Face Yourself: onderzoek naar de invloed van social media

 

Het gebruik van internet is voor de meeste mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Veel mensen hebben een account op één of meerdere sociale media sites en apps zoals Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Tumblr, SnapChat etc. Bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula in Leiden doen we onderzoek naar de invloed van deze sociale media sites op ons dagelijks leven, zelfbeeld en lichaamsbeeld. Jouw ervaring is dus heel belangrijk voor ons! Er worden bovendien 10 cadeaukaarten van 10 euro verloot!

Daarom wil ik je vragen of je een vragenlijst zou willen invullen. Mocht je vragen hebben over het onderzoek, aarzel dan niet om ons te mailen: a.dingemans@rivierduinen.nl Het invullen duurt ongeveer 25 minuten. De vragenlijst wordt geheel anoniem ingevuld en verwerkt. Jouw persoonlijke uitkomsten zijn niet beschikbaar voor andere mensen. Binnenkort kun je op Proud2Bme lezen wat de resultaten van het onderzoek zijn.

"Via Instagram volg ik diverse recovery accounts. Dit helpt me soms om samen te vechten, me minder alleen te voelen in mijn strijd en om beter te eten, als ik foto's zie van gezonde of uitgebreide maaltijden en tussendoortjes. Soms ontvolg ik ook mensen, omdat ze voortdurend spiegel selfies maken van hun lichaam met ondergewicht, vaak met erbij een vraag over het lichaam of de outfit. Dat motiveert me helemaal niet, maar maakt me juist onzeker. Ik voel me dan een aansteller met mijn dikkere lichaam. Ook word ik heel onzeker als ik foto's zie van extreem kleine maaltijden. Ik vind het dan soms wel lastig om hiermee om te gaan. Het werkt averechts op mijn herstel" Tineke

social media

Alvast bedankt!
- VUL HIER DE VRAGENLIJST IN -

"Ik volg verschillende grote YouTubers op Instagram en via YouTube. Dat vind ik leuk. Ik word er blij van. Tegelijkertijd maakt het me soms ook onzeker. Alles ziet er zo leuk en mooi uit. Mijn leven is niet zo geweldig. Ik heb niet zoveel geld en vrienden en zie er niet zo knap uit. Ik weet niet wat het daadwerkelijke effect op mij is van het volgen van al deze mensen." Elise

Robyn Yellowlees - Research Master Klinische en Gezondheid Psychologie, Universiteit Leiden
Alexandra Dingemans - Senior Onderzoeker GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Daantje - Dinsdag 30 mei 2017 10:30
Interessant onderzoek! Ik heb de enquête net ingevuld. Ik vraag me af wat de resultaten zijn (:
L - Dinsdag 30 mei 2017 10:31
Pfoe.. die was lang! Maar heb m ingevuld!
AnaMan - Dinsdag 30 mei 2017 12:00
Goed zeg, ik ga zeker meedoen! :)
xxxm - Dinsdag 30 mei 2017 12:39
Ik heb het ingevuld! Confronterend eigenlijk, want nu realiseer ik mij dat ik best veel dingen doe die echt duiden op een lichaams-/eetprobleem.. soms denk ik dat het wel meevalt.. maar realiseer mij nu dat het echt niet altijd normaal is.
bellefleur - Dinsdag 30 mei 2017 15:05
o. inderdaad best confronterend. vooral die eetstoornisgedragingen, terwijl het zelfbeeld altijd redelijk tot goed is geweest.

jammer alleen dat ik als niet-selfieposter zoveel vragen moest beantwoorden die daarover gaan(waarom, hoe en wanneer posten).
muus83 - Dinsdag 30 mei 2017 17:05
Nelle - Dinsdag 30 mei 2017 17:34
ik heb het net ingevuld, ik verschoot wel een beetje van mezelf...
MissPineapple - Dinsdag 30 mei 2017 21:59
Ingevuld! Ik geloof dat veel vragen letterlijk vragen zijn van een Recovery app, wel goede vragen :)
an - Dinsdag 30 mei 2017 23:01
Oef ben halverwege gestopt, dit was wel erg confronterend zeg!
Anne - Zaterdag 3 juni 2017 21:42
Bijzondere enquête !respect, ik hoop dat de resultaten ook gepubliceerde worden. Zo ja wanneer gebeurt dit?
Evo - Maandag 19 juni 2017 14:47
Ook ingevuld wel vervelende en confronterende vragen soms.
Ook niet alle vragen klopten aangezien je soms een antwoord in moet voeren bij de optie nvt terwijl het op mij wel van toepassing is.
Muis - Maandag 19 juni 2017 20:50
Raar dat je niet voor nvt kan kiezen bij al die vragen over selfies online posten..
wie het moet lijken etc... als je nou nooit zelf iets post online? Nu krijg ie toch een scheve uitslag?