Pro-ana zet meisjes aan tot afvallen

 

Het internet wordt overspoeld door pro-anorexia websites waarop jonge meisjes, zelfs al vanaf zes jaar oud, een (bewust en onbewust) competitiestrijd voeren tegen elkaar om zoveel mogelijk af te vallen en zo min mogelijk te eten. De websites worden bovendien veel gebruikt voor de 'tips & tricks' om af te vallen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek, onder 126 pro-ana websites in Engeland, van Dr. Emma Bond, senior onderzoeker aan de Universiteit voor Toegepaste Sociale Wetenschappen.

Bond werkte samen met het Nominet Fonds, UCS en eetstoornis-organisatie B-eat.

Tussen de 400 en 500 pro-anorexia websites in Engeland moedigen kwetsbare jonge meisjes aan om weinig te eten en enkel koffie te drinken, om te roken en dieetpillen te slikken om er perfect uit te kunnen zien.

Samen met de zin 'starving for perfection', worden jongeren aangemoedigd om een zeer laag maximaal aantal kcal per dag te eten.

pro-ana

Negatieve plaatjes als bovenstaande worden door meer dan 500.000 mensen per jaar bekeken, blijkt uit het onderzoek.

De websites bevatten ook gedeeltes met 'thinspiration', afbeeldingen van zeer magere vrouwen. In het afgelopen jaar, blijkt uit het onderzoek, zijn deze door meer dan 500.000 meisjes bezocht, waarvan 20% tussen de zes en elf jaar oud.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Suffolk bleek dat de meeste van deze websites opgezet zijn door mensen die zelf lijden aan anorexia of een andere eetstoornis.

'Het begint bij 1 individu die zijn ervaringen wil delen. Wanneer deze hierna veel volgers of bezoekers krijgt stelt hij/zij zich op als een soort god/godin.' aldus onderzoeker Dr. Emma Bond.

Toen Bond het onderzoek in januari startte kwam ze terecht op de website van een meisje die van zichzelf walgde omdat ze wat was aangekomen door de afgelopen kerstdagen. Ze kondigde aan de volgende drie dagen te gaan vasten om de controle weer terug te krijgen. Binnen twee uur had ze 36 volgers die reageerden met berichten als "You're wonderful, you're an inspiration to me, I'm only fasting because of you".

Meiden plaatsen ook foto's van zichzelf waarop ze weinig kleding aan hebben op blogs en social media zoals Twitter. Meisjes worden hierdoor zelfs beanderd door mensen die hun foto's willen gebruiken op porno websites die handelen in 'skinny porn'. De meisjes hebben geen idee van het feit dat ze worden bekeken vanuit een sexueel perspectief. 

Bond onderzocht de risico's van pro-ana sites en kwam in haar conlusie tot de volgende vier risico's:

1. Perfection: Het streven naar een vertekend beeld van perfectie, het normaal gaan vinden van een ultra dun lichaamsbeeld, de blootstelling aan extreem gevaarlijk dieetadvies en dieetgedrag in combinatie met een weinig zelfwaardering en een slecht zelfbeeld.

perfectie

2. Performing: door de concurrerende inhoud van de websites en het willen horen bij een bepaalde groep en het afzetten tegen de mensen buiten de groep (deze noem je wannabes of haters), hang je jouw identiteit steeds meer op aan je eetstoornis en aan je destructieve gedrag. Door de toelating tot een pro-ana site heel streng te maken, zeg je als het ware dat het 'goed' is als je tot de groep van pro-ana's behoort.

x

3. Protection: Omdat een groot deel van de indentiteit wordt opgehangen aan het hebben van een eetstoornis en behoren bij een speciale groep en website, wordt alles in werking gesteld om dit gedrag te beschermen: het uitwisselen van tips en tricks rondom liegen tegen professonals en verbergen van symptomen.

x

4. Paradoxes: Tegenstrijdige gevoelens die ontstaan door de tegenstrijdigheid van positieve aspecten van de sites, zoals de online steun, en negatieve aspecten, zoals de ongezonde content. Het geïsoleerd zijn van familie en vrienden en je hier snel afgewezen voelen in combinatie met de ambivalente gevoelens rondom eetstoornissen, zorgt ervoor dat je minder snel kiest voor hulp en herstel.

x

Het onderzoek van Bond heet 'Virtually Anorexic - Where's the harm?' en is te downloaden.

