Meer kans op astma bij eetstoornis

 

Uit een recent onderzoek van het Columbia University Medixal Centre blijkt dat mensen met een eetstoornis of overgewicht meer risico lopen op het krijgen van astma dan mensen die geen eetstoornis of overgewicht hebben. Er blijkt een verband te zijn tussen het hongerhormoon leptine en vernauwde luchtwegen.

Mensen die lijden aan een eetstoornis of obesitas hebben vaker dan gemiddeld last van astma. Onderzoekers vroeger zich af wat hier de oorzaak van was en deden onderzoek met muizen. Omdat het hormoon leptine wordt uitgescheiden door vetcellen om in de hersenen het hongergevoel te regelen en dit bij mensen met een eetstoornis of obesitas veelal in de war is, focusten zich de onderzoekers zich op dit hormoon.

Bij de muizen werd gekeken naar het effect van een verlaagde en verhoogde leptineconcentratie in het bloed. Een verhoogde concentratie leverde een verwijding van de luchtpijp op. Bij mensen met een eetstoornis of obesitas wordt het leptinehormoon niet altijd voldoene afgescheiden. Dit zorgt voor vernauwde luchtwegen en meer kans op astma.

Bron: nu.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

D.vanwijk - Woensdag 9 januari 2013 17:40
Goed om te weten, maar waarom plaatsen jullie onderzoeken die getest zijn op dieren? Jammer,
lis - Woensdag 9 januari 2013 19:37
ooooh dat is dus helemaal niet raar.
mijn sportarts zei dat mijn ademhaling echt te slecht was.
en heb t ook vaak benauwd maar snap dr nu ietsje meer van.
en t is dus helemaal niet gek.
:)
L - Donderdag 10 januari 2013 01:17
@ D.vanwijk: Kom op. Als er geen onderzoek op dieren werd gedaan, dan hadden we nu nauwelijks medicijnen om ziekten te genezen of onderdrukken. Ik ben een dierenliefhebber en vind het zielig, ja, maar voor een groot deel van de onderzoeken kunnen ze niet anders dan toch testen op dieren. Voor onze veiligheid..
En waarom precies mag dat hier niet geplaatst worden?

Interessant artikel! Een link die je niet snel zou vermoeden..
struggle4life - Donderdag 10 januari 2013 02:06
@L:onzin.er zijn inmiddels genoeg alternatieven. Enfin, ik vind het wel een boeiende conclusie....
meisje14 - Donderdag 10 januari 2013 09:41
Hmm..ik had het al, maar sinds mijn eetstoornis is het wel weer 'erger' geworden idd
m - Donderdag 10 januari 2013 10:54
ik houd mijn adem in vanwege stress over es en alles eromheen, als je de longspieren niet traint, krijgen ze het vanzelf moeilijker denk ik, ik heb het vaak 'benauwd' ja idd.
L - Donderdag 10 januari 2013 17:37
@ struggle4life: Er zijn veel nieuwe technieken en dat is supermooi! Maar op dit gebied zijn nog grote ontwikkelingen gaande en nog niet voor alle proeven zijn helaas alternatieven. Zelfs op de site van proefdiervrij staat het volgende:
"Wanneer iedereen de handen ineen slaat om nieuwe, innovatieve technieken te ontwikkelen en toe te passen is het goed mogelijk om in de toekomst proefdieronderzoek overbodig te maken."