Tot op het bot: Vechten tegen anorexia

 

Vel over been. Amper xx kilo en continu je eetlust onderdrukken vanwege een niet te doorbreken negatief zelfbeeld. Dat is hoe de meiden in het BNN-programma Tot Op Het Bot er aan toe zijn. Samen met Leontien van Moorsel en een team van behandelaars gaan ze het keiharde gevecht aan gaan om hun ziekte te overwinnen. Het leven van de jonge meiden draait alleen nog maar om wat en hoeveel ze eten. Niet alleen van hun lijf, maar van hun hele leven blijft er weinig over. Tot Op Het Bot wordt gepresenteerd door Sophie Hilbrand en is vanaf 14 november iedere donderdag om 20.30 uur te zien bij BNN op Nederland 1.

leontien van moorsel tot op het bot

Ex-wielrenster Leontien weet als geen ander hoe het is om anorexia te hebben. Zelf overwon ze de ziekte na een jarenlange strijd. Leontien: ‘Het gevoel dat ik had in de periode van mijn ziekte gun ik niemand. Als je daarna weer in balans komt, kun je de hele wereld aan. Dat wil ik met deze meiden ook bereiken. Ze hebben allemaal bewezen dat het vechters zijn, anders hadden ze dit zichzelf nooit aan kunnen doen. Als ze die energie omzetten in iets positiefs kunnen ze er veel sterker uitkomen en leggen ze de basis voor de rest van hun leven.'

In de eerste aflevering van Tot Op Het Bot is te zien hoe de 16-jarige Rafaela gebukt gaat onder haar eetstoornis. Met haar lengte van 1.77 en een gewicht van slechts x kilo is haar situatie levensbedreigend. Haar ouders en broers zien met lede ogen aan hoe ze met de dag achteruitgaat. Ze hopen het tij te kunnen keren door de hulp in te roepen van Leontien.

In de tweede aflevering is de 21-jarige Lina in haar benauwend kleine leefwereld te zien. Ze is veel moe, heeft het altijd koud en kan zich nauwelijks concentreren op haar studie. Lina droomt van een gelukkig leven met haar vriend Alexander met wie ze hoopt te trouwen. Halverwege het traject besluit Lina op aanraden van Leontien en haar therapeuten een maand naar Portugal af te reizen voor een intensieve therapie. Daar komt ze erachter wat haar eetstoornis veroorzaakt heeft en wat het nog in stand houdt. Kan en durft Lina daarna echt los te laten?

In aflevering 3 ontmoeten we Rowan. Rowan heeft een extreme gezondheidsobsessie. Ze denkt dat alle vetten ongezond zijn. Ze wilt overal controle op hebben, het geeft haar een veilig gevoel. Ze wilt wel aankomen maar alleen als ze exact weet hoeveel ons er per week bij komt. Als het meer is, is de controle weg en slaat de paniek toe.Haar aflevering zie je 28 november om 20:30 uur op NL1.

In aflevering 4 ontmoeten we Carmen en in aflevering 5 ontmoeten we Nancy. Nancy is een verlegen en gevoelig meisje. Ze wil ongelooflijk graag ergens bij horen. Ze doet daarom gemaakt vrolijk, gek en spontaan. Ze raakt steeds verder verwijderd van wie ze echt is. Anorexia is voor haar een manier om niet volwassen te hoeven worden.

Tot op het bot is vanaf 14 november iedere donderdag om 20.30 uur te zien bij BNN op Nederland 1.

Bron: bnn.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xLaura - Vrijdag 1 november 2013 12:10
Wat ben ik blij dat ik gewoon kan genieten van eten en niet huilend boven mijn bord hang zeg.. Ik ga in ieder geval niet kijken, wordt ik helemaal mee gesleurd in die negatieve stemming en voel ik me alleen maar slechter.

Ik focus me liever op de normale,gezonde wereld.

Ik vind het overigens wel jammer dat het alleen over anorexia gaat.
Vlinder... - Vrijdag 1 november 2013 12:11
ik ga kijken lijkt me een interessant progamma...
One Desire - Vrijdag 1 november 2013 12:18
Fijn dat programma's over relevante onderwerpen nu tijdig gemeld worden. Dank je wel. Heel vaak wordt er een melding geplaatst in de (latere) avond, dat er diezelfde avond een programma wordt uitgezonden waarin iets over eetproblematiek (bijvoorbeeld) besproken wordt. Die berichten worden zo laat geplaatst dat ik het altijd mis. Dank dus voor de tijdige mededeling.

Wel is dit voor de eetstoornis kant van mij ontzettend triggerend. Die wil namelijk net zo mooi dun zijn. Mijn verstand zegt dat ik liever een mooie gelukkige vrouw wil zijn, in plaats van een klein meisje, want dat word je als je zo dun bent, een klein meisje. Mannen willen een mooie vrouw, met rondingen, iets vast kunnen pakken om mee te vrijen, mooie ronde billen en borsten en een buik om op te liggen en te koesteren. Echte mannen willen geen klein meisje. Maar mijn eetstoornis kant wil de controle over mijn gewicht en de pijn van binnen, en dus voel ik jaloersheid over de magerte van de meisjes in bovenstaande video's. Hoe dubbel dat gevoel ook is.

Jammer ook, dat er wederom weer aandacht gaat naar anorexia. Trekt waarschijnlijk meer kijkers. Andere eetstoornissen betreffen veel meer mensen, en zijn minstens net zo ernstig! Werd dat maar eens wat serieuzer genomen.
latifa - Vrijdag 1 november 2013 12:22
Ik voel me nu echt een vreselijke nep anorect.
Femke - Vrijdag 1 november 2013 12:28
Ik heb geen zin om het te gaan kijken ik vind het nog steeds een beetje sensatie programma's en dat vind ik jammer...
Eva - Vrijdag 1 november 2013 12:34
De manier waarop ze het gefilmd hebben en dat de ouders ook een prominente rol hebben (althans in deze filmpjes) vind ik echt heel goed en fijn. Ik denk dat dit voor mij tot nu toe de beste verfilming is van eetstoornissen. Kijk uit naar de uitzendingen.
esmee - Vrijdag 1 november 2013 12:37
Ik word er nu al ontzettend door getriggerd..
Proberen niet te gaan kijken dus.
Shari - Vrijdag 1 november 2013 12:39
Ik hoop dat dit programma eindelijk eens een keer goed weet geeft wat een eetstoornis (anorexia) is. Ik heb tot nu toe nog geen één goed programma gezien over eetstoornissen. Te oppervlakkig! Veel te vaak gaat het over: willen afvallen, dun worden etc.. Hopelijk dit keer anders
Minkie - Vrijdag 1 november 2013 12:41
Heerlijk om dit te zien en dan te denken: wat ben ik blij dat ik niet meer zo ben!
Naomi - Vrijdag 1 november 2013 12:42
Jeetje... Heftig! Ik ben blij dat ik eruit ben gekomen. Mijn leven is nu zoveel mooier!
An - Vrijdag 1 november 2013 12:46
Het lijkt me heel interessant, maar ik ga ook beter niet kijken.
Ook al ben ik ondertussen weer iets te (!) zwaar, ik wil nooit never meer terug naar vorig jaar!!
Lisanne - Vrijdag 1 november 2013 12:49
Hopelijk wordt er volgend tv-seizoen aandacht besteed aan Boulimia of een eetbuienstoornis.

Wanneer ik mensen over mijn eetstoornis vertel, krijg ik toch snel te horen dat het wel mee zal vallen omdat ik een normaal gewicht heb. Ze moesten eens weten...

