Ingezonden brief aan Vrouw magazine

 

Een door ons ingezonden brief aan de redactie van Vrouw Magazine

Leidschendam, 11 maart 2011

"Geachte redactie,Brief eetstoornis

Graag willen wij reageren op de rubriek "Op de Huid" van de bijlage Vrouw van de Telegraaf dd. 11 maart 2011. In deze rubriek toont een jonge vrouw met anorexia nervosa haar blote lijf en voorziet dit van commentaar. De keuze van de redactie deze vrouw te portretteren vinden wij onverstandig.

Anorexia nervosa is een ernstige psychiatrische stoornis die gepaard gaat met het ontwikkelen van een ernstig ondergewicht. Sommige vrouwen met anorexia nervosa verhullen hun lijf, anderen zijn juist trots op hun uitgemergelde lichaam en stellen dit liefst tentoon. Dit gedrag is een onderdeel van de stoornis. Naar onze bescheiden mening is het wenselijk vrouwen met anorexia nervosa en exhibitionistische neigingen zo nodig tegen zichzelf in bescherming te nemen. Dit ondanks de door geportretteerde beleefde overwonnen schaamte voor haar lijf.

De rubriek bevestigt tevens het stereotype beeld van mensen met een eetstoornis. De meeste mensen met een eetstoornis hebben een normaal of overgewicht. Anorexia nervosa komt naar schatting in Nederland voor bij ongeveer 5.500 mensen. Daarentegen komt boulimia nervosa bij 22.000 mensen voor en zijn er ongeveer 160.000 mensen met een eetbuienstoornis. Het beeld wat in "Op de huid" wordt bevestigd is dat alleen uitgemergelde vrouwen met anorexia nervosa een ernstige eetstoornis hebben, terwijl bijvoorbeeld het sterftecijfer tussen de drie genoemde eetstoornissen weinig verschilt.

Het tentoonstellen van een uitgemergeld lijf heeft nog een ongewenst effect. Op zogenaamde pro-ana websites en blogs worden dit soort foto's gezien als bron van inspiratie. Wij nemen aan dat Vrouw-Telegraaf dit fenomeen niet wil ondersteunen.

Een serieus artikel over eetstoornissen, dat voorbij gaat aan de bekende stereotypen, zouden wij van harte toejuichen.

Met vriendelijke groet,

Eric van Furth, directeur behandelzaken
Scarlet Hemkes, projectleider Proud2Bme.nl
beiden werkzaam bij Centrum Eetstoornissen Ursula, onderdeel van GGZ Rivierduinen."

 

Reacties

Ties - Vrijdag 11 maart 2011 18:01
Scherp en zakelijk, kortom prima !

nick - Donderdag 10 januari 2019 09:17
goed
Maureen - Vrijdag 11 maart 2011 18:14
Goed verwoord en duidelijk, ik ben zeer benieuwd naar de reactie van Vrouw, Telegraaf!
Lois - Vrijdag 11 maart 2011 18:26
Vandaag de 'Vrouw' gelezen. Ik schrok ervan, het is inderdaad zo dat dit averechts werkt of kan werken.
Ben benieuwd naar de reactie.
Mybest - Vrijdag 11 maart 2011 18:58
ik zag de foto vanmorgen... wist ook niet zo goed wat ik er van moest denken. Super goede brief in ieder geval! Misschien doen ze er iets mee in de toekomst!
JustMeXx - Vrijdag 11 maart 2011 20:18
Ik ben woonachtig in België en volgens mij hebben wij geen blad dat 'de vrouw' heet maar ik zou het artikel toch graag zien. Is het mogelijk om hem op de site te zetten?
Helen - Vrijdag 11 maart 2011 20:46

Heel goed gedaan, Erik en Scarlet!
@ JustMeXx - Vrijdag 11 maart 2011 20:49
ik weet niet of je het wel wil zien hoor.. het is vrij heftig vind ik
Lotte - Vrijdag 11 maart 2011 21:35
@ "@ JustMeXx" : Ze vraagt ernaar, dus zal ze het wel willen zien. Is geen kwestie van of jij het wel weet of niet. o.o
Lot - Vrijdag 11 maart 2011 22:01
Hopelijk plaatsen ze zowel deze brief als een waarheidsgetrouw artikel in een volgende uitgave :) Vind het erg goed!
@ Lotte - Vrijdag 11 maart 2011 22:52
tuurlijk is het niet aan mij te oordelen of iemand zo'n artikel wel of niet moet lezen. Maar aangezien het doel van deze site en het feit dat deze brief wordt gestuurd zegt al genoeg, denk je niet? ;)
meisje14 - Zaterdag 12 maart 2011 10:02
Ik ging net even kijken of we de vrouw hadden...
bleek dat mijn ouders dat tijdschrift hadden verstopt!
Ze denken zeker dat ik als ik dat zie tóch zo wil worden.
Best wel heftig, dat ik als ik door was gegaan er ook zo had uitgezien of er misschien wel niet meer was geweest.
Ik vind het ook totaal niet mooit, het is afschuwelijk.
Ze zei ook in dat stukje volgensmij dat ze trots moet zijn op haar lichaam, maar ik vind dat je daar niet trots op kunt zijn...als je anorexia hebt. Tenminste, wel je uitstraling, maar niet je botten met dat beetje vel.

Sorry als ik het raar over breng!
Sterre - Zaterdag 12 maart 2011 20:24
Ik hoorde van een vriendin (die niet weet van mijn eetproblemen) over dit artikel in de Vrouw.
Ik schrok ervan en wil de afbeeldingen ook niet eens zien.
Ik vind deze brief daarom ook erg goed!
Ben benieuwd of er wat mee gedaan wordt!
Cioccolata - Zaterdag 12 maart 2011 20:46
Goede brief, fijn dat er wat wordt geschreven!
M. - Zaterdag 12 maart 2011 20:56
Ik vind het wat overdreven allemaal eigenlijk.. Voor mensen met eetstoornissen kan het triggerend zijn ja, of als pro-ana gebruikt worden. Maar dat zijn zoveel dingen, dat kun je niet voorkomen. Zelf ervaar ik bijvoorbeeld bijna iedereen die dunner is dan ik als triggerend. Het probleem ligt in dat geval bij de persoon met een eetstoornis, die moet veranderen, de maatschappij niet (misschien ook wel, maar dat gebeurt niet).

De geportretteerde vrouw doet misschien mee vanuit haar eetstoornis, misschien ook niet. Dan nog blijft het haar eigen verantwoordelijkheid, net als bij alle anderen die in hun ondergoed in een blad gaan staan (persoonlijk vind ik het veel erger wanneer een moeder van jonge kinderen er zo in gaan staan, zij kunnen er op aangesproken worden, maar er niets aan doen). Al zouden ze bij de Vrouw zeggen dat ze er niet aan meewerken; als ze zo nodig haar magerte wil laten zien, doet ze dat toch wel (zie hyves, facebook bijvoorbeeld)

Over dat het een verkeerd beeld geeft van eetstoornissen: de rubriek gaat niet over eetstoornissen, het gaat over hoe vrouwen over hun lijf denken. Deze keer was dat iemand met anorexia, maar het zijn ook vaak genoeg (te) dikke mensen die dan ook over hun problemen met eten/gewicht praten. Dan staat er misschien niet het woord eetstoornis bij, maar het gaat er wel degelijk over.. Ook heeft er in de Vrouw (volgens mij ook meerdere keren) weleens een verhaal gestaan over mensen die eetbuien hebben of mensen met een gezond gewicht die eetproblemen hebben/hadden. De meeste mensen boeit het helemaal of je nou per se ondergewicht moet hebben om een eetstoornis te hebben, sowieso weet het grootste deel van Nederland heel weinig over psychiatrie.

