Nieuw: de happenteller

 

Ja, je leest het goed, niet de stappenteller, maar de happenteller! Het is een nieuw, door onderzoekers bedacht, apparaat, speciaal ontwikkeld voor mensen met overgewicht, die willen afvallen. Het ding, een polsvormig apparaat ontwikkeld door de Clemson University komt naar verwachting over een jaar op de consumentenmarkt voor ongeveer 100 dollar.

Het is net zoiets als een stappenteller, die houdt de telling van een repeterende fysieke beweging bij. Maar het in de mond brengen van de vork is een complexere beweging dan lopen.

Marjorie Nolan, een geregistreerde diëtist en woordvoerster van de American Dietetic Association, die niet betrokken was bij de ontwikkeling van het apparaat, zegt dat een dergelijk apparaat nuttig kan zijn voor sommige mensen: "Dit zou een goed hulpmiddel zijn voor iemand die over het algemeen weet wat gezond is en ongezond is, maar misschien vooral een een probleem heeft met portie controle", zegt ze.

Persoonlijk heb ik al een hekel aan die stappentellers, laat staan aan een happenteller! Daarentegen is dat omdat ik weet dat controle bij meiden met anorexia juist zo belangrijk is om los te laten... eten naar lichaamsgevoel: honger & verzadiging en deels naar verstand: wat is gezond en hoeveel is normaal. Maar wellicht is het steunend voor mensen die écht te dik zijn en moeten afvallen.

Wat vind jij van Stappentellers

&

Happentellers?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eef - Maandag 12 september 2011 15:05
*trigger*
JustMe - Maandag 12 september 2011 15:13
Hoever wil je gaan?
Elk voordeel heeft zn nadeel. Maar ik denk net als meiden met onderwicht motivatie en hulp vanuit zichzelf moeten halen denk ik dat dat bij overgewicht ook zo werkt. Je verzet het probleem. Echte verandering zit van binnen en niet in zo'n raar ding.

Slecht idee!
Shopaholic - Maandag 12 september 2011 15:35
I agree with Eef

*trigger*
Luseji - Maandag 12 september 2011 15:38
Wat een dom idee.. Zo zorg je voor obsessiviteit rond eten en neem je voor die mensen elk genot rond de maaltijd weg..
*reactie* - Maandag 12 september 2011 16:06
Wat ter wereld is *trigger* nou weer? Is dat een nieuwe manier van spammen ofzo?
Hoshi - Maandag 12 september 2011 16:21
zou toch wat zijn, ik beweeg ook vaak genoeg mijn arm op en neer zonder te eten (zwaaien, iets oppakken, haar uit mijn gezicht halen, etc). Ik kan niet geloven dat dat ding nauwkeurig is. En dan nog, dat ding maakt heus geen verschil of je nou gekookte wortelen of een stuk taart eet. Waarschijnlijk zullen de wortelen zelfs meer happen zijn. Ook een koekje zou je (soms) best in een keer in je mond kunnen stoppen terwijl je van een appel echt een stuk meer happen moet nemen. Slecht idee.
marleen - Maandag 12 september 2011 16:49
kan voor sommige mensen misschien nuttig zijn... maar niet voor allemaal, en over het algemeen gezegd zeker niet voor het grootste deel van het proud publiek!

Mijn moeder beweert dat ze dik wordt van een glas water, zij zou er mss baat bij hebben bij zo'n machientje, want dan ziet ze eens dat ze wél veel eet.
maar voor mensen met een eetprobleem, die zich vaak maar al te bewust zijn van wat ze eten, lijkt me dit eerder een oplossing die hen van de regen in de drop helpt dan die echt zoden aan de dijk zet!
JustMe - Maandag 12 september 2011 16:50

@*reactie*

Trigger letterlijk: Een trigger is een mechanisme, dat een proces in gang zet.

Dat betekend dat iemand ergens niet goed mee om kan gaan en het slechte of ongewenst gedrag, gevoel of gedachtens oproept.
@justme - Maandag 12 september 2011 16:54
En dat heeft tot gevolg dat mensen in het wilde weg *trigger* onder dingen gaan zetten?
S. - Maandag 12 september 2011 17:03
Oke, ik zie niet helemaal het trigger-gehalte, maar goed.

Ik zou zeggen voor de mensen met overgewicht; zoek een dietist, een eventuele psycholoog (mocht dat nodig zijn) en verdiep je in een evenwichtig eetpatroon. Kom je veel verder mee dan geconfronteerd worden met elke hap die je eet.
Lot - Maandag 12 september 2011 17:20
Als zoiets in overleg en onder begeleiding van een professionele hulpverlener goed geacht wordt voor een persoon, dán lijkt het me wel oke.

