Leontienhuis geopend

 

Het Leontienhuis, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis en hun naasten, is afgelopen zondag 5 juli geopend. Donderdag a.s. is de officiele openening van het Leontienhuis. Het huis zal dan geopend worden door niemand minder dan Koningin Maxima.

Het Leontienhuis is voortgekomen uit de persoonlijke ervaring met eetstoornissen van ex-wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel. Jarenlang heeft zij thuis vanaf de ‘keukentafel' mensen geholpen. Haar grote droom was een inloophuis voor jonge mensen met een eetstoornis en hun naasten. Deze droom is nu werkelijkheid geworden.

leontienhuis

Met financiële steun van onder meer bedrijven, fondsen en particulieren is begin vorig jaar een team van ervaringsdeskundige vrijwilligers aan de slag gegaan. Dit team onder leiding van een professional werkt vanaf diverse locaties in de gemeente Zuidplas. Doel is jonge mensen en hun naasten helpen in hun strijd tegen een eetstoornis. Het motto:: ‘Samen strijden tegen eetstoornissen, op weg naar een gezonde toekomst!'.

De gemeente Zuidplas heeft geholpen bij de zoektocht naar een perfecte locatie voor het Leontienhuis. Die is gevonden in de monumentale boerderij ‘Nooit-gedacht' aan de Zuidplasweg 13 in Zevenhuizen. Deze compleet vervallen boerderij moest volledig gerenoveerd worden.

Koningin Máxima opent het Leontienhuis op 9 juli (van 10.00-11.30 u.). Het is een besloten bijeenkomst waarbij de Koningin in gesprek gaat met de bezoekers. Er is voor gekozen om de wekelijkse groepen met begeleiding uit te nodigen om in de boerderij aanwezig te zijn.

De opening door Koningin Maxima met Leontien is wel vanaf buiten te bekijken. Meer informatie over het Leontienhuis en het aanbod, vind je op de website.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Woensdag 8 juli 2015 19:08
Ik zag het laatst op tv. Ik vind het een goed initiatief, en heb geholpen met het maken van een online brochure voor het Leontienhuis. Ik vind Leontien ook een fijn en sterk persoon. Vorig jaar had ik haar gesproken en ze had me echt even aangemoedigd.
Justmarr - Woensdag 8 juli 2015 19:26
Ik ben er al een paar keer geweest, het is zo'n mooie en warme lokatie! En ontzettend lieve mensen..

anne - Woensdag 8 juli 2015 19:37
Leuk om te lezen!
Ik ben zelf hersteld van mijn eetstoornis en doe in september mee met de ladies run om geld in te zamelen oor het huis :) 10 km rennen, daar kan ik nu van genieten en ben trots en blij dat het weer kan
a - Woensdag 8 juli 2015 19:46
gejat van ixta noa!
Anne-Maria - Woensdag 8 juli 2015 19:50
@a: jammer dat je zo reageert.

Waar het idee ook vandaan komt, ik vind het heel goed dat er in allerlei vormen steeds ruimer aandacht komt voor eetstoornissen. Het Leontienhuis vind ik een mooie aanvulling.
S. - Woensdag 8 juli 2015 19:52
Inderdaad gejat van itxa noa en ik ben die leontien ook zo zat.. ze richt zich alleen maar op media-aandacht!
Maé - Woensdag 8 juli 2015 19:54
Ik wil het ook overwinnen. Ik wil ook mee doen aan de Tour de france samen met mijn nichtje.
cynthia - Woensdag 8 juli 2015 19:55
Wat is het precies ?
a - Woensdag 8 juli 2015 19:56
gejat van ixta noa
Me - Woensdag 8 juli 2015 20:09
Prachtig initiatief. Een fijn huis erbij voor tal van mensen die strijden. En mooi geworden ook zeg! Knap dat Leontien het zo voor elkaar heeft gekregen. Echt fijn dat er zo veel sponsoren waren die hun steentje bijdroegen voor de realisatie. Ik zeg: "LeonTIEN!" Heb haar eens ontmoet en mijn hart had ze gestolen. Zo'n fijn persoon. Mooi dat ze zei dat met het langskomen van de Tour haar cirkel rond is. Kippenvel.