Dat mensen die een eetstoornis hebben zich zo ergeren, komt denk ik doordat ze zich dan 'niet gezien' , of onbegrepen voelen o.i.d. Ook iets waar niet de rest van de maatschappij verantwoordelijk voor is, maar waar je zelf iets aan kunt doen (wat dat betreft is deze site wel een goed initiatief) Of, als ik voor mezelf spreek, maar ik denk ook voor veel anderen, dat je stiekem jaloers bent vanuit je eetstoornis, dat je niet zo mager bent, of 'geen goede anorect'.

Ik vind juist dit soort reacties vanuit 'de eetgestoorden/professionals/enz)' vervelend, het over laten komen alsof iemand met een eetstoornis niet verantwoordelijk voor zichzelf kan zijn en beschermd dient te worden voor de boze buitenwereld.

Zo, dit moest me even van het hart.
Ties - Zondag 13 maart 2011 03:48
@M Zaterdag 12 maart 2011 20:56

Je zegt het zelf "Voor mensen met eetstoornissen kan het triggerend zijn ja, of als pro-ana gebruikt worden."
Dan je vervolgens meent dat het niet te voorkomen is zegt iets (vind ik) over je naïviteit.
Als mensen zoals Scarlet hun mond niet open doen zal het inderdaad nooit te voorkomen zijn.
Echter door juist een geluid te laten horen waaruit onbegrip klinkt laat je mensen die dit soort acties ondernemen weten dat ze verkeerd bezig zijn.
De familie van die Iris zullen er net zo goed op aangesproken gaan worden, daar hoef je geen moeder van jonge kinderen voor te zijn.
Dat zegt ook weer iets over jouw moraliteit waar ik het niet mee eens ben.
De rubiek gaat niet over eetstoornissen maar is ook niet bedoeld om vrouwen die tegen zichzelf in bescherming genomen dienen te worden, de kans te geven zichzelf te beschadigen.
Ik bedoel Iris wil journalist worden maar misbruikt vervolgens haar eetstoornis om datgene te worden waar ze voor studeert namelijk nieuws geving.
Dat jij dikke mensen betrekt in je discussie vind ik prima maar moeder natuur heeft het vooralsnog zo geregeld dat het de uitgemergelde mensen zijn die het eerste doodgaan en niet de dikke mensen met eet/voedsel stoornissen !
Hoe je er trouwens op komt dat mensen met een eetstoornis zich ergeren omdat ze zich niet begrepen voelen ?!
Psychologie van de koude aarde noem ik dat !
Iemand met een eetstoornis in een stadium als waarin Iris zich bevind is inderdaad ernstig labiel en moet beschermd worden tegenover zichzelf hoe moeilijk ook aangezien deze mensen vaak al jaren zonder succes tegen zichzelf worden beschermd.
maarS95 - Zondag 13 maart 2011 10:09
terrecht die brief en zeker waar!
Ik heb de foto gezien..
vreselijk gewoon, dat zet je toch niet in een blad?
ik snap dat dit erg triggerend voor mensen kan zijn.

dus top!

liefs,
* - Zondag 13 maart 2011 10:31
Ik heb de vrouw ook gelezen en gelijk weg gegooid, voordat mijn ouders thuis kwamen. Vooral mijn moeder zou zo'n foto heftig vinden en flashbacks aan mijn diepste periodes krijgen en de angst dat het weer zo ver zal komen.

Zelf vind ik het lastig om te oordelen over de foto.
De foto van Isabelle Caro voor No-lita was nog veel heftiger, misschien niet helemaal te vergelijken. Maar die foto had een 'doel' vonden veel mensen. Ik ben het daar ook niet mee eens, zo'n foto is/kan ook heel triggerend zijn.
Ik snap helemaal wat Scarlet en Erik zeggen in de brief. Alleen voor de jonge vrouw op de foto lijkt het me ook wel heavy om zulke reacties te zullen horen... Zij doet mee omdat ze blij is dat ze nog leeft,er nog is en dat wil ze o.a. laten zien. Ik hoop dan niet dat zo'n vrouw gaat denken: ik mag niet gezien worden.... ( Dit is wel erg eigen invulling )

Tuurlijk moet ze zich niet schamen voor wie ze is. Heb respect als je jezelf zo op de foto durft te laten zetten, toch zeker omdat ze zei: dat ze het zelf echt niet mooi vindt om zo mager te zijn. Alleen ik zou dan zeggen geef zo'n interview als je bent aangekomen. Dat zij kan zeggen ik vind mezelf mooi, ik heb een gezond lichaam en dan in het interview vertellen over anorexia.

Vraag me af of ze enigszins beseft wat voor reacties ze te horen zal krijgen van mensen... Mensen die hard/geschockeerd reageren, hun mening direct geven, positieve...
Het lijkt mij heavy als mensen ineens een oordeel/mening over je hebben na aanleiding van zo'n foto.
M. - Zondag 13 maart 2011 14:11
@ties

---
Naïef ben ik absoluut niet, juist niet. Ik wil alleen maar zeggen dat de maatschappij niet verandert, je kunt proberen ernaar te streven, maar het is nu eenmaal een feit dat modellen dun zijn, dat het schoonheidsideaal slank is en er massa's mensen rijk worden met dan aan de dieetindustrie omdat er zoveel mensen rondlopen die willen/moeten afvallen. Wat ik bedoel te zeggen is dat je als eetgestoorde daarmee zult moeten dealen, net als bijvoorbeeld een alcoholist met de verleidingen van drank (dat ook overal is) moet dealen. (Ik vind overigens ook dat je het niet zo ver moet laten komen dat modellen ziek dun zijn, maar stel dat ze allemaal maat 38 hebben, en dat zou zijn waar iedereen naar streeft, dan hou je ook het probleem dat de helft van Nederland op dieet is en een deel daar op een verkeerde manier mee bezig is.)

En ik vind het vreselijk dat mensen met een eetstoornis worden gezien als 'mensen die tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen'. Ik heb een eetstoornis, maar ik kan ook zelf nadenken. Het werkt naar mijn idee alleen maar averechts als mensen met eetstoornissen als hulpeloos worden gezien en als een soort wandelende anorexia. Ja, er zijn mensen die zover heen zijn dat ze echt niet meer kunnen nadenken, maar dat zijn er niet veel. Er blijft altijd een gezond deel, hoe klein ook, tenzij je zo ondervoed bent dat je helemaal niets meer kunt, of psychotisch bent oid. Maar ik vind het raar dat je dat zo zou kunnen zien terwijl je haar helemaal niet kent. En daarmee spreek je jezelf tegen als je vindt dat een eetstoornis niet per se samen hoeft te gaan met ondergewicht.

De familie van Iris wordt sowieso wel aangesproken op Iris haar toestand, iemand die er zo uitziet krijgt met kleren aan ook genoeg commentaar. Maar zij is een volwassen vrouw en verantwoordelijk voor zichzelf. Kinderen zijn dat niet. Daarom zei ik dat. Ik vind het sowieso niet wat om jezelf zo (in je ondergoed) tentoon te stellen, hoe je er ook uitziet, maar iedereen z'n ding, daar gaat het nu niet over.

