Foto therapie bij anorexia

 

Bellen lijkt wel bijzaak geworden op de mobieltjes van tegenwoordig: we hebben bijna allemaal internet, apps, spelletjes, muziek en camera's op onze mobiele telefoon. Therapieland gaat mee in deze ontwikkelingen door middel van ‘foto therapie'.

Dr. Weissman, van het Instituut voor Psychoanalyse en professor Klinische Psychiatrie in Chicago, wil de Iphone inzetten bij de behandeling van Anorexia Nervosa. Veel anorexia patiënten hebben een vertekend lichaamsbeeld en Weissman denkt dat foto therapie kan helpen een realistischer beeld te krijgen van je eigen lichaam.

Zelfs bij zeer ernstig en gevaarlijk ondergewicht kunnen mensen met anorexia denken/ voelen dat ze dik zijn. Naast de bestaande therapieën, zoals groepstherapie, psychotherapie, creatieve therapie en ondersteuning van een diëtist, kan foto therapie worden ingezet om dit verstoorde lichaamsbeeld te veranderen.

Hoe werkt het?
Als je in de spiegel kijkt is het lastig om een objectief beeld van jezelf te zien. Je blik gaat direct naar dat lichaamsdeel waar je ontevreden over bent. Je ziet niet een realistisch beeld: je ziet de versie van jezelf die jij hebt gecreëerd in je hoofd. Op een foto is het echter een stuk makkelijker om objectief naar jezelf te kijken. Er is meer afstand tussen het fotobeeld en je gedachten en emoties. Weissman heeft ontdekt dat anorexia patiënten op foto's vaak beter kunnen zien dat ze ondergewicht hebben. Terwijl als ze in de spiegel kijken een dikker iemand zien.

Bij foto therapie kijkt de patiënt eerst in de spiegel en vertelt aan de therapeut wat ze ziet. Vervolgens wordt een foto gemaakt en beschrijft de patiënt wat ze ziet op de foto. De overeenkomsten en verschillen tussen spiegelbeeld en foto worden besproken. Als de patiënt zichzelf ook op de foto dik blijft vinden, kan de therapeut een foto van zichzelf nemen en wordt deze foto besproken. Als de patiënt wel een realistisch beeld kan zien van de therapeut, kan haar zelfperceptie opnieuw worden uitgedaagd. Therapeut en patiënt werken samen en proberen tot een beschrijving van het uiterlijk van de patiënt te komen waar ze het allebei mee eens zijn. Dus zo objectief mogelijk.

mirror quote


Volgens Weissman draagt deze vorm van therapie bij aan een realistischer en wellicht zelfs positiever lichaamsbeeld. Hierdoor kunnen mensen met anorexia worden gemotiveerd om te werken aan een gezonder gewicht. Patienten kunnen de foto oefeningen ook zelfstandig blijven doen wanneer de therapie is afgerond, om terugval te voorkomen.

Zie jij jezelf anders op een foto dan in de spiegel?

https://www.psychiatrictimes.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Monkey - Maandag 16 januari 2012 13:08
Ja! Dit is echt een hele goede interventie wat mij betreft! Als ik mezelf zie met anderen dan denk ik: hmm daar mogen wel nog wat kilo'tjes bij. Maar in de spiegel zie ik een volkomen normaal iemand.
Xx - Maandag 16 januari 2012 13:22
Héél herkenbaar! In de spiegel vind ik mezelf altijd verschrikkelijk..., dan zie ik overal vet en ben ik (bijna) nergens tevreden over. Op foto's zie ik een veel te dun meisje.. dan zie ik het wel!
Dacht dat het onzin was, maar het komt dus vaker voor bij anorexiapatiënten!
suus - Maandag 16 januari 2012 13:38
Tijdens mijn therapie bij Rintveld hebben we dit bij PMT al veel gedaan. Om de 6 weken (geloof ik) werden er foto's gemaakt. Zo zou het dan makkelijk het aankomen en je lichaamsbeeld te relativeren.
Toen haalde het voor mij weinig uit, maar ik zie mezelf nu wel heel anders op foto's. Ik kan mezelf soms zelfs als te dun zien, zeker als er een ander naast me staat of iets.
Lienxx - Maandag 16 januari 2012 14:16
Op foto's zie ik het pas na een paar weken of zelfs maanden. Maar het is wel herkenbaar...