Flux - Woensdag 8 juli 2015 20:14
Ik vind het een mooi initiatief. En hoezo 'gejat', en waarom zou het erg zijn als er meerdere van deze huizen zijn. Er zijn helaas nog zoveel mensen met een eetprobleem die hulp kunnen gebruiken...
Lieke - Woensdag 8 juli 2015 20:29
Leontien doet het inderdaad alleen maar met de media erbij. Ik heb ook Hulp aan haar gevraagd maar ze had het uiteraard te druk
Heather - Woensdag 8 juli 2015 20:30
Ik werk als ervaringsdeskundig vrijwiilliger bj het Leontienhuis en ik ben echt onder de indruk van wat ze daar neergezet hebben.
Ik heb Leontien ook ontmoet en ze is heel oprecht en aardig.
Wat betreft Ixta Noa: dat richt zich tegenwoordig niet alleen meer op eetstoornissen. Ook zijn er Praktijkhuizen gesloten, bijvoorbeeld het Praktijkhuis in Utrecht (waarvan de Leontien Foundation de keuken t.w.v. 10.000 euro had gesponsord). Mede om die reden is besloten het Leontienhuis op te zetten en niet te investeren in bestaande projecten waarvan de toekomst onzeker was.

groetjes Heather
maartje - Woensdag 8 juli 2015 20:33
Helaas woon ik in Utrecht, wat t enorm lastig maakt even langs te kunnen komen. Maar ik zou wel heel graag willen, zo'n plek word iedereen gewenst.
Heather - Woensdag 8 juli 2015 20:33
@ Lieke: het inloophuis is er voor iedereen, je kunt daarheen komen en een bijeenkomst met Leontien bijwonen en vragen stellen. Ze heeft het ook gewoon heel druk! Juist daarom is het Leontienhuis er gekomen, omdat ze zelf niet meer de tijd hd om iedereen te helpen die haar om hulp vroeg, er zat iedere dag daar thuis wel iemand an de keukentafel, dat was voor haar dochter Indy van 8 ook geen goedde situatie, die kreeg daar veel te veel van mee, zware problemen waar een meisje van 8 niet elke dag mee geconfronteerd moet worden als ze thuis is en samen met pappa en mamma een gezellige avond zou kunnen hebben.

.
Eefje - Woensdag 8 juli 2015 20:40
Nee. Gatsie. Ik krijg echt de kriebels van die Leontien. Alleen de naam al.. 'Leontienhuis'. Natuurlijk, want ZIJ is belangrijk. ZIJ gaat mensen genezen, omdat ZIJ het zo goed weet.
Er is ook al een JIJ-huis in Rotterdam trouwens. Minder bekend, maar bestaat al jaren. Precies hetzelfde concept, alleen niet zo gericht op media-aandacht. Naar mijn idee veel waardevoller.
Sanne - Woensdag 8 juli 2015 20:48
Ja hoor.. de hulp van leontien van moorsel. Ze zet zichzelf neer als een specialist op het gebied van eetstoornissen, maar heeft zelf nooit een echte behandeling gevolgd. Hebben jullie ooit gezien dat ze na haar anorexia doorschoot in de boulimia? En dat vervolgens heel hard ontkende. Terwijl een vriendin van mij jaren nou met haar heeft samengewerkt en ook bevestigde dat zij wel degelijk dat soort klachten had. Dus ik ben inderdaad heel erg tegen alle aandacht rondom Leontien. Een eetstoornis is geen mediashow. En Hearther de toekomst van Ixta Noa is onzeker omdat er momenteel veel geschoven wordt met subsidies die van het rijk naar de gemeente zijn gegaan. Dat heeft dus niets te maken met het Leontien Huis.
a. - Woensdag 8 juli 2015 20:54
wauw.. sta best versteld van alle reacties. Dan doet iemand iets goeds en dan krijgt zij al deze negativiteit over zich heen. Vind ik persoonlijk erg oneerlijk en ook niet terecht. Elke manier waarop mensen met een es geholpen kunnen worden is welkom wat mij betreft.
Muis - Woensdag 8 juli 2015 21:10
Wat een kritiek!!!
Echt onzin!! Zij en het huis helpen mensen, mensen die zich geholpen voelen hoe kan dat slecht zijn?
Leontien gebruikt haar bekendheid om geld in te zamelen en sponsors te werven zodat dit huis er kan zijn zonder dat ze geld aan de bezoekers hoeven te vragen,, dat is juist goed dat ze haar bekendheid daarvoor gebruikt!
Oordeel niet zo hard over iemand en een groep mensen die met hun hart werken om meiden zoals wij te ondersteunen. Niemand dwingt je erheen te gaan dus hou je commentaar wat ongefundeerd is voor je en wees blij dat er mensen zich in willen zetten. Om anderen te helpen, vrijwillig.
Muis - Woensdag 8 juli 2015 21:11
@eefje; en hoeveel moet je betalen voor het jij huis? Dat is niet voor iedereen weggelegd daarnaast kunnen er nooit genoeg van dit soort huizen zijn,
Muis - Woensdag 8 juli 2015 21:23
@sanne; als je haar boeken leest en interviews kijkt zie ie dat ze wel degelijk over haar boulimische periode praat.
Sanne - Woensdag 8 juli 2015 21:32
@ Muis dan hebben wij toch een ander boek gelezen.. Haar boulimia krijgt echt bijna geen aandacht. ja en door doelen stellen een eetstoornis oplossen. Gaat heel goed werken joh als je worstelt met zeer traumatische gebeurtenissen uit het verleden. En mijn commentaar is zeker niet ongefundeerd. Ik heb haar zelf meerdere malen ontmoet en ken ook mensen die daadwerkelijk met haar gewerkt hebben die geen eetstoornis hebben. Daarvan heb ik ook heel wat dingen gehoord die niet in de media naar voren komen. Misschien moet jij stoppen met oordelen over mensen die hier niet positief in staan.
Muis - Woensdag 8 juli 2015 21:44
@sanne
Dus je kan geen specialist zijn (zo zet ze zichzelf niet neer maar goed, ) als je geen behandeling hebt gevolgd?

