Meerderheid jongeren vindt zichzelf te dik

 

Uit de resultaten van een recent onderzoek van het programma EenVandaag blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren zichzelf te dik vindt. Volgens het CBS blijkt daarentegen dat slechts 15 procent van de jongeren tot 18 jaar overgewicht heeft. Het onderzoek van EenVandaag werd gedaan onder 2737 jongeren.

De onderzoeksresultaten gaan trouwens niet alleen over meisjes (Aan het onderzoek deden 1704 meiden en 1031 jongens mee). Bijna de helft van de ondervraagde jongens vindt dat er wel een paar kilo af kan. Toch zijn er meer meisjes die zichzelf te dik vinden. Zo'n 65 procent van de ondervraagde meisjes vindt zichzelf te zwaar. Het schoonheidsideaal wat door de media wordt gepromote heeft ook invloed op de ondervraagden. Met name de meisjes (56%) voelen zich hierdoor onzeker. De jongens hebben hier wat minder last van (21%). Toch geven de jongeren zichzelf gemiddeld een rapportcijfer 6,7 voor hun lichaam.

bikini meisjes
bron foto

Het heerlijke warme weer levert helaas ook de nodige stress op bij jongeren: Bikinistress. Bijna de helft van de meisjes schaamt zich voor haar lichaam wanneer ze een bikini of badpak aan heeft. Bij de jongens is de schaamte wat minder, zo'n 17 procent. Naar een sauna of naakstrand gaan zullen de meeste jongeren helemaal niet snel doen. Meer dan de helft van de jongeren geeft zichzelf niet graag bloot en heeft dus ook een hekel aan gezamenlijk douchen bij bijvoorbeeld een sportzaal. Ongeveer 37 procent van de meisjes vindt het zelfs lastig om haar kleding uit te trekken in de aanwezigheid van haar vriendje.

Als ze dan toch minder kleding aan moeten trekken op warme dagen, wordt er het nodige gedaan om het lichaam summerproof te maken. Er wordt druk onthaart, ook door de jongens (22%). Bovendien gaan meer jongeren sporten en letten op hun voeding. Bijna de helft van de ondervraagde meisjes is zich bewust van de kcal die ze eet en voelt zich schuldig wanneer ze iets 'ongezonds' heeft gegeten.

jonge vrouwen strand bikini
bron foto

Volledig genezen zijn van een eetstoornis hoeft dus niet te betekenen dat je 100% trots op en tevreden met je lichaam moet zijn of dat je je nooit meer schuldig voelt nadat je wat hebt gegeten. Natuurlijk is dat wel het streven, maar als je bovenstaande resultaten leest zie je dat er ook heel veel jongeren onzeker zijn over hun lichaam en bezig zijn met eten, zonder dat ze lijden aan een eetstoornis.

Belangrijk is dat je erover praat en dat je je schaamte en onzekerheden deelt met de mensen die dichtbij je staan. Praat erover in plaats van jezelf in het geheim te storten in ongezond gedrag. Erover praten en je gevoelens delen zal je op de lange termijn veel verder helpen.