Bron: dailymail

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Woensdag 28 november 2012 13:45
Stom dat er alleen weer naar de negatieve dingen wordt gekeken.
@Anoniem - Woensdag 28 november 2012 13:50
Welke dingen had jij dan nog graag in het onderzoek gezien?
kim300808 - Woensdag 28 november 2012 13:55
@Anoniem

Is er wat positiefs te vinden over Pro-Ana dan...? Ik kwam er ook om mijn ei kwijt te kunnen, maar intussen triggerde het mij wel ontzettend. Ik had beter naar een site zoals deze kunnen gaan ;),
@Anoniem - Woensdag 28 november 2012 14:08
Dan heb je het niet goed gelezen hoor anoniem, in de laatste alinea wordt juist genoemd dat uit onderzoek blijkt dat die positieve aspecten, zoals herkenning, ervoor zorgen dat mensen niet kiezen voor herstel of hulp. Er zijn dus wel dingen die mensen als positief *ervaren*, maar van die dingen worden ze bepaald niet beter!
Koffie - Woensdag 28 november 2012 14:09
ik snap de reactie van Anoniem, stiekem heb ik vaak zelf nog iets van 'er zijn ook goede dingen aan, je kan je ding kwijt, je hebt lotgenoten...'
Maar als ik echt eerlijk ben, hebben zulke sites me alleen maar dieprer geduwd. Intussen kom ik er niet meer, en dat maakt werken aan genezen een stuk minder moeilijk!
xx
Britt - Woensdag 28 november 2012 14:35
Lotgenoten vind je hier, niet op pro-ana sites.
peanutbutterfly - Woensdag 28 november 2012 15:10
Dit onderzoek was toch ook nergens voor nodig, iedereen weet toch dat je door pro-ana aangezet word tot afvallen. daar is het immers voor bedoeld. en voor 'steun' van anderen natuurlijk. Nu ik niet meer op pro-ana kom en wel op Proud, heb ik eigenlijk ook veel minder de neiging om af te vallen. Wat soms chill is en soms verschrikkelijk.
sharelle - Woensdag 28 november 2012 15:20
Pro - ana helpt je eigenlijk alleen maar verder en verder in de shot. Ik kan er niks positiefs over zeggen....
A - Woensdag 28 november 2012 16:23
Ik denk dat het echt heel sterk afhangt van welke site je bezoekt. Ik heb pro-ana altijd ervaren als een online plek waar ik mezelf kon zijn en lotgenoten tegen kon komen. Het hielp mij in de periode dat ik nog niet klaar was voor herstel om niet helemaal te vereenzamen. En op het moment dat ik wel voor herstel koos, werd daar ontzettend positief op gereageerd.
Astrid - Woensdag 28 november 2012 16:29
Ik heb ook ervaren dat er positief gereageerd wordt als je kiest voor herstel. Maar helaas is het ook zo dat een eetstoornis op dit soort websites niet echt als een probleem wordt gezien. Dus uiteindelijk is de kans dat je ook daadwerkelijk voor hulp kiest wel heel erg klein. Lotgenoten kun je ook gebruiken in de zin van: 'Er zijn zoveel anderen die op een bepaalde manier met eten omgaan, dus het is normaal wat ik doe'. Maar goed, uiteindelijk denk ik dat het voor iedereen anders uitpakt.
Sophia-Lauren - Woensdag 28 november 2012 16:32
@peanutbutterfly : ik denk dat het altijd zinvol is om de negatieve gevolgen te onderzoeken van zeker dit 'fenomeen' en die af te zetten tegen de positieve. waardoor je wederom geconfronteerd word met schrikbarende feitelijke onderzoek resultaten en hierdoor actie kan worden ondernomen en nog meer wegen naar verandering en hulp kunnen worden aangeboord.
Singingbee - Woensdag 28 november 2012 18:29
Ik vind dat pro-ana sites een soort van ontmoetingsplek is voor eetstoornissen die met elkaar praten. Kom a.u.b. op Proud waar je elkaar ECHT kunt steunen.
Gwendolyn - Woensdag 28 november 2012 19:11
Ik vind het een heel goed onderzoek. Het gaat behoorlijk wat dieper dan het gemiddelde onderzoek over pro-ana/thinspo websites en legt alles, naar mijn mening, heel duidelijk uit. Het belicht ook wáárom het zo aantrekkelijk is, en ik denk dat dat heel belangrijk is.