Je kan iets tegen leontien hebben maar daarmee hoef je dit initiatief niet met de grond gelijk te maken. Er werken tientallen ervaringsdeskundige vrouwen, meiden en mannen. Die zich allemaal inzetten..
Aniek - Woensdag 8 juli 2015 21:45
Media aandacht is toch juist goed, des te meer mensen weten dat dit bestaat. Lijkt me een goed initiatief!
storm - Woensdag 8 juli 2015 22:14
Mooie filmpjes van die ervaringsdeskundigen! En wat zegt die vrouw dat trots dat ze nu aan de 'andere kant' mag staan! Even een kippenvelmomentje en heel veel respect!
Anne-Maria - Woensdag 8 juli 2015 22:27
Ik kan me voorstellen dat velen kritiek hebben. De dingen die genoemd worden zij niet zomaar uit de losse mouw geschud.
Toch wil ik eens vragen om te proberen een andere richting op te denken, zonder daarbij de één noch de ander tekort te doen.
Maar stel je voor dat al die negatieve klanken waarheid zijn, is dat belangrijker dan de doelgroep waarop het Huis zich richt? Is het dat meer waard dan het feit dat er vanuit ervaringsdeskundigheid hulp, op vrije basis, hulp geboden wordt? Is dat groter dan dat hierdoor meer mensen met een eetstoornis geholpen kunnen worden?
Anoniem - Woensdag 8 juli 2015 22:29
Ik ben inmiddels al heel wat keren in het Leontienhuis geweest en ik kan niet anders zeggen dat deze mensen fantastisch zijn. Zo warm, zo liefdevol en zo ontzettend gastvrij... hier heb ik oprecht geen woorden voor!
Alles kan, niets is te gek, en je kan altijd terecht wanneer dit nodig is.
Gewoon even lunchen, even een gesprekje om te spuien...
Bijzonder dat dit soort huizen en vrijwilligers bestaan!
Ik ben Leontien en alle vrijwilligers ontzettend dankbaar!
Anika - Woensdag 8 juli 2015 22:55
@lieke ik heb dat anders ervaren. Ze is mij begonnen te helpen in 2013 terwijl ze echt onwijs druk was. Dit was zonder camera's/media enz. Ik weet dat ze naast mij nog veel meer andere meiden heeft geholpen, ook zonder camera's en zonder media-aandacht. Leontien is 1 van de meest oprechte mensen die ik ken. Heb nog nooit iemand meegemaakt die zo normaal en eerlijk en grappig en lief is en waar bij je helemaal jezelf kan zijn. Ben haar heel dankbaar. Het leontienhuis is zo'n goed initiatief. Het is een hele fijne plek om te zijn en ik weet zeker dat hiermee nog heel veel andere meiden kunnen worden geholpen.
Yesterday - Woensdag 8 juli 2015 23:11
Ik ken leontien niet, maar wat een mooi initiatief. Aanstaande vrijdag ga ik naar ixta noa voor de eerste keer, ik hoop dat het in de buurt komt van dit! Hopelijk gaan er veel mensen baat bij hebben. En aan alle negatievelingen hier: besef je goed dat je de drempel voor een ander hoger legt met je negativiteit :)
Maria - Woensdag 8 juli 2015 23:49
Heb Leontien eens bezig gezien met een meid met een eetstoornis. Kon het echt niet aanzien hoe ze doordramde om naast een snack ook patat te nemen of was het andersom. Ze had het er over dat het gewoon het anorexiastemmetje was. In mijn ogen is het zogenaamde normaal eten ook niet het belangrijkste maar doen en eten wat bij je past. En als iemand een patatje wil, prima maar je moet het niet opdringen.
Zo'n huis kan op zich wel een goeie plek zijn, een wat ongedwongen sfeer denk ik.
Maria - Donderdag 9 juli 2015 00:10
Op tv bedoelde ik, had toen de tv maar uitgezet.
-.-\\\\\\\\\\\\\\\' - Donderdag 9 juli 2015 01:10
@Maria.
Soms is doordrammen gewoon nodig bij eetgestoorden. Als je te lang in dezelfde fase blijft hangen, geen vooruitgang maakt, dan moet er soms eenmaal gewoon wat harder worden aanagepakt.
Sindy - Donderdag 9 juli 2015 02:26
Gejat???????????????????????????
Dus iedereen die een broodjeszaak of schoenenwinkel begint of enigszins een zelfde concept begint jat???????????????????????????????????????? We praten hier toch niet over een intellectueel eigendom??????????????????????
@Sindy - Donderdag 9 juli 2015 08:09
Je vraagteken-toets zit vast denk ik.
Star* - Donderdag 9 juli 2015 10:22
haha xD
Star* - Donderdag 9 juli 2015 10:30
ik weet nog steeds niet wat ik van leontien moet denken. Ze lijkt me heel duidelijk en oprecht. Maar de media aandacht begrijp ik niet helemaal. En ook dat het vooral over anorexia lijkt te gaan. In dat programma vond ik haar erg goed, alleen ik vind het raar dat daar maar een bepaalde doelgroep voor wordt uitgekozen. Jonge meisjes die nog bij hun ouders wonen en die geen comorbiditeit hebben. Terwijl het grootste deel van de mensen met een eetstoornis heel complexe problemen daar naast hebben. En dit vind ik dan ook raar overkomen, omdat zo voor het programma snel succes behaalt lijkt te zijn en dit voor mij ergens voelt over komen als weer meer gericht op succes en media aandacht.
eliene - Donderdag 9 juli 2015 11:26
Lijkt me heel fijn om daar te zijn. Goed dat dit er gekomen is!
Me - Donderdag 9 juli 2015 12:49
Voor de mensen tegen media-aandacht... De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Wat doen jullie hier zelf dan? Juist, social MEDIA aandacht vragen.