Bron: eenvandaag

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Haremaje - Maandag 15 juli 2013 15:12
Mooi artikel!
Sanne - Maandag 15 juli 2013 15:43
Wauw goeie timing, komt precies op tijd dit artikel!!
ThinkBelieveAchieve - Maandag 15 juli 2013 18:12
"Half of the world is starving the other half is trying to lose weight".
Oke die quote is een beetje overdreven maar deze cijfers verbazen mij eigenlijk niet. Als ik om me heen kijk zie ik teveel onzekere mensen die met hun gewicht bezig zijn. In mijn vriendengroep misschien wel 75% ofzo. Echt heel erg jammer...
mamvan3 - Maandag 15 juli 2013 18:49
bij mij is dat dus best wel gek. Ik kan zonder schaamte naar de sauna of het naaktstrand gaan maar ik schaam me dus dood op het gewone strand, in bikini in kleren en over mijn hele lijf. Misschien omdat op het naaktstrand iedereen gelijk is en er naar niemand wordt gekeken terwijl in mijn ogen dat op het strand wel gebeurt.
L. - Maandag 15 juli 2013 20:42
Wel erg herkenbaar dit, maar toch wel schrikken hoe slecht het gesteld is. Ik moet eerlijk zeggen dat bijna al mijn vrienden, vriendinnen, kennissen en sociale contacten wel licht tot ernstige problemen met eten en gewicht hebben. Ik ontmoet zelden iemand die er geen last van heeft.
Nikki - Maandag 15 juli 2013 21:12
ik vind het ook gewoon bizar dit. want dit wordt gewoon veroorzaakt doordat het altijd overal maar over dieten gaat. in de supermarkt, op tv, op de radio, in tijdschriften, in de krant, op het internet. dieten is tegenwoordig normaal. op school wordt aan kleine kindjes geleerd om calorieën te tellen, om vooral maar een mandarijn te nemen met wat water. en een sapje of een snoepje? waag het niet! hooguit eens per maand, anders wordt je dik. en dan nu zo'n onderzoek doen? sorry hoor, maar dit kon je natuurlijk verwachten.
JufM - Maandag 15 juli 2013 21:26
Helemaal eens met NIkki
m - Maandag 15 juli 2013 22:16
Dan zit het probleem dus in de maatschappij, zoals alle problemen. Maar als heel veel mensen er last van hebben zijn we pas overtuigd. Die eenling moest al die jaren maar zien en werd de grond ingepraat met zijn gezeur over eten. Je moet altijd maar met de groep mee, maar wat als die het nou hartstikke bij het verkeerde eind heeft?
Chananja - Maandag 15 juli 2013 23:01
Wat ik me dan afvraag: betekent dit dat je ook zonder eetstoornis ontevreden kunt zijn over je lichaam etc. of betekent dit dat heel veel mensen in deze maatschappij een verstoorde relatie met eten en gewicht hebben (en dus een stukje eetstoornis)?

Dat iets vaak voorkomt betekent toch niet per se dat het 'gezond' of 'normaal' is?
Rebecca - Dinsdag 16 juli 2013 10:14
mamvan3, ik vind de sauna ook heerlijk en helemaal niet eng,
douchen na een sportwedstrijd vind ik óók niet eng,
omkleden waar vriendinnen bij zijn óók niet,
maar bikini.. bah.

Overigens is ook een groot deel van de wereld te dik dus alle campagne's om overgewicht tegen te gaan zijn helemaal zo verkeerd nog niet,
het is alleen jammer dat het zo zwart/wit is vaak..
angstig meisje. - Dinsdag 16 juli 2013 16:35
ben het eens met nikki, dit is gewoon allemaal dankzij onze fantastische media & maatschappij ingeprent!

En het gene waar je nog wel voedingsstoffen uit mag halen moet allemaal bio, vega of super gezond zijn, maar uuh... vroeger toen mensen dit niet allemaal wisten waren ze toch ook geen obese, toen waren ze gezonde genieters van eten en ook nog is zonder allerlei chemische shizzle in je eten.

Ook vraag ik me af of die plussize modelen die er nu steeds meer komen helpend zijn, want dat gaat van het ene naar het andere uiterste......

Noujaa, whatever the say, i am going to be happy with myself on my own way!
angstig meisje. - Dinsdag 16 juli 2013 16:37
@ Chananja.

AGREE !
Lot1995 - Dinsdag 16 juli 2013 18:54
dat er ook zoveel jongens ermee bezig zijn verbaasd me eerlijk gezegd :o
Nikki - Woensdag 17 juli 2013 04:35
@Rebecca, het klopt dat er veel overgewicht is, maar ik denk dat dit nu op een verkeerde manier wordt tegengegaan. ik denk dat het veel beter zou zijn als de ouders en niet de kinderen zelf worden benaderd om tips en hulp te geven om hun kinderen een gezonde levensstijl aan te leren. kinderen zijn zo beïnvloedbaar. daarbij doen meestal alleen de kinderen die het niet eens nodig hebben iets met de informatie. er wordt nu veel te algemeen iets opgedrongen aan de kinderen dat echt niet voor iedereen van toepassing is. een kind dat gewoon gezond en op gevoel eet, en af en toe iets lekkers en totaal niet dik is hóeft niet op te letten, die hoeft geen kcalrijke drankjes te laten staan! kinderen moeten lekker kunnen genieten van een snoepje of een zakje chips, zonder dat ze het idee hebben dat ze vergif eten en terplekke veranderen in een olifant.
rianne - Maandag 29 september 2014 20:57
ik vind mezelf heel vaak te dik. meestal zelfs. ik zoek tips op internet op om af te vallen maar zodra ik een dag niet gegeten heb, heb ik zo'n honger dat ik de volgende dag alles weer inhaal. soms denk ik dat ik anorexia wil. maar dat kan ik toch niet volhouden dat weet ik zeker, ik hou veel te veel van lekker eten