Stress en een eetstoornis

 

studerenUit onderzoek met 10.000 studenten van de universiteit van Michigan is gebleken dat 20% van de vrouwelijke studenten vindt dat hun leven wordt beheerst door gedachtes en angsten over gewicht en eten. Er is een wederkerig verband tussen stress en een eetstoornis gevonden, het werkt dus op elkaar door. In dit artikel vind je 6 weetjes over stress en een eetstoornis.

Wanneer iemand met een eetstoornis stress ervaart zal die zich focussen op de eetstoornis, waardoor de stress uiteindelijk intenser wordt. Aan de ene kant zorgt het negatieve zelfbeeld en de focus op eten voor stress, maar aan de andere kant richt je je op eten wanneer er stress ervaren wordt. Het is de bedoeling om gevoelens te onderdrukken door je op eten te richten, maar dat zorgt dan weer voor angsten en negatieve gedachten die passen bij een eetstoornis, wat weer zorgt voor stress.

♥ Stress kan bijdragen aan het ontwikkelen van een eetstoornis

Niemand vindt het fijn om het idee te hebben geen controle over de situatie te hebben of door je gevoel overweldigd te worden, dit zorgt vaak voor veel stress. Iedereen gaat anders met stress om. Sommigen proberen dit te doen door minder te eten eten, anderen proberen dit op te lossen door overmatig te eten. De eetstoornis is een copingmechanisme om met stress en gevoelens om te gaan.

Eetstoornis zorgt voor stress
Naast dat een eetstoornis lichamelijke problemen met zich meebrengt, zorgt het ook voor stress. Veel zorgen maken over eten, je lichaam en je gewicht kost veel energie. Het beinvloedt je hele leven en geeft veel stress. Daarnaast voelt iemand met een eetstoornis veel angst ten opzichte van eten en het lichaam en is er vaak sprake van een laag zelfbeeld. Dit zijn ook aspecten die stress geven.  

Studenten
Er is gebleken dat studenten meer kans hebben op een eetstoornis. Ongeveer 28 procent van de vrouwelijke studenten op Universiteit van Michigan heeft problemen met eten. Ongeveer 40 procent gaf aan dat ze minder gingen eten sinds ze op de Universiteit zaten. Er wordt veel van je verwacht wanneer je gaat studeren, waardoor veel mensen druk ervaren. Je gaat voor het eerst op jezelf wonen en voelt daarnaast veel druk vanuit school en vrienden. Dit kan ervoor zorgen dat je de nodige stress ervaartwat kan leiden tot ongezond gedrag, zoals problemen met eten.

studeren


♥ Eetstoornis, angst en depressie
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de helft van de vrouwelijke studenten die een eetstoornis bleek te hebben ook last had van een angststoornis. Een kwart van deze studenten was ook depressief.
Wanneer je een angststoornis hebt, kan een eetstoornis deze symptomen verergeren of je herstel vermoeilijken.

Je verhaal delen
Vaak vind je het ongemakkelijk om aan anderen toe te geven dat er iets gaande is. Iemand met een eetstoornis zal dit vaak geheimhouden en zich daarom gaan afzonderen. In de omgeving zal worden gedaan alsof alles goed gaat. Doordat studenten in een stressvolle, perfectionistische, presterende omgeving soms concurrentie ervaren vinden ze het lastig om aan te geven hoe ze zich voelen. Ze ervaren dit namelijk vaak als falen en zijn bang dat ze niet goed genoeg zijn.

Probeer de stress te verminderen

Probeer op een andere manier met stress om te gaan. Je kan bijvoorbeeld gaan wandelen, yoga houdingen aannemen of muziek luisteren. Hier staan nog meer dingen waarmee je afleiding kan zoeken. Wanneer je eetproblemen hebt is het slim om iemand in vertrouwen te nemen. Je kan bijvoorbeeld naar een leraar gaan waar je het goed mee kan vinden of een goede vriendin, om daarmee verder te kijken wat jou kan helpen. Het is echt verstandig om hulp te zoeken.

stres

Bron: Onderzoek
Bron: Foto 1  2 3

Hoe beïnvloedt stress jouw eetstoornis en andersom?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

