Instagram faalt in pro-ana verbod

 

iPhone white thinspo pro-anaOndanks het feit dat Instagram de afgelopen maanden de nodige actie heeft ondernomen richting het verbieden van pro-ana hashtags en foto's, neemt de eetstoornisorganisatie Beat Instagram kwalijk anorexia nog steeds te promoten. Instagram heeft inmiddels zo'n 80 miljoen gebruikers en een strenge moderatie rondom naaktfotografie.

In april maakte Instagram het onmogelijk om te zoeken met hashtags naar woorden als thinspo en anorexia die gepaard gaan met foto's van ongezond magere lichamen. Ook verbood instagram foto's van zelfbeschadiging. Dit alles zorgde ervoor dat instagram zo'n 30.000 foto's verwijderde. De eetstoornis-organisatie Beat maakt zich toch ernstig zorgen over het gemak waarmee mensen vandaag de dag nog steeds foto's kunnen vinden waarop uithongering en anorexia wordt aangemoedigd.

'Het is zorgelijk dat men door social media en de groeiende populariteit van mobiele apps steeds eenvoudiger toegang heeft tot afbeeldingen die mensen aanmoedigen eetstoornissen te zien als lifestyle keuze en die mensen indirect weerhouden van het zoeken van de juiste hulp', aldus een woordvoerder van Beat in Telegraph.

Ondanks dat Instagram sommige termen heeft verboden biedt instagram nog steeds de mogelijkheid om foto's van ongezond magere en shockerende lichamen te plaatsen, deze te liken of erop te reageren.

Een voorbeeld van een plaatjes dat erg populair is op Instagram is die met de tekst "Go back to school skinny and shock everyone" eronder. Een andere verontrustende foto is die met de tekst: "I like the feeling of being faint. The little two-second blackouts whenever I stand up. It shows that it's working."
Andere plaatjes richten zich weer op zelfbeschadiging en laten gebruikers zien die hun armen met sneeën tonen en met teksten als "I have more scars than friends" eronder. Al dit soort afbeeldingen zijn in grote aantallen eenvoudig vindbaar op Instagram.

Mensen die zichzelf bij de 'thinspiration community' vinden horen, plaatsen een beschrijving van hun lichaamsobsessie in hun biografie. "Het is alsof we allemaal onderdeel zijn van een geheime community waar onder familie en vrienden niets van afweten', aldus een thinpo blogger in The Huffingtonpost in februari '12. 

instagram

Beat vindt het aantal foto's dat nog eenvoudig te vinden is verontrustend en vindt het belangrijk dat meer actie wordt ondernomen.

Bron: Huffingtonpost

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Vrijdag 4 januari 2013 19:32
Tja.. Maar als je foto's wilt vinden dan vindt je die hoe dan ook toch wel op tumblr/pro ana sites/ etcetc..
Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor wat je op zoekt, want het aanbod blijft er toch wel..
kim300808 - Vrijdag 4 januari 2013 19:54
Moeten ze echt elke foto en tekst controleren? Volgens mij doet Instagram zijn best wel.
Mirthe - Vrijdag 4 januari 2013 20:15
Pleasseeeee laat al die foto's verdwijnen. Het gaat net zo goed en ik doe heel hard me best om op gewicht te blijven maar met al die foto's die ik overal tegenkom moet ik nog harder vechten, pff geen energie voor
Briesje - Vrijdag 4 januari 2013 21:41
@Mirthe
Misschien is het dan beter als je de komende tijd geen tv kijkt of op internet zit. Dat helpt al een stuk ;) Ga bijvoorbeeld voor tijdverdrijf meer lezen en creatief bezig zijn zoals tekenen. Hou een dagboek bij en schrijf alles op wat je dwars zit dan kan je ook die emoties kwijt. Misschien helpt dit advies? Internet kan namelijk (jammer genoeg) niet voor je aangepast worden. Dus of je leert te wennen dat je overal wel mensen of plaatjes tegen zal komen van dunne vrouwen. Of je stopt voor een korte periode met jezelf in situaties brengen waar je dunne modellen/vrouwen veel krijgt te zien zodat je jezelf minder triggert in je eetstoornis.
violindustrial - Vrijdag 4 januari 2013 21:57
@briesje goed advies!
Eef - Vrijdag 4 januari 2013 22:06
Het is onmogelijk om al deze afbeeldingen te laten verwijderen. binnen no time zijn er weer nieuwe en als mensen ze zo graag willen zien gaan ze die wel op andere sites zoeken. naar mijn mening kun je je tijd beter in iets anders steken dan dat je deze afbeeldingen op instagram wil verbieden.
Eef - Vrijdag 4 januari 2013 22:06
Het is onmogelijk om al deze afbeeldingen te laten verwijderen. binnen no time zijn er weer nieuwe en als mensen ze zo graag willen zien gaan ze die wel op andere sites zoeken. naar mijn mening kun je je tijd beter in iets anders steken dan dat je deze afbeeldingen op instagram wil verbieden.
anoniem - Zaterdag 5 januari 2013 16:52
eerlijk gezegd heb ik er wel eens naar gezocht op instagram maar god zij dank kon ik het niet zien,,
Silvia - Donderdag 17 juli 2014 16:08
Bij mijn instagram zie ik niets als ik op 'thinspo' zoek, de andere werken helaas wel.