Jonge danseressen met eetstoornis

 

De danswereld is er één vol prestatiedruk, uithoudingsvermogen, streven, uitblinken en  kritiek. Professioneel danseres word je niet zomaar. Je moet jarenlang, elke dag keihard trainen: dansen is je leven als je op de dansacademie zit.

De zware druk waaronder de meisjes moeten prestreren wordt ze dan ook regelmatig te veel. Uit een Israelisch onderzoek blijkt dat 20% van de jonge danseressen kampt met een eetstoornis. Dat is 3 keer zoveel als in de rest van de bevolking.

dans

Ruim duizend meisjes tussen de 12 en 18 jaar deden mee aan het onderzoek. Hiervan had 20% boulimia of anorexia. Daarbij had de helft van de meisjes, die meededen aan het onderzoek, ondergewicht en was onregelmatig ongesteld. De druk om dun te zijn is erg sterk aanwezig onder de danseressen.

Het dansen zelf is niet het probleem. Het commentaar dat ze krijgen over gewicht en voeding, in combinatie met de hoge verwachtingen, zorgt ervoor dat veel meiden last krijgen van eetproblemen, depressie en destructief perfectionisme.

 

Bron: https://www.ynetnews.com/
foto1: flickr: jcapaldi

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Charlotte - Dinsdag 31 januari 2012 15:46
Herkenbaar.

Ik dans niet op een academie, en hoewel dansen heel veel voor me betekent is het niet mijn leven. Maar ik dans wel in een selectiegroep die meedoet aan internationale wedstrijden.

Mijn lerares is er gelukkig behoorlijk op gefocust dat de sfeer binnen de groep vertrouwd is en iedereen zich zelfverzekerd voelt. Maar toch heb ik er soms wel eens moeite mee dat ik anderhalf uur in een spiegel moet staren terwijl 90% van de meiden om me heen dunner is dan ik, terwijl ik medisch gezien een prima gewicht heb...
Leonie_06 - Dinsdag 31 januari 2012 15:54
Ik vind het dus echt achterlijk dat danseressen commetaar krijgen over hun gewicht of over voeding. De meisjes komen om te dansen, en niet om commetaar te krijgen over hun gewicht. Als ze commetaar daarvoor willen hebben zoeken ze waarschijnlijjk wel iets of iemand anders op.
Waarom zou je commetaar gaan leveren over voeding of gewicht terwijl die persoon heel goed kan dansen??