Ik kan het even niet uitleggen, maar ik vind het een heel goed onderzoek, ben blij dat ze het hebben gedaan.
even anoniem - Woensdag 28 november 2012 19:14
Het is zeker 'n mooi idee,om naar deze website te komen om steun en begrip te ontvangen. Maar wat als je je aanmeld op het forum en die nooit krijgt ? Ik zie op het forum massa's meiden posten in hun verhaal,hun dagboekjes,en ze worden gewoon "genegeerd",krijgen nooit een reactie,hun boekje zakt weg in het "niets",nooit wordt er een virtueel kaarsje voor hun gebrand. Er zijn enkele meiden op het forum ,die ongeveer alle aandacht krijgen,alle steun,alle kaarsjes,en dat maakt het denk ik voor de genegeerde meiden nog extra pijnlijk. Dus misschien,daarom dat ze naar pro ana sites gaan,omdat ze wel gezien worden en wel steun en begrip krijgen...misschien moeten we met z'n allen eens wat gaan doen aan dat negeerbeleid op het forum...blader eens x pagina's terug in de dagboekjes,brand eens een kaarsje voor iemand anders dan de gewone, want achter al die genegeerde meiden zitten massa's meiden die het super moeilijk hebben,erg ziek zijn,zich ongelukkig voelen etc en evenveel steun nodig hebben ook!
@ even anoniem - Woensdag 28 november 2012 19:30
Wat naar dat je deze ervaring hebt. Vanuit het Proud2Bme team zien we dit echter niet gebeuren. Wij werken met een team van meer dan 20 mensen in de dagboeken en zorgen ervoor dat iedereen (bijna dagelijks) een of meer reacties krijgt op geplaatste berichten. Natuurlijk kan er af een toe eens een berichten tussendoor schieten, maar massa's meiden is echt niet mogelijk.

Mocht je toch een negatieve ervaring hebben hiermee, dan horen we dit graag via info@proud2Bme.nl zodat we hier mee aan de slag kunnen.

