Helft kinderen op dieet in Australie

 

De helft van de 10-jarigen is al op dieet in Australie. Jongens letten nog meer op hun gewicht dan meisjes. Dit blijkt uit een onderzoek van 'the Australian Institute of Family Studies' onder 4164 kinderen. Doktoren waarschuwden deze week dat te dikke kinderen op een crashdieet zetten kan zorgen voor een groeiachterstand.

Nieuwe resultaten van 's lands langst lopende onderzoek onder families laat zien dat maar liefst 75 procent van de 'tweenagers' (10 -en 11-jarigen) het afgelopen jaar geprobeerd heeft om af te vallen.

De helft van de kinderen vertelden de onderzoekers op dat moment bezig te zijn met een dieet. De resultaten laten zien dat jongens vaker bezig zijn met een dieet en met sporten om af te vallen dan meisjes: 52 procent van de jongens probeerde af te vallen en 48 procent van de meisjes.

'Dieten bij kinderen wordt veelal in relatie gebracht met een slecht lichaamsbeeld en eetstoornissen zoals anorexia, boulimia en BED. Het staat daarnaast ook in relatie tot andere gezondheidsproblemen zoals depressie en angst' aldus het onderzoeksrapport.

Gary Geelhoed, woordvoerder van The Australian Medical Association paediatrics, waarschuwt voor de obsessie met uiterlijk als gevolg van de voortdurende blootstelling aan foto's van dunne modellen en celebs.

Het aantal kinderen met overgewicht neemt daarentegen ook nog steeds toe (18 procent van de kinderen tussen 8 en 9 heeft overgewicht en 7 procent lijdt aan obesitas). Kinderen kregen vroeger enkel thuis eten en speelden na school buiten. Vandaag de dag eten ze allerlei junkfood op school en zitten ze thuis achter de tv of computer.

Volgens gezondheidspsycholoog Lina Ricciardelli zijn jongens inmiddels even bewust bezig met hun uiterlijk als meisjes. Het aantal kinderen met een eetstoornis neemt volgens haar ook sterk toe. Ze waarschuwt er bovendien voor dat op dieet gaan zonder goed advies, zeer gevaarlijk en ongezond kan zijn.

Bron: news.com.au

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Trixian - Donderdag 18 oktober 2012 11:01
Des te meer reden om kinderen al vanaf jonge leeftijd in te lichten over voeding, en met de kinderen bedoel ik ook de ouders. Als je het van huis-uit niet mee krijgt en al die prikkels om je heen hebt van de reclame, media en klasgenoten is het niet raar dat kinderen steeds jonger proberen om af te vallen. Als ouders er ook nog eens geen verstand van hebben maakt dat het probleem alleen maar erger. Eigenlijk zouden ouders of mensen met een kind op komst verplicht een voorlichting/cursus over voeding moeten bijwonen om er voor te zorgen dat kinderen geen cola krijgen op een leeftijd van 4 of jonger (sowieso afgeraden), dat ze de kinderen van jongs af aan al leren om verantwoord te eten zodat dit een nieuwe standaard word. Ouders eten slecht, dus kinderen eten slecht. Ouders dieten, dus kinderen gaan dieten. Ouders moeten zich bewuster worden van het beeld dat ze onbewust op hun kind afspiegelen, veel hebben zich geen besef van hoeveel invloed je hebt op je kind.
Anoniempje - Donderdag 18 oktober 2012 13:50
Best wel schokkend dit...