Ondergewicht en zwangerschap

 

Recent onderzoek laat zien dat te magere vrouwen minder kans hebben om zwanger te worden dan te dikke vrouwen, zelfs dan vrouwen die vallen in de categorie gevaarlijk overgewicht. Volgens onderzoeker en vruchtbaarheidsspecialist bij het fertiliteitscentrum in Chicago Richard Sherbahn is er zoveel aandacht over de risico's van overgewicht, dat die van ondergewicht genegeerd worden.

babySherbahn analyseerde de cijfers van bijna 2.500 IVF behandeling die werden uitgevoerd bij zijn kliniek gedurende een periode van acht jaar.

De vrouwen die werden onderzocht werden onderverdeeld naar gewicht:

  • zeer dun
  • normaal
  • obesitas

Bijna 50 procent van de vrouwen in de groep met het normale gewicht werd zwanger. Ongeveer 45 procent van de vrouwen in de obese groep werd zwanger. Slechts 34 procent van vrouwen in de groep zeer dun werd zwanger!

Alle vrouwen in de drie groepen produceerde vergelijkbare aantallen eieren en alle vrouwen kregen hormonen toegediend waardoor de hormonale oorzaak hiermee ook kan worden uitgesloten. De eventuele problemen voor de zeer dunne vrouwen moeten zich dus hebben voorgedaan in een later stadium in het proces.

Hoe komt het dan wel?
De oorzaak zou van evolutionaire aard kunnen zijn: als vrouwen te mager zijn, zal er wel te weinig voedsel zijn, wat het geen geschikt moment maakt om voort te planten. Het kan ook zijn dat de baarmoeder, door ondergewicht, niet gereed is voor een goede innesteling van de eicel.

Foto: flickr.com/photos/kaceyjordan

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Blonde - Dinsdag 25 oktober 2011 14:20
Ja, dit is geen nieuws, en als ze eenmaal zwanger is, zijn er zoveel risico's voor het kind. Misschien een idee om daarover eens te schrijven, Scarlet?
Door - Dinsdag 25 oktober 2011 17:35
wat heftig. schrik ik best van! dacht dat obesitas minstens zo erg was hiervoor. niet dus
kels - Woensdag 26 oktober 2011 09:36
Dat klopt wel, heb ik al meer keer gelezen.
En in mijn omgeving was ook iemand met ondergewicht
het kindje kreeg te weinig voeding, kon niet groeien,
en kon het dus ook niet halen.
als m'n dan al zwanger geraakt is het nog steeds een risico
Haremaje - Woensdag 26 oktober 2011 22:24
Super logisch! Want je wordt ook heel vaak niet meer ongesteld, omdat je te weinig vet hebt. Een kind heeft eten nodig en als je te dik bent heb je daar heel van, zelfs als je een paar dagen neit eet.