Skeletons in the Closet

 

De titel klinkt voor ons Nederlanders een beetje gek; ''Skeletten in de kast'', maar in Amerika betekent het iets als ''een geheim achter gesloten deuren.'' In het boek ‘'Skeleton in the closet'' van Fritz Liedtke zijn foto's en verhalen te zien van mensen met een eetstoornis. Als reacties op de reportage hoorde Liedtke wel eens ‘'Ik heb wel eens dunnere mensen gezien.'' ‘'Dat kan zeker.'' Geeft ze als antwoord hierop. De mensen die zijn gefotografeerd zijn soms nog ziek, maar zien er gezond uit. Anderen zijn herstellende, maar zien er minder gezond uit. Sommigen zijn hersteld en ogen ook gezonder. Dit laat zien dat een eetstoornis een verborgen probleem is. ‘'Skeleton in the closet'' is een spreekwoord dat dit goed beschrijft volgens Liedtke.

liedtkens

‘'Ik heb wel eens dunner gezien'' of ''Maar zo dun ben je toch niet?'' zijn geen zinnen die mensen enkel uitspreken als het om de fotoreportage gaat. Soortegelijke zinnen zijn vaak herkenbaar voor mensen die een eetstoornis hebben. Liedtke zelf beschrijft op haar website een stukje over haar eigen verleden met een eetstoornis. Ze kreeg anorexia en herstelde hiervan. Toch had ze zelf totaal niet gedacht dat zij een eetstoornis had. ‘'Ze was helemaal niet zo mager toch?'' dacht ze zelf regelmatig. Dit zorgde ervoor dat ze haar problemen lange tijd niet serieus nam.

Volgens de National Eating Disoder Association worstelen 20 miljoen vrouwen en 10 miljoen mannen in de VS met een eetstoornis in hun leven. Dit kan al ontstaan rond zesjarige leeftijd. Volgens studies zijn 40-60% vrouwelijke scholieren wel eens bezorgd om hun gewicht.

skeleton

‘'Anorexia en boulimia zijn niet enkel nummertjes of statistieken, het gaat over mensen.'' Zegt Liedtke. ‘'Al deze mensen hebben een eigen naam, een eigen gezicht. Ze worstelen met controle, lichaamsbeeld, gedachtes en het leven. Hun verhalen gaan over families, klasgenoten, hulpverleners, vrienden en kinderen.''

‘'De meest eenvoudige en herkenbare boodschap die je in mijn fotoreportage terug ziet komen is het verlangen om gezien en geliefd te worden om wie je bent.'' Zegt Liedtke onderaan de tekst op haar website.

De foto's kunnen heftig of triggerend zijn. Hieronder hebben wij een aantal van deze foto's uit het boek geplaatst, omdat we denken dat ze mooi weergeven hoe mensen met een eetstoornis zich soms voelen.

skeletons

skeleton

skeleton

bron

Bron: fritzphoto.com en Huffingtonpost.com

Wat vind jij van deze fotoreportage?

 

Gerelateerde blogposts

08
MRT
Lomography
8

Reacties

S* - Woensdag 25 februari 2015 10:28
Mooie, integere foto's. De tekst erbij is soms 180graden anders dan ik uit de foto kan opmaken. Erg mooi gedaan.
ano - Woensdag 25 februari 2015 11:58
kunnen jullie alstublieft even naar jullie mails kijken, ik weet dat jullie het heel erg druk hebben, maar zou graag weer op het forum kunnen :(
mierrr - Woensdag 25 februari 2015 12:35
Mooi!
Safia - Woensdag 25 februari 2015 15:15
Prachtig gedaan. Vooral de titel past er zo goed bij.
Ingrid - Vrijdag 27 februari 2015 07:10
Ontzettend mooi, ook de titel inderdaad. Als ik naar de foto's kijk heb ik echt zoiets van, ja zo voelt het.....