Ver- en veruit de meeste mensen in de westerse wereld gaan nog steeds dood aan klachten gerelateerd aan overgewicht (en roken). Dus dat is onzin. Ja, anorexia is de meest dodelijke psychiatrische ziekte, maar in verhouding gaan er maar heel weinig mensen dood aan ondervoeding (en dan heb ik het niet over mensen in Afrika, die lezen de Vrouw ook niet). En dan is ondervoeding nog een totaal andere definitie dan uitgemergeld zijn. Je kunt heel lang rondlopen met een (ernstig) ondergewicht. Je moet natuurlijk er alles aan doen om het te voorkomen, dat sowieso. Maar anorexia (en boulimia enz) is van alle tijden en alle landen. Ik erger me dood aan dat gelul dat de media anorexia veroorzaakt. Een psychiatrische ziekte krijg je niet van het kijken naar plaatjes/tv (tenzij het hersenspoeling oid betreft, maar daar gaat het nu niet over). Ik wens niet gezien te worden als iemand die zo oppervlakkig is dat ze haar hele leven en dat van mensen om haar heen naar de klote helpt alleen maar omdat ze zo dun wil worden als de mensen in tijdschriften. En elke keer dat er weer ergens gezegd/geschreven wordt in de media dat dunne modellen anorexia uitlokken, er weer aan die beeldvorming wordt bijgedragen. Dat laatste is dan wel weer iets waar ik zelf iets aan moet doen, als ik wil dat mensen anders over mij denken zal ik ze zelf mijn verhaal moeten vertellen.

Ik betrek dikke mensen alleen maar in mijn discussie omdat er in de brief gesteld werd dat er op deze manier gesteld werd dat mensen met eetstoornissen altijd ernstig ondergewicht hebben. Wilde alleen zeggen dat dat niet zo is, omdat er in de Vrouw ook zat andere verhalen hebben gestaan, that's all.

Dat onbegrepen voelen, dat is wat ik uit al dit soort verhalen haal. Mensen die geen (ernstig) ondergewicht hebben, maar wel een eetstoornis en die het idee hebben dat zij 'niet ernstig genoeg zijn', 'geen echte eetstoornis hebben' of 'bang zijn dat ze geen hulp krijgen' Dat is niet iets wat ik maar uit mijn duim zuig, maar wat ik zo vaak gehoord heb binnen klinieken, hier op het forum enz. Wat zou het anders uitmaken wat het stereotiepe beeld is? Als er een andere reden voor is, geef maar hoor, maar dat is wat ik denk.

Ik vind trouwens de toon nogal agressief naar mij toe, terwijl ik enkel een andere mening heb dan het gros hier. Dat wilde ik gewoon kwijt, dat er ook mensen bestaan die anders denken, en dat niet de hele eetstoorniswereld een pot nat is.
Vrouwtje - Zondag 13 maart 2011 14:22
Hier staat het artikel nu online, ergens eind van het magazine
https://vrouw.nf-online.nl/tlg-vrouw/20110312/magazine.php

Sorry hoor, maar je gaat toch ook niet als je een heftige borderline stoornis hebt met open automutilatie wonden op de foto en zegt dan dat het o.a. komt doordat er thuis weinig liefde was. Dat deze foto een overwinning is en dat je het zelf écht niet mooi vindt...

ja, soms kan iemand wél beter tegen zichzelf beschermd worden! Het gaat immers om een ernstige psychiatrische ziekte. Hoe dan ook, had die redactie van Vrouw verantwoordelijkheid moeten nemen!

veel meiden met anorexia kampen met een uiterst negatief zelfbeeld en een verkeerde manier van lijf verheerlijking.
Het bijna chronische verlangen naar bevestiging en aandacht is dan ook directe compensatie voor het negatieve zelfbeeld.

Ik snap de hulpverlening rondom deze vrouw trouwens ook niet. Zet haar dan geregeld voor de spiegel in een kliniek met haar eigen ondergoed setje aan en laat een stel groepsgenoten toekijken. Lijkt me ook een overwinning toch?
Maar sta haar niet toe in haar gesponsorde ondergoedsetje van het merk “Huit 8” à 87 euro in een editie van vrouw die half Nederland (incl familie en vrienden) te zien krijgt te gaan staan.
judith - Zondag 13 maart 2011 14:53
ik moet zeggen dat ik het ook een heftig artikel+ foto vond. daar staat wel tegenover dat ik het wel heel stoer vind dat ze dit heeft gedurft. ik weet niet zo goed wat ik ervan moet zeggen, het heeft een beetje twee kanten vind ik..
wel een hele goede en duidelijke brief iig!
A. - Zondag 13 maart 2011 15:28
de foto mag dan heel schokkend zijn voor sommige mensen! maar ik hoop dat iedereen met commetaar ook het verhaal hebben gelezen daarin is ze toch ook heel duidelijk in dat ze haar eigen lichaam niet mooi vindt! Zoals ze zegt: dat ze haar benen TE dun vindt en dat ze het ook heel lelijk vindt!

Ze wil beter worden en doet haar uiterste best!
B. - Zondag 13 maart 2011 15:36
Als je je lichaam écht niet mooi vindt of echt niet trots bent op dat je zoveel bent afgevallen, dan laat je niet aan heel Nederland je lijf zien. Op pro-ana sites laten meisjes zichzelf ook half naakt zien en zetten er dan "varken" of "lelijk" onder...

Er is altijd een tweestrijd in beter willen worden bij mensen met anorexia. graag rondingen willen hebben is rationeel een mooi streven, maar ook iets waar gevoelsmatig veel angst bij komt kijken.

dit alles komt heel onecht over.
Typisch telegraaf... - Zondag 13 maart 2011 15:53
Ik vind het weer typisch Telegraaf eigenlijk, gewoon willen shockeren. Denk niet dat er ook maar iets van goede bedoeling achter zit. En vind het ook totaal overbodig, onnodig en onzinnig. Wat willen ze hier nou mee bereiken behalve aandacht voor hun blad... Maar ik zal wel weer te cynisch zijn...
anoniem1 - Zondag 13 maart 2011 17:01
grappig: ik lees allemaal mensen die dit triggerend vinden. zelf gaat er maar één woord door mijn hoofd als ik dit zie: GATVER! Zo zou ik zelf dus nooit willen zijn. hoe veilig de anorexia ook is voor mij, als ik zo'n foto zie kan ik juist denken: vecht, vecht! dit wil ik niet!

hoop dat mensen dan ook kunnen zien en ervaren.
ja. - Zondag 13 maart 2011 17:30
Hooi.

Ja ik vind het ook ontzettend ****!
Maar daarbij komt ook dat meiden met een eetstoornis nooit hulp durven zoeken vanwege hun gewicht en als je dan zo'n vrouw ziet in een blad met anorexia die zo dun is, wat sowieso het algemene beeld is bij anorexia. Dan gaan meiden misschien ook weer denken dat het niet erg genoeg is, terwijl mensen met een gezond gewicht of met overgewicht is het juist net zo erg, of kan het misschien wel erger zijn! Dáárom is het ook slecht..

Goeie brief btw!

xx
Lies - Zondag 13 maart 2011 19:34
Ik ben het eens met M.
Natuurlijk is het shockerend en toont dit een standaard beeld, maar zelfs dat standaard beeld is voor de meeste mensen niet standaard.
Deze vrouw durft haar verhaal te doen en daar heb ik respect voor, zeker omdat ze zelf aangeeft haar lichaam niet mooi te vinden nu ze zo mager is.

Bovendien, ja aan overgewicht en boulimia overlijden net zoveel mensen.
Dus ik snap het punt niet helemaal want als er iemand met overgewicht in staat zeikt niemand dat het zo ongezond is en dat het triggerend werkt.
Het werkt niet triggerend omdat uiteindelijk niemand dik wilt zijn, en aangezien deze discussie lijkt het of iedereen hier wel graatmager wilt zijn.
Is dat niet het probleem?
.. - Zondag 13 maart 2011 21:01
je kan je ogen er wel voor gaan sluiten door heel hard te roepen dat dit als thinspiration gebruikt gaat worden ect.. maar dit is wel de werkelijkheid!

als meisjes (pro-ana) dit plaatje niet gaan gebruiken pakken ze wel een andere foto erbij, of kijken ze uit hun raam en zien tientallen slanke meiden rondlopen...

ik vindt het best dapper van dit meisje dat ze dr lichaam durf te showen vele meiden zouden dit nooit durven met wat voor lichaam dan ook!

een beetje respect tonen voor de mag ook wel
N - Zondag 13 maart 2011 21:05
"Sorry hoor, maar je gaat toch ook niet als je een heftige borderline stoornis hebt met open automutilatie wonden op de foto"

Hier ben ik het helemaal mee eens!
Andere M. - Maandag 14 maart 2011 09:25
Ik sluit me aan bij Anoniem. Ik denk niet 'Trigger!' Ik denk: Eten, eten, eten om deze ellende achter me te laten!

