Goed bedoeld, maar helaas....

 

goed bedoeld eetstoornisJe hebt net ontdekt/ of je weet al een tijdje dat iemand om wie je geeft een eetstoornis heeft. Je wil die persoon, vriendin, erg graag helpen of in ieder geval steunen. Maar de woorden waarvan jij dacht dat ze lief en steunend waren, blijken haar te kwetsen, te irriteren, boos te maken.

Oh jee!

Wat ging er mis? Wat heb je verkeerd gezegd? Wat heb je over het hoofd gezien? Wat heb je niet begrepen? Het is soms moeilijk voor iemand die geen eetstoornis heeft om de juiste dingen te zeggen. Daarom hebben we een lijstje gemaakt van dingen die vast heel goed bedoeld zijn om te zeggen, maar die je veelal beter niet kan zeggen....

1. Waarom heb je een eetstoornis? (Eetstoornissen zijn complexe psychische aandoeningen met meerdere oorzaken, een waarom vraag is in dit opzicht geheel niet passend)

2. Maar je ziet er helemaal niet uit alsof je een eetstoornis hebt! (Dit klinkt in de oren van iemand met een eetstoornis vaak als: je bent helemaal niet zo dun. De meeste mensen met een eetstoornis hebben geen ondergewicht.)

3. Als je wat wilt afvallen, kunnen we toch ook gewoon samen een gezond dieet volgen of gaan sporten meis? (Dit is hetzelfde als een alcoholist zeggen dat hij toch ook af en toe samen iets kan drinken. Een eetstoornis staat niet gelijk aan willen afvallen, daar zit veel meer achter.)

4. Het gaat om je innerlijk meid! (Klinkt in de oren van iemand met een eetstoornis vaak als: "Je bent lelijk.")

5. In mijn ogen zie je er prima uit! (Je weet niet of dit zijn / haar gezonde gewicht is, of wat hij / zij kan hebben gedaan om op dit gewicht te komen.)

6. Hoe lang is het geleden dat je gegeten hebt dan joh? (Dit is onbelangrijk, en klinkt harteloos. Eetstoornissen gaan niet enkel over eten.)

7. Ik had eens een vriend wiens zuster boulimia had, en ze ... (niet zo handig, mensen met eetstoornissen komen niet overeen ofzo, hiermee lijk je iedereen over één kam te scheren)

8. Eet gewoon lekker wat je wil joh, je kan het hebben! (Klinkt als: Het is niet zo'n big deal, wat nogal baggetaliserend overkomt.)

9. Je ziet er een stuk gezonder uit (klinkt als: je bent aangekomen, je bent dikker)

10. Ik heb ook wel eens van die periodes dat ik af wil vallen en me dik voel (Hiermee neem je de persoon met eetstoornis niet serieus omdat dit geheel niet in verhouding staat tot een eetstoornis, wat een psychische ziekte is.)

11. Hoort het niet ook gewoon bij de pubertijd meid? (hiermee neem je je vriendin niet serieus, een eetstoornis hoort niet bij de pubertijd)

12. Maar jij eet toch helemaal niet zo weinig? (Niet iedereen met een eetstoornis eet een appel per dag, sterker nog, de meerderheid van de mensen met een eetstoornis. Dit is een zeer cliché beeld van anorexia wat niet klopt.)

13. Ik zag laatst een meisje op tv, gelukkig ben jij er nog niet zo aan toe! (je kan helemaal niet aan de buitenkant zien hoe ernstig iemand zijn/ haar eetstoornis is. Ernst is niet enkel afhankelijk van haar gewicht. Dit komt dus erg baggetaliserend over.)

eetstoornis fout

Weet JIJ nog meer zinnen die niet handig zijn om te zeggen als omstander? Post ze hieronder!