Ik vind het jammer dat ze bij mijn behandeling zo weinig aan lichaamsbeeld deden, het ergste daaraan was. Toen ik mezelf weer eens in de spiegel zag, begon ik gewoon spontaan te huilen.
t... - Maandag 16 januari 2012 14:23
hm, ik kan me best voorstellen dat dit werkt. ik zie in de spiegel meestal ook een normaal of een heel dik meisje, terwijl ik op foto's soms wel een dun meisje zie.
GLM1993 - Maandag 16 januari 2012 14:26
Dit lijkt me echt een goede methode!
R. - Maandag 16 januari 2012 15:26
Ik zie op foto's ook altijd een veel te dun meisje, in de spiegel zie ik dat niet. Toch kan ik de es-stem niet negeren die zegt dat het meisje in de spiegel de "echte" ik is.
Fruitcoctail - Maandag 16 januari 2012 18:41
Ja! Echt 100% herkenbaar. Zou een goed idee zijn voor mij bij therapie..
a. - Maandag 16 januari 2012 18:50
ik heb het vaak juist omgekeerd, dik op de foto en thuis zie ik ook vaak een dik tot normaal iemand. Maar als ik dan bijvoorbeeld in de h&m in een pashokje sta samen met een vriendinnetje zie ik altijd pas in fr spiegel hoe dun ik eigenlijk ben...
Koffie - Maandag 16 januari 2012 19:09
Dit herken ik wel,
een paar weken geleden was ik enorm geschrokken. Men vriend wou me het laten zien en hij heeft wat foto's genomen van mij. Ik was geschrokken van wat ik zag :o.
Dat was wel een goede omotivatie om iets te doen. het nadeel is wel, als ik er vaker naar kijk vermindert dat effect en ga ik meer kantjes en foutjes zien en is het toch niet zo extreem denk ik dan. Ik kijk er dus niet meer naar :)
Isabella. - Maandag 16 januari 2012 19:22
Ja! Heel herkenbaar, echt een goede methode lijkt me. Hopelijk heeft hij veel effect!

xx
reini - Maandag 16 januari 2012 19:38
Bij mij werkt het alleen maar averechts, ik vind mezelf ook op foto's echt verschrikkelijk dik.
Evi - Maandag 16 januari 2012 19:51
Dit zou mij denk ik helpen! In de spiegel ben ik echt heel anders dan op foto's...
xx
Nancy - Maandag 16 januari 2012 19:57
ongeveer een jaar geleden heb ik foto's van mij laten maken in ondergoed, om zelf ook te zien hoe dun in nou werkelijk was... toen was ik zo erg geschokken van die foto's dan ik in huilen was uitgebarsten.
toen ben ik snel begonnen met proberen mijn leven te beteren.

ik heb alles zelf aangepakt, samen met mijn ouders. ik ben niet naar een kliniek of tirapie geweest en ben nu wel (zo goed als) genezen van anorexia...
Charlotte - Maandag 16 januari 2012 21:21
Haha, vind mezelf meestal op foto's alleen nog maar erger. Maar ik heb ook geen onrealistisch beeld, alleen nogal negatief.
s - Maandag 16 januari 2012 23:00
Bij mij is het juist andersom. In de spiegel denk ik "mwa..best ok" terwijl ik me op foto's echt mega dik vind, dan denk ik echt "ben ik dat?".....er zijn dan ook (heel verassend) amper foto's van mij. Ik bied me altijd aan om fotograaf te spelen, dan hoef ik er iig niet op.
Somebody19 - Dinsdag 17 januari 2012 08:16
Jaa! Ik zie mezelf op Foto's ook heel anders als in de spiegel.

Leonie_06 - Dinsdag 17 januari 2012 13:06
Ik denk zelf, dat t juist héél erg goed zal helpen! Goed idee dit ook!
Kawaii - Dinsdag 17 januari 2012 18:57
Ik denk inderdaad dat dit een goede methode is! Dit zet me aan het denken.
Bibi - Donderdag 9 februari 2012 11:10
Ik zie wel dat ik dun ben, maar ik vind de bouw van mijn lichaam gewoon niet mooi. En als ik aankom zie je die "bouw" nog meer (buik, benen, billen enz.). Daarbij komt dat ik nier aan sport doe en ik zeker weet dat als ik zou sporten ik me beter over mn lichaam zou voelen en er beter over denken...
Suusje - Vrijdag 10 februari 2012 17:04
Yep, zo werkt het bij mij ook. Als ik me te dik voel vraag ik altijd aan mijn man of hij even een foto wil nemen en dan kan ik wel beoordelen hoe ik eruit zie, die spiegel vertelt me nooit de waarheid, een foto wel.
wonderelless - Zaterdag 3 maart 2012 23:02
yepp heeeeel herkenbaar.
op fotos zie ik mezelf HEEL dun maar in de spiegel zie ik mezelf HEEEL dik.
ook in mijn schaduw zie ik mijzelf DUN.
en ik kijk dan daarnaar en dan denk ik :.. was ik maar ECHT zo .