Het is niet knap om zo te worden, het is een ziekte.
De vraag of je dit aan heel Nederland moet willen laten zien, vind ik heel geoorloofd. Ik denk dat Iris' persoonlijke doel ook op een andere, minder heftige manier bereikt had kunnen worden. En als de Telegraaf hiermee beoogt om meer begrip te kweken in de buitenwereld, dan denk ik dat dit zijn doel voorbij schiet.

Je hoeft jezelf ook als anorexia-patiënt niet te verstoppen, maar het is wat anders om jezelf bloot te geven ten overstaan van half Nederland.

Just my two cents.
Iris - Maandag 14 maart 2011 18:58
Hierbij de reactie van de 'geportretteerde vrouw met anorexia' in VROUW magazine van de Telegraaf. Allereerst vind ik het jammer dat door velen (zoals hier uit de reacties blijkt) negatief op het artikel en de foto wordt gereageerd. Ik vind dit niet alleen een oordeel vellen over de gemaakte keuze van de Telegraaf om mijn foto te plaatsen, maar zie het ook als een persoonlijke belediging naar mij toe. Dat anorexia in mijn geval inhoudt dat ik momenteel lichamelijk niet goed letterlijk in mijn vel zit, houdt niet in dat ik daarom mijzelf zou moeten verhullen. Ik heb de grote gok genomen om mijzelf op deze confronterende manier te laten portretteren, omdat ik ervan overtuigd ben dat het fenomeen anorexia en andere eetverslavingen hierdoor best eens uit het 'taboehoekje' gehaald kan worden. Lange tijd is anorexia en andere verwante eetverslavingen toch iets geweest waar niet makkelijk over gesproken wordt en juist daaraan wil ik bijdragen dat hiermee de deur naar meer transparantie over deze problematiek wordt geopend. Dat het confronterend en misschien zelfs shockerend is, ben ik mij volledig van bewust, maar niemand die je veplicht om ernaar te kijken of je door te laten beïnvloeden. Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat de positieve reacties die ik tot nu toe in overvloed gekregen heb mij ontzettend veel goed doen. Zij bevestigen mij in mijn overtuiging dat ik op de goede weg ben; al is het maar doordat ik nu zelf - helemaal zelf en door niemand anders gemaakt - de keuze voor deze fotoshoot heb gemaakt. Een overwinning op mezelf, vind ik. Ik vind het nogmaals jammer dat er zoveel negativiteit over de rubriek met mijn foto is ontstaan en ik trek mij dan ook op aan alle positiviteit die ik wel degelijk heb ontvangen en nog zeker zal ontvangen. Maar ook voor iedereen die het als negatief heeft bestempeld: bedankt! Nu weet ik weer wat precies mijn missie is om de wereld in te brengen: anorexia is niet iets om je voor te schamen en het is niet anorexia die geportretteerd is, maar ik ben het, Iris. Gewoon een vrouw van 21 die toevallig in het verleden de weg kwijt is geraakt, er nu met ontzettend goede begeleiding van Monique Rosier en alle steun van familie en dergelijke er weer bovenop aan het komen is. En daarnaast het zelfvertrouwen heeft teruggewonnen om zichzelf niet meer te hoeven verhullen en zich letterlijk bloot te geven voor VROUW!

Iris - Maandag 14 maart 2011 19:31
Nog een korte aanvulling op mijn vorige reactie. Dat ik niet trots ben op mijn lijf in de staat zoals het nu is, moge duidelijk zijn! Ik vind het ver-schrik-ke-lijk en ben hard aan de slag om liever gisteren dan vandaag nog verandering te brengen in mijn gewicht (de goed kant op! Die van het aankomen dus...) Het is aanvankelijk ook nooit mijn intentie geweest om te gaan lijnen of zoveel mogelijk af te vallen, omdat ik mijzelf te dik vond of omdat het schoonheidsideaal iets anders voorschrijft, zoals zo vaak onterecht wordt gedacht. Anorexia heeft bij mij toegeslagen, omdat het een vlucht is in een bepaald gedrag (toevallig bij mij in een slecht eetgedrag, maar je kunt net zo goed verslaafd raken aan roken of gokken) om de situatie in je leven voor je gevoel nog enigszins onder controle te kunnen houden. Mijn verstand zit niet in mijn achterste en ik weet ontzettend goed dat naar daar waar ik geweest ben (XX kilo en totaal geen inzicht in mijn problematiek), dát dieptepunt, ik nooit meer terug wil! Een beetje respect voor het gevecht dat meiden met anorexia leveren (en niet alleen meiden en zeker ook niet alleen mensen met anorexia, maar elke vorm van verslaving) zou wel gepast zijn! En nogmaals: ik ben NIET trots op dat vreselijke lijf, maar heb er op dit moment even mee te dealen. Liever gisteren dan vandaag dat ik weer in een mooi lijf kan rondwandelen! Ik zou er alles voor over hebben mocht dat mogelijk zijn!
Vera - Maandag 14 maart 2011 19:44
Ik denk niet dat je hierdoor anorexia uit de taboesfeer haalt, juist niet. Je maakt het extremer. Anorexia uit de taboesfeer halen doe je door een goed verhaal te vertellen, niet door in je blootje in een blad te gaan staan.

Respect voor je gevecht en dat je beter wil worden! Je komt van ver en dat lijkt me heel zwaar en heftig.

stterkte

Lies - Maandag 14 maart 2011 19:46
Nogmaals: ik vind het dapper!
Dapper omdat het een stap voor jou is, maar ook dapper omdat het buiten ' eetstoornsland' om wel een eye opener kan zijn.

Dat sommige zich getriggerd voelen bewijst hoe sterk hun ziekte nog aanwezig is want een gezond persoon zal zich nooit getriggert voelen.

Sterkte!
Ties - Maandag 14 maart 2011 19:47
@M

Naïef ben ik absoluut niet, juist niet.
Ik wil alleen maar zeggen dat de maatschappij niet verandert, je kunt proberen ernaar te streven, maar het is nu eenmaal een feit dat modellen dun zijn, dat het schoonheidsideaal slank is en er massa's mensen rijk worden met dan aan de dieetindustrie omdat er zoveel mensen rondlopen die willen/moeten afvallen.
###
###
Alleen al dit stukje van je reactie maakt dat ik niet eens meer verder wil reageren.
Mijn hemel wat heb jij een dikke laag boter op je hoofd zeg, en dan durf je mij te beschuldigen dat ik een agressieve toon heb ?
Juist ook omdat je een eetstoornis hebt ben je totaal niet objectief maar subjectief in je denken en verwoorden.
Dat ik je er ook nog eens van verdenk dat jij je hulp knechtjes lees: je mede lotgenoten hier jouw zienswijze laat verdedigen zal ik maar verder buiten beschouwen laten.
Ties - Maandag 14 maart 2011 19:59
@Iris

