Modellen hebben geen eetstoornis

 

Als je RTL Boulevard hebt gekeken de afgelopen weken zijn de opmerkingen van Fiona Hering over eetstoornissen en modellen je vast niet ontgaan. Volgens Hering heeft "misschien één op de duizend modellen een eetstoornis". Dit baseert zij op haar waarnemingen in modeland. In 26 jaar tijd heeft zij slechts 2 modellen gezien met een eetstoornis: Kim Noorda en Chrystal Renn. NRC Next heeft deze bijzondere uitstpraak, over het aantal modellen met een eetstoornis, onderzocht en kwam met een duidelijk oordeel: onwaar.

Fiona Hering deed deze uitspraak naar aanleiding van de Israelische wet die modellen met ondergewicht bant. Er is geen wetenschappelijk onderzoek waaruit het aantal modellen met een eetstoornis kan worden vastgesteld. Modellen staan over het algemeen niet te springen om uit te komen voor hun eetstoornis: dat zou hun carriere kunnen schaden. Maar bijna 4 op de 1000 vrouwen heeft anorexia en zelfs 15 op de 1000 vrouwen heeft boulimia. De kans dat dit aantal minder is in modellenland is heel klein. De nadruk die wordt gelegd op lichaam, uiterlijk en gewicht is daar namelijk velen malen groter dan in de 'normale wereld'.

Sinds 2006 zijn zeker vijf professionele modellen aan de gevolgens van anorexia overleden. Op basis van diverse onderzoeken wordt de schatting gemaakt, dat het aantal modellen met een eetstoornis ergens moet liggen tussen de 5 en 40 procent. Geen eenduidig cijfer dus. Maar wat wel duidelijk is, is dat de uitspraak van Fiona Hering niet klopt.

In een andere uitzending, naar aanleiding van de speech van de Italiaanse Vogue redactrice, vraagt Albert Verlinde Fiona waarom ze zo dwars is over dit onderwerp. Terwijl er iedere keer weer signalen zijn, blijft Hering volhouden dat er geen verband is tussen het beeld dat magere modellen afgeven en het zelfbeeld van vrouwen en eetstoornissen. "Ik vind het vervelend dat mensen zeggen 'die modewereld veroorzaakt anorexia'" zegt Hering. Fiona stoort zich zelf niet aan de dunne modellen.

skin deep

Natuurlijk veroorzaakt de modewereld anorexia niet: anorexia is een zeer complexe stoornis met allerlei diverse oorzaken. Het ontstaat niet alleen maar door het bekijken van plaatjes. Maar als je voortdurend magere vrouwen in tijdschriften ziet staan, krijg je wel het idee dat je pas mooi en succesvol bent als je heel dun bent. Modellen en beroemdheden kunnen een trigger zijn.

Daarom gingen mijn nekharen recht overeind staan van de houding en uitspraken van de modejournalist. Het is fijn voor mevrouw Hering dat ze zo tevreden is met haar lichaam en niet onzeker wordt van het huidige schoonheidsideaal. Maar haar mannelijke co-presentatoren begrijpen het verband tussen zelfbeeld en de mode- industrie een stuk beter. Jammer, aangezien Fiona als onderdeel van de Nederlandse Vogue, een positieve invloed zou kunnen hebben op het heersende schoonheidsideaal. Gelukkig luistert het NRC ook kritisch naar haar uitspraken.

Bron: www.nrcnext.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lamp - Vrijdag 13 april 2012 15:25
Wat. Een. Giller.

Jeetje wat een onzin zeg. Het is de grootste oorzaak van anorexia, dat dunideaal dat je overal in de media/billboards ziet.

Bij mij sowieso de oorzaak.
WJW - Vrijdag 13 april 2012 15:29
Haha!