Xx
Maan - Dinsdag 31 januari 2012 16:02
Tsja.. het is een soort “onderdeel“ geworden van de dans tegenwoordig volgens mij.. ik ben weleens naar het zwanenmeer geweest van russisch ballet, nou daar zit echt geen “normaal“ persoon tussen.. Iedereen is daar even mager.. dus of het nou jouw bouw is of niet.. je moet er maar aan voldoen.
Als dit verandert zullen we er sowieso wel eerst aan moeten wennen, maar volgens mij kan het best hoor “normaalgewichten“ in een balletpak, het is maar wat je gewend bent!
Maar volgens mij is dit bij andere danssoorten wel wat minder..
ann - Dinsdag 31 januari 2012 16:26
ik heb zelf op een balletacademie gezeten, en het is zo overdreven allemaal dat gedoe met ballet en eetstoornissen. wij werden iedere maand gewogen en gemeten, maar dat was alleen om te kijken en meten of alles goed ging, en als je te licht was werd dat gezegd. er zijn juist bijna alleen maar normale meisjes op de academies, die eten als een bouwvakker (spreek uit ervaring :) ) en dat dun zijn komt gewoon door de vele trainingen die je hebt. anorexia komt zelden voor, wel is er natuurlijk concurrentie onderling en vergelijk je jezelf altijd met een ander, maar dat daar nou anorexia uitkomt? nee.
lizzy - Dinsdag 31 januari 2012 16:26
ik doe ook al sinds ik klein ben ballet, niet op hoog niveau ofzo maar ik vind het de laatste tijd ook steeds minder leuk om naar ballet toe te gaan door de leraressen die maar klagen over hun eigen gewicht en uiterlijk (terwijl ze harstikke dun zijn) en heletijd het gedoe met hou je buik eens in en van die dingen, ik word der niet echt positief door eerlijk gezegt...
tazz - Dinsdag 31 januari 2012 16:27
bij de ballet academie hebben ze altijd een lintje om hun middel
die aan het begin opmaat word gemaakt maar je moet het lintje blijven passen anders...
Imke - Dinsdag 31 januari 2012 16:36
Ik zit sinds een paar maanden op ballet, en heb er soms best moeite mee om steeds naar mezelf te kijken in zulke enorme spiegels. Aan de andere kant is het een hele goede oefening voor mezelf! :)
Kicki - Dinsdag 31 januari 2012 16:37
Herkenbaar. Dit is dan ook de reden dat ik gestopt ben, maar goed om te horen dat het niet op alle academies zo is.
m - Dinsdag 31 januari 2012 16:44
Ik dans totaal niet op een hoog niveau, maar bij mijn groep wordt gelukkig totaal niet gezegd dat mensen te dik zijn. Mijn halve groep kan je stevig noemen, maar niemand die daar moeite mee heeft.
Lin - Dinsdag 31 januari 2012 17:19
Ik dans zelf al heel lang, niet op een professionele dansschool maar wel redelijk hoog niveau. En eigenlijk heeft iedereen gewoon normaal gewicht. Hier en daar eentje met ondergewicht, maar ook hier en daar een met overgewicht. Het zijn bij mij juist de danseressen die klagen dat ze te dik zijn en de lerares die ze moet uitleggen dat ze gezond zijn..
Lin - Dinsdag 31 januari 2012 17:22
@Lizzy
Dat wat jij buikinhouden noemt, lijkt me logisch. Je moet altijd je buikspieren aanspannen, en geen flubber daar hebben hangen. Dat kan ook als je stevig bent. Dat zeggen ze neit omdat ze je te dik vinden, maar omdat je anders niks kan doen. Je moet je buikspieren altijd aangespannen houden. Om te draaien, evenwicht enzo. Dus volgens mij begrijp je dat gewoon verkeerd.
Laura - Dinsdag 31 januari 2012 17:32
Het is niet per definitie zo dat ballet de OORZAAK is van het krijgen van een eetstoornis. Eetstoornissen komen misschien wel vaker voor in de balletwereld dan daar buiten, maar dat kan ook komen doordat die wereld meiden aantrekt die SOWIESO al gevoelig waren voor het krijgen van een eetstoornis (of in ieder geval al veel bezig waren met hun lichaam etc).

Dat is in ieder geval wat er in de literatuur geschreven staat.
Inger - Dinsdag 31 januari 2012 19:37
Ik heb zelf wel op vrij hoog niveau gedanst en herken er wel wat in.
Maar denk dat het ook ligt aan welke dans richting je volgt.
Voor klassiek moet je veel dunner zijn terwijl het bij modern/jazz en andere dansstijlen veel minder uit maakt.

Wel word een GEZOND eet en leef patroon juist enorm gestimuleerd, dus geen zak chips in de pauze maar een banaan en appel.
Maar dit is ook nodig voor je gezonheid en conditie.
Wel kan dit doorslaan in obsessief bezig zijn met eten, maar dat ligt denk ik ook voor een groot gedeelte bij de persoon zelf.
marleen - Dinsdag 31 januari 2012 20:46
ik dans in een AMATEURgroep en zelfs daar is de druk zo hoog... zeker als er geld van af hangt, flipt onze dansleiding compleet. En dan is er echt niets leuk meer aan. Elke keer opnieuw denk ik 'dit was mijn laatste optreden, het is het mij niet waard', maar toch blijf ik voortdoen. Nee zeggen is niet mijn sterkste kant...
jessica - Dinsdag 31 januari 2012 22:01
ik zit nu op de balletacademie en er is inderdaad een druk op je leven maar dat er een vergelijking is met eetstoornissen en dansen vindt ik nu ook weer overdreven ma ik beken ik heb anorexia door jeugdtrauma
Kavita - Dinsdag 31 januari 2012 22:25
Ja. Ik hoor hier ook bij. Zeker weten.
brenda - Dinsdag 31 januari 2012 23:37
Helaas moet ik uit eigenervaring zeggen dat ik MEDE door het dansen een eetstoornis heb gekregen. Ik heb jaren lang op een academie gezeten en leefde om te dansen. Tot mijn spijt heb ik moeten stoppen met dansen doordat mijn lijf het niet meer aan kon; ik kreeg anorexia. Ik moet erbij zeggen dat de druk om slank te willen zijn absoluut de oorzaak niet is geweest, dan was ik wel gestopt toen ik genoeg was afgevallen. Nee het was mijn persoonlijkheid in combinatie met de druk te willen presteren. In MIJN ogen deed ik het nooit goed genoeg, maar iedereen om me heen dacht hier anders over. Hier zijn mijn eetproblemen begonnen. En uiteindelijk heeft het me alleen maar ellende opgeleverd en heb ik mijn grootste passie ervoor op moeten geven! Ik dans nu alleen nog in mijn hart