Nancy - Vrijdag 1 november 2013 12:55
Sommige reacties vind ik een beetje jammer.
Gelukkig kijk ik terug op een heel goed jaar voor mij.
Ik hoop dat ik sommige mensen wel kan laten zien dat het kan,
Genezen van een eetstoornis
Ook hoop ik meiden en jongens te laten zien dat je leven er niet beter van word.
Ik ben trots op het eind resultaal. (:
annah - Vrijdag 1 november 2013 12:57
ik kan al bijna niet naar deze filmpjes kijken, jammer dat het me nog steeds zo triggerd.
Schaatster - Vrijdag 1 november 2013 13:01
Nancy, wat goed dat je hier reageert! Fijn om te horen dat je er wat aan hebt gehad, dat is uiteindelijk toch wel het belangrijkste :)
Ik denk dat ik wel ga kijken, ik ben er wel vrij zeker van dat ik niet terug in mijn eetstoornis wil!
Ellie-x - Vrijdag 1 november 2013 13:08
Ik vind, net als veel mensen hier, dat het jammer is dat er weer een programma over anorexia is, terwijl er geen programma komt over boulimia of nao.
Opzich is het natuurlijk wel gewoon goed dat anorexia onder de aandacht word gebracht, maar ik hoop dat dat wel een beetje op een goede manier word gedaan. Want bij deze filmpjes lijkt het alsof het weer alleen maar over het eten gaat..
LittleJ - Vrijdag 1 november 2013 13:09
Bah, ik vind het vreselijk om die introductie-filmpjes te zien. Vooral omdat je hoort hoe het voor de familie is. Dat doet me echt veel pijn en verdriet, omdat ik mijn eigen gezin dat ook aandeed(en soms nog doe...)
Ik ga niet kijken denk ik, ik wil nu juist graag ontsnappen aan deze hele eetstoorniswereld en ik weet vrijwel zeker dat het kijken van dit soort programma's me daarin niet zal helpen.
Anne - Vrijdag 1 november 2013 13:09
Ik voel me juist een nepanorect omdat het me absoluut niet triggert >
Crannberries - Vrijdag 1 november 2013 13:11
WOW heeel heftig..
Emma - Vrijdag 1 november 2013 13:28
Ik ga het zeker kijken, al voel ik me wel een faler. Alsof ik niet erg genoeg ben, terwijl ik vanuit een heel diep dal ben geklommen. Het triggert wel om weer dun te zijn..
wel bizar dat ik met een van de meiden opgenomen heb gezeten.
K - Vrijdag 1 november 2013 13:28
Ik vind het best een trigger.
Daarbij gaat het WEER over anorexia en dat zorgt er altijd voor dat mensen met een gezond gewicht als aansteller gezien worden.


*Esther* - Vrijdag 1 november 2013 13:39
Ik ga zeker kijken.

Maar ik vind het wel raar dat het weer om anorexia draait en ook alleen de extreme vormen van anorexia.
I
somebody19 - Vrijdag 1 november 2013 13:43
ik moet dat zien !!
NicoletteJH - Vrijdag 1 november 2013 13:44
Ik ga hier niet naar kijken.. helaas ben ik nog niet zo ver dat dat me lukt. het trekt me altijd weer mee in mijn eetstoornisgedachten. Maar ben dankbaar dat het mij is gelukt na 17 jaar afscheid te nemen van mijn eetstoornis. het heeft heel wat moeite en overwinningen gekost.

Jammer dat het zulke extreme vorm van anorexia is. en niet meer voorkomende vormen van eetstoornissen. Ik snap dat deze meiden in levensgevaar zijn.. maar ook met boulimia of NAO kun je in levensgevaar zijn. Dus beetje jammer..

Maar verder wel goed dat er aandacht voor is.
S. - Vrijdag 1 november 2013 13:50
Wat een jaloezie weer dat het om anorexia gaat bij veel mensen. Waarom wil je toch zo graag als 'ziek' en 'ernstig' worden bestempeld? Ik heb het ook bij periodes hoor, maar ik besef me dat dat echt zieke gedachten zijn.

Ja, aandacht moet er ook zijn voor de andere kant, maar dat moet met name bij hulpverleners en mensen die er mee te maken krijgen, dat hoeft niet per se op tv.

Ik hoop wel dat er niet teveel huilende meisjes boven een bord voorbij komen. Dat kennen we ondertussen wel. Hoop op wat meer diepgang. En dat ze niet alleen maar doen alsof het allemaal zielige hulpeloze meisjes zijn die helemaal geen keus hebben, want dat vind ik persoonlijk uitermate irritant.Lia - Vrijdag 1 november 2013 13:54
Nu al getriggerd.
@s - Vrijdag 1 november 2013 13:57
Het gaat niet om 'ernstig' of 'ziek'. Het is wel fijn om serieus genomen te worden. Er doet weinig zoveel pijn als iemand horen zeggen: 'maar je bent toch niet te dun?' of 'maar ik zag je daarstraks gewoon eten'. Het gaat om begrip, niet om als 'ziek" te worden bestempeld. Ik snap niet helemaal waarom je dat niet begrijpt...
hockeymeisje95 - Vrijdag 1 november 2013 14:04
Denk dat ik het weleens ga kijken. Maar vind het jammer dat het alleen maar meiden zijn met een ernstig ondergewicht. Zijn genoeg meiden die écht geen extreem ondergewicht hebben en wel de diagnose anorexia hebben. Zal wel niet genoeg sensatie oproepen..
Jammer! Hoe hoger je gewicht, hoe meer je voelt is mij altijd vertelt. Dus was ook wel interessant geweest als ze ook iemand hadden die al wat verder was of nooit een heel erg laag gewicht heeft gehad. Maar ben heel heel benieuwd naar het programma. Goed dat er überhaupt een serie is!
Een van de deelnemers heeft laatst ook de halve marathon van Eindhoven gelopen met Leontien, echt heel knap! Lisa was dat geloof ik, staat niet bij de intro-filmpjes.
Dan moet je fysiek ook erg zijn aangesterkt!
bibi - Vrijdag 1 november 2013 14:10
Ik ga het programma wel kijken, ik vind openheid over eetstoornissen juist heel belangrijk. Ik hoop dat het niet alleen over anorexia gaat en dat het veroordeel (zoals ik dit nu gezien heb in de filmpjes) zo blijft. (Niet eten, dun zijn, laxeren, braken etc).

Zelf ben ik bezig met herstel, en geeft het mij juist motivatie in het gezond worden. Want ja wie wil er nou op die manier leven??? (Ik in ieder geval niet meer, want mijn doel is om beter te zijn en eetstoornisvrij zodat ik juist andere meiden/vrouwen/jongens/mannen kan helpen)
Anke - Vrijdag 1 november 2013 14:16
Waarom heeft de Belgische tv niet meer van zulke programma's? Waarom is het bij ons nog steeds een taboe?
xxxm - Vrijdag 1 november 2013 14:16
Ik word hier bang van.. ik weet niet precies hoe ik het moet omschrijven, maar ik krijg er geen fijn gevoel bij. Ik probeer weer wat meer te eten en als ik dit zie, voel ik me schuldig omdat ik nu wat beter eet. Het is wel heel heftig om te zien. Ik ga er niet naar kijken.. dan voel ik me nog rotter.
m - Vrijdag 1 november 2013 14:20
Ja, ga ik zeker kijken, fijn om nu idd. al te weten dat het programma er aankomt.
Tof dat de ouders er ook bij betrokken worden, althans, die indruk krijg ik bij deze korte filmpjes.
Ben zo benieuwd naar de interactie tussen ouders en kind en andere leden van het gezin en hoop dat er ouders bij zitten die hun kind ook echt positief weten te raken omdat ze de essentie van het eetprobleem van hun dochter of zoon begrijpen.
En dat het natuurlijk vooral niet over eten gaat, maar over het waarom en hoe nu verder!
Adelie - Vrijdag 1 november 2013 14:21
Ondertussen 15 jaar eetstoornisvrij.. en toch.. ik herken het gevoel als de dag van gisteren. Ik moet hier echt van huilen!
Lottexxx - Vrijdag 1 november 2013 14:39
Oke ik kan hier beter niet naar kijken ik word nu al getriggerd.
LJ - Vrijdag 1 november 2013 14:41
Ik ga dit echt niet kijken, dan word ik er weer helemaal in mee gesleurd.
Het is goed dat er aandacht aan wordt besteed, maar voor de (herstellende) anorecten is het echt ontzettend triggerend om er naar te kijken.
Zelfs alleen al door het voorstukje voel ik me weer te dik.
Het is dus wel vervelend om dit soort dingen te zien als je al anorexia hebt en je juist beter aan het worden bent.
xXxpaula - Vrijdag 1 november 2013 14:48
Ik kan er gelukkig weer naar kijken, het triggert me niet meer, maar ik snap wel dat het enorm kan triggeren. Dat is niet een verwijt naar het programma, maar zo werkt de ziekte nu eenmaal.

