Manorexia: meer mannen met anorexia

 

manorexiaDe afgelopen tien jaar is het aantal Britse mannen dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis voor anorexia verdrievoudigd. Vooral jonge mannen, onder de 18, behoren tot de risicogroep. In het onderzoek wordt gewaarschuwd dat de cijfers slechts een deel van het probleem weergeven. Er zijn namelijk ook veel mannen met een eetstoornis die niet in het ziekenhuis komen, maar bijvoorbeeld naar de huisarts of privéklinieken gaan. Ook zijn er veel mannen die geen hulp zoeken voor hun eetstoornis, omdat anorexia vooral wordt gezien als 'vrouwenziekte'.

"Stereotypen rondom eetstoornissen maken het voor veel mannen moeilijk om hulp te zoeken voor hun probleem" vertelt Sam Thomas, oprichter van Men Get Eating Disorders Too (MGEDT). Zo'n 1,6 miljoen Britten heeft een eetstoornis. Naar schatting is 20% hiervan man. Dat eetstoornissen alleen vrouwen treffen is een mythe: ook mannen kunnen lijden aan anorexia of boulimia.

Volgens medische experts komt de toename van eetstoornissen onder mannen door het huidige schoonheidsideaal. Het mannelijke lichaam moet 'perfect' zijn: met spierbundels en een six-pack. Sporten en diëten kunnen dan al snel een obsessie worden.

man
foto: https://www.flickr.com/photos/abeslice/

Om de doelgroep goed te kunnen behandelen is het van belang dat de taboe die heerst, op mannen met een eetstoornis, wordt opgeheven. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op Anorexiajongens.nl

Bron: www.dailymail.co.uk/

 

Gerelateerde blogposts

23
JAN
Bigorexia
7

Reacties

Haremaje - Dinsdag 10 april 2012 17:12
Wat vreselijk zeg, zo ontzettend veel!
mya - Dinsdag 10 april 2012 18:12
hier moet echt iets aan veranderd worden voordat het erger word
GLM1993 - Dinsdag 10 april 2012 18:35
Woow, dat is superveel! Echt erg!!
Davy - Dinsdag 10 april 2012 18:59
Gōh
SmallButBrave - Dinsdag 10 april 2012 19:07
Zo erg!
Ik hoop dat mijn vrienden en vriendje nooit een es krijgen, want dat wens ik ze echt niet toe.
En jongens moeten niet mager zijn, dat is lelijk!
@smallbutbrave - Dinsdag 10 april 2012 19:23
Vrouwen moeten ook niet mager zijn . Dat is ook niet mooi!
M - Dinsdag 10 april 2012 20:16
Ik heb in de kliniek gezeten met een jongen die anorexia had.
t..z - Dinsdag 10 april 2012 20:29
ahaa ik ook :p
@m
Uroboros - Woensdag 11 april 2012 14:06
Ik ben zelf een man van 23 jaar met een eetstoornis. Ik heb helaas nog nooit een nederlander met een eetstoornis ontmoet. Ook blijft de nadruk bij eetstoornissen te vaak gelegd worden op anorexia. De meerderheid van mensen/mannen met een eetstoornis hebben NAO/Bulimia lijkt het.
melvin - Dinsdag 29 april 2014 02:32
Beste uroboros,

Ik snap wat je bedoeld want ik ben een jongen met boulimia nervosa en ik merk dat er veel onbegrip is over jongens met een eetstoornis en daarom hoop ik ook dat er wat meer bekendheid over word gemaakt zodat jongens er iets makkelijker over kunnen praten.
Tommy_vdmade - Vrijdag 30 juli 2021 10:49
Het artikel is inmiddels al 9 jaar oud, maar toch wil ik even reageren.

Zelf heb ik ook anorexia sinds mijn 15e (diagnose sinds m'n 19e). Inmiddels ben ik bijna 23 jaar en vrij ver in mijn herstel.

Doordat het aantal als maar oploopt en er nog steeds een groot taboe op is wil ik heel graag andere jongens/mannen gaan helpen.

Ik heb tijdens mijn periode de herkenning erg gemist.

Op mijn insta heb ik mijn weg naar herstel (teiggervrij) geschreven. Natuurlijk mag iedereen mij een dm sturen.

Insta: tommy_vdmade