Jongens met vertekend zelfbeeld

 

Jongens die zichzelf te dik of te dun vinden, terwijl ze in werkelijkheid een gezond gewicht hebben lopen een groter risico om een depressie te ontwikkelen. Bovendien is de kans groter dat tieners die worden gepest omdat ze te dun zijn, steroïden gaan gebruiken. Dit blijkt uit een recent onderzoek van The American Psychological Association, aldus Dailymail.

Volgens de hoofdonderzoeker bewijst het onderzoek dat een vertekend lichaamsbeeld niet alleen veel voorkomt bij meisjes, maar ook bij jongens. Volgens hem wordt het bij jongens echter vaak over het hoofd gezien.

jongen gespierd
bron foto

Aaron Blashill van het Massachusetts General Hospital zegt: 'Deze onderzoeken laten het meestal onzichtbare vertekende lichaamsbeeld bij jongens zien. Tienermeisjes streven vaak naar een dun uiterlijk, terwijl jongens daarentegen streven naar een meer gespierd uiterlijk. Sommige van de jongens in het onderzoek namen drastische maatregelen omdat het hen niet lukte om een gespierd lichaam te krijgen.'

In het onderzoek werd gekeken naar 2139 zestienjarige jongens die vanaf 1996 gedurende 13 jaar zijn gevolgd. Aan de jongens werd gevraagd hun gewicht in te delen in een schaal van 'Ernstig ondergewicht' tot en met 'Ernstig overgewicht'. Deze antwoorden werden vergeleken met hun BMI op dat moment. De jongens die zichzelf veel te dun vonden, maar een gezond gewicht hadden, waren ook degenen die het hoogst scoorden op depressieve klachten. 

spieren trainen sportschool man
bron foto

Uit het tweede onderzoek bleek dat 4 procent van de deelnemers die zichzelf te dun vond, maar een normaal gewicht had, steroïden bekende te gebruiken. Helaas is er nog maar weinig effectiviteits-onderzoek gedaan naar de behandeling van jongens die steroïden gebruiken. Cognitieve gedragstherapie heeft zich echter al wel bewezen als effectief bij de behandeling van een vertekend lichaamsbeeld. Dit zou dus ook een goede behandelmethode voor deze jongens kunnen zijn.

Tenslotte wordt geadviseerd alert te zijn op steroïdegebruik bij jongens die gepest worden omdat ze er mager uitzien.

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jimmy - Vrijdag 17 januari 2014 19:35
Ha, een keer een blog over jongens! :-)
Het maakt wel een goede vergelijking: meisjes willen er slank uit zien, jongens willen er sterk uitzien. Kan allebei een probleem worden als je heel onzeker bent.
Kimgaatervoor - Vrijdag 17 januari 2014 20:18
Ik merk het bij mijn vriend ook, hij vergelijkt zichzelf ook vaak met hele fitte en gespierde mannen , ik vind hem juist perfect zoals hij is. En op het moment dat ik dit typ realiseer ik mezelf, dat het andersom ook zo is ....

Even een goede reminder dus :)
@Kimgaatervoor - Vrijdag 17 januari 2014 21:59
Helemaal hetzelfde hier...
Lot1995 - Vrijdag 17 januari 2014 22:18
In bijna ieder blog staan wel typfouten of woorden die verkeerd zijn of letters missen.
Ik begin me er best aan te storen, en niet dat jullie niet goede blogs schrijven, maar het likt wel alsof jullie werk steeds slordiger wordt.
Kijken jullie het blog niet na voordat jullie het plaatsen?
Anaboy - Vrijdag 17 januari 2014 23:20
Fijn om ook eens zoiets te lezen.

@lot misschien kan je zoiets beter mailen naar de redactie als je je eraan stoort, het past niet zo onder deze blog. Ik zie in de blog ook vrij minimaal aan spelfout oid.
justme00 - Zaterdag 18 januari 2014 08:52
@lot1995, beetje jammer je opmerking, vooral omdat er in je eigen reactie ook een spelfout zit... dus zo nauw neem je het er zelf dan ook weer niet mee
daf - Zaterdag 18 januari 2014 09:34
@lot1995
Twee zelfs. Het moet 'geen goede blogs' zijn in plaats van 'niet goede blogs'. Daarnaast bedoel je met 'likt' vast 'lijkt'

OT
Goed artikel! Mensen zien vertekende lichaamsbeelden vaak als vrouwen-iets. Dat, terwijl er ook heel veel mannen rondlopen die struggelen met het ideaal. Dat mag ook wel eens aandacht voor zij. Niet alleen meisjes raken in de problemen met hun zelfbeeld.
Lot1995 - Zaterdag 18 januari 2014 17:08
@allen,

Dat bedoel ik, daar ga je je aan ergeren..
Sheila - Zaterdag 18 januari 2014 18:15
Fijn om te horen dat er niet alleen over meisjes hun vertekende lichaamsbeeld gepraat wordt, maar ook over die van jongens. Dat is minstens net zo belangrijk. Wat triest om te lezen dat jongeren zo over zichzelf denken, echt vreselijk. Ik hoop dat daar later verandering in komt, want het kan zo niet langer! :(