Gewicht en afvalstatus delen op facebook

 

Een aantal maanden geleden verscheen op Proud2Bme een artikel over het effect van facebook op het ontwikkelen van een eetstoornis. Ook is bekend dat social media op verschillende manieren kan bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie. We delen van alles op social media, maar natuurlijk vooral de highlights van ons leven. Door dit van anderen te zien, kunnen wij ons onzeker en minderwaardig voelen. Facebook krijgt ook steeds meer mogelijkheden. Het nodigt je inmiddels uit om te delen hoeveel je bent afgevallen.

meisje achter laptop
Bron

Dat je kunt delen waar je woont en of je een relatie hebt wisten we al langer. Ook kun je je interesses delen, je geloofsovertuiging toevoegen en de talen die je spreekt. Maar daar blijft het niet bij. Je kunt levenservaringen delen zoals dat je verloofd bent of een kindje verwacht, dat je een ziekte hebt overwonnen of een nieuwe auto hebt gekocht. Ik was eerder al verbaasd dat je kon switchen van 'vrijgezel' naar 'relatie' en 'het is ingewikkeld', maar inmiddels is facebook naar mijn idee nog extremer geworden. Je kunt namelijk aangeven dat je orgaandonor bent, dat je je been hebt gebroken, dat je nieuwe eetgewoontes hebt en dat je bent afgevallen. Er wordt dan vervolgens door facebook gevraagd hoeveel je bent afgevallen en je kunt zelfs bewijs toevoegen door er foto's bij te posten. Het valt onder een nieuw toegevoegd kopje "gezondheid en welzijn" en dit komt vervolgens te staan op je tijdlijn zodat jouw facebookvrienden dit kunnen zien.

Natuurlijk kan dit heel positief en motiverend werken voor mensen. Wanneer je bijvoorbeeld flink overgewicht hebt en moet afvallen vanwege je gezondheid, kan het motiverend werken om hier updates over te plaatsen. Door de reacties van anderen, kan ik mij voorstellen dat deze mensen hier voldoening uit halen en dat het als stok achter de deur kan werken. Maar tegelijkertijd kan deze nieuwe functie van facebook schadelijk zijn voor het zelfbeeld van heel veel mensen. Vooral voor mensen met een eetstoornis kan het enorm moeilijk zijn om via internet geconfronteerd te worden met het gewicht van anderen. Hierdoor kan de destructieve relatie met het eigen lichaam en gewicht verergeren.

afvalstatus op facebook

Kristina Saffran van Project Heal doet hier de volgende uitspraak over: "Omdat eetstoornissen meestal gehuld zijn in geheimhouding en schaamte, zal het steeds weer zien van 'afval' updates van vrienden en familie het idee versterken dat het verliezen van gewicht en dun zijn de ultieme idealen zijn van onze samenleving".

Bron: refinery29.com

Wat vind jij hiervan?
En hoe ga je om met dit soort berichten op Social Media?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

naan - Donderdag 12 juni 2014 19:09
Vind het op zich geen probleem (afvallen is denk ik, in de meeste gevallen dat mensen het echt op facebook gaan zetten, ook gezonder geweest voor die persoon (bijv. overgewicht e.d.)). Ik denk dat we niet in alles een eetstoornis moeten zien. Natuurlijk kan het triggerend zijn, maar dat kan alles toch?
S. - Donderdag 12 juni 2014 19:14
Ik snap niet dat mensen alles willen delen op sociale media. Wat boeit het mij dat Pietje 5 km heeft hardgelopen?
@S - Donderdag 12 juni 2014 19:28
Misschien is Pietje daar wel heel trots op!
xChicksterr - Donderdag 12 juni 2014 19:31
Ik vind facebook juist leuk, lekker "bepaalde" mensen stalken. ><
Maar buiten dat vind ik het leuk om van vrienden te zien wat ze hebben gedaan en foto's te bekijken.
danielle - Donderdag 12 juni 2014 19:57
ik heb inmiddels al een tijdje geen facebook meer, heb samen met wat familieleden besloten om definitief te stoppen. Echt een hele hoop rust geeft dat. En delen hoeveel je bent afgevallen is echt weer het zoveelste ding waardoor ik blij word dat ik ben gestopt. Ik zou er doodongelukkig van worden om dit soort dingen te lezen, en inderdaad mezelf gaan vergelijken met anderen - wat een van de redenen was om te stoppen.
lillie - Donderdag 12 juni 2014 20:40
Ik vind dit wel een beetje een vreemde nieuwe functie van facebook, kunnen ze zeker nog efficiënter onzin diëten aansmeren via advertenties ofzo.... Ik denk ook eerlijk gezegd niet dat ik vanaf nu dagelijks langs een gewicht-post zal scrollen door deze nieuwe zet van facebook, maar we zullen zien.
steen - Donderdag 12 juni 2014 20:54
blij dat ik geen facebook heb: het is allemaal zo in-your-face. Sommige dingen hoef ik echt niet te weten..
Floor* - Donderdag 12 juni 2014 20:57
Hahahahahaha cool. Wat nou als je gewicht telkens op en neer gaat? =p
En verder: boeiend, niet alles hoeft altijd serieus te worden genomen!
L - Donderdag 12 juni 2014 21:02
Echt heel raar! Ook voor mensen met overgewicht! Dat ga je toch niet zo delen, wat een onzin. Ben ook blij dat ik geen facebook meer heb.
xChicksterr - Donderdag 12 juni 2014 21:08
Ik vind het prima om te delen, ik zie het probleem niet?!
GodsChild - Donderdag 12 juni 2014 21:28
haha lachen dit.
Mathilde - Donderdag 12 juni 2014 21:33
How about NO :P
Paula. - Donderdag 12 juni 2014 22:18
Haha, het moet niet veel gekker worden. Zie het liever niet op facebook, maar als mensen dat per se willen plaatsen? Interessant... Ahum...
Nikki - Donderdag 12 juni 2014 22:42
Echt belachelijk
Anoniem - Donderdag 12 juni 2014 22:50
Ik vind Facebook leuk, maar dit vind ik te ver gaan. Ik snap de meerwaarde er ook niet van. Het is maar een getal en zegt verder niks over je. Als dit al gedeeld wordt, waar ligt dan de grens?
Niikkii - Donderdag 12 juni 2014 22:54
Vraag me toch nog steeds af wie die andere Nikki hier is haha, aangezien ik in hoeverre ik weet op het forum de enige ben haha.