Aniek - Donderdag 9 juli 2015 13:43
Haha ja precies
liil - Donderdag 9 juli 2015 13:53
ik vind het een mooi initiatief. jammer dat het voor mij te ver reizen is. vind die twee vrouwen in het filmpje ook een fijne uitstraling hebben. en ook 'fijn' (niet voor hen zelf natuurlijk!!) dat ze echt lang aan boulimia geleden hebben en nu weer beter zijn. want dat geeft mij hoop dat het nog goed kan komen met mij..
@me - Donderdag 9 juli 2015 18:09
Volgens mij weet jij dan niet wat media aandacht betekend...
Ik ben het er wel een beetje mee eens. Hier ben je juist anoniem.
d - Donderdag 9 juli 2015 22:00
Echt heel mooi en GOED, you rock Leontien. Ik heb haar gezien in het programma hoe ze idd. jonge meisjes van hun eetstoornis af weet te helpen. In het begin was ik sceptisch, maar ik denk, als je nog niet lang een eetstoornis hebt er met haar methode heel goed vanaf kunt komen. En door dat ze zo sterk is geweest in het wielrennen, kan ze ook zo goed overbrengen dat het belangrijk is om je doelen die je bij aanvang maakt, waar te maken en de dingen die je daarvoor moet doen. Ze sloeg bij velen daarmee wel de spijker op z'n kop en uiteindelijk blijkt haar soms strengheid wel te helpen, zoals zij dat ook destijds zei over haar eigen leven met anorexia, dat ze een strenge structuur nodig had om er weer uit te komen. Ik denk, nu ze meerdere mensen in huis heeft en haalt er ook veel meer anderen mensen met eetstoornissen en hun problemen OOK hun weg zullen vinden. Ik vind het echt top; hoe meer initiatieven hoe beter, want dan kun je kiezen wat voor jou het fijnst of het best zou kunnen werken en kun je hopelijk zo snel mogelijk, met de steun die je voelt, je eetstoornis achter je laten. Ik moest wel lachen om de verplichte twee boterhammen, hahahahah. TOP en ik begrijp haar motivatie heel goed, omdat als je steeds meer mensen over je eigen vloer krijgt.. om DIT op te zetten, echt top, diep respect!
anna - Donderdag 9 juli 2015 23:11
Wel goed wat zij allemaal doet. Ik vraag me alleen altijd af of zij wel echt genezen is. Omdat zij nog heel veel sport. En of zij daar zonder zou kunnen.