NER: Laatste tussenstand

 

Toen we in juli van dit jaar van start gingen met het Nederlands Eetstoornissen Register (NER), hadden we niet durven dromen dat zoveel mensen mee zouden willen doen met dit onderzoek. Maar nu, vijf maanden later, zijn we ontzettend blij met het resultaat: bijna 5000 bezoeken aan de NER website, 918 aanmeldingen, én 730 mensen die de eerste vragenlijst hebben ingevuld! En het onderzoek loopt nog steeds!

Met het NER willen we de gevolgen van het hebben van een eetstoornis of eetproblemen op de langere termijn onderzoeken op verschillende vlakken (bijvoorbeeld wonen, werk, opleiding, kwaliteit van leven). Het meeste onderzoek naar eetstoornissen wordt gedaan als mensen in behandeling zijn, maar van de mensen die niet in behandeling komen en de mensen die uit behandeling gaan weten we nog erg weinig.

meisje
bron foto

Door middel van online vragenlijsten, die jaarlijks of tweejaarlijks worden ingevuld, proberen we meer te weten te komen over deze mensen. We hebben bij het maken van de NER vragenlijst geprobeerd een goede balans te vinden tussen wat we allemaal zouden willen weten en de belasting en hoeveelheid tijd die het kost om de lijst in te vullen. Dit heeft geleid tot een vragenlijst die in ongeveer drie kwartier ingevuld kan worden. Sommige vragen zullen beter aansluiten op jouw situatie dan andere vragen, maar het is belangrijk om alle vragen in te vullen.

Alle gegevens die we verzamelen met het NER worden te allen tijde vertrouwelijk behandeld. De persoonlijke gegevens, nodig voor de aanmelding, worden anoniem en apart van de gegevens uit de vragenlijsten opgeslagen.

Begin volgend jaar zullen we alvast analyses gaan doen met de gegevens van de eerste vragenlijst. Dit zal vooral beschrijvend zijn; welke mensen doen mee aan het onderzoek (bijvoorbeeld aantal mannen/vrouwen, leeftijd, opleiding)? En er kan worden gekeken naar verschillen, bijvoorbeeld zijn er verschillen tussen mensen die wel of niet voor hun eetstoornis of eetprobleem behandeling hebben gekregen? Deelnemers worden op de hoogte gebracht van deze resultaten.

Ik wil iedereen die al mee heeft gedaan aan het NER hartelijk bedanken! Mocht je nog mee willen doen, via de website www.nederlandseetstoornisregister.nl vind je meer informatie over deelname, en kun je je aanmelden.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

kim300808 - Donderdag 3 december 2015 21:09
Ik heb (nog) niet deelgenomen, maar ben wel benieuwd naar de resultaten.
Curtis - Vrijdag 4 december 2015 09:02
Wat goed dat er zoveel mensen hebben meegedaan :D
Fems - Maandag 14 december 2015 14:15
Ik heb wel meegedaan. Als je zo misschien mensen kunt helpen! Dan is het totaal geen moeite.
Ik hoop dat er bij de volgende vragenlijst ook andere vragen komen, over je thuissituatie of jeugd etc.
Succes met het onderzoek!