Ik vind die ouders wel enorm rustig zeg! Mijn ouders waren juist heel erg boos.
Prue - Vrijdag 1 november 2013 14:57
Dit programma stimuleert mij des te meer om onzichtbare eetstoornissen meer in de openbaarheid te brengen.
Prue - Vrijdag 1 november 2013 14:57
Er is echt meer dan anorexia!
Rosa - Vrijdag 1 november 2013 15:05
Aan de ene kant vind ik het erg goed dat ze zo'n programma maken,maar aan de andere kant weer niet,omdat als ik bijv ga lopen kijken iedereen meteen gek gaat praten over je... :S
Maanmeisje - Vrijdag 1 november 2013 15:15
Ik weet nog niet of ik het ga kijken... Aan de ene kant lijkt het me wel interessant, maar aan de andere kant vind het heel naar om mensen zo te zien lijden. Daar word ik zo verdrietig van... Anorexia is zo'n rotziekte!
V. - Vrijdag 1 november 2013 15:17
Knap, de openheid die de meiden geven met meedoen. Een tijd geleden zou het mij ook enorm triggeren, nu kan ik af en toe ook wel blij zijn dat het me niet meer in die mate beheerst. Die plaats is er niet eens. Ik heb nog steeds wel moeite en geen gezond lichaam, maar de tijd van grof zijn naar mijn ouders, stiekem smokkelen en huilen van paniek boven m'n bord zijn al een tijd voorbij. Nu vol blijven houden! Aljes stap voor stap meiden..
Floor* - Vrijdag 1 november 2013 15:32
Weet je voor de meisjes die nu alweer aan zeuren zijn over het feit dat dit programma over anorexia gaat: kijk dan niet. We weten nu wel dat het niet vaak genoeg over boulimia ofzo gaat, boodschap is duidelijk en dat hoeft echt niet onder ieder filmpje te worden gepost, ik vind het persoonlijk ontzettend irritant dat mensen daar moeilijk over blijven doen ;)
Jillie - Vrijdag 1 november 2013 15:34
Eens met Floor*. Zoveel aandacht is er niet voor eetstoornissen, wees blij met de aandacht die er wel aan gegeven worden. Boulimia en eetbui-stoornis en andere eetstoornissen met gezond gewicht, zijn lange tijd onzichtbaar geweest, ook binnen hulpverleningland. Geef het gewoon z'n tijd, er komt vast ook een keer een uitzending daarover. En daarbij op Jong (EO) zijn ze wel eens aan de orde geweest.!
K - Vrijdag 1 november 2013 15:39
Zeuren?
Misschien moeten alle meiden met dit onbegrip zelf even te horen krijgen dat ze niet dun genoeg zijn, en diep vanbinnen stuk gaan omdat er geen hulp geboden werd.
Er is MEER dan anorexia en het probleem is ook er genoeg als je niet dun bent.
Nu is het beeld alleen maar dat een eetstoornis enkel anorexia is en zwaar ondergewicht.
Handig om te zeggen: zeur niet !
Wanneer je zelf ondergewicht en anorexia hebt.
Maar wat als je alleen rondloopt met je probleem omdat je er gezond uitziet ? .
Denk daar maar eens over na.
Naru Maehara - Vrijdag 1 november 2013 15:44
Het zijn stuk voor stuk zo'n mooie, knappe meisjes. Om hen dan zo te zien afzien.. Hartverscheurend!
Jill - Vrijdag 1 november 2013 15:44
@K Ik heb momenteel bijna normaal gewicht, ervaar het onbegrip, heb het jaren ervaren. Dus ik praat niet zomaar. Ik ben niet iemand die keihard om aandacht roept en schreeuwt, door zo dun mogelijk enz. te zijn. Ik loop ook vaak alleen rond met m'n probleem.
Scared - Vrijdag 1 november 2013 15:50
Geen zin om te kijken. Geen zin om weer dat hele anorexia geleuter te horen. Want tja, ik heb nooit anorexia gehad (ja kleine episodes maar nooit heel dun geweest of zo) dus ik moet eigenlijk me niet aanstellen en ik verdien die aandacht niet en weet ik veel wat.
Nee, er moet inderdaad wat komen over boulimia, te vaak meegemaakt dat mensen niet wisten waar het om ging of mij gingen onderschatten.
Ik heb zelfs meegemaakt dat iemand mij afslankpillen ging aanraden terwijl die van mijn eetstoornis wist toen ik dat vertelde geloofde ze mij niet.
Ik heb ook wel eens te horen gekregen dat iemand dan zei 'Je wilt gewoon aandacht hebben je hebt helemaal niets'.
Zo vaak he zo vaak moet ik me verantwoorden waarom ik een eetstoornis heb en niet heel erg dun ben.
Ik heb het echt geprobeerd hoor heel veel afvallen maar ik kreeg eetbuien ik heb gewoon boulimia nervosa en ja ik lijd hier onder! Net zoals de meisjes met anorexia lijden! Maakt het mij lijden minder zwaar omdat ik een normaal gewicht heb? Ik kijk nog altijd naar het eten van andere en ik weeg me daar aan af, ik kan niet denken 'goh ik ga een ijsje halen' of 'hee laat ik bij de banketbakker een lekker taartje kopen voor vanavond bij de koffie' en dan hol ik na een dag calorie arm en slecht en mager voedsel naar de supermarkt en koop ik snoep en ik voel me dan rot. Diep rot. En dat mag ook wel een keer op televisie komen. En dan zullen mensen zien dat een eetstoornis meer is dan alleen dat anorexia geneuzel.

Serieus ik boycot alles wat gaat over anorexia, het maakt mij boos het maakt mij ongelukkig echt. Bah.
Fruitcoctail - Vrijdag 1 november 2013 16:05
Ik vind het een walgelijk concept. Belachelijk dat de zwakke, onzekere meisjes die er aan meedoen zo open en bloot op tv komen. Vind het echt neit kunnen, zo'n initiatief is prima als Leontien dat wil doen, maar doe dat dan verdorie niet op televisie, belachelijk dit, echt.
j. - Vrijdag 1 november 2013 16:12
Heel knap van de meiden dat ze dit aan zijn gegaan. Alleen ik vraag me af of het uitzenden van dit programma wel zo verstandig is. Als jonge meisjes zo'n programma zien denk ik niet dat ze er positief door worden beinvloed. Daarbij geeft het allerlei tips aan mensen die al anorexia hebben. Het zorgt dat mensen die er minder erg aan toe zijn zich rotter voelen enzovoorts. Maar ook, waar is de schaamte? Ik bedoel niet dat de meiden zich moeten schamen, maar ik denk niet dat ze helemaal beseffen dat nu iedereen weet wat zij doen. Van mij hoeft niet iedereen te weten hoe mijn eetstoornis in elkaar zit hoor! Laat ze maar lekker naïef zijn! De mensen die dichtbij me staan leg ik zelf wel uit wat ze willen weten!