Voor iedereen die de druk voelt om slank te willen zijn om 'goed' te kunnen dansen; pas alsjeblieft goed op, je zult alles wat je lief is verliezen, die eetstoornis levert helemaal niets op!!
x
Confused11 - Dinsdag 31 januari 2012 23:44
Ik kan het me heel goed voorstellen Brenda, ik voel het ook. Maar ik word er blijer van, ik voel me actiever omdat ik er meer gebrand op ben dingen goed te doen.
De spiegel is confronterend, ik geef het meteen toe. Het is niet, zoals is gezegd, per se de oorzaak van een eetprobleem, meer een onderdeeltje.
happycat - Woensdag 1 februari 2012 19:42
ik wil heel graag op ballet alleen mag het niet mede door anorexia dat vind ik heel jammer want dansen is altijd al mij droom geweest als ik op gewicht ben mag ik weer dansen en dan hoop ik niet dat ik weer terug val door het dansen ;)
@tazz - Donderdag 2 februari 2012 14:32
dat lintje, daar is niets van waar! het is een elastiek, een tailleband. dit is alleen om je houding goed te krijgen, maar niet om te kijken of je aangekomen bent!
korinaa - Vrijdag 3 februari 2012 12:04
ik zit zelf op majorette,
ik train maandags van half 5 tot 8 en woensdags van 5 tot 8 en 1 keer in de maand op zaterdag van 1 tot 6, het kost wel veel energie, en er zijn wel veel bezig met hun gewicht en lichaam, vooral omdat we strakke jurkjes aanmoeten!
soms is dat wel lastig!
Minnie - Zaterdag 21 april 2012 20:23
Ik zat op de dansacademie, maar ben eraf 'geschopt' omdat ik te laag gewicht had en een 'slecht voorbeeld' zou zijn.
Het lage gewicht kwam overigens niet doordat ze dat 'aanmoedigden' op school. Ze stimuleerden juist om gezond te eten en je lichaam gezond te houden en goed voor jezelf te zorgen zodat je altijd in optimale conditie was en ook minder kans zou hebben op blessures.
anoniem - Zaterdag 28 april 2012 03:12
ik dans al 4 jaar op de meest professionele opleiding van heel nederland. iedere dag 4 uur lang voor de spiegel staan, alle doordeweekse dagen en soms zelfs op zaterdag. het is moeilijk mr het hoort erbij,en ik leef omdat ik dans en ik dans omdat ik leef. soms denk ik dat ik te dik ben, maar de dietiste op onze school zegt dat ik prima ben. ik weeg nu ** kilo en ik ben 13. ik heb een lange tijd geworsteld met mijn gewicht... maar ik heb(ook door deze site) een goede balans gevonden!!

alle meiden veel succes!!!ly!!!
Tijgertje - Donderdag 5 mei 2016 13:35
Ze kunnen voor ballet dan net zo goed homofiele knaapjes van twaalf nemen,inplaats van vrouwen,en die dan een tutu aantrekken!Komt toch op hetzelfde neer!