 

Reacties

curedeva - Vrijdag 10 december 2010 13:20
14. maar ik heb je vandaag zien eten. dan is het toch geen probleem? zie je wel dat je het kan! gewoon je er over heen zetten.
Sharon - Vrijdag 10 december 2010 13:37
15. Wat fijn dat je weer beter bent en uit de kliniek mag!
Zaza - Vrijdag 10 december 2010 13:44
16. Jij bent duidelijk al ver gekomen!
Uitgesproken door een onbekende klinkt het als: je bent niet dun genoeg om (nog) een ernstige eetstoornis te hebben, dus zal je wel al erg ver richting genezing zijn.
Ilse - Vrijdag 10 december 2010 13:45
bij die laatste sluit ik me helemaal aan en ook bij je eet toch gewoon en je ziet er toch goed uit! vreselijk vind ik die opmerkingen, dat ik nu net uit de kliniek ben en geen gratenpakhuis ben betekent niet dat ik beter ben. Integendeel dat ben ik nog lang niet!
anoniem - Vrijdag 10 december 2010 13:46
Wat is dit een supergoed stukje, ik wou dat iedereen dit standaart in zijn hoofd had.. en dit soort dingen niet meer zei, want helaas is (en dan ook vooral de onderschriften met wat degene met eetstoornis denkt!) het allemaal heel erg herkenbaar..!En kunnen ze beter dit soort dingen niet meer zeggen..
Annebeth - Vrijdag 10 december 2010 14:02
Het is een heel interessant stuk.
Alleen... zo klinkt het alsof je helemaal niets meer kunt zeggen :S
debo - Vrijdag 10 december 2010 14:25
Toen ik vertelde dat onze dochter een eetstoornis had, kreeg ik te horen:"nou bij mij zou ze toch echt gewoon haar bord leeg moeten eten hoor"
en "geef haar toch gewoon een lekker boterham met dik pindakaas".
Halloho, het gaat niet alleen om het eten! Het zit veel, heel veel, dieper. Het gaat over een (vaak negatief) zelfbeeld, jezelf ok en aardig vinden. Complimenten ontvangen is ook vaak moeilijk, want een compliment geven over het goed volgen van een eetlijst komt over als:"ik word vet gemest, of ben dik aan het worden"
Alexandra - Vrijdag 10 december 2010 14:29
Ik heb hier een stukje over geschreven waar mensen eventueel ook verder op kunnen reageren..

https://forum.proud2bme.nl/viewtopic.php?f=17&t=12636&start=0
Alexandra - Vrijdag 10 december 2010 14:30
Maar dan is dit de goede link ;-)
https://forum.proud2bme.nl/viewtopic.php?f=17&t=12636
lisanne - Vrijdag 10 december 2010 14:41
17. Gewoon eten jij! Je bent hartstikke dun!
Ik vind het heel zwaar dat mensen denken dat het om het eten gaat..ja tuurlijk,het probleem uit zich in het eten... maar het probleem zit zooo diep geworteld..een probleem dat niet is opgelost met ´blindelings´ gaan eten...
Scared/Esther - Vrijdag 10 december 2010 14:51
18. Gelukkig heb je boulimia, want anorexia is veel erger!
19. Boulimia, daar groei je over heen anorexia heb je voor je heel je leven.

Boulimia is even erg als anorexia...
@ annebeth - Vrijdag 10 december 2010 14:54
Zo voelt het inderdaad wel als omstander denk ik.. Ik weet dat ik zelf ook niet graag met mensen van dichtbij praat over mijn eetstoornis. Ik heb het liefst dat ze me gewoon een luisterend oor bieden als ik het nodig ben, maar ze moeten gewoon vooral niets over het eten zelf gaan zeggen of vragen.. Omdat dit inderdaad een veel dieper liggend probleem is. Als je zegt: Ik heb wel ontbeten, en de ander zegt: Ziejwel dat je het kan. Dan kan dit ook al behoorlijk tegenstrijdig aankomen, want voor mij voelt het nog als een stukje falen.