Maar oke, het zal mij zelf verder een zorg zijn.. Ik denk dat mensen met een eetstoornis dit niet zo snel op Facebook zouden plaatsen. En ik kan zelf best goed daar verder maar een beetje om lachen in plaats van het zo serieus te nemen.
Claire - Donderdag 12 juni 2014 23:02
Ik vind het geniaal bedacht.
Xsnoesje - Donderdag 12 juni 2014 23:45
Haha, nou ik weet iig zeker dat ik geen likes zou krijgen, wanneer ik zou posten dat ik ben afgevallen xd Snel een aanvraagje sturen of ze ook zo'n functie willen posten voor als je bent aangekomen. Levert me vast heel veel likes op ;)
Pauliene - Vrijdag 13 juni 2014 00:40
Moet niet gekker worden moeten ze eigenlijk gewoon verbieden
Mathilde - Vrijdag 13 juni 2014 08:22
hahaha xsnoesje, lekker ding ben je ook he!
T. - Vrijdag 13 juni 2014 11:15
@Xsnoesje: hahahah inderdaad. Denk dat ik heel veel mensen boos zou maken als ik dat zou posten :D
k - Vrijdag 13 juni 2014 11:19
Ongehoord eigenlijk, zelf zou ik hier nooit aan meedoen.Sterker nog, het zou me frustreren wanneer ik zoiets zie voorbij komen
Me - Vrijdag 13 juni 2014 13:05
Opvallen door afvallen resulteert in mijn geval niet in bevallen.
M. - Vrijdag 13 juni 2014 13:48
Vind het persoonlijk niet zo nodig. Niet vanwege dat dit aan eetstoornissen gerelateerd kan worden, maar überhaupt dat je zoveel onzin kunt aangeven in je status. Wat mij betreft had het beperkt mogen blijven tot relatiestatus, leeftijd en woonplaats ofzo. En idd; als ze het dan toch nodig vinden; waar is dan de aankom status en/of gelijk blijf status? Net alsof iemand dat wat boeit als je al twee jaar op je gezond gewicht zit. Dat is natuurlijk geen sensatie:P. Waar is de "goede oude tijd" dat vragen naar het gewicht van een vrouw "not done" was:P? Nu moet ineens de hele wereld het weten ofzo?
MIO? - Vrijdag 13 juni 2014 14:05
Ik heb die knop gewoon niet (of ik kan hem niet vinden).
Ideaal :)

Heb het bij andere mensen ook nog niet gezien, vind ik ook he-le-maal niet erg!
. - Vrijdag 13 juni 2014 14:46
Gelukkig heb ik nog nooit zo status voor bij zien komen gelukkig :) het triggert alleen maar ....
JustmeXx - Vrijdag 13 juni 2014 15:10
Super belachelijk dit! Als je echt moet afvallen om gezondheidsredenen kan het leuk zijn dit te delen met vrienden maar toch niet op fb?! Ik zou het alleszins nooit doen
Eidyia - Vrijdag 13 juni 2014 17:00
Ik vind dat ze ook een 'aankomen'optie moeten doen dan lol
. - Vrijdag 13 juni 2014 17:03
@Niikkii

No you're not the only one, hier nog een Nikki haha!
meisje1990 - Zaterdag 14 juni 2014 23:34
Mn vader deed het altijd. Vond het altijd arrogant overkomen. Ook was het erg triggerend voor mij. Waarom mocht hij wel afvallen en ik moest aankomem?!
AnaMan - Vrijdag 20 juni 2014 10:45
Het effect maakt Facebook niets uit.
Die informatie is voor hun advertentieverkopen ZEER veel geld waard, dus dit gaan ze echt alleen maar extremer maken...

Zeer slechte zaak!
it's just me - Dinsdag 22 juli 2014 12:32
ik vind het wel vreemd. als je obesitas hebt en je bent naar een gezond gewicht gegaan. oke dit mag e dan wel op je tijdlijn zetten. maar er hoeft toch geen bepaalde functie voor te zijn? belachelijk