E.. - Zondag 30 juni 2013 19:25
Middels ben ik geen student meer maar ik herken zo ongeveer alles wat hier staat.
Op momenten dat ik meer stress ervaar wordt mijn eetstoornis ook sterker , voor mij gevoel heb ik hier wel controle over en over de stress niet..
li - Zondag 30 juni 2013 19:57
idd herken het helemaal hoe minder stress hoe beter het gaat !!
Mary - Zondag 30 juni 2013 20:54
Heel herkenbaar!
Afgelopen jaar had ik door school zoveel stress dat mijn eetstoornis sterker werd, daarom ging ik er nog meer op focussen. Daarom ben ik ook gezakt voor het examen, te veel stress dus ik was te veel bezig met niet eten en sporten. Ik weet dus wel wat ik volgend jaar beter ga doen. Zeker minder stressen!
HoneyChild - Zondag 30 juni 2013 21:19
Heel herkenbaar! Mijn eetstoornis "begon" toen ik in m'n eindexamenjaar zat, en kwam keihard terug toen ik vorig jaar m'n bachelorscriptie moest schrijven...
May2 - Zondag 30 juni 2013 21:21
Helemaal herkenbaar. Toch maar eens die vicieuze cirkel gaan doorbreken!
greenbutterfly - Zondag 30 juni 2013 21:33
Ja, ik herken mij hier wel in. Als ik (veel) stress ervaar, dan reageer ik dit vaak af op het eten, zodat ik daar mijn hou vast en controle uit kan halen.
L - Zondag 30 juni 2013 22:44
Ja, dit herken ik ook. Mijn eetstoornis en depressie begon in het eerste jaar van mn studie. Ik werd gek van stress door alles wat op me afkwam. Pas toen ik gestopt was met studie en mn ouders beloofden me niet 'terug te sturen' naar die opleiding kon ik me richten op mijn behandeling.
En later leverden ook stages en andere stressvolle periodes problemen op met eten, angsten en zelfbeschadiging.
Allerlei gedachten steken nog steeds af en toe de kop op, maar gelukkig gaat het nu op alle vlakken goed! Ik laat me er niet meer door meeslepen!!!
m - Zondag 30 juni 2013 23:07
Ik heb geen stress of een laag zelfbeeld voor mezelf, dat praten anderen mij aan. Ik voel me gewoon rot omdat anderen dat zo bij me neer hebben gelegd. Een eetstoornis is iets hebben van jezelf, het gaat zoveel dieper dan deze algemene folder.
Amanda - Zondag 30 juni 2013 23:18
@m -

Dat herken ik heel erg, dat andere mensen je aanpraten dat je een laag zelfbeeld hebt. Als mensen zeggen zeggen dat ik zo lief en verlegen meisje ben ga ik me daar ook vanzelf naar gedragen.

Maae buiten dat herken ik wel sommige punten :)
Marij_Marij - Zondag 30 juni 2013 23:34
@ m en Amanda
Dat herken ik ook. Anderen noemen mij vaak verlegen en behulpzaam, dan heb ik ook het gevoel dat ik me daarnaar moet gedragen. Dan doe ik dat dus ook.
Maar aan de andere kant heeft stress bij mij wel invloed. Dan heb ik werk/studie niet meer onder controle, dus probeer ik dat wel in het eten te vinden. Slechte gewoonte!
Vahva - Zondag 30 juni 2013 23:39
Mooie blog!
Briesje - Maandag 1 juli 2013 11:06
Ik herken dit ook wel ja. Mijn eetstoornis begon in de 1e klas van de middelbare school en na de 1e klas bleef het een beetje sluimerend aanwezig. En in de zomervakantie voordat ik voor de 1e keer aan het HBO begon toen werd mijn eetstoornis opnieuw erg actief. Daarna ook in therapie gegaan ervoor. Ook herken ik de angststoornis + eetstoornis ook. Aangezien ik er sinds kort er achter ben gekomen dat ik een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis heb (lijkt op sociale fobie). Dus dat is voor mij ook best herkenbaar. Dat angst/stress erg op je eetstoornis inwerken.