Negatief lichaamsbeeld deels genetisch

 

Heb jij een hekel aan je lichaam? Heb je een negatief lichaamsbeeld en wil je graag afvallen? Het zou wel eens kunnen dat de focus op dun zijn binnen de maatschappij hier niet schuldig aan is. Een nieuw onderzoek toont aan dat onze genen grote invloed hebben op ons idee dat dun zijn gelijk staat aan schoonheid.

Identieke tweelingen hebben een grotere kans dezelfde ideëen te hebben over slank zijn en schoonheid, dan twee-eiige tweelingen. Dit blijkt uit een onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd in 'the International Journal of Eating Disorders'.

Omdat broers en zussen in ongeveer dezelfde omgeving opgroeien suggereert het verschil tussen twee-eiige tweelingen die ongeveer de helft van de genen delen en identieke tweelingen die dezelfde genen delen, dat er een zogenaamd 'slanksheidsideaal gen' bestaat.

"slankheidsideaal internalisatie is de mate waarin iemand zich identificeert met het ideaal van slankheid en aantrekkelijkheid van onze cultuur", aldus onderzoeker Jessica Suisman, een doctoraal student in de psychologie aan de Michigan State University. "Iemand die een hoge mate van slankheidsideaal internalisatie heeft zou zeggen: 'Ik wou dat ik meer leek op de vrouwen die ik zie in de media en tijdschriften.'"

Media en tijdschriften krijgen voor een groot deel de schuld van de ontevredenheid met het lichaam. Een lange lijst van onderzoeken heeft aangetoond dat internalisatie van het schoonheidsideaal gekoppeld is aan eetstoornissen zoals anorexia en boulimia.

De vraag die Jessica Suisman stelde is waarom niet iedere vrouw in Amerika bezwijkt voor deze culturele obsessie met slankheid, gezien het feit dat iedereen dagelijks de dun-zijn-is-het-beste berichten'' ziet. Zij en haar collega's begonnen een onderzoek om te kijken naar de genetische invloeden op deze houding t.o.v. schoonheid.

Suisman onderzocht bij 343 vrouwelijke tweelingen tussen de 12 en 22 jaar in hoeverre zij wilden lijken op modellen uit tijdschriften of op filmsterren. Hoe meer ze streefden naar een dergelijk uiterlijk, hoe hoger hun niveau van slankheidsideaal internalisatie. Als was vastgesteld in hoeverre zij dun zijn als ideaal zagen, werden de eeneiige tweelingen vergeleken met de twee-eiige tweelingen. De identieke tweelingen bleken veel vaker hetzelfde over het slankheidsideaal te denken dan twee-eiige tweelingen.

Dit betekent dus dat wanneer alle andere factoren hetzelfde zijn, genen een rol spelen in de mate waarin mensen zich zorgen maken om hun lichaam/ uiterlijk. Ieder mens reageert dus anders op een aflevering van America's Next Top Model.

Het onderzoek laat helaas niet zien welke genen verantwoordelijk zijn voor dit gedrag/ denkbeeld. Gedrag wordt bovendien veelal beïnvloed door meerdere genen. Een volgende stap zou zijn om te onderzoeken in welke mate genen een rol spelen in het ontwikkelen van een eetstoornis en of dit dezelfde genen zijn als die, die een rol spelen bij het slankheidsideaal.

De wens om aan het slankheidsideaal te voldoen bleek voor 43 procent erfelijk bepaald te zijn. Bijna de helft van de reden waarom we dun willen zijn zit dus in onze genen en niet in magazines, glossies en dunne vrouwen op televisie.

Bron: businessinsider.com & theatlantic.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

maumuy - Donderdag 4 oktober 2012 17:42
ik geloof niet in zo'n gen
Nina - Donderdag 4 oktober 2012 17:43
Mijn hele familie heeft zowat overgewicht, beide kanten van de familie.. Behalve mijn moeder dan, en ja, zij heeft ook een eetstoornis gehad, dus misschien dat ik op dat gebied de genen van mijn moeder heb..?
Amber - Donderdag 4 oktober 2012 17:44
"Sommige mensen, waarschijnlijk jij ook, hebben last van afbeeldingen van dunne mensen. Dit is een afbeelding van dunne mensen." *laat plaatje van dunne meisjes zien* Waarom?
Haremaje - Donderdag 4 oktober 2012 19:42
Dat geloof ik zeker.
@afbeelding dunne mensen - Donderdag 4 oktober 2012 23:33
Rot dat je je zo aangegrepen voelt door de afbeelding. Het is denk ik ter illustratie van het artikel over slankheidsideaal. Je wordt dagelijks op allerlei manieren met dit soort afbeeldingen geconfronteerd, dus ik zou niet zoveel gewicht hangen aan dat het hier dan niet bij getoond mag worden. Daarbij neemt niet weg dat je het nu niet zou willen zien. Ik hoop dat je het kan relativeren...
Caro - Donderdag 4 oktober 2012 23:53
Hey,
Even de drang om toch te reageren op dit artikel. Zo'n slankheidsgen kan dan eventueel wel bestaan, maar niets wordt bepaald door genen alleen. De titel zegt het wel 'negatief lcihaambeeld DEELS genetisch' maar vind niet dat die 'gedeeltelijkheid' duidelijk naar voor komt in het artikel. Al heb je dan dat specifieke gen, dan moet dit alsnog door de omgeving getriggerd worden om tot uiting te komen. Nooit is iets als dit gebaseerd op genen alleen. ALTIJD genen in combinatie met omgevingsinvloeden. Dit is het geval met elk soortgelijk slankheidsgen, met elke psychische stoornis (al is er tot hiertoe geen evidentie gevonden voor dyslexie dat de omegving er ook mee heeft te maken, maar dat doet er niet zo toe). Ik ben altijd bang dat artikels als deze rechtvaardigen dat je op een bepaalde manier denkt of kijkt, of dat je een eetstoornis of probleem met eten hebt.
Fayee - Vrijdag 5 oktober 2012 10:30
Mijn moeder heeft vroeger an/bn gehad.. ik denk dat dit ook mede te maken heeft gehad dat ik er gevoelig voor was om er zelf 1 te ontwikkelingen
Flowbow - Vrijdag 5 oktober 2012 14:55
Ik denk toch dat het meer te maken heeft met het milieu of de sfeer waarin je bent opgevoed.