En dat getrigger; er is zoveel wat kan triggeren. Klik dan weg ofzo. Je hoeft dat toch niet te noemen. Sorry hoor, maar ik vind dat om (negatieve/verkeerde) aandacht vragen.
Stella - Maandag 12 september 2011 17:23
Die wil ik ! :$
Janneke - Maandag 12 september 2011 17:26
wel slim van degene die dit bedacht heeft, die kan er zo miljoenen mee verdienen. terwijl mensen met overgewicht er veel gemakkelijker af zouden komen!
Briesje - Maandag 12 september 2011 18:25
Wauw, ik zou helemaal gek worden van mijzelf als ik zo'n happenteller had! Ik bedoel je eetstoornis kan al vervelend genoeg zijn (lees KAN vervelend zijn, bij mij is dit niet meer het geval namelijk)met het idee dat je een aantal maximum aan calorieen mag eten per dag en dan zou iemand met een eetstoornis ook nog eens gaan tellen hoeveel happen hij mag eten op een dag. Ik zou helemaal gek van mijzelf worden.

Oftewel wat ik hiermee bedoel aan te geven is dat zoiets als dit geen goede oplossing is voor mensen met overgewicht aangezien je obsessiviteit rondom eten bevordert en het plezier in je eten weghaalt. Dus ik ben het eens met @Luseji
- Maandag 12 september 2011 18:41
hihi, ik vind het eigenlijk wel grappig eerlijk gezegd
suus - Maandag 12 september 2011 19:13
omg stella, zei je dat nou serieus???
om het controlegevoel van dat rare ding eens even weg te nemen...als je al zó controlebehoevig bent dat je denkt om zo'n ding te kopen...denk dan eens aan de foutmarge in dat ding.
ik vind het vooral achterlijk...en idd maar geschikt voor een beperkte doelgroep, want stel dat er nou een dombo is die denkt dat 10 happen chocola net zo goed is als 10 happen groenten? en hoe groot zijn je happen? kauw je het goed etc.
ding zit vol fouten vind ik
Stella2 - Maandag 12 september 2011 21:31
@ Suus: Er zijn 2 Stella's hier actief ;) De Stella die jij kent wil ab-so-luut geen happenteller ;)
Sanne - Maandag 12 september 2011 21:44
oh dit werkt volgens mij echt niet maargoed geld kun je er wel mee verdienen!
Stella1 - Maandag 12 september 2011 22:14
Oohh, ja klopt, was ik even vergeten Stella2...
Het lijkt me wel grappig, niet per sé voor het controle, maar gewoon: Hoeveel kauwt een mens nou op een dag etc. :P
Mijn eetstoornis staat daar los van, ben gewoon gek op expirementeren &biologie enalles. =P
suus - Maandag 12 september 2011 22:38
haha, ik dacht al wel dat t een andere stella was:P
als ik mijn happen ga tellen word ik gek denk ik...zeker als ik weer s in mn "ik neem muizenhapjes omdat dat beter schijnt te zijn"-bui ben :S:$
haha - Maandag 12 september 2011 22:43
Jeeemig wat een stom idee zeg.
Alsof die mensen zelf niet kunnen tellen.
-angel - Dinsdag 13 september 2011 11:29
ik snap het nut niet,
of je niet enorm veel kleine hapjes > veel happen
of je neemt reuze happen > weinig happen
het zegt toch niks over de grootte ?
Prue - Dinsdag 13 september 2011 11:34
Wat voor nut heeft het om happen te tellen?

En hoe weet je hoeveel happen per dag gemiddeld zijn? En hoeveel happen teveel is? Om maar te zwijgen over het feit dat in de ene mond meer past dan in de andere, je grote en kleine happen kunt nemen, voor dat ding (zoals eerder gezegd) het niet uitmaakt of je nu groente eet of slagroom...

Ik vind het drie keer niks.
Sheila Hertogs - Zondag 23 oktober 2011 21:12
Ik vind het wel een leuk idee. Zeker om te weten wanneer je moet stoppen of wanneer je over een normale portie gaat. Maar of er gevaren aan te binden zijn daar heb ik geen idee van.

Sheila
mijnleven - Maandag 28 november 2011 18:43
ik vindt het raar ik ben het ook met Hoshi eens het is geen goed idee en niet nauwkeurig en ik zou zo'n ding om mn pols ofzo harstikke irri vinden
Anne j - Woensdag 7 mei 2014 21:25
wat een dom idee ! het nut van een stappenteller kan ik nog enigszins verstaan :-)