Anorexia bestaat en het taboe erop word vooral in stand gehouden door de personen die er aan lijden.
Dat jij de rollen omdraait en jezelf pontificaal met je uitgemergelde lijf in de Vrouw laat zetten is voor mij het bewijs dat je eigenlijk diep van binnen enorm trots ben op je bereikte resultaat.
Anorexia is voor diegenen die er niet onder lijden een prima bespreekbaar onderwerp, zei het dat het gebrek aan onpartijdige informatie en kennis de discussies vaak niet erg hoogstaand laten zijn.
Dat niemand verplicht is om naar jou foto te kijken betekend in mijn ogen zoveel als dat ook niemand verplicht word om stil te staan bij het verdere leed in de wereld.
Dat het leed en jou persoon zich echter "ongewenst" aandienen omdat het nou eenmaal altijd zo gaat .. Tja .
Dat zou jij als journalist in dop toch ook moeten snappen.
Toevallig de weg kwijt geraakt vind ik dan ook een flauwe zoutloze understatement waar je bij mij nog minder respect mee krijgt.
Dat je ondertussen geniet van alle positieve reacties .. "fijn voor je" benieuwd hoeveel ervan oprecht gemeend zijn en niet bestaan uit liever zij dan ik sentimenten.
Om over de vele thinspiratie junkies maar te zwijgen die ongetwijfeld aan je lip zullen hangen als een herpes infectie op de lip van een chronisch ondervoed iemand.
Als je echt zo'n held bent dan vertel alles en iedereen maar eens hoe "gemakkelijk" het je nu afgaat om gewoon normaal te eten.
Anders gezegd .. Informeer mij en de overige lezers maar eens hoe makkelijk jij nu (je zo trots op de weg naar herstel bent) 6x per dag iets eet (3x maaltijd, 3x tussendoortje).
M. - Maandag 14 maart 2011 20:58
@Ties

---

Ik zei dat ik vond dat er een agressieve toon in zit. IK VIND. Dat is iets anders dan jou aanvallen/het constateren als zijnde een feit. Dat is misschien verkeerd geïnterpreteerd van mij, sorry dan. Ik voelde het zo, kan ik niets aan doen toch? Ik zit er ook nog erg mee eigenlijk, zeker nu ik deze reactie krijg, dat ligt waarschijnlijk ook aan mij, maar dat betekent toch niet dat ik het niet mag aangeven?

Waarom wil je daar niet op reageren? Het is toch zo dat mensen graag slank willen zijn? Ja, dat is fout misschien, en werkt eetstoornissen in de hand, maar dat is het beeld nu eenmaal in het Westen. Ik zou het ook liever anders zien, geloof mij, maar ik denk dat je er beter mee kunt leren omgaan dan overal je ogen voor proberen te sluiten.. Dat is toch niet zo'n foute gedachte? Ja, het is een goed initiatief om andere geluiden te laten horen, om aan te geven dat het streven naar perfectie soms te ver gaat, dat zal ik niet ontkennen. Alleen is het niet realistisch om te denken dat de maatschappij binnenkort drastisch verandert.

Ik zou het fijn vinden om een volwassen reactie te krijgen, zonder 'jij hebt dit en jij bent dat', dat doe ik tenslotte ook niet.

'Hulp knechtjes' heb ik overigens niet. Niemand weet wie ik ben en andersom heb ik niemand verteld dat ik hier post. Vind het overigens wel fijn om te zien dat ik niet de enige ben die zo denkt.

Oh, en ik beweer ook nergens dat ik alle waarheid in pacht heb, ik ben subjectief, jij ook, iedereen hier. Ik heb overigens wel heel veel ervaring in de zorg/psychiatrie, zowel vanuit mijn studie als als patiënt zijnde. Mag ik weten wat jouw ervaring is met eetstoornissen? Niet om je aan te vallen o.i.d., ik vraag het me enkel af.
Lot - Maandag 14 maart 2011 21:36
@Iris; vind het erg stoer dat je (ook) hier je verhaal doet :) respect! Heb het artikel gelezen en moet zeggen dat daar wel heel duidelijk in staat wat je hier ook vertelt. Dat je niet trots bent op hoe je eruit ziet.

Ik weet inmiddels zelf niet zo goed meer hoe ik er tegenaan kijk. Het heeft vele kanten en blijft een moeilijk onderwerp (met of zonder foto's). Niemand zou zich moeten schamen voor zijn/haar lichaam (dun/dik/rood//wit/paars/ ;) whatever). Ik heb alleen vraagtekens bij het doel van een magazine/krant bij zo'n artikel. Ik denk dat ik jouw insteek wel snap, kan begrijpen en vind het mooi dat het een overwinning is op jezelf, dat je hier veel positieve kracht uit kunt halen. Ik wens je heel veel sterkte en geluk toe!

Ties - Maandag 14 maart 2011 23:04
Iets via "vinden" bekrachtigen is nog steeds een statement maken c.q iets zeggen. En dat voel ik zo, om in die hoek te blijven.
Het feit dat ik of-topic moet gaan omdat jouw laatste reactie dat uitlokt vind ik al storend genoeg.

Ik wil niet meer reageren omdat jij zo naïef ben om hardop en zelfverzekerd te zeggen dat de maatschappij niet veranderd en daar je hele betoog op te stoelen.
Als er een zaak voortdurend veranderd, zichtbaar voor het blote oog is het de maatschappij wel.
Niet iedereen wil dun zijn. Niet iedereen wil dik zijn.
Dat is een werkbare realiteit die het verdedigen waard is.
Dat veel mensen op gezond gewicht willen geraken zo niet blijven dat is ook reëel.
Het beeld in het westen is een tijdsbeeld en aan verandering en tijdsgeest onderhevigd.
De maatschappij veranderd dus wel degelijk drastisch.
Op micro als ook op Macro niveau.
Iedereen die roept de waarheid in pacht te hebben moet je wantrouwen totdat je de waarheid ook ervaart en erkend of verworpen hebt op basis van verstand, hart en geest.
je laatste vraag zegt trouwens ook iets over hoe jij jezelf manoeuvreert in deze discussie met mij.
Al zou je psychiater zijn met 30 jaar ervaring en een dochter met een eetstoornis wat zou het afdingen op mijn reacties richting jou ?
Blijkbaar ben je gevoelig(er) voor je sociale positie in een discussie zoals deze dan dat je doet voorkomen in eerste instantie.
liesbeth - Dinsdag 15 maart 2011 12:18
wat heeft mijn dochter iris een boel los gemaakt bij sommigen van jullie. dat vraagt om een reactie van mijn kant vind ik. mijn dochter heeft zelf gekozen om op deze manier op de foto te gaan voor het blad vrouw. tijdens de fotoshoot is ze met ontzettend veel respect behandeld.
die behandeling is ook wat ze verdiend!!!
door iedereen, of je het er nu mee eens bent of niet. al jaren is iris heeeeeeeel erg hard aan het knokken om haar ziekte te overwinnen. wat ze hierbij vooral nodig heeft is zelfvertrouwen. het feit dat ze deze foto heeft laten maken is voor mij een teken dat haar zelfvertrouwen groeit.
dat geeft hoop voor de toekomst!
we zijn haar drie keer bijna kwijt geweest. de iris op de foto toont mij een mooie vrouw, te mager, maar mooi!
wie dat niet ziet kijkt niet goed.
lieve iris, jij komt er wel!!!
wij zijn trots op jou!
Lies - Dinsdag 15 maart 2011 13:43
Jeetje - iedereen hier heeft een andere mening.
Maar laten we alsjeblieft Iris in haar waarde laten.
Ik ken haar niet persoonlijk, maar sommige reacties vind ik aardig respectloos en NIEMAND hier zal dat fijn vinden om zo respectloos behandelt te worden.

Iedereen gaat op een andere manier met deze ziekte om, en aan iedereen is zelf de keus hoe - zo lang het jou maar helpt.
Dus alsjeblieft respecteer Iris omdat dit voor haar helpend is geweest en als het artikel jou niet helpt, sla dan gewoon de bladzijde om.

