Ruim helft meisjes heeft obsessie met het lichaam

 

Meer dan de helft van de meisjes en ruim een derde van de jongens is geobsedeerd met het eigen lichaamsbeeld. Veel jongeren zijn bereid om naar extreme middelen te grijpen om een perfect lichaam te krijgen of om het ideale gewicht te bereiken.

De druk die kinderen voelen om te voldoende aan een bepaald lichaamsfiguur zorgt ervoor dat 10% van de (jongere) jongens wel steroïde zou willen slikken om meer gespierd te worden en dat ongeveer 15% van de meisjes wel dieetpillen of laxeermiddel wil slikken om dunner te worden.

meisje in spiegel

De onderzoekers keken naar 810 kinderen in de leeftijd van 11 tot 16 jaar oud en concludeerden dat meer dan 50% van de meisjes en meer dan 30% van de jongens hun lichaam vergeleken met dat van de mensen die ze zagen op televisie. Ongeveer een kwart daarvan was bereid om plastische chirurgie te ondergaan om de look te creëren die ze wilden.

Volgens hoofdonderzoeker Rosi Prescoff zijn jonge mensen in toenemende mate onzeker over hun uiterlijk en lichaamsvormen. De trend van "quick fixes" neemt de afgelopen jaren ook toe. Deze is echter slecht voor de gezondheid en zorgt meestal niet voor echte voldoening.

Daarnaast is het bijzonder om te zien dat iets wat eerder bijna alleen bij vrouwen speelde nu ook speelt bij jonge mannen.

Deze schokkende percentages volgen op een eerder onderzoek waar uit bleek dat er al kinderen van vijf jaar in het ziekenhuis worden behandeld voor Anorexia.

Vandaag zal een groep van parlementsleden beginnen met een onderzoek naar het lichaamsbeeld in Engeland, waaronder aandacht voor anorexia, obesitas en zelfbeschadiging. Dit volgt op een enquête eerder dit jaar over de celebrity cultuur, de mode-industrie en advertenties die allen de obsessie met dun zijn zouden aanwakkeren.

Bron: dailymail.co.uk
Foto: flickr.com/photos/fourondfloor/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

littlexpirate - Maandag 28 november 2011 15:00
Pfft, best erg..
- Maandag 28 november 2011 15:02
Heftig zeg!
Lien - Maandag 28 november 2011 16:45
Eigenlijk shockt dit mijn niet meer.
Kom op seg, we weten allemaal dat er enorm veel mensen willen voldoen aan het 'schoonheids' ideaal. Dat ze naar pillen grijpen hoort niet, maar wat wil je anders, er bestaan miljarden reclames over, en je kan er niet naast kijken.
Tuurlijk stimuleert dat, ik zeg niet dat het zou mogen.


Want uiterlijk is niet alles.
Maar het is grootendeels de schuld van de 'maatschappij'

Ik zou zeggen: F*ck the society's idea of beauty (:
janneke - Zondag 18 december 2011 18:47
eens met lien!
kate15 - Maandag 9 april 2012 22:32
De overheid laat al die reclame's toe met die afslank producten. Ja geen wonder dat mensen er in gaan vertrouwen dat het werkt. Wees jezelf, dik of dun, knap of lelijk je bent het waard:)
princess - Donderdag 17 mei 2012 19:27
ben het eens met kate15,
als je jezelf bent, ben je het mooiste.
zelf ben ik ook niet de slankste, en dat weet ik. maar ik ben trots opmezelf, straal dat uit en krijg genoeg aandacht. ik wou dat al die onzekere meiden dat ook snapten en deden!
en ik vind persoonlijk iets dikker helemaal niet lelijk bij meiden. dat graatmagere vind ik juist helemaal niks.
♥Linda - Dinsdag 28 augustus 2012 09:05
Zelf heb ik ook Boulimia Nervosa gehad. Nu heb ik af en toe nog steeds neigingen om weer nieuwe pillen te kopen, of weer te overgeven. Ondanks dat ik al superweinig eet en nog altijd best veel afval. En dan nog niet eens door al die reclames over afslankproducten. Ik werd jarenlang gepest en getreiterd. Vooral was mijn bijnaam; 'Vetklep.' Na ongeveer 8 jaar was ik het zat. Ik begon steeds minder te eten. Op een gegeven moment niets meer. En als ik toch moest eten van mijn ouders, kotste ik dat expres weer uit. Na een aantal maanden vonden vrienden en kennisen dat ik mager werd. Het viel mensen ook op dat ik steeds minder at. Ik zei; 'Ach, maak je niet zo druk. Ik lijn gewoon een beetje. Geen zorgen.' Ondertussen was ik al heel wat kilo's kwijt. Ik voelde me steeds down. Een vriendin begon nu door te drammen. 'Wat is er toch met je?! Je ziet eruit alsof je wil huilen en je bent lijkwit!' En ja hoor, toen barstte de bom. Sindsdien kwam het de wereld in dat ik een eetstoornis had. Linda, het meisje met Boulimia Nervosa. Ik was 13 en dat vonden mensen nog wel het ergst. Zó jong, en dan zó erg in de knoop zitten.. Hier begon mijn streid tegen de ziekte. En ik geloof erin; ik ben sterker...