Toename eetstoornissen door social media

 

Het aantal kinderen en tieners dat hulp zoekt voor een eetstoornis is de afgelopen drie jaar toegenomen met 110 procent, aldus een recent artikel in The Independent. De hulporganisatie Childline kreeg het afgelopen jaar meer dan 10500 telefoontjes en online hulpvragen van jongeren die problemen hebben met eten en/of hun gewicht. De organisatie denkt dat de enorme groei het gevolg is van de toenemende druk via social media, de celebrity cultuur en het groeiend aantal pro-ana websites.

Het probleem komt het meest voor bij meisjes in de middelbare schoolleeftijd. Het aantal meisjes dat voor eetproblemen op school hulp zocht tussen 2012 en 2013 was 32 maal zo groot dan het aantal jongens dat hiervoor hulp zocht. Veel van deze meisjes waren ontevreden over hun lichaam en hoe ze eruitzagen. Ook gaven ze aan dat ze zichzelf regelmatig negatief vergeleken met leeftijdsgenoten en celebrities.

pro-ana twitter facebook anorexia social media tumblr

Sue Minto, hoofd van Childline, zegt: "We zien een enorme groei in hulpvragen rondom eetstoornissen als anorexia en boulimia. Het zijn ingewikkelde problemen, waarvan je de toename niet aan één ding kunt toeschrijven. We zien echter wel dat mishandeling een grote rol speelt en daarnaast de 24/7 cultuur van social media en de druk die dit op kinderen legt. Daarnaast wordt onze maatschappij gebombardeerd met perfect gemaakt celebrities wat en onrealistisch beeld geeft van wat 'mooi' is."

Het dagboek dat recent openbaar is gemaakt van het 15-jarige meisje Tallulah Wilson, die twee jaar geleden overleed door zelfmoord, heeft extra de nadruk gelegd op de impact van internet op jonge, kwetsbare meisjes. Tallulah bezocht regelmatig pro-ana websites en postte o.a. foto's van haar armen op internet nadat ze zichzelf had beschadigd. Haar dagboek stond vol teksten rondom zelfhaat. Tallulah's moeder geeft aan dat zij er alles aan heeft gedaan om haar dochter veilig te houden, maar dat ze terecht was gekomen in de armen van een gevaarlijke digitale wereld, waardoor ze haar de laatste weken van haar leven nauwelijks meer kon bereiken.

Diary Tallulah Wilson

Een onderzoek in 2013 toont aan dat er sinds 2000 een toename van 15 procent is in het aantal eetstoornis diagnoses. Hoofdonderzoeker, Dr Nadia Micali, geeft aan dat niet duidelijk is of er een daadwerkelijke groei is in het aantal mensen met een eetstoornis of dat dit het gevolg is van een grotere bewustwording rondom eetstoornissen. "Social media is erg nieuw en daarom zijn we nog niet in staat geweest om de invloed hiervan wetenschappelijk te onderzoeken." Zij vermeldt echter wel de toenemende druk om dun te zijn.

De meeste meisjes zochten op hun 14de of 15de hulp voor hun eetproblemen. De meest voorkomende eetstoornis waarvoor hulp werd gezocht was anorexia.

Wat denk jij?
Dragen social media en internet bij aan een toename van het aantal mensen met een eetstoornis?

Bron: Independent.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mamvan3 - Maandag 27 januari 2014 19:01
misschien niet direct aan een toename maar misschien wel aan het meer bespreekbaar maken van het onderwerp waardoor meer mensen hulp durven zoeken.
-Loved- - Maandag 27 januari 2014 19:05
Doordat er steeds meer openheid en minder schaamte komt over dit soort onderwerpen, word het ook makkelijker besproken. Dit is goed zodat mensen hulp en steun kunnen zoeken, maar tegelijk ook een gevaar voor 'kwetsbare' jongeren.