Nogmaals: dit artikel is niet gericht aan mensen met een eetstoornis.
Dit artikel is gericht aan mensen zonder eetstoornis om hun de informatie te geven die ze nog niet hebben.
Die hun meer begrip kan leren opbrengen voor een eetstoornis.

@ Ties: om nou te zeggen dat iedereen die dit artikel wel goed vind, thinspiriation meisjes zijn vind ik echt de grootste onzin die er is.
Ik denk alleen maar als ik dit zie - ik moet gezond worden, dit is ongezond, zo ver mag ik niet gaan of komen etc.

Dus haal ons niet allemaal over 1 kant alsjeblieft.
liesbeth - Dinsdag 15 maart 2011 16:39
graag zou ik nog iets toevoegen aan mijn eerdere reactie.

het betreft een vraag voor eric van furth en scarlet hemkes:

zou u beiden (en alle andere goedbedoelende hulpverleners) alstublieft heel voorzichtig willen zijn met het be- en veroordelen van mensen die u niet zelf gezien en gesproken heeft. het etiket dat u op deze mensen plakt kan totaal ongepast zijn. dat is erg jammer voor het vertrouwen in de reguliere zorg!
Scarlet Hemkes - Dinsdag 15 maart 2011 16:57
Beste Liesbeth,

De brief lijkt me, ook bij herlezing, toch echt gericht aan de telegraaf, en te gaan over het gedrag van de telegraaf. Maar, sterkte met uw dochter!
M. - Dinsdag 15 maart 2011 18:08
@Ties

Ja, ik ben gevoelig voor dingen die over mij persoonlijk worden gezegd, ik vind het niet leuk om naïef genoemd te worden of dat er gezegd wordt 'dat ik een dikke laag boter op mijn hoofd heb'. Daarom vroeg ik ook om zulke dingen niet te zeggen, dat is iets wat namelijk totaal niet van belang is voor de discussie en wat ook niet echt respectvol is naar mijn mening.

Volgens mij begrijp je ook niet goed wat ik zeg, ik bedoelde iig te zeggen dat de maatschappij niet van het ene op het andere moment drastisch verandert. (Tenzij er rampen gebeuren oid.) Ja, de maatschappij verandert zeker, maar zo lang ik me kan herinneren bestaan er massa's dieten en is het algemene ideaal slank zijn. (Nee dat geldt niet voor iedereen, ik ga uit van het beeld dat o.a. in de media gecreëerd is). En dan bedoel ik niet eens alleen ongezond slank. Daarom zal het vrijwel onmogelijk zijn alle triggers te vermijden (ze zijn overal), dus lijkt het me belangrijk ermee om te kunnen gaan.

Team proud2Bme - Dinsdag 15 maart 2011 21:10
Wij ontvingen de volgende reactie van de Hoofdredactie van VROUW Magazine:

Geachte heer van Furth en mevrouw Hemkes,

Dank voor uw mail. Over de keuze om een jonge vrouw met anorexia te portretteren hebben we lang nagedacht en eigenlijk zijn we het niet eens met uw brief. In de rubriek 'Op de Huid' staat iedere week een vrouw die iets vertelt over (de relatie met) haar lichaam. Er staan regelmatig vrouwen in met soms zelfs morbide obesitas die hun lichaam volledig hebben geaccepteerd. Ook dat kan een een trigger zijn voor vrouwen met levensgevaarlijk overgewicht, vaak gepaard met eetbuien (ook wel binge-eating genoemd) om hun lichaam te accepteren. En die eetstoornissen komen inderdaad veel vaker voor.

Wij zijn niet actief op zoek geweest naar een vrouw met anorexia voor onze rubriek; Iris heeft zichzelf aangemeld. Op pro ana-websites en blogs staan inderdaad regelmatig foto's van modellen en popsterren ter inspiratie. Een vrouw met een uitgemergeld en bloot lijf als dat van Iris heb ik zelden gezien. Wij denken dat de foto niet zal inspireren maar eerder afschrikwekkend werkt - en dat is ook de bedoeling van Iris. Sterker nog: als Iris haar lichaam mooi had gevonden hadden wij dit artikel nooit geplaatst.

Verder vind ik het nogal flauw dat jullie schrijven dat jullie 'een serieus artikel over eetstoornissen dat voorbij gaat aan de bekende stereotypen' van harte zouden toejuichen. Wij gaan juist zeer zorgvuldig om met eetstoornissen en schrijven hier regelmatig over. Er staan in ons blad vooral 'gewone' vrouwen, ook op de cover.

Wij plaatsen zeer bewust geen modereportages met extreem dunne modellen, integendeel We hebben in VROUW nog nooit een dieet gepubliceerd. Ieder jaar maken wij een XL-VROUW waarin je geen vrouw zult zien met een maat die kleiner is dan maat 44. Enkele weken geleden hebben we nog een interview geplaatst met Monique Rosier die haar eetstoornis, boulimia, overwon en schreef onze redacteur Marjolein (maat 46) een ik-verhaal over haar gevecht met de kilo's dat ze al 20 jaar voert. Volgende week komt er een interview met een vrouw die 50 kilo is afgevallen (van 135 tot 85 kilo) met maaltijdvervangers en nu kampt met allerlei gezondheidsproblemen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik vraag me af of jullie VROUW écht kennen of dat jullie je baseren op alleen dit ene artikel.

Met vriendelijke groet,
Hoofdredactie VROUW Magazine
Ties - Dinsdag 15 maart 2011 22:47
@liesbeth

al jaren is iris heeeeeeeel erg hard aan het knokken om haar ziekte te overwinnen.
Wat ze hierbij vooral nodig heeft is zelfvertrouwen.
Het feit dat ze deze foto heeft laten maken is voor mij een teken dat haar zelfvertrouwen groeit.

---
Nou inderdaad het resultaat van al dat knokken laat ze dan ook pontificaal op de gevoelige plaat vastleggen hoi hoi.
Mooi ?! Ik moest gelijk denken aan gezichten 80 jaar geleden vastgelegd achter prikkeldraad en rails, waar volle veewagons aan één richting verkeer deden.
Iris op haar beurt was zelfs zo hard aan het knokken om resultaat te bereiken dat haar bekroning bijna 3x sterven inhield !
Mag je inderdaad trots op zijn.
--
Voor wie nog niet door heeft dat ik bittere ironie verkondig, bij deze !
Weet je trouwens hoe ze echt zelfvertrouwen kweekt ?!
Zelfvertrouwen waar ze de rest van haar leven wat aan heeft ?!
Leren eten zonder na te denken over de gevolgen.
Leren accepteren dat een gezond mens geen ondergewicht heeft maar een degelijk gewicht van tenminste 70 kilo voor een vrouw van mijn en uw dochters lengte !
Dat gewicht leren vasthouden en leren houden van de persoon die ze erbij ziet in de spiegel.
Dat kweekt zelfvertrouwen !
Jezelf op de gevoelige plaat zetten voor heel Nederland om te zien kweekt (zelf)medelijden !
Ik ga verder met u niet in discussie want bijkans dat ik dan ontplof van ontsteltenis over uw naïviteit !

@M

Noem om te beginnen eens je volledige voornaam.
Toon is wat guts.
Ooit gehoord van Rubensfiguren/Rubensvrouwen ?!
Ties - Dinsdag 15 maart 2011 22:55
@Redactie Vrouw

"Een vrouw met een uitgemergeld en bloot lijf als dat van Iris heb ik zelden gezien.
Wij denken dat de foto niet zal inspireren maar eerder afschrikwekkend werkt - en dat is ook de bedoeling van Iris. Sterker nog: als Iris haar lichaam mooi had gevonden hadden wij dit artikel nooit geplaatst."

