Pinterest en Tumblr bannen pro-ana

 

De afgelopen weken waren Tumblr en Pinterest veel in het nieuws vanwege de thinspo- en zelfbeschadigingblogs en pinboards. De media-aandacht heeft geholpen. In de afgelopen dagen hebben zowel Tumblr als Pinterest hun beleidsregels aangepast. Blogs, posts en pins die destructief gedrag promoten, zoals extreem afvallen, braken, laxeren, automutilatie en suicide, worden verwijderd van deze populaire sociale media.

pro ana tumblr

Het nieuwe beleid van Tumblr is duidelijk:

Don't post content that actively promotes or glorifies self-harm. This includes content that urges or encourages readers to cut or injure themselves; embrace anorexia, bulimia, or other eating disorders; or commit suicide rather than, e.g., seeking counseling or treatment. We aim to sustain Tumblr as a place that facilitates awareness, support and recovery, and to remove only those blogs that cross the line into active promotion or glorification of self-harm.

pro ana tumblr 2

Mark Coatney van Tumblr zegt dat er naar verwachting een paar duizend pagina's zullen worden verwijderd door het nieuwe beleid tegen pro ana- en zelfbeschadigingsblogs.

"Dergelijke blogs zijn niet goed voor onze gemeenschap en we ondernemen stappen om dit recht te trekken. Als mensen bepaalde zoektermen intypen op Tumblr - bijvoorbeeld ‘pro-ana' - krijgen ze een waarschuwingsbericht te zien en een link naar professionele hulpinstanties. Het zal niet mogelijk zijn om alle schadelijke inhoud te verwijderen. We richten ons op de ‘kernblogs' die ongezond gedrag en een gevaarlijke levensstijl promoten."

Op het moment dat ik deze blog schrijf, kan ik vooralsnog talloze pro-ana en automutlatie blogs op Tumblr vinden. Enkele zijn inderdaad verwijderd, maar er blijven veel #thinspiration , #skinny, #weightloss en andere termen aanwezig op Tumblr. Het kost natuurlijk tijd om te verwijderen, maar ik vraag mij ook af of Tumblr kan opboksen tegen de dagelijkse posts van pro-ana bloggers.


Pinterest stuurde vrijdagavond een mail naar alle gebruikers met daarin het nieuwe beleid. In de mail stond onder andere: We updated our Acceptable Use Policy and we will not allow pins that explicitly encourage self-harm or self-abuse. De vernieuwde beleidsprotocollen van Pinterest zijn wat minder duidelijk dan Tumblr. Eetstoornissen of automutilatie worden niet expliciet benoemd:

pint"You agree not to post User Content that creates a risk of harm, loss, physical or mental injury, emotional distress, death, disability, disfigurement, or physical or mental illness to yourself, to any other person, or to any animal."

Deze nieuwe regels van Pinterest gaan in vanaf 6 april a.s. Het is de bedoeling dat thinspo- boards die uithongeren, braken en ander eetgestoord gedrag promoten, hierdoor niet langer kunnen bestaan op Pinterest.

 

Bron: www.bbc.co.uk en www.styleite.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fleurtje - Maandag 26 maart 2012 16:22
Op Tumblr merk ik nog erg weinig van de nieuwe regels,
Ben benieuwd of printerest dat beter/anders gaat aanpakken

Van mij hoeven die regels sowieso niet, mensen posten toch wel wat ze willen posten . Mag dat niet op het ene medium, dan posten ze het wel op het volgende medium
peaches - Maandag 26 maart 2012 16:51
Inderdaad. Blogs verwijderen is niet de oplossing, het probleem verplaatst zich dan alleen maar. Wat dan wel de oplossing is weet ik dan ook weer niet..
E - Maandag 26 maart 2012 17:03
Ik vond het goed dat ze dat doen. Ik wordt alleen maar somber en wil gaan afvallen als ik dat soort dingen zie!
sophia-lauren - Maandag 26 maart 2012 17:08
Goed voorbeeld doet goed volgen, dit lijkt me een uitermate goed voorbeeld van tumblir wat printerest dan wee volgt....geef het de tijd, en elke site die dit voorbeeld volgt, is er mooi maar weer een! Huppakee! In the pocket ermee!
Anouk - Maandag 26 maart 2012 17:49
Er zijn zóoo veel blogs op tumblr, het zou echt een wonder zijn als je daar al iets van zou merken. Ik vind iig wel dat ze goed bezig zijn :)
Ann - Maandag 26 maart 2012 18:51
Laat die mensen lekker! Dan doen ze het toch op een andere manier. Laat ze bloggen dan hebben ze nog een beetje steun!
k - Maandag 26 maart 2012 19:02
Op tumblr merk ik er anders vrij weinig van dat het niet meer mag, ik zie het nog steeds genoeg
Koffie - Maandag 26 maart 2012 20:29
Ik heb geen mail gehad van Pinterest, vreemd
Goed dat er wat ondernomen wordt!
julia - Maandag 26 maart 2012 21:10
Groot verschil tussen eetstoornis tumblr's waar meiden hun gevoel alleen maar uiten en ook tégen pro-ana zijn en ~pro-ana~ tumblr's waar inderdaad wel wat aan gedaan zou moeten worden maar dat is echt mission impossible, het probleem verplaatst zich dan alleen maar.
Merla - Vrijdag 13 april 2012 08:38
Volgens mij werkt hum maatregel nog niet echt erg, op Tumblr in iedergeval niet..

Voor mij hoeft het trouwens ook niet weg, mensen posten toch wat ze willen, niet op Tumblr of Pinterest, dan wel op Flikr.. Ik denkd dat hiermeer het probleem zich verplaatst over heel internet..