Sowieso vind ik dat tv wel wat meer verantwoordelijkheid moet nemen. Vandaag zag ik ook weer jonge meiden uit de brugklas/tweede klas lopen toen ze het over de kilo's hadden die de deelnemers uit 'the biggest loser' hadden verloren. Ik weet ook wel dat die mensen het nodig hebben om gewicht te verliezen, maar de meisjes vatten het programma dus duidelijk anders op dan hoe het bedoelt werd. De bedoeling van dit soort programma's is niet verkeerd, alleen de uitwerking jammer genoeg vaak wel.

Naar mijn mening zou een documentaire over dit onderwerp veel beter zijn, in plaats van een serie die inspeelt op sensatielust enzovoorts.

Maar goed, dat is mijn mening.
- - Vrijdag 1 november 2013 16:14
ik moet hier echt van huilen
waarom zijn deze programmas zo erg op gewichten en ondergewicht en huilen boven een bord?
Dat is toch niet de es?
het is de vlucht voor het leven
en dan leotien die zichzelf er goed uit brengt
neee bah!!
Ingrid - Vrijdag 1 november 2013 16:17
Heftig, wel dappere dames hopen dat ze de veiligheid en kracht vinden om de es los te gaan laten.......
missp - Vrijdag 1 november 2013 16:24
Eens met de reactie van j. hierboven.
Daarnaast vind ik het zelf ook triggerend; ik ga het programma waarschijnlijk ook niet kijken. Ik denk dat dit programma voor niemand erg nuttig is. Zeker niet voor mensen met (gevoeligheid voor) een eetstoornis; die kunnen zich inderdaad beter richten op de gezonde, normale wereld. Dit programma lijkt me ook juist stimulerend voor onzekere jonge meisjes. De enigen die er wat aan hebben, zijn misschien de meiden zelf die eraan meedoen (hoewel dat dan ook zonder camera zou kunnen) en promotie voor Leontien. Verder lijkt 't me meer sensatie/entertainment voor de massa.
Mieke - Vrijdag 1 november 2013 17:11
Waarom moet dit weer op tv. Jezus, hebben mensen niet meer door wat er op tv hoort en wat niet. Belachelijk dat er weer zo'n programma komt.
Schaatster - Vrijdag 1 november 2013 17:12
Vergeten we niet een beetje dat we hier niet de doorsnee populatie tv kijkers hebben? Natuurlijk gaat het meesten van ons niet helpen hier naar te kijken. Maar mensen met een eetstoornis maken ongeveer 2% van de totale bevolking uit. Misschien helpt het die overige 98% om het toch net wat beter te begrijpen. Want ook al is er meer aandacht voor anorexia dan voor de rest, nog altijd weet haast niemand waar het echt om gaat. Zelf had ik 3 jaar geleden ook geen idee hoe goed ik het het ooit zou gaan begrijpen toen ik naar XXS keek.

En ja: 'natuurlijk' zijn het de wat ernstigere gevallen. Het blijft immers televisie waarmee je zoveel mogelijk kijkcijfers wil trekken. Jammer voor ons en voor iedereen die zich onbegrepen voelt maar zeg nou zelf: hoe vaak kijk je naar programma's over de 'gewone' mensen om de hoek?

En als laatste: volgens mij is het nog nergens te zien dus misschien moeten we met z'n allen even wachten met oordelen tot we de hele serie hebben gezien ;)
JufM - Vrijdag 1 november 2013 17:13
Ik was plan om het te gaan kijken, maar merk bij deze voorstukjes dat het me enorm triggert! Ik weet het dus nog niet...
Allyson - Vrijdag 1 november 2013 17:17
Ik ga proberen niet te kijken, ik word er super door getriggert...en voel me zo dik tegenover die meisjes :(
Nancy - Vrijdag 1 november 2013 17:35
Ik wil het toch nog even gezicht hebben... (:
Ze volgen niet alleen meiden die onwijs dun zijn en blahblahblah.
Mij zijn ze gaan volgen toen het bij mij al niet meer zichtbaar was...
Ik was nog wel mager, maar niet meer onwijs.
Toen heb ik pas hulp gekregen.
Mijn uitzending gaat helemaal over het feit dat het een ziekte in die in je hoofd zit.
En niet alleen maar om de buitenkant gaat.
Daarom ben ik zo blij dat ik dit kan laten zien aan de buitenwereld.
m - Vrijdag 1 november 2013 17:44
"Daarom ben ik zo blij dat ik dit kan laten zien aan de buitenwereld." mooi gezegd! @ Nancy
Mieke - Vrijdag 1 november 2013 17:47
Er is een verschil tussen naar niet 'gewone' mensen kijken op tv, of naar fragiele meisjes die dusdanig in hun anorexia zitten dat ik het überhaupt onethisch vind om dit op camera vast te leggen.
Floor* - Vrijdag 1 november 2013 18:16
@ K : Ja, zeuren ja. Ik heb nu al ruim 6 jaar een eetstoornis en ik heb ook periodes gehad waarin ik gewoon een gezond gewicht had, dus ik kan me heel goed inleven in hoe vervelend het is, been there, done that. Maar dat betekent niet dat het de godganselijke dag onder filmpjes moet worden gepost. Hiermee bestempel je mensen met anorexia indirect als aandachttrekkers en het is niet hun fout dat die ziekte nou eenmaal meer aan het licht komt.
Hoor jij mensen met darmkanker ooit klagen: "Jeetje, ik vind het toch zoooooooo stom dat er een nationale borstkanker week is en zij komen véél meer in het nieuws!" ? Ik heb het in ieder geval nog nooit gehoord. één keer commentaar geven oké, maar na 3 miljoen x lezen dat er meer begrip moet zijn voor mensen met andere eetstoornissen is het wel duidelijk. en daarbij, de mensen op deze site begrijpen dat stuk voor stuk heel goed. doe er eens wat anders mee in plaats van een beetje laf de filmpjes af te kraken omdat het toevallig niet gaat over iets waarmee jij jezelf kan relateren. Foei zeg, overdrijven is ook een kunst...
Lamp - Vrijdag 1 november 2013 18:20
Dit is een hele vreemde sensatie.. ik kan goed begrijpen waarom die meiden zo in de knoop zit, wat er in hun hoofd speelt.. maar ik zie nu hoe de buitenwereld ze ziet, als iemand die om wat voor 'stomme reden dan ook' niet wil eten en dat het niet te begrijpen valt. Alsof diegene persoonlijk gestoord is (ipv een stoornis in de hersenen).
Ik heb dat nog nooit eerder zo ervaren, ik kon me eigenlijk altijd alleen inleven met degene met een eetprobleem en ik snapte niet waarom anderen niet zagen wat diegene voelde. Ik denk dat dát duidelijker moet worden gemaakt, want mensen begrijpen nu niet hoe mensen met eetstoornissen denken over eten.
One Desire - Vrijdag 1 november 2013 18:36
Eens met 'K'.
@ Floor, je klinkt heel bitter en boos. Zoveel reacties zijn er ook weer niet zoals jij zegt. En al waren die er wel; ze mogen er zijn. Met je opmerkingen snijd je erg kort door de bocht door de pijn van de mensen die midden in een proces zitten, en die (terecht) tegen de moeite aanlopen dat het zo vaak over anorexia gaat, wat niet alleen triggert, maar ook nog eens de kleinste groep mensen betreft met eetproblemen. Andere eetstoornissen zijn minstens net zo ernstig. Een stukje begrip en erkenning zou fijn zijn. Ik vind niet dat de reacties hierover mensen met anorexia bestempelen als 'aandachttrekkers'. Helemaal niet! Dan mis je het punt van hun pijn. Feit blijft dat anorexia meer 'sensatiekijkers' trekt op tv, en dat het daarom misschien vaker daarover gaat dan over andere zaken die minstens net zo belangrijk zijn.

