Hormoon oxytocine tegen anorexia

 

give me a hug proud2BmeTwee recente kleine onderzoeken laten zien dat mensen met anorexia mogelijk geholpen kunnen worden met het hormoon oxytocine. Na de toediening van een dosis oxytocine hadden de patiënten minder aandacht voor eten en lichaamsvormen. In de hersenen lijkt oxytocine een belangrijke rol te spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties, evenals bij seksualiteit. (bron wikipedia)

Aan het eerste onderzoek deden 64 vrouwen mee, waarvan 31 vrouwen met anorexia en 33 gezonde vrouwen, zonder anorexia. Zij kregen allen random een neusspray met oxytocine of een placebo toegediend. Hierna werd hen gevraagd om naar afbeeldingen van eten met veel of weinig calorieën te kijken en naar foto's van mensen met uiteenlopende posturen en gewichten.

In een eerder onderzoek werd reeds aangetoond dat mensen met anorexia meer aandacht hebben voor afbeeldingen waarop mensen staan met overgewicht of een voor hen 'onaantrekkelijk' figuur. Uit bovenstaand onderzoek bleek dat hiervoor minder aandacht was na een toediening van de neusspray met oxytocine.

Hierna volgde nog een tweede onderzoek. Hieraan deden dezelfde mensen mee. Er werd nu gekeken naar de manier van reageren op verschillende gezichtsuitdrukkingen. In eerder onderzoek werd reeds aangetoond dat mensen met anorexia heftiger reageren op blikken die overkomen als dreigend. Ook bij dit tweede onderzoek bleek de neusspray met oxytocine een effect te hebben. De mensen met anorexia reageerder na toediening minder heftig op bedreigende, negatieve blikken. Ze hadden minder de neiging deze uit de weg te gaan.

hug

"Ons onderzoek toont aan dat oxytocine de onbewuste neiging van anorexiapatiënten om zich te focussen op voedsel, lichaamsvormen en negatieve emoties vermindert", aldus onderzoker, Youl-Ri Kim.

Het eerste onderzoek verscheen in Psychoneuroendocrinology, het tweede onderzoek is gepubliceerd in PLOS ONE.

Denk jij dat er een verband is tussen anorexia en het hormoon oxytocine?

Bron: nu.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Whisper - Donderdag 13 maart 2014 13:47
Meh vind het een beetje eng.
Dainy - Donderdag 13 maart 2014 13:52
Ben dan wel benieuwd naar het effect op de gezonde vrouwen.
Jacqueline - Donderdag 13 maart 2014 14:00
Oxytocine: ook wel het liefdeshormoon genoemd, heeft bij heel veel groepen een positief effect. Ik vind bovenstaande onderzoeksgroep erg klein en de effecten zijn hoopgevend, maar nog niet daverend. Effecten van oxytocine zijn voorlopig nog kortdurend.
St3ph83 - Donderdag 13 maart 2014 14:00
één stofje kan natuurlijk onmogelijk alle symptomen van anorexia verklaren of aanpakken, maar gezien de functies van oxytocine verbaast het me niet dat er een verband is gevonden. Als ik naar mezelf kijk, zie ik allerlei kenmerken die met oxytocine te maken zouden kunnen hebben (me niet verbonden voelen met anderen, stress en angst, laag libido bijv.).

Ik hoop van harte dat dit onderzoek tot een praktische toepassing leidt en dat het in de toekomst zou kunnen worden ingezet om het lijden van patiënten te verminderen.
Ik - Donderdag 13 maart 2014 14:13
Uit soortgelijke onderzoeken is gebleken dat oxytocine helpt tegen autisme.
Maar ik moet het nog zien eerlijk gezegd...
laura - Donderdag 13 maart 2014 14:19
Of gewoon zwanger worden, maakt he lichaam het automatisch aan
doritos12 - Donderdag 13 maart 2014 14:40
Oxytocine is een hormoon dat een moeder aanmaakt, een gelukshormoon.. logiisch dat je dan minder met de buitenwereld en je minpunten en problemen bezig bent.
dopamine, adrenaline en zo nog wat gelukshormonen hebben precies dezelfde werking.

mamvan3 - Donderdag 13 maart 2014 15:34
Ik geef nu al 9 jaar nonstop borstvoeding. Dan zou je zeggen, er wordt elke dag oxytocine aangemaakt. Nou, mijn AN periode is in deze periode het heftigst geweest. Bij mij heeft het dus niet geholpen.

Ook een kleine onderzoeksgroep.
Maar ik hoop dat het wat oplevert en gaat helpen.
-Metaphor - Donderdag 13 maart 2014 17:51
Het zal me niets verbazen als er idd een tekort is aan bepaalde hormonen, en als je dan te weinig eet krijg je tekorten en kan je het helemaal niet aanmaken > visieuse cirkel
Pizzacanzone - Donderdag 13 maart 2014 18:55
Ik ben ZO blij met dit onderzoek!
beckje - Donderdag 13 maart 2014 19:27
ik weet niet beter dan dat het een monstermiddel is om weeën op te wekken :P
tja misschien helpt het wel, maar hoor ook vaak dat er veel bijwerkingen bij zijn op lange termijn qua emoties...
misschien is dat juist goed in deze gevallen en is het een gewenste bijwerking :)
Lot1995 - Vrijdag 14 maart 2014 12:27
Het is maar een kleine groep. Hierin wordt niks gezegd over de 'gezonde' mensen. En daarbij zijn alle mensen anders, dus hadden ze dezelfde mensen als voorgaand(e) onderzoek(en) moeten gebruiken, dan is er pas meer over te zeggen. Nader onderzoek zal het uitwijzen, m aar zou wel goed zijn dit toe te gaan passen als het echt werkt
Anoniem - Woensdag 7 januari 2015 09:21
Eigenlijk zegt dit onderzoek gewoon dat de oplossing voor een eetprobleem liefde is! Hoe mooi?! Jammer dat het dan weer uit een potje moet komen....Alles is zo maakbaar tegenwoordig...!