Wat is hierin een middenweg? Tot in hoeverre wil je deze onderwerpen bespreken voor openheid, maar ook bescherming voor 'kwetsbare' jongeren?
Ik - Maandag 27 januari 2014 19:18
Ik denk dat sociale media ook zeker een positieve rol kunnen spelen bij mensen met psychische problemen. Zonder facebook en Whatsapp zou ik volgens mij nóg geïsoleerder zijn dan ik nu al ben.
Charlotte15 - Maandag 27 januari 2014 19:19
Ik denk dat het een combinatie is van beide.
Latifa - Maandag 27 januari 2014 19:29
Instagram staat er VOL van..
lara - Maandag 27 januari 2014 19:39
@Ik
Apart dat je dat zo ervaart. Ik ervaar juist meer eenzaamheid, omdat t echte contact minder wordt.
Merel1998 - Maandag 27 januari 2014 19:46
ik denk het wel...
Rosa - Maandag 27 januari 2014 20:04
Ik denk dat twitter en tumblr helemaal geen positieve invloed hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis. De triggers zijn daar enorm groot. Tumblr staat vol met foto's van magere modellen, eten met weinig kcal etc en veel duistere plaatjes. Al kom je terecht op een blog die wel positief staat richting genezen, het valt bijna niet te ontwijken dat je foto's tegen komt die wel triggerend zijn. Zeker voor jonge meisjes/jongens kan dit denk ik erg beinvloeden op een negatieve manier.
Er zijn ook veel twitter accounts gericht op zoveel mogelijk afvallen en in het thema van eetstoornissen, en mensen plaatsen makkelijker dingen op twitter hoeveel ze wegen etc.

Whatsapp etc kunnen inderdaad zorgen voor lotgenotencontact, maar wanneer je beide diep in je stoornis zit kan je dit onbewust ook heel erg triggeren. Zo lang het met de ander slecht gaat en diegene een stuk minder weegt dan jij, is het heel lastig om het zelf wel goed te laten gaan. Ook blijf je hierdoor heel erg hangen in de wereld van psychische problemen, terwijl het in mijn optiek juist goed is contacten op te doen in het 'gezonde' leven. Daarbuiten 1 of 2 lotgenoten met wie je positieve ervaringen uitwisselt lijkt me prima, maar ik zie vaak dat de hele sociale wereld alleen nog bestaat uit mensen die ook psychische problemen hebben. Dit lijkt me niet positief en daardoor blijf je hangen in het veilige wereldje.
Pauliene - Maandag 27 januari 2014 20:16
Ik denk het wel zeker
Suna - Maandag 27 januari 2014 20:16
Ik denk het wel, want ik keek zelf ook wel eens naar zulke tags en foto's, en dat gaf dan weer 'motivatie'....
Dorien - Maandag 27 januari 2014 20:17
Als ik voor mezelf spreek: social media hebben geen invloed gehad op mijn eetstoornis.
Roos - Maandag 27 januari 2014 23:02
dat denk ik wel. Instagram, facebook... de foto's die daarop worden geplaatst zijn vaak flink triggerend. Maar ook de teksten over afvallen, het nieuwe dieet waar ze aan beginnen, het gewicht noemen waar ze ongelukkig mee zijn of constante berichtjes over zogenaamde etensfeitjes en waar je wel of niet van zou afvallen...
Ik word echt gek van al die mensen die nog meer met eten geobsedeerd lijken te zijn dan ik! Maar als ik iedereen zou verwijderen die het daarover heeft hou ik er volgens mij nog verbazend weinig over.
Fleurtje - Dinsdag 28 januari 2014 00:03
Jammer dat social media toch in redelijk negatief licht komt te staan.

Ik vind het een vaag artikel, want eigenlijk staat er inhoudelijk niet zo veel in. Het draait om speculaties. Er is nog veel niet zeker en op deze manier wordt de gedachte van mensen in een bepaalde richting geduwd. Jammer.
angstig meisje - Dinsdag 28 januari 2014 11:29
Ik denk het wel, via social media / chatdingen kom je in contact met elkaar, er kunnen overal foto's gepost en gestuurd worden en pro-ana site's gemaakt worden.

Anderzijds kun je via social media / chatdingen ook elkaar helpen, kun je recovery site's maken om elkaar te motiveren om wél tegen de eetstoornis te vechten en gezonde foto's plaatsen.

Alles heeft voor- en nadelen!

p.s. tipje: Blog over "recovery instagram accounts"
anoniempje - Maandag 12 mei 2014 16:06
ja sowieso
media geeft je een beeld wat 'mooi' is
en als we wat dikkere mensen zien
krijgen we meteen een slecht beeld van ze
helaas...
Me - Dinsdag 30 december 2014 13:10
idd
. - Zondag 1 maart 2015 11:13
Ja zeker