Ontstaan eetstoornis en Facebook

 

Studenten die veel tijd op Facebook doorbrengen lopen een groter risico op het ontwikkelen van een eetstoornis. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd nieuw onderzoek. De ondervraagde studentes die die veel tijd op Facebook doorbrachten waren zich meer bewust van hun lichaam en hadden meer last van angst. De studentes vonden het aantal reacties en Likes dat ze kregen op hun foto's ook erg belangrijk. Bovendien was de kans bij deze studentes groter dan bij anderen dat ze zichzelf 'un-tagden'.

Het onderzoek werd gedaan onder 960 studentes. Zij werden geevalueerd op basis van de hoeveelheid tijd die ze doorbrachten op Facebook. Meer dan 95 procent van de studentes gebruikte Facebook. Gemiddeld brachten ze 20 minuten per keer door op de site. De meeste studentes was per dag ruim een uur actief op Facebook.

eetstoornis

De studentes die de meeste tijd op Facebook actief waren, waren zich ook het meest bewust van hun eigen lichaam en liepen het meeste risico op het ontwikkelen van een eetstoornis. Deze studentes hechten tevens de meeste waarde aan het aantal ontvangen reacties en likes op hun foto's. Daarnaast 'untag-den' zij zichzelf regelmatig uit foto's en vergeleken zij hun eigen foto's regelmatig met die van vrienden.

'Bij het onderzoeken van de gevolgen van Facebookgebruik ontdekten we dat 20 minuten actief zijn op Facebook bijdraagt aan zorgen en angsten om het gewicht en de lichaamsvorm. Dit verband is belangrijk omdat angst en zorgen rondom het eigen lichaam zorgt voor een verhoogde kans op het ontwikkelen van een eetstoornis', aldus onderzoeker Dr. Keel.

Dit onderzoek is weer een extra bewijs dat social media kan bijdragen aan de ontwikkeling van een eetstoornis. Eerder onderzoek toonde reeds aan dat hoe meer tieners keken naar foto's van anderen op Facebook, hoe groter de kans was dat zij zichzelf beoordeelden als te dik. Meer onderzoek naar de invloed van social media is nodig om de risicofactoren van het ontstaan van een eetstoornis beter in kaart te kunnen brengen.

Bron: dailymail.co.uk

Hoeveel waarde hecht jij aan jouw verkregen Reacties en Likes?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

luna - Woensdag 5 maart 2014 17:00
Zo, dat geloof ik wel ja!!
ik ben gedeeltelijk om die reden uit dat wereldje gestapt en hoef nu niet meer bezig te zijn met reacties en likes, heerlijk!!
Nienke - Woensdag 5 maart 2014 17:10
Ik vind voor
Het probleem met facebook dat ik onzeker wordt van alle foto's en jaloers op de me se.n die wel leuke dingen met vriendinnen doen, waarbij dat jurkje wel goed staat oid. Dit haalt mijn, en ik denk dat ik voor meerdere spreek, eigenwaarde flink omlaag en bij mij heeft het ook niet echt een positieve werking op mijn depressie :(
Maar het is raar want ik kan het niet helemaal loslaten, instagram en twitter ben ik mee gestopt. Ik ben blij dat ik het heb gedaan. :) Maar het probleem bij mij is dat het als isolatie werkt, dus wil ik van het vergelijken en mij zelf onderuit halen af, isoleer ik mij zelf...
O - Woensdag 5 maart 2014 17:20
Verbaast me niets. Kan me heel erg identificeren met Nienke! En instagram is één grote trigger voor mij doordat er zo veel recovery accounts zijn waar foto's, bmi's en gewichten staan die veel 'erger' zijn dan ik. Dan voel ik me dik en mislukt :( Gelukkig kan ik er wel van weg blijven de laatste tijd!
Nienke - Woensdag 5 maart 2014 17:25
@o idd vooral het ow, maar dat is veel erger, niet alleen in gewicht maar bijv. Ook als het om zelfbeschadiging gaat of hoe je compenseert. Vreselijk, maar ik ben er gevoelig voor
Chananja - Woensdag 5 maart 2014 17:31
Ik vind het toch een beetje een kip-of-eiverhaal. Want kan het niet net zo goed zijn dat studenten met een kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van eetstoornis ook geneigd zullen zijn veel tijd door te brengen op social media, erg bezig zijn met hun lichaam, het untaggen de likes etc.?
Star* - Woensdag 5 maart 2014 17:50
hm.. weet idd niet of ik het hier mee eens ben. Mensen die onzeker zijn en zich veel van anderen aan trekken zullen sowieso meer gevoelig zijn voor een eetstoornis. Dus als zij op facebook zitten zullen ze zich ook meer aantrekken van likes.

