Kilo's aankomen als student

 

Vaak wordt gedacht dat studenten die starten aan het HBO of de universiteit en hierdoor veranderen van levensstijl, aankomen in gewicht. Deze gedachte zou er wel eens aan kunnen bijdragen dat studenten een eetstoornis ontwikkelen.

In Amerika heeft dit "principe" zelfs een naam: Freshman 15. De 15 staat voor het aantal ponden (7,5 kilo) dat een student zogenaamd aankomt in zijn eerste "freshman Year".

universiteit

Volgens Dr. Emma Wood, psycholoog van The Baylor Counseling Center is de Freshman 15 een regelrechte fabel. Emma Wood is is gespecialiseerd in zelfbeeldproblemen en wil deze fabel graag ontkrachten. Studenten komen volgens haar helemaal niet aan in hun eerste jaar en als ze dat al doen is het niet meer dan 7 pond (3,5 kilo).

Door deze fabel gaan studenten angstig om met eten en gaan ze juist dingen doen uit angst om aan te komen, dingen die helemaal niet nodig zijn. Dit gedrag zou er juist uit kunnen bijdragen dat studenten een eetstoornis ontwikkelen.

Nieuwe studenten zijn gevoeliger voor het krijgen van een eetstoornis. De overgang naar een nieuwe opleiding kan een trigger zijn, samen met de verwarring hoe een gezonde leefstijl te hanteren.

Er zijn veel verkeerde ideeën over het studentenleven als het gaat om hoe en hoeveel te eten en bewegen wat uiteindelijk verslavend kan gaan werken. Studenten denken hierdoor dat het nodig is om minder te gaan eten en meer te gaan bewegen. Het op kamers wonen met andere studenten kan daarnaast de problemen met het zelfbeeld verergeren: studenten zien de hele dag elkaars figuur en gaan meer vergelijken.

Dit alles kan er dus samen voor gaan zorgen dat studenten dun belangrijker dan gezond gaan vinden. "Je kan dun en ongezond zijn" zegt Lori Genous, directeur van Baylors department of wellness. Je kan aan de buitenkant niet zien hoeveel lichaamsvet iemand heeft. Mensen die er dun uit zien kunnen best veel vet rondom hun organen hebben, wat een groter risico is oplevert voor ziektes. Daarbij kan ongezond dun er ook voor zorgen dat organen kapot gaan of botontkalking ontstaat.

Eetstoornissen maken niet alleen het lichaam kapot, ook je studie en studentenleven.
Zorg dus goed voor jezelf in deze tijd van verandering!

Bron: baylorlariat.com
Bron foto: flickr.com/photos/patriciadrury

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

May2 - Vrijdag 2 september 2011 18:19
Wat ontzettend fijn om te lezen. Ik ben zelf net op kamers gegaan en ik had ook gehoord dat je aankomt als je gaat meedoen aan het studentenleven. Dit artikel geeft me weer moed om me niet te laten leiden door dit fabeltje en er gewoon een leuke tijd van te maken.
Charlotte - Vrijdag 2 september 2011 18:23
Tja, al is het waar, het studenten leven is ZOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO LEUK dat een kilo meer of minder niet uitmaakt.
Het studenten leven is iets wat je niet zou moeten missen.

Beter heb je lol dan zit je in je uppie calorieėn te tellen...

Ik woon op kamers, ben niet aangekomen.
Het is super leuk! Gewoon doen.
sira - Vrijdag 2 september 2011 21:04
Toen ik ging studeren ben ik juist kilo's afgevallen.
Daar wilde ik iemand zijn,begon ik op zoek te gaan naar mezelf en leerde zelfstandig te zijn.

Ik wilde erbij horen en voelde me vaak alleen.Toen begon mijn eetstoornis naar de voorgrond te komen.Ik ging me afreageren door verkeerd met eten om te gaan.
estrium - Zaterdag 3 september 2011 17:52
Tja die laatste zin is absoluut waar! Het grootste deel van mijn studententijd was ik niet echt op de aardbodem als ik er aan terug denk! Nog steeds vraag ik me af hoe ik m'n studie heb gehaald...
heather - Zaterdag 3 september 2011 18:49
15 pounds = 15x 0,4536 kilo = 6,8 kilo,
7 pounds = 3,4 kilo.
Oké, op zo'n klein aantal maakt het weinig verschil, maar bijvoorbeeld 120 pounds is dus geen 50 kilo, maar 45,4 kilo.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pound_(mass)
Anoniem - Vrijdag 23 september 2011 18:02
Alemaal verhalen wat er gelezen mag worden de waarheid is anders
ik - Dinsdag 6 december 2011 17:00
Herkenbaar die laatste zin. Ik ging uiteindelijk niet meer naar avondjes van studentenvereniging want daar werd gedronken en gevreten en dan zou ik daarin mee gaan. Uiteindelijk mijzelf steeds meer gaan isoleren.. Echt zonde maar het was goed voor mijn gewicht dacht ik.
studentje - Vrijdag 4 november 2016 15:15
Inmiddels studeer ik ook (sinds een jaar) en denk ik dat iedereen hierboven allang klaar is. Ik woon nog thuis maar mijn eetpatroon is wel helemaal veranderd sinds ik studeer. Ik ben enorm aangekomen terwijl ik veel minder eet en meer beweeg. Ik begin mezelf steeds meer te vergelijken met anderen en bij alles wat ik eet maak ik me zorgen.
Ik wil zo graag tevreden zijn met mijn figuur maar het lukt me echt niet. Ik denk eigenlijk dat op mezelf wonen misschien een oplossing zou zijn al ben ik bang dat ik dan juist niet gezond genoeg zou eten. Misschien leest niemand dit meer maar anders, iemand tips? Ik merk dat ik ook meer moeite heb met me concentreren enzo.