Mensen hier hebben het recht zich te uiten, wat ze vaak 'in het echt' niet goed of moeilijk kunnen. Gun ze dus die mogelijkheid en respecteer dat. Juist als je dat, zoals je zelf zegt, begrijpt. Ik wens je het beste, en wens je respect, liefde, en genezing toe, en hoop dat je reacties van anderen ook gewoon in hun waarde laat.
anoniem - Vrijdag 1 november 2013 18:42
lijkt me wel leuk
lovatic - Vrijdag 1 november 2013 18:45
is het raar dat ik niet het gevoel heb dat ik zo wil zijn als die meisjes en daar een soort afkeer van heb? niet van de meisjes, maar van het 'dun' zijn. Ik wil dat nooit meer. Ik wil nooit nooit nooit nooit meer in mijn hele leven zoiets meemaken. Waarom beseft mijn hoofd dat nu niet?
Tirza - Vrijdag 1 november 2013 18:54
Holy lord, dat gezeik steeds dat het "weer" over anorexia gaat en niet over boulimia. Boulimia wordt ook echt nog wel meer onder de aandacht gebracht (laatst bijvoorbeeld stond er nog een column over in de Linda). Dit programma gaat inderdaad over anorexia en als je daar moeite mee hebt, prima, maar ga dan niet kijken en richt desnoods je eigen forum op, maar STOP met zeuren. Echt, je hoeft niet onder ieder anorexia filmpje te schrijven dat je het moeilijk vind en dat het wéér niet over boulimia gaat.
Ik heb zelf ook anorexia gehad maar ben er nu grotendeels overheen, en ik ken de vooroordelen van gezond gewicht, maar zelf heb ik daar nauwelijks last van omdat ik het altijd uitleg.

Over het programma; ik vind het niet nodig om enkel extreem magere meisjes te gebruiken. Ik ben zelf ook gevraagd voor het programma toen het erg slecht ging, maar ben blij dat ik het niet gedaan heb. Ik had niet zo op tv gewild, maar heb alsnog erg veel bewondering voor deze meiden (en vooral voor Raf want die ken ik en ik hoop zo dat het goed met haar gaat). Hopelijk gaat dit programma mensen ZONDER eetstoornis helpen de ziekte wat beter te begrijpen, en zullen de mensen met eetstoornis niet kijken als dat hen triggert.
S... - Vrijdag 1 november 2013 18:59
dit bewijst maar weer waarom ik me aanstel.. zo zie je maar weer dat zelfs professionals alleen maar iemand serieus nemen als je al diep ondergewicht hebt zoals al deze meisjes in het programma! ik snap erg goed dat dit voor sommigen triggerend kan zijn.. het programma is een goed initiatief maar weer met een oppervlakkige kant. jammer.
sindy - Vrijdag 1 november 2013 19:01
Eigenlijk vind ik dat jongeren
Layla - Vrijdag 1 november 2013 19:22
Ik kan alleen maar denken: arme meiden... laat het alsjeblieft gauw beter met ze gaan. Ik gun ze hetzelfde leven als ik nu leid. Een half jaar geleden hing ik nog op dezelfde manier huilend boven mijn bord, op het puntje om dood te gaan. Nu studeer ik, woon ik op kamers, eet ik naar behoefte en is mijn lever vooral ZOVEEL leuker!
m - Vrijdag 1 november 2013 19:48
Mensen geven hier hun mening, waarom daar weer op reageren? Waarom het niet zien als een, losstaande, mening. Iemand geeft zijn mening. Waarom gezeur. Dat is één van erge dingen wat je iemand kunt aandoen (met een es), want jouw mening doet er juist vooral wel toe en is geen gezeur.
Hoe meer mensen zeggen en wel uiten dat ze het erg vinden dat het "weer", alleen maar,over anorexia, gaat, hoe meer overduidelijk is, dat een eetprobleem niet over gewicht gaat eigenlijk en in iedere vorm zeer ernstig is of kan zijn.
Dat is zo belangrijk, voor de toekomst en evt. toekomstige programma's.
m - Vrijdag 1 november 2013 19:49
Ik reageer dan dus hierbij ook maar even op sommige reacties, ik kon me niet inhouden.
Haremaje - Vrijdag 1 november 2013 20:13
Wow wast is dit heftig! Wat ben ik blij dat ik nooit zo ver ben gekomen! Ik moet hier gewoon van huilen.
sterke_ik - Vrijdag 1 november 2013 20:15
Lekker triggerend programma! Lijkt me niks om te zien.
S - Vrijdag 1 november 2013 20:29
Pff, zal wel weer een 'spanning en sensatie' dingetje zijn. Alsof er alleen anorecten zijn die bijna dood zijn. :s
Jitske - Vrijdag 1 november 2013 20:36
Wauww, lijkt me een interessant programma!
Ingrid - Vrijdag 1 november 2013 22:19
Ik ga zeker kijken. Ik heb zelf ook bij 1 van de meiden in therapie gezeten. Dit was een super lieve meid en Ik schrik wel van sommige reacties hier. Dat het een walgelijk concept is...bizar...om zoiets te zeggen. Die meiden worstelen al jarenlang met zichzelf en de bijhorende ziekte, en hoe bijzonder en mooi is het dat ze dit nu naar buiten brengen...Dit zijn meiden met een x aantal kilo's die hun verhaal vertellen. Vele meiden zullen herkenning hierin vinden en wellicht ook steun. Of je nu iets voller bent of wat dunner. Uiteindelijk delen we met elkaar de eetsstoornis en kunnen we elkaar er bovenop helpen!
R. - Vrijdag 1 november 2013 22:36
Interessant, ik ga zeker kijken.

Ik snap ook al die reacties niet zo, dat het erg is dat het weeeer over anorexia gaat. Ik snap wel dat heel naar is mensen je niet begrijpen maar dat heeft volgens mij niet zoveel met tv-programma's te maken. Ik denk ook echt niet dat een programma over boulimia of onzichtbare eetstoornissen zou helpen. Naast dat er waarschijnlijk niemand kijkt (heel mager spreekt ik toch meer tot de verbeelding van het algemene publiek) en dat het daarom niet helpt, is dat nou ook niet echt waar je het van moet hebben. Eerder van goed aan je omgeving uit kunnen leggen hoe je je voelt. Dat is heel moeilijk maar het enige dat helpt.

En natuurlijk zegt niemand hier en zo'n programma ook dat iemand zonder ondergewicht zich aanstelt. Dat is een interpretatie en nogal een kromme ook.
GodsChild - Vrijdag 1 november 2013 23:00
Aan de ene kant denk ik: goed dat anorexia/eetstoornissen onder de aandacht komen. Ik hoop dan ook met heel mijn hart dat dit programma niet op de oppervlakte blijft. Dat wil zeggen: blijft steken in de gewichten en eten of niet-eten. Maar dat Nederland gaat zien hoe het nu echt is om anorexia te hebben. en dat het niet is dat je dun wilt worden en als je beter moet worden 'eet je toch gewoon een boterham?'

Aan de andere kant denk ik: waarom weer anorexia? Ik heb nog NOOIT een programma gezien over NAO. Nederland weet niet eens wat dat is, dat dat uberhaupt bestaat. Dat vind ik jammer. BN zie je toch al wel weer iets vaker langskomen. Maar ook dat is minder 'populair' dan anorexia. En BED? Ooit echt gezien? Ja, programma's als Obese maar dat heeft niet per definitie iets te maken met BED.

