9 en 10 jaar - zichzelf onterecht te zwaar vindt. Op de middelbare school liggen deze percentages nog hoger. Daar vindt 8,6% van de jongens en 27,5% van de meisjes in de tweede klas (13 en 14 jaar) zichzelf onnodig te dik. En van deze kinderen is meer dan de helft aan de lijn. Deze cijfers zijn alarmerend.

Om af te vallen gebruiken de kinderen verschillende manieren, zoals minder eten en meer bewegen, maar ook het volgen van een dieet of soms zelfs het gebruik van laxeermiddelen. Dit gedrag kan ertoe leiden dat kinderen te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen of een eetstoornis ontwikkelen.

De jeugdgezondheidszorg kan een belangrijke rol spelen bij de signalering van onnodig lijngedrag. De jeugdgezondheidszorg roept nagenoeg alle kinderen op vaste leeftijden op voor een gezondheidsonderzoek. Daarin besteden zij ook aandacht aan de preventie van overgewicht en obesitas. Het onderzoek laat zien dat het ook belangrijk is aan kinderen met een normaal gewicht te vragen wat zij van hun lichaam en gewicht vinden en of zij lijnen.

Bron: Vumc

Hoe is dit bij jou op school?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dana - Woensdag 20 april 2011 15:45
Er is niet aoveel aandacht op onze school voor zelfbeeld etc. daar mochten ze wel eens wat aan doen. Dat zou echt veel problemen oplossen. En bijna alle miesjes die ik ken vinden zichzelf te dik en meer dan de helft is echt aan de lijn of heeft pogingen er toe.
Ik vind dat er echt wat mee mag worden gedaan. En dat is niet zomaar.

X
jopie - Woensdag 20 april 2011 15:54
"of soms zelfs het gebruik van laxeermiddelen." Laten ze daar ook wat aan doen! Mijn dochter van bijna 13 kreeg zonder problemen (voor heel veel geld) 2 laxeerpillen bij de een drogist omdat ze een heel potje te duur vond!
Sophie - Woensdag 20 april 2011 19:24
Ik wist wel dat veel meisjes zichzelf te dik vinden, maar dit is echt erg veel, vooral dat er zoveel mensen lijnen! Ik vind idd dat hier echt iets aan gedaan moet worden, dit is echt te erg!
paardengek - Woensdag 20 april 2011 19:36
Ja vind je het gek!???
Er wordt telkens op tv gezegd dat zoveel kinderen overgewicht hebben.
Er wordt op school uitleg gegeven wat je aan overgewicht moet doen.
Er worden acties gehouden tegen overgewicht.
Dan wordt je toch ook bang om overgewicht te krijgen!?
Zo begon het ook bij mij gedeeltelijk.
Roosje - Woensdag 20 april 2011 21:30
Hé, dit las ik eergister ofzo in onze krant ook!
Ik vind het goeie zaak dat er ook aandacht komt voor deze kant van gewichtsproblematiek, om het zo maar even te zeggen. In onze maatschappij wordt ontzettend veel aandacht besteed aan bewust eten, dieten, overgewicht enz. enz. Op elk product staan tegenwoordig voedingswaarden en voor mensen die gevoelig zijn voor lijnen en een negatief lichaamsbeeld is dat echt geen pre!

Ik heb ook een ES ontwikkeld omdat ik mezelf te dik vond (ik had geen overgewicht oid) en begon te lijnen. Toen heb ik een mijn moeder zien sonja-bakkeren en dan ga je zelf eens op onderzoek uit, calorien tellen enz. enz.

tja overgewicht is misschien een probleem maar ik kom de rest van mijn leven volgens mij niet af van mijn ES. Ik werk keihard aan mijn ES maar ik ben ervan overtuigd dat ik altijd een iets te "bewuste" eter zal blijven.
Chao - Donderdag 21 april 2011 14:12
Dit is echt te erg voor woorden. Bij ons wordt er een meisje van 9 jaar opgenomen, en zelfs mijn nichtje van 7 vindt zichzelf te dik ! Waar gaat het toch naartoe in deze wereld ?
Als het zo verdergaat heeft binnenkort meer dan 50% van de bevolking last van een [beginnende] eetstoornis !
ThattGirl - Dinsdag 5 juni 2012 17:15
ik vind dat er meer aan moet gedaan worden
op scholen. zelfs bij mij op school 17-18-19 jarige
weten niet allemaal wat een eetstoornis in houd!
ongeruste moeder - Donderdag 13 februari 2014 20:00
Ik kan op Internet alleen maar tips vinden voor ouders met te dikke kinderen. Ik zoek tips hoe je als ouder op je dochter van 9 het beste kan reageren wanneer ze zegt dat ze te dik is, wat niet het geval is.
Iemand tips, zeggen dat ze niet dik is helpt niet.