----
Mijn hemel!
Waar heeft die redactrice met haar aandacht gezeten de afgelopen jaren ?!
Foto's als die van Iris kun je nog net niet op elke (internet)straathoek krijgen als je ook maar een ietsiepietsie klein beetje moeite doet!
Tuurlijk dat Iris haar lichaam mooi vind !
Blij dat jullie je eerlijk verspreken .. Want dat is precies wat ik al vanaf publicatie denk! Goh nu snapt men hopelijk ook op welke manier haar zelfvertrouwen verhaal in elkaar steekt.

Nee Telegraaf Vrouw toont vooral waar het vooral om gaat.
Goedkoop sensatie bejag !

"Ik vraag me af of jullie VROUW écht kennen of dat jullie je baseren op alleen dit ene artikel."

Oh wed maar !! Ik lees hem elke week opnieuw vooral omdat de stukjes van Daphne, Sandra en vooral ook Bert Dijkstra super zijn en uiteraard Vrouw vertelt en Vrouw psyche (Goh wat kunnen jullie vrouwen toch doortrapt denken en doen).
Als het aan mij ligt en jullie kuisen de boel niet, pleur ik de vrouw voortaan ongelezen bij het oud papier !
Sterker nog.. Nog een keer zo'n "stunt" en mijn Telegraaf abbo is afgelopen.
Iris - Woensdag 16 maart 2011 01:13
Met enig afgrijzen volg ik de discussie over 'mijn' artikel en de foto in VROUW. Om mijn inbreng hierin bij deze af te sluiten, want er zit nu wel weer genoeg tijd en energie in, zou ik willen zeggen dat ik hoop dat iedereen eens heel goed bij zichzelf gaat nadenken waarom hij of zij op zo'n aangevallen manier reageert. Ik heb vanuit mij gezegd hoe het in elkaar steekt waarom ik aan de rubriek Op De Huid van VROUW heb meegedaan en ik ben dankbaar voor mijn zelfvertrouwen dat ik erdoor heb gekregen. Ongeacht huidskleur, lichaamsgewicht, geloofsovertuiging of wat dan zou er wederzijds respect opgebracht moeten kunnen worden. Gelukkig weet ik van mijzelf dat negatieve reacties en kritiek voortkomt uit angst. Een angst die zo hardnekkig kan zijn dat die bepaalde gedragingen en reacties in stand houdt. Jammer, maar daar zullen we met zijn allen mee moeten leven. Bij deze zou ik iedereen die het mogelijk heeft gemaakt om weer een stapje verder te komen in mijn heelwordingsproces ontzettend willen bedanken. Of het nou rechtsomkeerd of linksom is, makkelijk of moeilijk verloopt, of ik bekritiseerd word of niet... Ik kom er wel.
liesbeth - Woensdag 16 maart 2011 07:24
daar sluit ik me bij aan iris!

zou alleen ties nog willen toevoegen aan de mensen waar ik aan vraag geen mensen die ze niet zelf gezien en gesproken hebben te be- en veroordelen, en haar veel sterkte willen toewensen!
Reza - Woensdag 16 maart 2011 08:35
@Liesbeth
sorry hoor maar als je bijna naakt in een blad gaat staan voor heel Nederland met een naar mager lichaam, kan je ook beoordelingen verwachten!
ann - Woensdag 16 maart 2011 09:45
Ik ben het eens met Lies, laten we discussie respectvol houden. Met enige verbazing lees ik het wel, dat de gemoederen zo hoog oplopen.
Een mening erover hebben mag, maar als het jou zo persoonlijk raakt, dan kun je het wel op de ander afschuiven - maar moet je er dan ook zelf niet iets mee?

@Ties: de vergelijking maken met WOII vind ik persoonlijk te ver gaan en kwetsend.

Ik vind de reactie van "Vrouw" wel een beetje naief, want niet alleen modellen dienen ter thinspiration, die meisjes zetten zichzelf ook op de foto om te laten zien hoeveel ze zijn afgevallen.

Echter, los daarvan, Iris geeft toch duidelijk aan dat ze haar lichaam niet mooi vindt en dat ze aan het werk is met haar problemen. Nee, ze is nog niet op gewicht. En ja, misschien heeft ze makkelijk praten met dit gewicht, maar ze is bezig. Ze is meer dan haar gewicht. Toch?


Dat zijn mijn gedachtes...
joke - Woensdag 16 maart 2011 12:49
sorry Iris, ik wil absoluut niet respectloos naar jou toe zijn, dus deze reactie is volledig gericht naar de redactie van dit blad, en niet naar jou !!

"Een vrouw met een uitgemergeld en bloot lijf als dat van Iris heb ik zelden gezien."

Nee, werkelijk ? Heeft de redactie onder een steen geleefd ? Helaas is het zo dat er nog heel veel vrouwen en mannen zich in dezelfde situatie als Iris bevinden, en er ook uitgemergeld uitzien, dus helaas is haar situatie geen uitzondering.

(en ik krijg bijna de neiging om een fototje van mezelf naar de reactie te sturen maar ik wil niet het risico lopen om ongevraagd met mijn kop in 'n blad te komen)

@Joke - Woensdag 16 maart 2011 13:08
Ik denk het wel: https://www.telegraaf.nl/binnenland/6505798/__Wie_helpt_ouders_anorexiapatinte___.html
joke - Woensdag 16 maart 2011 13:22
@ hierboven : ik ken dit artikel, mr hoe bedoel je "ik denk het wel" ?
L. - Woensdag 16 maart 2011 18:50
@ M.
Ik vind je stoer. Ben het met je eens.
x
Ties - Donderdag 17 maart 2011 01:07
Stoer ?
Nee lekker de anonieme angsthaas uithangen en je naam afkorten tot één letter.
Goh wat een lef !
Alles behalve stoer, eerder ronduit zielig !

PS.

Geen heftige vergelijking gaat te ver als hetgeen wat vergeleken word (al) te ver gaat !
Ties - Donderdag 17 maart 2011 01:10
@Liesbeth.

Ik heb je dochter gezien hoor, ga vooral het tegendeel niet beweren.
Pontificaal drong zij zich op mijn netvlies met dank aan de Vrouw die ik zat te lezen tijdens mijn ontbijt.
Marloes - Donderdag 17 maart 2011 12:00

Beste Scarlet,

Wil je alsjeblieft gebruiker Ties tot de orde roepen danwel blokkeren? Iedereen mag uiteraard een mening hebben en wie in de media verschijnt kan reacties verwachten. Maar de respectloze en kwetsende toon waarop Ties schrijft (niet alleen naar Iris en Liesbeth, maar ook naar M.) zou niet getolereerd mogen worden op een site als deze, die volgens mij over het algemeen JUIST om respect gaat. Laat ik maar niet eens beginnen over de vergelijking met joden in concentratiekampen, ik hoop dat jullie deze van de site verwijderen. Ik hoop serieus dat jullie hier iets mee doen. Bij voorbaat dank!
sasha Lambert - Donderdag 17 maart 2011 14:25
Lieve Iris,
ik sta versteld van al deze reacties.Ik sta vooral versteld van de borrelende agressie die Ties uitkraamt.Ik zou zeggen Ties ga eens met iemand praten ,je zit vol opgekropte nare agressie...ik hoop dat ze jou kunnen helpen.Je bent ronduit respectloos en gelooft alleen in je eigen gelijk... Ik hoop dat je weet Iris,dat je voor jouzelf en in mijn ogen ook voor mij, iets heel bijzonders gedaan hebt en daar gaat het om.Jij bent heel sterk en dat laat je ook zien in je reactie.Dank je wel en jij komt er absoluut.
Sasha.
Lies - Vrijdag 18 maart 2011 17:45
@ Ties:

Je hebt je mening verteld, dank.
Maar het is GENOEG.
Werk eerst aan jezelf voor je de ander beoordeelt want volgens mij heb je nog meer dan genoeg werk voor de boeg.
Misschien niet op eet vlak maar wel op sociaal vlak....