Verder vind ik het moeilijk, dat vriendinnen niet zo goed durfen te eten waar ik bij ben. Dit verergert mijn eetpatroon alleen maar meer...omdat zij niet eten, hoef ik ook niet te eten! Als iemand eet waar ik bij ben, krijg ik sneller de kracht om ook een boterham te pakken...

Dat is dus iets waar ik echt mee zit,omdat ik sommige vriendinnen nauwelijks nog zie eten waar ik bij ben,..en dat doet zeer want dat maakt het voor mij 100 maal moeilijker
paardengek - Vrijdag 10 december 2010 16:38
20. maar je eet nu ook gewoon een mars.
komt over al: je eet toch gewoon ik weet niet wat je bedoelt
21. Ik denk niet dat jij wat heb. Want bijv. martine is nog veel dunner.
komt over als: Jij bent nog best dik
... - Vrijdag 10 december 2010 16:47
"maar je hebt toch helemaal geen ondergewicht?"

bij iemand die wisselt met periodes van afvallen en eetbuien, je duidelijk zorgen maken als iemand afvalt, en gerustgesteld lijken als iemand weer aankomt.

"weetje wat jij moet doen? gewoon gezellig meegaan met shoppen/zwemmen.", dit is vaak heeeel eng.

als iemand een koekje afslaat:
"je moet jezelf niet alles ontzeggen hoor, je moet ook een beetje kunnen genieten"/ "maar het is feest/verjaardag/zondag/sinterklaas/vrijdag..., doe gewoon gezellig mee joh".
Je weet niet wat er gebeurt als iemand dat koekje moet eten. Misschien krijgt diegene een eetbui, misschien heeft die dat net gehad, misschien probeert diegene met veel pijn en moeite een eetlijst te volgen... Het is niet zomaar een koekje.

"Een vriend van me heeft een zus met anorexia, dat wil je al helemaal niet hebben!" tegen iemand met NAO, BN of BED. (sowieso alles wat klinkt als: anorexia is erger dan dat wat jij hebt, is not done!)
ik - Vrijdag 10 december 2010 16:50
alles wat begint met: gelukkig is het nog niet zo erg dat...
dat klinkt als: het is nu nog niet erg genoeg, pas als ... dan is het serieus. nu stel je je aan.
Melissa - Vrijdag 10 december 2010 17:27
Ik kan me deels vinden in hetgeen boven mij geschreven is. Echter, men bedoelt het in negen van de tien gevallen wel goed. Ik denk dat er hier aan voorbij wordt gegaan. Natuurlijk, ik vond (en vind het bij vlagen) ook lastig wanneer een bepaalde opmerking maakte.

Maar ik denk dat het toch voor iedereen met een eetstoornis een werkpunt is om zich niet zoveel meer aan te trekken van de mening van anderen. Wat doet het ertoe wat andere mensen vinden? Het gaat er toch om dat JIJ weet hoe het zit, dat JIJ weet dat je een probleem hebt en dat het - ongeacht je eetstoornis - een ernstig probleem is.

En of je nu anorexia, boulimia of één van de vele andere eetstoornissen hebt, zaak is toch om dat labeltje weer weg te kunnen halen?
Suzan - Vrijdag 10 december 2010 17:53
Soms weet ik helemaal niet meer wat ik tegen mijn beste vriendin moet zeggen. Want ik ben zo bang dat ze alles verkeerd opvat. Maar dat laat ze dan niet merken, ze lacht er een soort van overheen. Maar ik wil eerder echt eerlijk van haar weten of ik iets fouts heb gezegd.

Zo weet ik dus nooit of ik wat fouts zeg of niet, en denk ik dus altijd heel lang na voor ik wat tegen haar durf te zeggen over haar eetprobleem.

