Nederlands Eetstoornissen Register update

 

Zo'n drie weken geleden heb ik voor Proud2Bme mijn eerste blog geschreven over het Nederlands Eetstoornissen Register (NER). Ik ben heel blij met alle reacties hierop. Ik zal jullie even een kleine tussenstand geven, de NER website is inmiddels meer dan 1500 keer bekeken, er hebben 351 mensen zich aangemeld om mee te doen aan het register en 235 mensen hebben ook al de eerste vragenlijst van het NER ingevuld. Echt een geweldig goede start van dit nieuwe onderzoek, hartelijk dank hiervoor!

We zijn nog steeds op zoek naar deelnemers voor dit onderzoek, daarom volgt nog wat meer informatie over het NER. Wanneer mensen met een eetstoornis in behandeling zijn, meten en weten we veel van deze groep. Maar als de behandeling is afgerond verliezen we deze mensen meestal uit het oog. Met een deel van deze mensen blijft het goed gaan, maar sommigen vallen terug in hun eetstoornis. Daarnaast bestaat er ook een groep mensen die een eetstoornis of eetproblemen hebben, maar nooit in behandeling komen. Over deze groep mensen is eigenlijk niet veel bekend. Om hier een beter beeld van te kunnen krijgen heeft Centrum Eetstoornissen Ursula in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en vereniging rond eetstoornissen WEET het NER opgezet.

meisje
bron foto

Met het NER willen we het lange termijn effect van het hebben van een eetstoornis op verschillende gebieden onderzoeken. Bijvoorbeeld: Hoe ziet de leefsituatie van mensen met een eetstoornis of eetproblemen eruit? Welke factoren hebben een belangrijke invloed op de levensloop en kwaliteit van leven? Zijn er factoren die samenhangen met een positief beloop van de eetstoornis? Om antwoorden op deze vragen te kunnen vinden willen we graag een grote groep mensen die nu of in het verleden een eetstoornis of eetproblemen hebben (gehad) voor langere tijd gaan volgen via online vragenlijsten.

Wie kunnen er mee doen en wat houdt deelname in?
Ben je 12 jaar of ouder en heb je nu of in het verleden een eetstoornis of eetproblemen ervaren? Dan kun je meedoen aan het NER. Voor jongeren onder de 16 jaar, hebben we toestemming nodig van één van de ouders of verzorgers.

De deelnemers worden gevolgd in de tijd, wat betekent dat je ongeveer één keer per jaar een vragenlijst ontvangt. Per keer kan je beslissen of je mee wilt doen. Deze vragenlijst bevat onder andere vragen over je persoonlijke achtergrond, eetproblematiek, diagnostiek, eventuele bijkomende problemen, depressieve stemming, behandeling, onderwijs, werk, wonen en vrije tijd. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer drie kwartier.

ner

Deelname aan het register is vrijwillig en gratis. Alle gegevens worden anoniem verwerkt en opgeslagen. Via de website www.nederlandseetstoornisregister.nl kun je meer informatie vinden over deelname en kun je je aanmelden.

Ik hoop dat jullie mee willen doen aan dit onderzoek!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Charlotte - Dinsdag 28 juli 2015 16:04
Ik heb willen inschrijven, maar mijn mama wilt eerst zien wat het allemaal inhoud.
sterke_ik - Dinsdag 28 juli 2015 18:48
Ik heb het ingevuld. Niet echt 'erg' om te doen. Handig voor mij om te checken hoe het de afgelopen maand met mij gaat.
Rita - Dinsdag 28 juli 2015 21:11
@Charlotte, ik begrijp dat je moeder wil weten wat het precies inhoudt. Meer informatie vind je op de NER website. Mocht de juiste informatie er niet op staan, en/of er zijn nog vragen dan kun je altijd via het contactformulier op de website je vraag stellen.
Yvette1994 - Woensdag 29 juli 2015 08:26
Waarom moet ik mijn adres en alles invullen?
Krijg ik brieven toegestuurd ofzo?
Yvette1994 - Woensdag 29 juli 2015 08:26
Waarom moet ik mijn adres en alles invullen?
Krijg ik brieven toegestuurd ofzo?
Laura - Woensdag 29 juli 2015 09:26
Ik heb het ingevuld. Ik wil altijd wel meehelpen aan onderzoeken die misschien wel eetstoornissen eerder kunnen laten herkennen of aan dingen waardoor je de eetstoornis beter kunt aanpakken!
Flower girl - Woensdag 29 juli 2015 15:42
Zou wel graag mee willen doen maar het opgeven van m'n adres doe ik niet zo graag. Is dit ook nodig? Of kan het bv ook zijn. Amsterdam in zuid oost ofzo?
Anne-Maria - Woensdag 29 juli 2015 18:40
Ik heb de mail met de vragenlijst nog altijd als urgent bovenin m'n mailbox staan. Snel tijd voor gaan maken om in te vullen. Ik vind het zo belangrijk dat er meer duidelijkheid komt rondom eetstoornissen.
Anne-Maria - Donderdag 30 juli 2015 01:14
Yes, binnen!