Toch blijf ik positief over dit programma. Ik ben blij met elk stukje informatie dat mensen krijgen over eetstoornissen.
Charlotte - Vrijdag 1 november 2013 23:03
Vind het een beetje dubbel. Aan de ene kant vind ik het terecht dat er gezegd wordt dat het ontzettend commercieel is om 'kwetsbare' meiden voor de camera te zetten en heel Nederland mee te laten 'genieten' van hun ellende.
Aan de andere kant denk ik dat ik toch wel ga kijken, nieuwsgierig naar de verhalen en hunkerend naar herkenning.
Amarens - Vrijdag 1 november 2013 23:46
Beetje vreemd dat het gewicht van de persoon in kwestie word gecensureerd maar wel triggerende filmpjes worden geplaatst. Ik denk dat visuele beelden nog steeds een veel grotere impact hebben dan getallen, zo is het in mijn eigen ervaring wel altijd zo geweest.
Hopelijk is de docu zelf niet zo visueel triggerend. Maar aan de andere kant. Het niet kijken ervan zorgt dat ik/iedereen dat risico niet loopt. Maar we weten allemaal hoe dat gaat, met dat soort filmpjes, als de docu je zelf al niet lokt, dan de teaser clips wel.
wl - Zaterdag 2 november 2013 00:46
denk dat dit programma meer slechts dan goeds brengt.

Nista - Zaterdag 2 november 2013 00:57
Een 'geestelijke ziekte', waarbij er iets niet goed in je hoofd is?! Dit blijkt maar weer hoe kortzichtig mensen zijn.. je bent niet 'gestoord', maar 'verstoord'...... en een geestelijke ziekte... een verslaving!! Denk absoluut geen documentaire voor meiden die rommelen met eten..
x - Zaterdag 2 november 2013 10:16
ik ben blij dat ik kan denken 'jezus get it together girl het is maar fucking lasagne' al weet ik natuurlijk ook wel hoe dat meisje zich voelt en dat het écht heel moeilijk is. . zegt gelukkig wel wat over waar ik nu sta en dat ik zelf niet meer zo diep zit.
Keesje - Zaterdag 2 november 2013 11:51
Blij dat ik dit achter me heb kunnen laten na 12 jaar vechten. Word hier wel heel verdrietig van als ik het zie, vooral omdat je niet beseft hoe afschuwelijk het ook is voor je omgeving wanneer je er zelf middenin zit. Hun zorg en 'dwang' komen (vaak) voort uit liefde en jij kunt ze alleen maar wantrouwen en afstoten.. Hoe een eenzame hel. Bah..
Succes iedereen die zo hard vecht tegen de ES demonen, het leven zonder ES is het uiteindelijk TOCH ECHT waard!
mb - Zaterdag 2 november 2013 12:25
Anorexia is nou eenmaal meer zichtbaar en daardoor 'geschikter' voor een documentaire. Net als je bij andere psychische stoornissen je meer kijkers trekt met iemand die zich heel afwijkend gedraagt dan iemand die vrij nornaal overkomt maar vertelt dat hij zich van binnen wel heel slecht voelt. Dat mist idd sensatie.

Maar los hiervan is die jaloezie op anorexiapatiënten wel een zieke gedachte die je hier op proud wel constant hoort. Waarom zou je willen dat jouw problemen breed uitgemeten worden op tv? Naast vrienden, familie en de hulpverlening moet je dat toch niet willen? Dat je baas of buurvrouw ziet hoe iemand zn vinger in zn keel steekt ofzo. . Ik was vroeger ook trots op mijn ondergewicht en voelde me enorm beledigd toen ik desondanks toch nog van de huisarts te horen kreeg dat ik niet heeeel mager was. Sinds ik genezen ben vind ik het eerder gênant.. ik merk dat sommige mensen met een eetstoornis sowieso de neiging hebben hier een beetje mee te koop te lopen voor aandacht en daar kun je beter aan werken. Waarom hunker je naar medelijden?
angstig meisje - Zaterdag 2 november 2013 13:28
Vind het heel dubbel, maar toch ga ik kijken.
Alle positieve dingen (motivatie, tips om er mee om te gaan e.d.) die ik eruit kan halen misschien zijn het wel waard.
Ikdoedurfkan - Zaterdag 2 november 2013 16:53
Wat mij direct raakt is het feit dat mensen in hun meest kwetsbare en breekbare fase gefilmd worden. Uiteraard hoop ik dat de filmpjes bij gaan dragen aan meer 'begrip' voor mensen in een eetverslaving en ook dat er heel veel mensen door geholpen gaan worden. Toch ben ik ook bang dat het heel veel mensen, meiden, zal gaan triggeren en er vanuit een soort 'sensatie' naar gekeken zal gaan worden.
Ik ben zelf 33 jaar lang eetverslaafd geweest en ben moeder van een dochter die eetverslaafd is en heel hard haar best aan het doen is om 'clean' te worden.
Het breekt mijn hart om een moeder te horen zeggen: 'Het is een psychische ziekte, mijn dochter is gestoord....'.
Nog ik, nog mijn dochter waren psychisch gestoord. We waren eetverslaafd en verstoord. Er is nooit iets gestoords aan ons geweest.
Ik hoop van harte dat alle dappere, moedige, mooie en krachtige meiden uit de filmpjes weer een vrij leven krijgen!
megg - Zaterdag 2 november 2013 17:39
ZET M OP NANC!
mb - Zaterdag 2 november 2013 20:40
@ikdoedurfkan
Een eetstoornis is toch ook een psychische ziekte? Dat was het bij mij iig zeker wel. Denk dus niet dat die moeder dat zo bedoelt en het kan heel goed dat haar dochter idd zo ver in de es verzonken is dat ze op dit moment psychisch/ geestelijk ziek is.. ik vind het geen rare of nare benaming hoor..
Anoniem - Zaterdag 2 november 2013 21:28
Ik heb de filmpjes zonder geluid gekeken, maar de nadruk lijkt dus weer eens te liggen op de extreme magerheid van de eetstoornismeisjes en het feit dat ze niet willen eten en boven hun bord lopen te huilen. Sorry, maar voor mij bevestigen de beelden weer het stereotype beeld dat al bestaat van eetstoornissen en vooral anorexia: niks willen eten en zo dun mogelijk willen zijn. Wanneer wordt er een keer een programma gemaakt waarin dit beeld wordt verbreed? NAO is de meest voorkomende eetstoornis, maar dat weten alleen mensen met een eetstoornis. Anderen denken nog altijd dat anorexia of boulimia het meest voorkomen..
One Desire - Zaterdag 2 november 2013 22:32
Ik houd het bij mijn eerdere reacties. Ik ga mezelf niet herhalen.
Respect voor degene die een oprechte reactie plaatsen. Er wordt behoorlijk wat veroordeeld door sommigen merk ik, dat vind ik jammer. Zeker degene die reacties van anderen als 'zeuren' bestempelen. Dat vind ik nogal wat. Laat mensen toch in hun waarde! Ze kunnen al op zo weinig plekken terecht om zich te uiten, en dan vinden ze op deze site óók nog eens onbegrip en veroordeling? Ik begrijp er niks van. Proud2Bme, kunnen jullie daar iets aan doen?

Juist als je een eetstoornis hebt, of hebt gehad, weet je maar al te goed dat geen één persoon met een eetstoornis hetzelfde is, dat je nooit iets over één kam kan scheren, dat 'aandachttrekkerij' een behoorlijk vooroordeel is, en dat het gewoon een feit is dat mensen met anorexia serieuzer genomen worden dan iemand met bijvoorbeeld eetstoornis NAO. Weet je, ik staak mijn reacties op dit onderwerp. Het lijkt geen zin te hebben. Jammer.