Lieve groet,
Team Proud2Bme
* - Woensdag 28 november 2012 19:36
Pro ana is zo ziek! Ik snap zelfs niet dat mensen daar nog iets positief in kunnen zien. (aja diegene die op deze website zitten dan).
Door pro ana heb ik nu namelijk anorexia. Ze zouden het van't net moeten verwijderen!!
J - Woensdag 28 november 2012 19:50
Wat ik nou zo gek vind, als je die eerste afbeelding bekijkt van 'So you want to be..' dan suggereert dat enorm dat je op een bepaald moment bewust kiest voor anorexia, zo van: 'ok vanaf vandaag heb ik dat'. Dus als je nog gezond bent dat je dan op zoek gaat daarnaar. Maar in mijn eigen ervaring gaat zoiets juist heel ongemerkt en heb je het voor je er zelf erg in hebt. En pas dan kom je op websites over anorexia terecht. Althans zo ging dat bij mij. Ik heb er nooit bewust voor gekozen.
anoniem - Donderdag 29 november 2012 00:30
mijn ervaring met pro-ana sites: sommige zijn extremer dan anderen maar op een aantal moedigen mensen elkaar echt niet een ziekte in maar kan het ook bijdragen aan genezen omdat er een aantal milde fora zijn waar mensen je ook evengoed steunen als je gezond wilt eten/aankomen/op een gezonde manier stabiliseren maar je altijd je gedachten kunt spuien, ook als deze even negatief zijn en er nergens taboes over hangen (daar heb ik bij deze site wel last van).
Maar een aantal sites zijn wel pushender ja en dan triggert het inderdaad alleen maar. Maar heel vaak wordt er voorbij gegaan aan de positieve kanten van de mildere sites en alle pro-ana sites over een kam gescheerd, dat maakt het te eenzijdig naar mijn mening.

Ik vind het gewoon heel belangrijk dat mensen hun plekje kunnen vinden en als ze er nog niet klaar voor zijn om te genezen kun je dat moeilijk forceren, dus dan zit je hier voor mijn gevoel ook niet op je plek, waar kun je dan heen?
Anoniem - Donderdag 29 november 2012 08:45
Mijn ervaring is ook verschillend. Op de eerste pro ana site ben ik eigenlijk compleet in de goot beland, en ging het van kwaad tot erger. Op de tweede voelde ik me echt gesteund. Ik zat toen in therapie en ondanks dat ik aankwam bleven mensen zeggen dat ik mooi en leuk was. Er was een pro normaal stuk waar voedingslijsten geplaatst werden en waar je hulp kan zou kunnen vinden, wat goede instanties zijn. Ik was toen nog niet bekend met deze site. En daar hadden tweederde van de mensen volgens mij ook al behandeling gehad of waren bezig met hulp. Het nadeel vond ik als je erop blijft kun je je eetstoornis nooit los laten, want er staan altijd dingen op de site die wel triggeren, en ja die blijf je bekijken..
Jes - Donderdag 29 november 2012 18:36
Proud doet ontzettend zijn best en is gewoon top! geen gezeur
@ Even Anoniem - Donderdag 6 december 2012 14:51
Ik wil niet zeggen dat Proud het niet goed doet. Ik ben juist iemand die proud promoot aan mensen die moeite hebben met eten. Maar ik ben het wel met Even Anoniem eens dat er mensen zijn die binnen een maand even veel reacties hebben in hun dagboekje als iemand die al 3 jaar een dagboekje hebben open staan en bijna alleen maar aan de reacties komt door dat je die zelf plaatst. Er zijn hier soort ''populaire'' meiden groepen. Dat kom je al snel tegen, maar het is lastig om ook aandacht te krijgen, want ookal ga je reageren in hun dagboekjes en probeer je mee te praten en te doen. Toch voel je je buitengesloten. Net als dat je op facebook kan zien van de reacties naar elkaar. Ik wil niet zeuren of zielig doen. Maar dat is wel iets waar ik hier soms tegen aan loop. Ook als ik het heb aangegeven dat ik het lastig vindt als mensen afspreken en mij niet vragen en dat het dan weer gebeurd, dan voel je je niet geaccepteerd en kan het inderdaad zo zijn dat je dan maar weer terug naar pro-ana gaat...
Lena - Woensdag 26 december 2012 13:23
ik heb een paar keer op zo'n site gekeken maar ik durfde me niet aan te melden en dqar ben ik blij om
Kat - Dinsdag 16 oktober 2018 21:25
Deze pro ana shit zet aan tot anorexia dit zou moeten verboden worden.
WTF is hier nog gezond aan.!!!!
Denk eens na aub ga liever naar een dietiste bij mensen die weten waar ze over spelen.