ben een soort van wel blij dat het ook zo is .. bij andere mensen met anorexia
sheila - Zondag 2 september 2012 14:18
Ik heb mij in Tienen opname moeten laten fotograferen met mijn lichaam, en een filmpje waar ik door een turnzaal achtig iets liep en dat werd gefilmd. Ik vind het jammer dat ik dat filmpje niet meer heb, want daar had ik dus een mooi beeld van mijzelf kunnen zien. Foto's zijn zo plat, videofilm waar je je lichaam van alle kanten uit bekijkt, vind ik het beste..
violindustrial - Vrijdag 8 februari 2013 19:33
oeh.. ik vind mezelf juist altijd dikker op fotos. ookal heb ik ondergewicht.
violindustrial - Vrijdag 8 februari 2013 19:33
oeh.. ik vind mezelf juist altijd dikker op fotos. ookal heb ik ondergewicht.
Ik - Vrijdag 8 februari 2013 21:45
Mijn psych zei tegen mij dat zelfs op foto's niet realistisch is wat je ziet, dat sommige mensen dikker op foto's lijken dan dat je daadwerkelijk bent, zo ook in de spiegel.
Dus ik uh ben op t moment een beetje verward.. Haha
Laura - Vrijdag 8 februari 2013 23:00
Ik zie mezelf helaas in de spiegel én op foto´s nog altijd te dik. Tijdens mijn opname zijn 3 keer foto´s gemaakt, een met mijn startgewicht, eentje met een tussengewicht en eentje op mijn ´streefgewicht´ van daar. Helaas heeft dit alleen maar een negatief effect op mij gehad, want vooral die laatste foto vind ik écht walgelijk gewoon, terwijl ik op het moment dat ik de foto te zien heb gekregen al in een terugval zat.
EB91 - Maandag 11 februari 2013 12:46
Wat apart, ik had dat altijd precies andersom! In de spiegel vond ik mezelf wel mooi slank, maar op foto's vond ik mezelf veel dikker. Ik had toen veel liever spiegels dan foto's.
heydeman - Vrijdag 26 juli 2013 00:16
heel herkenbaar!
onlangs liep ik heel onverwachts voorbij een heel grote spiegel.
ik dacht toen "wat een abnormaal mager iemand is dat".
toen drong pas tot me door dat het een spiegel was en die héél mager iemand ikzelf!
ik keerde terug en was eventjes niet goed van wat ik toen zag! zag voor de allereerste keer hoe erg het gesteld was met m'n lichaam.
ben nog eens teruggegaan, en toen zag ik als het ware m'n lichaam steeds dikker worden tot op punt zoals ik m'n lichaam altijd zie. heel confronterend, maar iets om "mee te nemen".
deniesen - Dinsdag 8 april 2014 14:16
ik heb een eet prooblem ik blijf maar eten terwijl ik
tegen me zelf zeg hoe op deniesen je bent mooi hoe je bent
maar ik blijf door gaan met eten weeten jullie misschien
wat ik hier tegen moet doen
deniesen - Dinsdag 8 april 2014 14:19
ik vint deesen berechten heel open baar ik vint het goet dat mensen er over kunen praaten hier op . het is goet det ze deesen webzijt er op heben gezet nu kunen mensen hier over praaten xxjes deniesen
Anoniem - Zondag 25 mei 2014 15:13
Ik vind dit ook kloppen! Toen ik nog problemen had met eten vond ik mezelf altijd wat 'spek hebben' wanneer ik in de spiegel keek, ik vond mezelf niet echt dik, eerder dun (ik had ondergewicht), maar er zat vaak toch iets van vet, aldus mezelf.

Totdat ik mezelf ooit op een filmpje zat terwijl ik in een hemdje liep. Ughhh het zag er zo fragiel en breekbaar uit, ik leek wel een takje...
Twijfelaartje - Donderdag 16 oktober 2014 10:55
Ik sta regelmatig voor de spiegel ...
Ik zie regelmatig een foto van mezelf ....
Sta regelmatig op de weegschaal .
Mijn gezin zitten op mijn nek en zegt dat ik Niet goed uitzie ,en niet goed eet ..
Ik zo in ziekenhuis terecht kom , of nog erger " binnen kort dood ga .
JIJ HEBT EETSTOORNIS
En ik nu nog zeg " valt wel mee
Ik weet het niet meer .
Ik fiets veel ..
loop veel ...
Kreeg net een diagnose..luie maag ...
Kijk op eetstoornis anorexia site ...
En dan nog denk ik ...!!!Valt wel mee .
Ps...ben 54 jaar en heel wat overwonnen .
En ik weet voor mezelf ..
Door een bepaalde gebeurtenis wat ik meegemaakt heb in mijn leven !
Het is net een rotte kies !...je kunt het behandelen tot je een ons weegt ...
Maar als die niet getrokken word ...word het steeds maar erger .
Maar ik kan geen kant meer uit

Ik weet het niet meer !

Verder wens ik iedereen heel veel succes ...en sterkte toe

Marijke - Zondag 18 december 2016 20:07
Ik moest bij PMT mijzelf op een levensgroot stuk papier tekenen (de omtrek), zoalsik dacht dat ik eruit zag. Hierna moest ik op het papier liggen en tekende de therapeute mijn omtrek met een andere kleur. Ik schrok heel erg van het verschil! Deze methode kan ik ook echt aanraden.