Sterkte voor jullie allemaal die worstelen, ook met dezelfde worstelingen die ik beleef, ik begrijp het in ieder geval, en wens iedereen genezing toe, moed en kracht om door te gaan.
E - Zondag 3 november 2013 10:28
Bah, dit triggert me zo :(
Scargirl - Zondag 3 november 2013 14:57
Ik ga het ook kijken, lijkt me een mooi programma. Wat ik inderdaad ook jammer vind, is dat het weer allemaal uitgemergelde meisjes zijn. Laat er dan please eens eentje bij zitten die iets voller is, zodat dat soort meisjes die lijden aan anorexia zich ook eens begrepen voelen. Verder vind ik de manier waarop het geregisseerd is, met die ouders erbij wel echt goed.
girl - Zondag 3 november 2013 15:14
ik vind het vervelend dat iedereen zo reageert op anorexia dat er nu weer een serie over is maar ik vind het wel fijn dan kun je het echt meemaken
suc6 met jullie anorexia ik hoop voor iedereen dat het nooit zal gebeuren
scargirl - Zondag 3 november 2013 15:14
girl ik vind dat je gelijk hebt
amanda - Zondag 3 november 2013 21:20
ik denk dat ik niet ga kijken, ben nu al getriggerd,
zo dun hoe die meisjes zijn, ben jaloers en voel me mislukt.
vind het wel heel heftig en erg. maar idd jammer dat het weer alleen anorexia is, want daar gaan de mensen over praten. en als het meer zou gaan over minder bekende eetstoornisen. ja maarja dan had je natuurlijk niet een heel programa, of misschien wel. maar wil soms wel zo die controle al is dat natuurlijk geen controle, nja.

liefs amanda
Sharon - Zondag 3 november 2013 21:27
Dit ga ik zeker niet kijken, het zijn triggers (althans voor mij). Wat ik zeker goed vind, is dat de ouders er bij betrokken worden. Wat ik minder vindt, is dat het weer de bekendste eetstoornis is, anorexia nervosa, maar wat ze goed laten zien is, dat niet elke anorexia hetzelfde is. Het is dus erg dubbel, goed maar ook slecht.

Liefs,
Sharon
Lia - Maandag 4 november 2013 00:51
Ik heb nu echt het gevoel van "ik eet te veel, ik weeg te veel en ik hang niet altijd huilend boven m'n bord dus ik zal wel geen Anorexia hebben.
lisa - Maandag 4 november 2013 10:00
Ik vind het zeer goed dat men aandacht heeft voor de anorexiaproblematiek maar ik hoop gewoon dat het niet zo'n 'sensatieprogramma' wordt, waarin de meisjes/jongens gezien worden als een soort dier dat je in de zoo gaat bekijken..

Ok, de vorige zin klinkt nogal vreemd maar ik denk wel dat hij te begrijpen is...
Ikzelf ga (proberen) niet te kijken want ik denk dat dit echt een trigger kan zijn, ik zou me echt een aansteller voelen denk ik
Brenda - Maandag 4 november 2013 13:24
Mensen, mensen.... Waarom al die negativiteit?? Ga eerst eens bij jezelf na waar die boosheid/ frustratie vandaan komt? Zit dat niet gewoon bij jezelf en je eigen gevecht tegen jouw eetstoornis? Ik begrijp heel goed dat het kijken van het programma confronterend zou kunnen zijn als je herstellende bent. Ik ben zelf ook herstellende van anorexia, maar wat ben ik blij dat ik weer positief kan denken. Ik kijk positief naar mijn toekomst, een gezonde toekomst!! Mijn strijd is in volle gang en ik ga zeker naar het programma kijken. Niet om te zien hoe 'zielig' deze meisjes zijn, wat hun gewicht is, hoe slecht het met ze gaat (ging), whatever.... Nee, ik kijk naar de stappen die deze dappere meiden hebben gezet in hun weg naar genezing. Ik ga er proberen kracht en vechtlust uit te halen om zelf ook weer een flinke stap vooruit te kunnen maken. Ik hoop van harte dat deze meiden, met behulp van Leontien stuk voor stuk kunnen laten zien dat er wel degelijk een weg terug is!
Je kunt genezen van een eetstoornis, welke dan ook... Kijk naar Leontien zelf! Ze straalt, houdt van het leven en wil daarmee laten zien dat volledige genezing mogelijk is! Naast het programma heeft ze zelfs een stichting opgericht om in de toekomst nog meer meiden te kunnen helpen en ja... dat betreft anorexia, omdat ze haar eigen ervaring daarmee in kan zetten! Geloof me Leontien is een TOPwijf en heeft mij ook geholpen stappen te zetten die voor mij onmogelijk leken (na 10 jaar anorexia). Niets geen eigenbelang of publiciteit, maar recht vanuit haar hart!!

Ik wil iedereen hier aanraden om wat positiever naar het leven te kijken? Kijk naar wat het je WEL kan brengen, naar de kracht die je er bijvoorbeeld uit kan halen!!
Ik ben heel blij met dit programma: Steun, begrip en hopelijk heel veel KRACHT, want ik wil genezen!! En hoewel ik de hoop op genezing was verloren na al die jaren en zelfs de hulpverlening me als chronisch bestempelden.... ga ik het tegendeel bewijzen!
Rachel - Maandag 4 november 2013 15:18
Eerlijk gezegd vind ik het niet eens meer uitmaken of het nou over anorexia,boulimia, nao of bed of wat dan ook gaat.. volgens mij kijken toch alleen mensen die al te maken hebben met iemand die een eetstoornis heeft. En daarbij, ik denk dat mensen die het zelf niet meemaken, het nooit echt zullen begrijpen. Onbegrip blijf je houden, denk dat daar weinig aan gedaan kan worden.
En dat zeg ik, terwijl ik zelf ook altijd vreselijk gefrustreerd raakte omdat mensen dachten dat het wel oke met mij ging omdat ik een gezond gewicht had.
Zelfs toen ik ondergewicht had, dachten ze dat nog en nu krijg ik nog steeds wel eens te horen; maar zo dun was je toch niet.
Dus ik ken het ook.

Maar ik ben benieuwd naar het programma.

En als het triggert, niet kijken :)
Chananja - Dinsdag 5 november 2013 14:30
@ Brenda: ik ben ervan overtuigd dat Leontien het allemaal goed bedoelt, maar ik kan haar niet echt serieus nemen. Mijn ervaring is dat ze alleen aandacht heeft voor anorexia. Toen ik in een kliniek zat, kregen we een 'verwendag' oid vanuit haar stichting en ook een 'motiverend' filmpje over dat ze zeker wist dat we 'allemaal van onze anorexia' af konden komen etc. Euh... hallo, sommigen zaten daar voor boulimia en NAO. Plus dat ze vaak vertelt over haar ondergewicht, foto's uit die tijd etc. Terwijl ze bijvoorbeeld ook een periode overgewicht heeft gehad, maar daar hoor je haar bijna nooit over. En ik vind het moeilijk om al haar afvalproducten te rijmen met een strijd tegen eetstoornissen. Nogmaals, ik twijfel niet aan haar motieven, maar wel aan haar deskundigheid/kennis.

@ GodsChild: in XXL zaten 2/3 mensen met BED, waarbij dat ook benoemd en in beeld gebracht werd.