Bij sommige dingen denk ik dan ook; dat zou ik ook niet willen horen, maar dan is het er al uit en voel ik me al helemaal schuldig...
Jann - Vrijdag 10 december 2010 18:01
aahh ik kan zo boos worden idd als mensen die opmerkingen maken. (heb ze zelf nogal vaak gehoord) zó frustrerend. Ik wou inderdaad zoals hierboven al genoemd iedereen ze gewoon standaard in hun koppie heeft zitten.
Rachel - Vrijdag 10 december 2010 18:41
Ooit zei iemand (héél goedbedoeld?) tegen mij; JE HEBT HELEMAAL GEEN ANOREXIA!
Ze dacht dat ik me dan niet druk meer zou maken :') hmm
rachelh - Vrijdag 10 december 2010 20:08
Laatst een paar dagen bij een vriendin op bezoek. Bij alles wat 'ongezond' is: "Ja ik bied jou maar niet aan. Jij wilt dat toch niet."

Toen ik zei dat ik een stukje wilde proeven van een product dat ik niet kende: "Oh, maar dan ga je het toch niet weer uitkotsen he? Dat vind ik zonde..."

Hoe bedoel je stimulerend als je hard vecht voor herstel...
JustmeXx - Vrijdag 10 december 2010 20:21
Toen een klasgenote het voor het eerst hoorde vn mn es zei ze: wow! daar schrik ik van! ik had dat helemaal niet door. Jij eet toch veel tijdens de middag?!
Rooie. - Vrijdag 10 december 2010 21:08
Mijn vriendin zei laatst tegen me:

oh, het lijkt me echt chiill om anorexia te hebben, ik wil ook maar halve dagen naar school!


pff. Alsof ik dat leuk vind. xd
maarS95 - Vrijdag 10 december 2010 21:20
Je kan het wel hoor, is niet zo moeilijk gewoon eten.
Prik hap slik en weg.
Niets aan.

DUS WEL!!
Het lijkt voor veel mensen zo gewoon eten.
Maar voor veel is dat het echt niet!
m - Vrijdag 10 december 2010 21:29
ow die ken is ook rachelh. Of elke keer als ik op een feestje ben speciaal voor mij komkommers en wortels kopen en dat ook waar iedereen bij is zeggen. Dan durf ik niks meer te eten. Maarja ik weet dat het goed is bedoeld. Maar al jaren zeg ik dat dat niet hoeft, dat het zo niet werkt, toch blijven ze het doen.
En die van dat dieet, heel herkenbaar, hoevaak me wel niet een dieet is aangeboden :S.
En na de kliniek is ook herkenbaar, ben nou al bijna 3 jaar uit de kliniek, maar eigenlijk is het nog niks minder. Heb dan ook geen ondergewicht. Ik heb ook niet eens zin meer om te zeggen dat het niet zo goed gaat, ik probeer het zelf wel, blijf het proberen.

Ook heel vaak: Ik heb ook wel eens eetbuien, dat hoort er bij. (met een eetstoornis is het wel anders)

En er zijn er nog heel veel. Heel herkenbaar. Ik laat het altijd maar langs me heen gaan en probeer te denken ze bedoelen het goed, maar soms frustreert het me wel.
mimi - Zaterdag 11 december 2010 03:11
Wat ben je dik geworden,maar wel mooi dik
Dat heeft iemand wel eens tegen me gezegt
Nou één ding kan ik je vertellen,maar iemand die zegt dta je dik bent geworden,dat moet je niet zeggen als je en een es hebt

EN nog één,ik dacht dat je beter bent,je eet toch weer normaal.
x.__Linda - Zaterdag 11 december 2010 09:07
## maar ik heb een vriendin die is veel dunner als jou.
## heb je weer zitten bunkeren (ouders die voedsel missen uit de kast)
## wees gewoon eens sterk voor jezelf.
## ik ga je voeren. tsjoeketsjoeketsjoek... daar komt de trein.
## ben je zwanger? gefeliciteerd! (kreeg een meisje te horen nadat ze eindelijk op haar streef was...)
## lekker he al die koekjes (als je voor de zoveelste x je eetbuivoer af staat te rekenen bij de kassa...)
## je moet niet alleen snoep eten hoor meisje! (ook bij de kassa)
## maar hier word je helemaal niet dik van (als iemand je aan t eten probeert te krijgen).

