Programma's over afvallen zorgen voor negatief beeld

 

Je kent vast wel televisie programma's over afvallen: bijvoorbeeld XXL, Obese, S.O.S. Sonja, Help mijn kind is te dik en Supersize vs. Superskinny. Ze zijn razend populair. Maar wat doen zulke programma's eigenlijk met je beeld van mensen met overgewicht? Amerikaanse onderzoekers uit Ohio deden onderzoek naar de invloed van realityshows over afvallen, op vooroordelen en meningen over mensen met obesitas.

In het onderzoek keken proefpersonen 40 minuten naar het Amerikaanse dieetprogramma 'The Biggest Loser'. Het doel hiervan was om erachter te komen of dit leidt tot vooroordelen over overgewicht of een 'anti-vet houding'. Van te voren werden de meningen van de proefpersonen getest. Vervolgens keek een deel van de proefpersonen naar een aflevering van 'The Biggest Loser' en een controle groep bekeek een natuurprogramma. Na afloop werd weer een test afgenomen om te kijken of de meningen van de proefpersonen over obesitas waren veranderd.

Deelnemers die naar The Biggest Loser hadden gekeken scoorden hoger op negatief denken over mensen met overgewicht, dan de proefpersonen die naar het natuurprogramma hadden gekeken. Vooral mensen die zelf een gezond BMI hadden of niet aan het afvallen waren scoorden het hoogst. Verder waren de deelnemers, na het tv programma, er sterker van overtuigd dat gewicht iets is wat je zelf onder controle hebt.

Volgens de onderzoekers tonen deze resultaten aan dat het kijken naar afval-programma's bijdraagt aan een negatief beeld van mensen met overgewicht.

yo momma

Wat vind jij van afval-programma's?

 

Bron: https://www.nature.com/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

fruitcoctail - Woensdag 25 januari 2012 17:23
Ik ben echt verslaafd aan dit soort programma's. Ook toen ik in het ziekenhuis lag keek ik stéeds naar eetprogramma's, ik heb géen idee waarom. Maar eerlijkgezegd zou ik denken dat dit mensen met overgewicht/obesitas juist stimuleert om een gezonder lichaam en levensstijl te krijgen, maar blijkbaar dus niet..
magikook? - Woensdag 25 januari 2012 17:26
Ik krijg altijd honger van dat soort programma's, hahaha ;)
maan - Woensdag 25 januari 2012 17:50
Ik vind zulke programma's zo vervelend!
Laatst was er mijn kind is te dik op..
en dan moet ze afvallen omdat ze dan niet meer gepest wordt. Omgekeerde wereld hoor.
Charlotte - Woensdag 25 januari 2012 18:05
Ik vind die programma's meestal nogal schijnheilig. Waar aan het begin heel veel wordt gezegd dat afvallen toch zo moeilijk is, en niet zo maar lukt, dat mensen zich daar vaak op verkijken etc. Laten ze daarna alleen maar mensen zien die wél in korte tijd veel afvallen. Niet erg consequent, en ik kan me voorstellen dat mensen met overgewicht daardoor toch denken dat ze 'gewoon zouden moeten kunnen afvallen'.
Tessa - Woensdag 25 januari 2012 18:14
Mensen gaan 'negatiever' kijken naar obesitas.
Nou, obesitas is dan ook hartstikke ongezond.
Als je tegen mensen zegt dat je ondergewicht heb,
dan zien mensen dat ook niet als iets positiefs.
Ik hoop dat het mensen met obesitas helpt om in te zien dat het niet gezond is en dat ze willen afvallen.