Ik hoop van harte dat niemand in mijn omgeving deze docu gaat kijken. 'Zat jij ook huilend boven je bord'? 'Woog je ook maar xx kilo?' 'Oh, jij woog meer, dan viel het bij jou dus wel mee?'. Zelf vind ik het wel heftig en informatief om de pijn en strijd van ouders te zien, dat vind ik een mooi gekozen invalshoek.
dollie - Woensdag 6 november 2013 09:51
Ik moet het op de laptop gaat kijken omdat mijn vader er niets van wil weten.
Komt er ook zo'n topic waar je die terug kan kijken?
rafaela - Donderdag 7 november 2013 10:21
Wow, wat veel negatieve reacties..
wel jammer, ik denk namelijk zelf dat de alle andere die hieraan hebben mee gedaan er zo veel aan gehad hebben. ik heb er zelf namelijk heel veel gehad aan Leontien en tja die camera's en tv daar zit natuurlijk niemand op te wachten met anorexia, maar als dat de enige manier is om nog beter te kunnen worden dan doe je dat voor jezelf maar ook zeker voor je omgeving, die er ook elke dag mee te maken heeft. Het programma heeft ook niet de bedoeling om te laten zien hoe dun iedereen wel niet is. Ik denk zelf dat ouders en ook mensen met anorexia hier wat aan hebben. Als er bij mij eerder goede hulp was dan was het ook nooit zover gekomen. Ik kan alleen maar positief zijn over leontien,want zonder haar hulp was ik er allang niet meer geweest en dat ze boulimia niet aanpakt kan ik ergens wel begrijpen want ze heeft zelf gewoon meer ervaring met anorexia. Als je niet wil kijken oke, maar je kunt niet echt een conclusie trekken door zo een kort filmpje gezien te hebben. Ik vind het tenminste een mooi programma en ga zeker naar de andere kijken!
Elle - Zondag 10 november 2013 01:34
Ben benieuwd welke doelgroep ze met het maken van deze serie voor ogen hebben. Duidelijk niet voor AN patiënten (want zelfs mij 'triggert' het terwijl ik al jaren geleden afscheid heb genomen van mijn es). Meer begrip voor deze eetstoornis voor 'leken'? Ik weet niet of een meisje, huilend boven een bord eten hiertoe zal bijdragen.. Maar wie weet wat de serie verder biedt..

Of zal het doel enkel zijn deze meisjes die heel diep in hun eetstoornis zitten te helpen? Openlijk, op TV, je eetstoornis aan de rest van Nederland (en je toekomstige werkgever) tonen lijkt mij niet helpend. Ik beweer niet dat anorexia een taboe moet zijn, alleen hoeft een programma over anorexia wat mij betreft geen kracht bij gezet te worden door dergelijke 'rauwe' beelden. Want dat is sensatie.
Lusi - Maandag 11 november 2013 00:40
'Dus.. ik was geen echte anorexiapatiënt, want ik was niet aan het huilen boven mijn bord eten, want ik verziekte niet het hele gezin, ik had geen vertekend lichaamsbeeld.' (Ja natuurlijk is dat grote onzin).

Er zit veel meer verscheidenheid zelfs binnen de anorexia dan alleen het stereotype wat telkens naar voren komt: wat mensen echt niet meer begrip gaat geven over anorexia. Integendeel: alle vooroordelen worden bevestigd. Dat is wat mij tegen staat aan dit soort programma's.

Daar komt bij dat andere eetstoornissen meer voorkomen maar minder in beeld gebracht worden en het beeld dat iedereen daarvan heeft echt flink vertekend is....(zelfs binnen mijn studie snappen mensen nog steeds niet dat anorexia echt niet zo vaak voorkomt t.o.v. de rest van de eetstoornissen en dat ook met anorexia eetbuien aanwezig kunnen zijn, en dan klagen over die tentamenvragen haha).

Maaarr los daarvan: ben ik reuze benieuwd: het genezingsproces is toch waar het om draait in deze serie? Als dat het geval is: geeft dit programma op die manier wel weer een hele andere invalshoek.
jes - Maandag 11 november 2013 21:37
Ik ben zelf opgenomen voor anorexia, na een jaar voor boulimia en als laatste een intensieve psychische behandeling.
Ik ben het eens dat er meer vormen zijn van eetstoornissen dan alleen anorexia.
De beelden kunnen ook aanleiding geven om verder te gaan met afvallen.
Deze meiden zijn zo mager, waardoor andere meiden zich nog dikker kunnen voelen.
Zelf werk ik nu in het vmbo met veel puber meiden.
Mijn reactie is dat ik graag in zo'n programma zou willen helpen.
Het leven is zoveel mooier zonder eetstoornis........
en wie begrijpt deze meiden beter dan iemand die weet hoe ze zich voelen.
S.. - Maandag 11 november 2013 23:52
Ziek vind ik het.
Ja, ik vind het goed dat er zo'n programma op televisie komt..
Maar nee, niet hoe deze meiden in beeld gezet worden, een eetstoornis (ook Anorexia niet) werkt niet voor iedereen zo. Dit is het beeld wat sensatie biedt en wat mensen het beeld van Anorexia geeft wat er al is.

Ik heb mezelf aangemeld voor deze serie en ik was niet goed genoeg. Ik was niet slank genoeg, ik was niet mager genoeg. Het is goed met ze. Ja, ik ben gediagnosticeerd met anorexia, maar nee. Ik heb geen extreem ondergewicht en zelfs inmiddels een gezond gewicht. Het gaat nu goed met me maar toen ik me op gaf voor dit programma ging het bijsterend slecht met me. Ik ben ook opgenomen geweest begin dit jaar omdat het zo slecht ging. Ik vind het absurd dat juist Leontien dit programma doet.

Iemand die zegt ik heb een eetstoornis gehad en wil anderen daar mee helpen maar vervolgens reclame maakt voor afvallen en afslanktabletten kan mij niet helpen, dat ten eerste; maar hoe hypocriet kan je zijn. Ik vind het echt echt walgelijk dat Leontien dit soort dingen doet.

Sorry voor mijn harde woorden. Zoals ik in het begin al zei, ik vind het tof en goed dat er een programma op tv komt over anorexia maar niet op deze manier. Niet op de manier hoe ze hier in beeld gezet worden.

Wel heb ik ontzettend veel respect voor de meiden die hier aan mee doen en die willen vechten voor een beter leven, ik kan inmiddels zeggen dat het leven bijzonder mooi is zonder eetstoornis.

Liefs..
Eef - Dinsdag 12 november 2013 19:36
Wanneer gaan ze een documentaire/programma maken over Boulimia of Binge eating disorder?
Mischa - Donderdag 14 november 2013 19:47
Ik hoop dat in dit programma de cliché opvattingen over anorexia eens ontkracht worden, dat duidelijk gemaakt wordt dat het vaak geen kwestie is van alleen uiterlijk, maar juist een diep geworteld innerlijk probleem... Verder twijfel ik nog of ik ga kijken, ben sinds kort uit opname, op gezond gewicht. Triggerend vind ik het niet, want ik wil nooit meer terug. Maar toen het gisteren op rtl late night was werd ik gewoon misselijk, kreeg flashbacks van hoe ik me zelf voelde op dat punt en was helemaal van streek.
Linda de koning - Vrijdag 29 november 2013 09:07
Go Leontine
Paulien - Zondag 1 december 2013 10:45
Gisteren aflevering van Rafaëla teruggekeken. Wat ontzettend knap!!
Ik heb me echt verbaasd over de manier waarop zij het eten weer oppakte. Wat een kanjer! Heel knap.
wil ik beter worden? - Zondag 1 december 2013 21:42
Hmm.. nog niet helemaal erover uit of ik het ga kijken of niet.
Als ik naar hun 'perfect' dunne lijfjes kijken voel ik me zo'n nepanorect...
Wel knap van ze dat ze hun probleem willen overwinnen via tv!
Daar heb je wel lef voor nodig.