enz enz enz
in - Zaterdag 11 december 2010 13:57
Iemand heeft een keer tegen mij gezegd:
23. Je krijgt een wat voller gezicht,
Een meisje die bij mij in de kliniek zit ging nar een winkel en 3 weken later weer, de kassa mevrouw zei:
24. wow jij bent veel aangekomen, misschien wel 6 kilo,( ze was maar 2 kilo aangekomen.)
Amber - Zaterdag 11 december 2010 14:36
Mijn moeder zegt best wel heel erg vaak:
- "Zeg Amber, weet je wel wat al dat voedsel van jou kost?"
en
- "Nou Amber, je eet ook wel erg veel.."
Terwijl ik me gewoon aan mijn eetlijst houd waar ik zelfs nog een ophoging voor krijg binnenkort.
so - Zaterdag 11 december 2010 14:39
25. Had ik maar anorexia iedereen heeft het tegenwoordig dan ben ik tenminste ook dun (hoe bedoel je me vriendin ziet niet in dat het niet iets is waar ik voor heb gekozen om het te krijgen!
Stelena - Zaterdag 11 december 2010 17:31
"10. Ik heb ook wel eens van die periodes dat ik af wil vallen en me dik voel"

Kreeg ik van een vriendin te horen.

"11. Hoort het niet ook gewoon bij de pubertijd meid?"
Kreeg ik van een andere vriendin te horen.

Gevolg; ik neem mezelf ook niet serieus meer.

cioccolata - Zaterdag 11 december 2010 22:55
Nummer 1, 6, 10 en 13 komen me hééél bekend voor..

Nog iets wat ik nota bene op mijn INTAKE te horen kreeg:
"Maar mensen met BED en Boulimia hebben echt het gevoel dat niets lukt, bij jou lukt in ieder geval het afvallen nog, dus eigenlijk hebben zij het veel moeilijker!"
"Als je in een groep zit en je neemt bijvoorbeeld laxeren of andere gewoontes van iemand over, dan is dat niet zo erg, want dat komt niet vanuit jou maar vanuit iemand anders. Dus ja, daar zou ik me niet zo'n zorgen over maken." (klinkt als: ga lekker laxeren joh, het werkt absoluut niet verslavend (NOTTT!))

En mijn moeder zat laatst zo aan tafel:
"Kijk, slagroomijs, dat zijn serieus maar xx calorieen per twee bolletjes! Wist jijjjj dat?!"
Femke - Zondag 12 december 2010 15:35
'oo, maar dat zit wel goed met je gewicht hoor'
toen ik mijn kleren uittrok om te wegen bij de kinderarts..autsj.
Maud - Zondag 12 december 2010 17:49
- Wat zie je er goed uit!
- Moet jij niet eventjes iets eten? (vriendin)
- Hoeveel weeg je eigenlijk?
Die laatste vind ik echt zó vervelend.
anoniem - Zondag 12 december 2010 18:53
wat heb jij een bol gezicht gekregen.
(als je bent aangekomen.)
N. - Zondag 12 december 2010 19:47
Nou sorry, maar ik heb liever geen gebruiksaanwijzing om met mensen om te gaan. Ik heb geen zin om constant op mn tenen te lopen voor iemand die wel s lichtgeraakt kan zijn, en vervolgens een week te tobben over wat je verkeerd hebt gezegd.

Volgens mij wordt er nog al eens voorbij gegaan aan het feit dat het voor de omstanders ook wel eens te veel gevraagd is om zich constant aan te passen.
emma - Maandag 13 december 2010 09:29
Ik vind dat men hier wel erg doorslaat. Sorry hoor, maar als ik een meisje ken en ik vind dat ze er (weer)leuk/goed/mooi uitziet, dan zeg ik dat gewoon! Het is het toch van de gekke dat een persoon niet meer met mij praat, als ik een opmerking (COMPLIMENT(!) maak wat verkeerd begrepen wordt?!