Ik vind facebook wel leuk, maar "gebruik" het ook niet voor het doel meer zeker te worden oid, ik vind het leuk om foto' s te kijken, om leuke plaatjes te zien enz. Maar ik ben bewust ook alleen bevriend en zit op pagina' s die positief zijn. Het leven is al moeilijk genoeg, dus kom maar op met die vrolijke dingen : )
Floor* - Woensdag 5 maart 2014 18:11
Uh nee. Gewoon niet.
maan - Woensdag 5 maart 2014 18:29
eens met chananja!
O - Woensdag 5 maart 2014 19:05
@Nienke inderdaad, niet alleen de cijfers maar het hele gedrag dat op beeld wordt vastgelegd kan onwijs triggerend zijn. Voor mij is het dan vooral de bmi's, maar bij zelfbeschadiging kan ik het me idd ook goed voorstellen...
- - Woensdag 5 maart 2014 21:34
Ik denk eerlijk gezegd dat tumblr een groter invloed heeft dan facebook
Anoniempje - Woensdag 5 maart 2014 22:30
Ik vind het niet zo'n betrouwbaar onderzoek. Het is net zo goed mogelijk dat 'onzekere mensen' juist vaker op sociale media zitten.. Verder is er niet echt een controlegroep van niet-facebook gebruikers.... Persoonlijk heb ik niet echt het idee dat mijn facebookgebruik mijn eetstoornis op ook maar enige manier beïnvloedt. Ik denk dat ik triggers eerder haal uit mijn real life directe omgeving.
Roos_ - Woensdag 5 maart 2014 22:38
euhm de vraag is nu een beetje: wat is oorzaak en wat is gevolg?
er is geen experiment uitgevoerd dus het kan ook zo zijn dat een eetstoornis (of gedachtes die horen bij een eetstoornis) lijden tot meer facebookgebruik..
meisjes met een eetstoornis hebben vaak een negatief zelfbeeld. een negatief zelfbeeld leidt tot vaak facebooken.
dan leidt een eetstoornis/negatief zelfbeeld dus tot facebooken in plaats van andersom.
dat lijkt me waarschijnlijker iig dan dat je een eetstoornis krijgt door facebook.
Silent-Tears - Donderdag 6 maart 2014 07:55
Chananja, Anoniempje en Roos_: jullie hebben zeker een punt!

Ik heb geen Facebook, Twitter, etc.: heeeeeerlijk! :D
Ik had wel eventjes Hyves maar ik werd gek van al die onzinpraat, oppervlakkigheid, mensen die je vriend willen zijn waar je NIKS mee hebt, etc.
Viooltje - Donderdag 6 maart 2014 13:08
Ik geloof dit verhaal inderdaad wel. Maar eigenlijk hadden ze ook uitgebreider onderzoek moeten doen of bijvoorbeeld niet voornamelijk onzekere mensen facebook gebruiken of ook onderzoek doen onder niet facebook gebruikers.

Ik gebruik zelf nauwelijks meer facebook en ik post ook niets bijzonders of al te veel foto's. Ik denk er zelfs over om facebook weg te doen.
Jillie - Donderdag 6 maart 2014 15:34
Dat was ook het eerste dat ik dacht Chananja, Anoniempje, Roos!! Bekende kip- en ei-verhaal. Of gemeenschappelijke derde achterliggende factor:
onzekerheid --> eetstoornis
onzekerheid --> veel waarde hechten aan Facebook en likes.
In elk geval geloof ik er niet echt in dat de eetstoornis ontstaat door Facebook :S.

Dus ja, discutabel onderzoek en zou er niet al te veel in geloven.
Feit is dat er sowieso sprake is van te veel tijd doorbrengen op Facebook en van veel onzekerheid bij jongeren (en volwassenen!).
@ - Donderdag 6 maart 2014 18:36
Niet echt een wetenschappelijk onderzoek, dacht ik zo. Het lijkt alsof er zomaar wat oorzaak- gevolg relaties zijn gelegd, conclusies worden getrokken...en het een en ander wordt ingevuld.
De eerste vraag is in mijn ogen; wanneer heb je een eetstoornis, volgens de onderzoekers? Dat verschilt mijns inziens namelijk ook nogal van persoon tot persoon. En is niet te meten in bijvoorbeeld kilo's of BMI.
So, I'll read it....and delete it!
Scorpiors - Zaterdag 8 maart 2014 13:15
Ik vind dit een hele goede tag!
Van mij zelf weet ik dat niet, heb der eigenlijk niet bij stil gestaan.
En ik zit ook niet echt vaak op facebook.
Enkele keer dat ik er op zit is meer om een spelletje te spelen.
Liefs.