@charlotte: ik denk niet dat mensen denken dat ze gewoon zouden moeten kunnen afvallen door zo'n programma. Die mensen zien ook dat er veel persoonlijke begeleiding bij is komen kijken en dat het niet vanzelf gaat, dat het keihard werken is.
T. - Woensdag 25 januari 2012 18:57
Nou die programma's vind ik nog niet eens zo erg.. waar ik me veel en dan ook veel meer aan erger.. Die reclames met afslanpillen, super dunne mensen die pillen slikken of rare idiote maaltijden eten.. omdat ze nog dunner willen worden.. ZIEK vindt ik dat.. en het is niet echt motiverend..

live Proud jullie besteden veel aandacht aan triggerende programma's, spullen of sites en zelfs over lego die zou triggeren..MAAR het zou mij meer helpen als iemand eens iets aan die verschrikkelijke reclames deed of er over zei. Zodat die fabrikanten eens gaan nadenken over hoe belachelijk het is..
lizzy - Woensdag 25 januari 2012 19:53
ik kan der ook niet tegen eerlijk gezegd...
Tamara - Woensdag 25 januari 2012 20:29
Ik zap altijd meteen weg als ik zo'n programma tegenkom. Vind het naar om te zien dat mensen zich zo laten gaan met eten :s Het stimuleert mij dan meestal om minder te gaan eten, omdat ik zo bang ben dat ik ook zo word.. Wat een foute gedachte is, aangezien ik het nooit zo ver zou laten komen :s En het natuurlijk ook over de top is en het alleen zo ver komt als je extreem meer gaat eten. Pfhh.. :s
Charlotte - Woensdag 25 januari 2012 20:48
@Tessa,
Jawel, maar ik kan me voorstellen dat mensen met overgewicht die serieus hebben geprobeerd af te vallen, maar het niet is gelukt, elke keer als ze in zo'n programma zien dat het al die mensen uiteindelijk wel lukt, en zich nogal een mislukking voelen.
Wooow, dat is een veel te lange zin. xD
Luna - Woensdag 25 januari 2012 21:09
Mij stimuleert het om af te vallen/ uit te hongeren..veel sporten.. inderdaad, soms word ik er wel een beetje gek van. Maar toch ga ik vanavond weer 'mijn kind is te dik' kijken....
Marjolein - Woensdag 25 januari 2012 21:36
Ik vind het om eerlijk gezegd juist erg vermakelijk. En leerzaam, want 'dikke' mensen hebben precies het tegenovergestelde als anorexiapatienten: zij denken niet als ze xxx kg op de weegschaal zien: "Oeps..." Ik vind het heel fascinerend en het triggert mij juist niet
Janne94 - Woensdag 25 januari 2012 22:24
Ik vind zulke programma's wel bijzonder en kijk er ook wel graag naar, maar het beļnvloed mij wel heel erg.
Ik ga heel erg op mijn eten letten en wil absoluut niet zo ver komen, maar ben bang dat als ik te veel eet daar wel kom.

Eigenlijk beter voor mij om het niet te kijken. ;)
Al vind ik het super om te zien hoe het die mensen lukt!
Superchik - Woensdag 25 januari 2012 23:44
Ik zelf meid dit soort programma s altijd. Ik stoor me er altijd heel erg aan. Vooral Help mij KIND is te dik. Dan denk ik kom op waarom moet dat voor dat KIND nou net op tv.
Ik zelf wordt er altijd heel bang van. Het bevestigd mijn beeld heel erg over eetbuien en ben dan helemaal bang om ook zo te worden. Wat ik jammer vind is dat er ondanks de aandacht voor OBETITAS er nooit eens ECHT of heel weinig aandacht AAN BED wordt gegven. Nou heb ik hier zelf geen last van. Maar BED is net zo erg als anorexia en net zo zwaar om van af te komen. En vind dat het in deze programma s altijd heel naar overkomen alsof de gene met obetias lui is en er niks aan wil doen en gewoon maar teveel eet. TYerwijl er vaak meer moet gebeuren dan GEWOON afvallen! Dan dat er bij anorexia meer moet gebeuren DAN GEWOON aankomen!
Tessa - Donderdag 26 januari 2012 09:11
@Charlotte: best een lange zin ja :P Ik kijk niet zoveel naar die programma's, maar als ik kijk zie ik altijd wel iemand bij wie het toch niet lukt. Maar misschien is dat dan puur toeval hoor!
Charlotte - Donderdag 26 januari 2012 10:00
@Tessa,
Nouja, ik kijk ze ook niet heel veel nee, dus misschien zie ik ook wel net de verkeerde. :p
Anke - Donderdag 26 januari 2012 18:48
Ik volg vele programma's, geen idee waarom. Ik maak me er wel altijd behoorlijk druk in als ze vooroordelen hebben.
Isabella. - Vrijdag 27 januari 2012 14:05
@fruitcocktail,

