Tumblr gaat de strijd aan met pro-ana

 

tumblrTumblr is een favoriete plek voor pro-ana, thinspo's en pro-automutilatie. Vorige week kwam dit al in het nieuws, omdat een aantal pro-ana meisjes aan de Huffington Post vertelden over hun gevoelens, idealen en ideeën rondom afvallen en hun ideale gewicht.

Tumblr gaf toen  aan strenger te willen optreden tegen blogsites die eetstoornissen, automutilatie en ander destructief gedrag promoten. Gisteren kwam de site met een statement waarin staat dat dergelijke blogs zullen worden aangepakt.

pro-ana
bron: Tumblr.com

De betreffende sites krijgen een week de tijd om destructieve inhoud te verwijderen. Ook komen er waarschuwingsberichten als je zoektermen gebruikt als thinspo, anorexia, pro-ana en bulimia. Blogs die bezoekers tips geven over hoe ze kunnen afvallen, automutileren of zelfmoord kunnen plegen, of deze activiteiten zelfs verheerlijken, zullen niet meer worden toegelaten op Tumblr. De waarschuwingsberichten zijn in de trant van: "Eetstoornissen zorgen voor serieuze gezondheidsproblemen en kunnen levensgevaarlijk zijn. Neem contact op met (organisatie) op (telefoonnummer) of (website)."

harriet brown

Tumblr zegt: "We zijn begaan met, ondersteunen en beschermen de vrijheid van meningsuiting van onze gebruikers. Maar we moeten een grens trekken. Als bedrijf hebben we besloten dat sommige inhouden niet meer welkom zijn op Tumlr."

Tumblr heeft een oproep gedaan aan haar gebruikers om meningen en tips te geven met betrekking tot deze beslissing. Deze reacties zijn heel verschillend. Sommigen - waaronder de National Eating Disorders Association - juichen het initiatief van Tumblr toe. Anderen zijn boos omdat "Tumblr de enige plek is waar ik mij vrij kan uiten". Velen zijn ook kritisch: zal dit nieuwe beleid wel werken? En zijn de waarschuwingsberichten wel functioneel?

Bron: https://www.huffingtonpost.com/ en https://staff.tumblr.com/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anne - Vrijdag 24 februari 2012 13:05
EINDELIJK.
Paeches - Vrijdag 24 februari 2012 13:10
Daar heb ik zo lang opgezeten toen ik het zo moeilijk had.
Erin - Vrijdag 24 februari 2012 13:11
Inderdaad, eindelijk.
Zij&ik - Vrijdag 24 februari 2012 13:20
(Die laatste afbeelding vind ik GEWELDIG!)
Sabb. - Vrijdag 24 februari 2012 13:34
Inderdaad een goede grens. (:

Ik hoop alleen niet dat mijn blog verwijderd wordt want ik post veel m.b.t. mode, maar ook nog omtrent eetstoornissen..
curedeva - Vrijdag 24 februari 2012 13:57
Ik vind het goed dat ze alternatieve sites enz. laten zien. Ik denk dat dat het makkelijker maakt voor jongeren die voor het eerst op pro-ana sites komen, om naar gezondere sites/e.a. te gaan.
Please - Vrijdag 24 februari 2012 14:01
Ah, super!
Ik ben alleen nu aan het recoveren, alleen daar staat veel fitspo op (gezonde quotes zoals ''stay healthy, eat healthy, smile more!'').
Worden die blogs ook verwijdert.. ?
M - Vrijdag 24 februari 2012 14:04
Eindelijk.
nikki - Vrijdag 24 februari 2012 15:39
ja mijn dash werd al volgespamt ermee. maar ik volg zoveel mensen van afvallen op gezonde manier, welke groenten goed zijn met welke vitaminen enzo als ze dat verwijdern zou zo zonde zijn. D:
naomieh - Vrijdag 24 februari 2012 15:43
Eindelijk. x324948048403
- - Vrijdag 24 februari 2012 15:51
Ik heb zelf 2 tumblr accounts: eentje met van alles over tv-series enzo, en op de andere gaat inderdaad net zoals die van Please over recoveren. Ik volg ook allemaal leuke mensen die op een gezonde manier afvallen of zelf herstellen van een eetstoornis. Ik heb zelf wel al een paar keer vervelende berichten gehad van pro-ana blogs, die vroegen of ik mee wou doen met een afvalwedstrijd, waar ik dan ook erg boos om ben geworden. Ik vind het goed als ze die pro-ana blogs verwijderen, maar die gezonde afvalblogs mogen van mij blijven bestaan, net zoals die van de mensen die beter aan het worden zijn.
Proudteam - Vrijdag 24 februari 2012 15:56
Tumblr heeft gezegd dat blogs die gaan over gezond eten, koken, leven en sporten niet verwijderd worden. Ook fashionblogs worden niet geweerd. Het gaat echt puur om de blogs die destructief gedrag stimuleren en motiveren. Bijvoorbeeld tips over purgeren, ondergewicht krijgen, automutilatie, etc.
Me (L) - Vrijdag 24 februari 2012 15:59
Pff... Daar ben ik echt zooooo blij om! Ik heb zelf ook tumblr, maar zit er (ook om die reden) niet meer erg veel op. Nu denk ik dat ik er ook vaker op ga zitten (:
x
Layla - Vrijdag 24 februari 2012 17:20
Finally! Ik vond het zooo moeilijk dat als ik op Tumblr was, er allemaal thinspo om me heen werd gepost, verschrikkelijk was dat. Op een gegeven moment ging het me gewoon weer triggeren en kón ik niet meer normaal op Tumblr zitten. Echt fijn dat dit nu wordt gedaan!
sophia-lauren - Vrijdag 24 februari 2012 17:30
Goooooood news! Yes, in the pocket! Goed voorbeeld doet hoop ik goed volgen, laat andere social media...dit voorbeeld maar eens volgen! Ik stem voor!
Laira - Vrijdag 24 februari 2012 18:58
Ik vind het jammer.
Het spijt me, en misschien mag ik het hier niet zeggen,
Maar ik kijk wel veel naar thinspo op tumblr...
Anoniem - Vrijdag 24 februari 2012 19:50
Aan de ene kant vind ik het goed. Tips om te braken en het motiveren/stimuleren van eetstoornissen en automutilatie vind ik afschuwelijk. Maar! Ik snap ook heel goed dat Tumblr een plaats is waar je jezelf kan uitdrukken. En ik ben zelf iemand die een blog op Tumblr heeft, deels thinspo/recovery, en ik heb er juist heel veel steun aan, doordat ik met andere meisjes kan praten over mijn eetstoornis. Inmiddels heb ik wel hulp, maar dit blijft me goed helpen. Daarnaast denk ik dat Tumblr met deze maatregel misschien wel meer kwaad dan goed doet. Mijn ouders hebben Tumblr een tijd geblokkeerd om me te helpen, maar dat gebeurde totaal niet. Ik kon er toen helemaal niet meer over praten, waardoor ik nog meer alles opkropte en dagenlang alleen maar kon huilen of alleen maar gevoelens ging onderdrukken.

Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat Tumblr beslist niet wil dat dit soort praktijken plaatsvinden. En ze hebben het volste recht als bedrijf dit zo te bepalen. Ze verbieden het niet overal, alleen wel als je gebruik maakt van hun service. Net zoals dat in jouw huis ook regels gelden.
Faye - Zaterdag 25 februari 2012 14:49
Ik vind het een goede zaak, vroeg me al af waarom dit werd toegestaan.. omdat ik bedoel, sommige teksten en alles waren wel heel extreem..zoals die tips om te braken en alles.. dat gaat gewoon te ver. Vind het ook wel jammer, haal(de) daar wel altijd plaatjes vandaan.. dat dan weer wel. Maar tis goed dat ze dit gaan doen.
Janique - Dinsdag 13 maart 2012 19:15
Ja, hier ben ik nou blij mee. Ik weet dat het voor vriendinnen best een inspiratie bron is geweest, dus als dat weg zou zijn zou dat vast helpen voor meisjes die eigenlijk "net beginnen", dat er geen extra motivatie is eigenlijk...