Ongezond lijngedrag duurt vaak langer dan tien jaar

 

lijnen eetstoornisJongeren die een eetstoornis of eetgestoord gedrag (extreem lijnen/ binge eating) ontwikkelen hebben grote kans dat dit verstoorde eetgedrag blijft aanhouden tot in hun jong volwassen jaren en mogelijk zelfs hierna. Dit toont nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het juli nummer van the Journal of the American Dietetic Association.

Een tien jaar durend onderzoek onder meer dan 2000 volwassenen laat zien dan het voorkomen van dieet en ongezond eetgedrag veel voorkwam en constant bleven of zelfs toenamen tussen de adolescentie en jong volwassenheid.

"zoals we hadden verwacht zagen we dat jongeren die dit verstoorde eetgedrag vertoonden een groter risico hadden dit gedrag aan te houden voor langere tijd."zegt hoofdonderzoekster Dianne Neumark-Sztainer. "De onderzoekers waren echter wel geschokt door het aantal mensen dat dit eetgestoorde lijngedrag vertoonde."

Het onderzoek laat ook duidelijk zien dat eetgestoord gedrag niet enkel een probleem van adolescenten is.

De resultaten laten zien dat vroege preventie van groot belang is. Gezien de toenemende aandacht voor overgewicht is het van belang om duidelijk te maken dat dit soort eetgestoord gedrag tegenovergesteld werkt op het controleren van het gewicht. Jongeren die zich zorgen maken om hun gewicht moeten gesteund worden met gezond eten en fysieke activiteit die ook werken op de lange termijn.

Constant patroon
Het onderzoek werd afgenomen bij 2287 jongeren (55% vrouw).

  • Onderzoeksleeftijd 12,8 follow-up leeftijd 23,2 Man/ vrouw
  • Onderzoeksleeftijd 15.9 follow-up leeftijd 26.2 Man/ vrouw

dietenDe resultaten laten zien dat 50% van de meisjes en 25% van de jongens bij de 10 jaar follow-up aangeeft dat jaar te hebben "gelijnd". Het lijngedrag bij de vrouwelijke groep bleef in tien jaar redelijk constant. Het lijngedrag van de oudere groep mannen nam significant toe.

Toename gebruik dieetpillen
Het aantal mensen die zich bezighield met ongezond lijngedrag bleef redelijk constant tussen de twee tijdsperiodes voor de jongere vrouwengroep (50%) en nam wat af bij de oudere vrouwengroep (60% --> 54%)
Het gedrag an sich nam echter bij beide vrouwengroepen ernstig toe (8.4% --> 20.4% en 12.6% --> 20.6%).

Een andere duidelijke toename is te zien in het gebruik van dieetpillen. Het gebruik verdrievoudigde!

De onderzoekers vragen zich ernstig af wat er gebeurt wanneer deze onderzochte groep een eigen familie krijgt en of het gedrag dan wel/ niet wordt doorgegeven aan de volgende generatie....

Denk JIJ dat je over 10 jaar
nog bezig bent met lijnen en ongezond gecontroleerd eten?

Foto rechtsboven: flickr.com/mvs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Suuz. - Dinsdag 5 juli 2011 12:28
Ik denk dat het nog wel in mijn hoofd zit.
Maar dan is het wel voor 97% over. ;D

Als ik dan nog leef ;x
Sunbeam - Dinsdag 5 juli 2011 13:51
Eigenlijk denk ik dat het wel een beetje mee zal blijven spelen, mijn hele leven lang. Als het maar prima leefbaar is, en dus niet zo ontzettend bepalend, ben ik al blij :D
Carry - Dinsdag 5 juli 2011 14:07
Ik HOOP zeker dat het over 10 jaar over is, maar ik denk eigenlijk dat het nooit meer helemaal weg zal gaan. Maar een beetje controle is ook niet zo erg, als het je leven maar niet beheerst.
beauty_love - Dinsdag 5 juli 2011 16:44
Ik hoop dat mijn eetstoornis echt over gaat, maar ik denk dat ik altijd wel op zal blijven letten wat ik eet.
Layla - Dinsdag 5 juli 2011 19:20
Ik hoop ook heel erg dat ik weer 100% kan genieten van eten, zonder al die vervelende gedachten. Ook denk ik dat het mogelijk is, maar het zal altijd een zwak punt blijven. Net als bij iemand die jarenlang heeft gerookt: je kunt het afleren, maar bij stressvolle situaties wordt de verleiding om weer een sigaret op te steken heel groot. Ik denk dat er veel aandacht moet worden besteed aan hoe je die verleiding kunt weerstaan. Echt meiden, we KUNNEN die eetstoornis verslaan.
Roosje - Dinsdag 5 juli 2011 21:24
Mijn behandelaar zei ooit eens van: je zult altijd een "bewuste" eter blijven, want die dingen over eten die weet je nu nou eenmaal.
Ik denk dat dit ook wel blijft zo al hoop ik wel dat het allemaal wat normaler gaat worden ooit..
charessa - Dinsdag 5 juli 2011 23:11
Met lijnen blijf ik denk ik altijd wel bezig, maar met ongecontroleerd eten HOOP ik toch niet.
Sanne - Zaterdag 9 juli 2011 23:27
Ben het helemaal met Layla eens!!
Mella - Dinsdag 17 april 2012 14:07
Ik vraag me af of dit over mensen gaat die behandeld zijn voor hun eetstoornis, of voor mensen die juist met onbehandelde eetproblematiek lopen.

Ik kan me namelijk goed voorstellen dat iemand die behandeld is voor eetstoornis zich altijd bewust zal blijven van eten, maar het lijkt me toch niet dat die mensen 10 jaar later nog steeds lijnen? dan is er echt iets niet goed in de behandeling.
Jessica - Maandag 23 april 2012 08:36
Ik ben al 4 jaar eetgestoord bezig, dus dat ik daar over 6 jaar nog mee bezig ben hoop ik natuurlijk niet!
michelle - Zaterdag 7 september 2013 18:05
Sluit me voor 100% bij layla aan.
stroopwafel - Dinsdag 17 september 2013 18:42
ik ben ook al 4 jaar bezig en ik hoop echt dat het binnen die 10 jaar over is. ik wil weer van het leven kunnen genieten en niet steeds met eten bezig zijn. het is mogelijk, dat weet ik zeker!