Over de brief van de Vrouw:
Ik ben het met hun eens, ze verwoorden wat ik zelf ook al eerder had geschreven.
Ik zou zeggen ga door met hoe jullie bezig zijn, vind het blad super!

Ties - Vrijdag 18 maart 2011 19:00
Oh nu ligt het allemaal aan mij en mijn opborrelende agressie een word de aandacht dankbaar van het werkelijke schokkende onderwerp subtiel verschoven richting mijn doen en laten.
Typisch .. het manipulatieve aandacht verleggende gedrag wat je van mensen met een eetstoornis kunt verwachten en meemaakt.
En wed maar dat ik het meemaak, zowat dagelijks en nu ook hier !
Overigens wil ik graag met veel bezieling reageren om die moralistisch kromme vingertjes aangaande mijn verwijzing naar concentratiekampen ..
Ooit foto's gezien van uitgehongerde joden, uitgehongerde zigeuners, uitgehongerde homo's en uitgehongerde Duitse communisten ?
Juist ja .. Het lichaam vertoon in alle gevallen hetzelfde plaatje !
Een uitgemergeld lichaam.
Iets wat 80 jaar later er net zo uitziet.
**
Kortom Sasha, Marloes en Lies bij deze mogen jullie gedrieën rustig beginnen met mijn rug op te kunnen.
Kwetsend, respectloos, nare agressie, eigen gelijk, wat jullie eigenlijk doen is heulen met de duivel en recht praten wat krom is.
Beetje gaan smeken om een blokkering omdat je bovenkamertje kort sluit van mijn recht voor z'n raap benadering.
De vrouw, Iris en jullie zelf een veer in de reet steken met jullie gedrag en denken en mij de zwarte piet toeschuiven.
Tsss sure ... I'll be back.
"Fijn" weekend hé ..
Lies - Zaterdag 19 maart 2011 17:47
Kan toch wel lachen ****************
Want ik zit ondertussen op een gezond gewicht, ben weer een normaal leven aan het opbouwen en ik geniet ervan.
Ik kan eten wat ik wil en hoeveel ik wil en het toch ook gezond houden.
Ik ben meer dan tevreden met mijn lichaam, want ik weet nu hoeveel geluk ik heb dat alles nog werkt en dat ik mezelf gezond mag noemen.

Foto's van andere anorecten of modellen, of misschien zelfs dikke mensen doen mij alleen maar denken - ik wou dat hun geluk kunnen vinden.
Geluk vind je niet in eten en niet in jezelf vergelijken.
Iets waar Iris zich geloof ik terdege bewust van is.

Waar jij je geluk bij vind vraag ik me af Ties, want je reactie zijn dermatie heftig dat het wel duidelijk is dat dit artikel je niet koud laat.
Maar eerder een vuurtje aan doet wakkeren.
J. @lies - Zaterdag 19 maart 2011 20:00
Beetje raar dat je ervan uitgaat dat Ties geen gezond gewicht heeft... en "zieke geest" zeggen vind ik wel getuigen van erg weinig respect en niveau. Als je vindt dat Ties niet respectvol praat, ga je dan maar hetzelfde doen? Beetje laag bij de grond vind ik dat. De discussie gaat ook volledig voorbij aan waar de ingezonden brief in eerste instantie over ging. Het is meer een beetje laag bekvechten.

Daarbij denk ik niet dat de ondergetekende, Eric van Furth,(die ik denk gezien zijn beroep, heel veel ervaring en kennis heeft) dit schrijft omdat hij getriggerd wordt. Dit is de mening van een professional. Niet iedereen heeft een eetstoornis die hier reageert.

Daarbij denk ik ook dat mensen een andere mening dan jou mogen hebben, zonder dat ze dan per sé veroordeeld worden dat ze dan nog heel ziek zijn of geen gezond gewicht hebben of nog erger, ziek in hun hoofd zijn.

Ik word ook niet getriggerd door de foto, maar vind het wel een ongezonde actie en heb er ook mijn bedenkingen bij over de achterliggende, wellicht zelfs deels onbewuste, redenen. Dat is mijn mening en ik hoop dat ik die mag hebben. Mogen mensen die mening niet hebben, dan lijkt het me sowieso niet handig om (bijna) naakt in een blad te gaan staan.
J.
Rianne - Zaterdag 19 maart 2011 20:18
@ Iris, en het team van VROUW:
Ik vind het ongelooflijk dapper van je dat je deze foto hebt laten maken en daarnaast vind ik het alleen maar aan te moedigen dat VROUW een dergelijke foto plaatst. Want ik denk dat naast mij vrijwel iedere vrouw in Nederland maar één gedachte had bij deze foto: Dit nooit! Dan maar putjes in mijn dijen.
Ik hoop dat je er komt Iris!

@ Ties:
*******
Proud Team - Zaterdag 19 maart 2011 21:44
@ de mensen die hier nog op willen gaan reageren.

Graag ON-topic en niet respectloos onderling. We hebben nu al meerdere malen teksten moeten weg**** De reacties die er nu enkel nog komen zijn laag bij de grond en gaan geheel voorbij aan de strekking/ inhoud van de gepubliceerde brief.

Reacties die hierna nog volgen met respectloze inhoud zullen worden verwijderd.

vriendelijke groet,
Proud Team
twink - Maandag 21 maart 2011 05:15
Vrouw/vandaag/Iris.
Ben me rot geschrokken van het lichaam dat "nog" Iris heet.
Geen enkele anorexia wil haar of zijn lijf bloot geven.
iris is trots op haar ogen, die ogen letterlijk heel groot in dat magere gezicht,
beetje lezer snapt wat ik bedoel!.
Iris zegt dat ze niet trots is op haar lichaam, ze poseert als een volleerd model!.
Nou en of ze trots is, helaas lijdt ze aan een bipolaire stoornis, Iris heeft heel snel hulp nodig, heeft ze al gehad en ik denk dat dit een noodkreet was,*******
Help haar en jullie hadden nooit een foto mogen plaatsen van iemand met zo'n stoornis.
Iris is letterlijk én figuurlijk ziek.
Denkend aan de mensen die een concentratiekamp hebben overleefd, Iris.... je bent een een mooi mens van binnen, laat de oorlog in je een beetje vrede maken met de buitenwereld.
Eeuwig een stigma, nooit helemaal genezen, maar toch kun je met hulp een beter en gelukkiger leven leiden, denk dat je dat niet meer kunt en wilt.
***************
ann - Maandag 21 maart 2011 17:19
De vergelijkingen met WO II kunnen niet - misschien ziet het lichaam er wel zo uit, maar het gaat om zoiets totaal anders.

Ga. Het. Niet. Vergelijken. Het is kwetsend. Niet eerlijk ook. Het is appels met peren vergelijken.
AM - Dinsdag 22 maart 2011 15:55
Lieve Iris, ik heb ontzettend veel bewondering voor je moed en doorzettingsvermogen, en zoals je zelf zegt: je komt er wel!
Ik hoop dat je beetje bij beetje op je goede pad blijft en dat je in toekomst trost op je lijf kan zijn en goed in je vel zult zitten.
Het lijkt me erg lastig al die negatieve reacties te moeten verwerken en ik hoop dat je het je niet teveel aantrekt en je concentreert op het positieve. Laat al die mensen maar praten, je weet zelf hoe het echt zit.

Ik wens je alle geluk, liefde, & steun toe en hoop dat de toekomst niet anders dan rooskleurig zal zijn voor jou.

Liefs, A.
Isaaa - Donderdag 24 maart 2011 21:41
Lieve Iris.

Ik vind het ontzettend knap van je dat je dit durft, Ikzelf heb Anorexia gehad en ik ben er helemaal bovenop.
Ik had dit nooit gedurft!
Dus onzettend stoer van je !