Suus - Maandag 13 december 2010 15:26
Laatst zei een conciërge tegen mij:
Weer aan het eten?
Dat helpt dus echt niet als je zo iets zegt
maureen - Woensdag 15 december 2010 13:25
Deze zin lijkt niet af te zijn! (Niet iedereen met een eetstoornis eet een appel per dag, sterker nog, de meerderheid van de mensen met een eetstoornis???? Dit is een zeer cliché beeld van anorexia wat niet klopt.)
maarS95 - Vrijdag 24 december 2010 18:13
- je hebt er zelf voor gekozen hoor

NIET DUS!
Mar - Vrijdag 7 januari 2011 23:45
Wow die zinnen zien er herkenbaar uit, voor een groot deel!

Pas waren we met vriendinnen wat aan het drinken in de stad. Zegt mijn ene vriendin, meisje meisje je bent alweer afgevallen, dit gaat niet goed zo. Waarop de andere vriendin antwoord: Ben jij afgevallen dan? Ow nou zie ik het, maar je hebt nog steeds een buikje hoor!

Dit kwam over als: Je bent nog steeds heel dik

En dat terwijl ik op gewicht moest blijven van de kliniek:S
lara - Vrijdag 21 januari 2011 23:47
Of, als je van vriendinnen tegen elkaar hoort zeggen;"heb je op dr gelet, heeft ze wel goed gegeten?"
"jaa, ze heeft goed gegeten, echt goed van dr!"

Het is zo lief, maar goed eten, zie ik dan gelijk als veel eten, en dan voel ik me de hele avond zo schuldig!
lisanne - Zondag 6 februari 2011 08:14
van de week zei een vriendinnetje: Jij bent toch ook op dieet? Ik ga ook maar eens dieten..

Damn..een eetstoornis is wel wat meer dan dieet :(
En ze denken dat een eetstoornis gedaan is met gewoon maar weer gaan eten..het is zo frustrerend!!
- Vrijdag 17 februari 2012 16:17
Die van: 'Je ziet er een stuk gezonder uit' vind ik juist heel positief. Daar wordt ik juist blij van!
Denise - Woensdag 30 mei 2012 06:25
Wat ik hier mis, is wat je wél zou moeten zeggen/vragen.
M - Zaterdag 30 augustus 2014 14:19
''eerst kon je toch wel gewoon met ons samen eten?!''
''voor de vakantie ging het zo goed?''
''moet je het niet tenminste proberen?'' (als ik mn uiterste best al heb gedaan)

kan er vooral niet tegen als iedereen de hele dag zegt wat ik moet doen (ik wéét wel wat ik moet doen, dat is het probleem niet!)
en ook al is alles lief bedoeld: die benauwde/bezorgde blikken van iedereen helpen ook niet echt tbh... :p
MeAgain - Zaterdag 1 november 2014 20:14
Mijn vriend vraagt mij elke dag wat ik heb gegeten. Ik weet dat ik volgens 'mijn regeltjes' heb gegeten wanneer hij zegt "Dat is wel wat weinig". En wanneer hij zegt "Goed gedaan ik vind dat je goed hebt gegeten" voelt dat voor mij echt alsof ik het ontzettend verkeerd heb gedaan. Zijn "goed eten" is zelfs nog minder dan de eetlijsten en hij bedoeld het goed maar het komt zo slecht over.
anoniem - Vrijdag 2 januari 2015 22:39
Pas zij mijn moeder: je hebt best veel gegeten, goed zo!
En mijn vriendinnen zeiden heel opmerkelijk allemaal 'DAN ZOU IK...'
Als ze zelf een es hadden hadden ze het ook niet gedaan!
Ook al is het allemaal heel lief bedoeld...