Nieuwe eetstoornis vestiging PsyQ

 

Sinds gisteren is PsyQ samen met Lucertis, kinder- en jeugdpsychiatrie, een nieuw expertisecentrum voor eetstoornissen in Beverwijk gestart. Zij voorzien hiermee in Noord-Holland in een behoefte aan intensieve behandeling voor zowel jongeren als volwassenen die zeer ernstige eetstoornissen hebben en een BMI hoger dan 15. Peter Daansen, klinisch psycholoog en projectleider: "Het expertisecentrum is er voor die mensen waar een reguliere behandeling niet voldoende is of een terugval hebben gekregen."

Psychische problemen
"Vaak zien we dat mensen met een eetstoornis ook andere psychische problemen hebben
. Dit kunnen depressieve klachten zijn, moeilijk kunnen omgaan met emoties, problemen met seksualiteit, trauma's, identiteitsproblemen, etc. Meestal beginnen deze problemen al in de puberteit, een periode waarin we allemaal meer met ons lichaam bezig zijn. Maar nu gaat het verder, het schiet echt door. Toch wordt het niet altijd opgemerkt of het wordt als tijdelijk verschijnsel gezien. Patiënten hebben er in eerste instantie zelf ook niet zo last van, maar meer hun omgeving. Ze gaan zich afzonderen, gaan niet meer met vrienden of familie uiteten, koken voor zichzelf en dan vaak extreem gezond of eten stiekem. Dit laatste zie je veel bij patiënten met anorexia nervosa", aldus Daansen

help
bron foto

Behandeling
Wanneer een reguliere behandeling niet voldoende is, omdat de problemen te complex zijn, kunnen patiënten nu in Beverwijk dus een intensieve behandeling volgen. Veel patiënten hebben baat bij een individuele behandeling, maar soms is dat onvoldoende. Deze behandeling is opgesplitst in een motiverende/inventariserende fase en een intensievere behandelbare fase. Er wordt gestart met een psychiatrisch consult, somatisch onderzoek, voedings onderzoek en de omgeving van de patiënt wordt in kaart gebracht. Daarna volgen ze cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie is de meest onderzochte en effectief gebleken psychologische behandeling bij eetstoornissen. Er wordt stilgestaan bij de gedachten die er zijn over eten, gewicht en lichaamsvormen en of deze gedachten kloppen.

Dieetmanagement, schematherapie en psycho-educatie zijn belangrijke aspecten in de behandeling voor eetstoornissen. In de groepspsychotherapie worden thema's besproken als zelfbeeld, lichaamsbeleving, seksualiteit, perfectionisme, stemmingsintolerantie en leeftijdsspecifieke problematiek. Er is aandacht voor het veranderen van gedrag, zoals het stoppen met eetbuien, stoppen met braken, regelmatiger eten en het doorbreken van eetregels. Een behandeling in het expertisecentrum duurt maximaal negen maanden.

Ervaring
PsyQ heeft veel ervaring op het gebied van behandeling van patiënten met eetstoornissen. Op elke PsyQ-vestiging kunnen mensen met eetstoornissen in principe terecht. Voor mensen waarbij de problemen complexer zijn, bestaan er binnen PsyQ vier expertisecentra: Den Haag, Rotterdam, Groningen en per 1 september dus in Beverwijk.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lumina - Woensdag 2 september 2015 17:04
Beter, hopelijk blijft t ook bestaan... Zeker met de huidige bezuinigingen.
Ook hopelijk zal t vele mensen helpen!