Zoiezo wel een oorzaak van een eetstoornis als je er gevoelig voor bent.
Als je te horen krijgt dat je bijvoorbeeld te dik bent om een show te gaan lopen, of de kleren niet past tjaaaaa

marleen - Vrijdag 13 april 2012 15:35
wat voor bullshit... 1 op 1000 ... je maakt me niet wijs dat er in een milieu waar zoooo veel aandacht op uiterlijk ligt, het percentage eetgestoorden LAGER ligt dan daarbuiten...
Puoli - Vrijdag 13 april 2012 17:20
zag onlangs op televisie een programma namelijk 'scouted'
was echt zo triggerend, ik snap dat er mensen van nature slank zijn, maar het was gewoon echt niet gezond.
In dit programma gaan ze op straat op zoek naar meisjes die als model een start kunnen maken, maar ze gaan enkel op de meest slanke meiden af. Op ee bepaald moment zegt er een scout: amai, zij heeft de perfecte maten, terwijl dit meisje echt mager was, kreeg er eigenlijk tranen van in mijn ogen. Want er was dan een ander meisje dat ze ook tegenkwamen, en ze zaten haar achter haar rug volledig af te brken omdat ze eigenlijk niet de juiste maten heeft.
Wat ik nu zeg heeft niemand bepaald precies met een eetstoornis te maken, maar deze scouts volgens mij, nja door zulke dingen te zeggen, ht komt wel op tv, dus als deze meisjes al onzelfzeker zijn, en ze opeens deze kans zien weggaan omdat ze zogezegd 'te' dik zijn, dan nja, is mijn punt hier wel gezegd.
Ik vind het echt erg dat dit zo'n blijvende bedoening is, en het is gewoon bullshit als ze zeggen dat geen enkel model een eetstoornis heeft,....

Sara - Vrijdag 13 april 2012 18:31
Ik kan wel begrijpen wat Fiona zegt. Worden er als fograaf/model wel eens moe van, om je elke keer maar te moeten verantwoorden tegen buitenstaanders, die geen flauw benul hebben wat nu echt belangrijk is in het vak. Oordelen is dan wel erg makkelijk.
S. - Zaterdag 14 april 2012 08:29
Goed stuk!
Ik vind Doutzen een prachtig vrouw, ik vond haar karakter ook altijd erg mooi! Alleen nu las ik laatst dat ze in actie is tegen eetstoornissen. Terwel ze zelf gigantisch veel is afgevallen na haar zwangerschap, er echt een beetje aan de magere kant uitziet, en ik zit zelf nooit op pro-ana sites, maar ik kan me maar al te goed voorstellen dat ze daarop staat. Ik vond het dan ook een beetje hypocriet dat er wordt geschreven "Ook deed ze uit de doeken hoe ze weigerde te dun te worden om agenten of ontwerpers te behagen." Ter wel ze een tijdje geleden vertelde dat het nu heel goed ging met haar modellen carriere omdat ze zo dun was en ze er blij mee was....
GLM1993 - Zaterdag 14 april 2012 08:51
'De kans dat dit aantal afwijkt in modellenland is heel klein. De nadruk die wordt gelegd op lichaam, uiterlijk en gewicht is daar namelijk velen malen groter dan in de 'normale wereld'.

Wat is dat nou voor een reden? Dat spreekt elkaar alleen maar tegen..!
liesbeth - Zaterdag 14 april 2012 09:24
@Sara: Vermoeiender dan keer op keer aan je 14 jarige dochter uitleggen dat ze niet pas mooi is als ze zo mager is als karlie kloss of kate moss? En merken dat mijn woorden nauwelijks indruk maken, omdat ze dagelijks wordt beļnvloed door afbeeldingen van magere voorbeelden op billboards, tijdschriften, internet en televisie? Ik vind de gezondheid van jonge vrouwen nog altijd belangrijker dan 'wat er belangrijk is in het vak'.
Proudteam - Zaterdag 14 april 2012 09:38
@ GLM1993: Dankjewel voor je nauwkeurige lezen. Het moet inderdaad zijn: "dat dit aantal minder is in modellenland is heel klein."
Lilian - Zaterdag 14 april 2012 10:20
Ik hoorde Fiona ook zeggen: de kleding staat nu eenmaal mooier op slanke/dunne mensen (doelend op de modeshows).....
Rebecca - Zaterdag 14 april 2012 14:09
@ Lilian: Dat IS ook zo. Kleding wordt ontworpen zonder vormen want dat is makkelijker en goedkoper, dus ja dat ziet er dan ook beter uit op iemand die vrij recht is en geen figuur heeft.