Ik weet helemaal wat je bedoelt, dat heb ik ook. Het is bijna een verslaving om naar te kijken..maar het is ook weer niet goed..lastig..idd wel jammer dat het een negatief effect heeft..ik dacht ook altijd dat het mensen met obesitas juist zou stimuleren om af te vallen mja..blijkbaar niet.

xx
Tijgertje - Zaterdag 12 december 2015 17:57
de meeste mensen waarmee ik werk,zijn gewoon veel te dik.maar wel commentaar op mijn figuur hebben.en als ik dan wat over hun dikte zeg,dan zeggen ze:ja,dat komt door onze leeftijd,en jij wordt later ook zo dik!gelul!ze hebben echt maatje olifant,en als ik zie wat ze vreten,verbaast me dat niets!en ze eten daarbij nog behoorlijk veel ook!meerdere maaltijden per werkdag!lekker gezond,hoor!en ik kreeg ook bijnamen,zoals spijker,panlat,sprinkhaan!en als ik trekpaard of slagschip terugzeg,dan ben ik opeens fout!ik heb niets tegen dikke mensen,wel als ze tegen me zeiken!maar te dun is ook niet goed,en mag net zomin aangemoedigd worden!
Tijgertje - Zaterdag 9 januari 2016 20:56
Mannen houden juist van vrouwen met vlees!Wat moeten ze nou met zo,n zak met botten?Dat is toch ook niet lekker?En het is niet eens mooi ook en ongezond!Maar het moet ook weer geen lading boter worden!Dan is mollig juist sexy!De meeste mannen zullen dat ook wel vinden!Geen zak met botten,geen ton boter,maar lekker stevig en mooi in vorm!
Zo hoort een vrouw eruit te zien!Godzijdank zit ik op mijn werk tussen allemaal mannen,en die vinden dat ik een lekker lijf heb,en me niets aan hoef te trekken van die zeikende trienen,waar mijn zus mee werkt,en die het liefst zo slank mogelijk zijn en eruit willen zien als een "knaapje"(jongetje of klerehangertje)
Tijgertje - Zaterdag 9 januari 2016 21:10
Ik wil de dunne personen niet aanvallen,hoor!Maar ik word die afslankcampagnes en reclames gewoon een keer spuugzat!Ze willen jou niet helpen,maar gewoon geld verdienen aan jouw minderwaardigheidsgevoelens!Mijn zus wou mij een heupbreuk aansmeren,omdat dat vrouwelijker was!Pardon,wat is daar vrouwelijk aan?Zoiets past je alleen als je juist geen heupen hebt!Denken ze soms dat we nog schoolkinderen zijn!?Want dat maatje willen ze je aanpraten en bezorgen,om zichzelf te verrijken ten koste van al jouw complexen!mijn zus trapt daar in,maar ik niet!
Tijgertje - Zaterdag 9 januari 2016 21:25
Doe gewoon waar je je lekker bij voelt,kleed je gewoon zoals jij dat wilt,en laat die Jandoedels lekker opzouten!We worden toch steeds vaker met hoe langer hoe meer kloteregeltjes doodgegooid door die dombo,s die ons alles voorschrijven!
tijgertje - Vrijdag 7 december 2018 21:06
ik bedoelde heupbroek,mijn mobieltje maakt weer eens typefouten