Eten maakt angstig

 

Het water loopt je in de mond, je ziet het al voor je, je weet hoe het smaakt en je wordt spontaan blij als je er aan denkt. Dat is wat de meeste mensen voelen als ze aan hun favoriete eten denken. Helaas is dat niet voor iedereen zo en werkt het juist precies andersom voor een steeds groter wordende groep. Deze mensen lijden aan de ziekte anorexia nervosa. 

Zij krijgen klamme handen en hun spanning loopt op als ze aan eten denken. Maar waarom is dat zo? Dit is wat een nieuw onderzoek (gepubliceerd in het Journal of Eating Disorders) heeft geprobeerd aan te tonen en verduidelijken. 

Daartoe dienden ze eenmalig een testgroep een stof (amfetamine) toe die dopamine in de hersenen vrij maakt. Dopamine is een stof die belangrijk is in het ervaren van genot en plezier. Vervolgens gebruikte ze een bepaalde techniek (PET) om de werking zichtbaar te maken. 

Zo kwamen ze er achter dat de groep die geen eetstoornis heeft zich blijer en gelukkiger voelden. Dit in tegenstelling tot de groep anorexia patiënten welke gevoelens van angst en onbehagen kregen en wier hersens meer gingen nadenken over de gevolgen

Dit is de eerste keer dat werd aangetoond dat er een biologische reden is voor de totaal andere gevoelens van anorexia patiënten als het om eten gaat. Psychiater en directeur van het "Eating Disorder Treatment and Research Program at the University of California-San Diego School of Medicine" Walter Kaye zegt er het volgende over. "Het is goed mogelijk dat de vrijgekomen dopamine bij de groep anorexia patiënten gevoelens van spanning en angst veroorzaakt in plaats van gevoelens van geluk en beloning. Het is dan ook heel moeilijk om deze eerste groep weer aan het eten te krijgen en in gewicht te laten aankomen als ze daarbij continue angstige gevoelens ervaren". 

Heel belangrijk bij dit onderzoek is het feit dat er ook mensen meededen die reeds een jaar "genezen" waren van anorexia nervosa. Dit om aan te tonen dat de resultaten niet zozeer een reactie waren op ondergewicht als wel mogelijk ontstaan zijn door reeds vooraf bestaande kenmerken. Dat zou kunnen betekenen dat sommige mensen gevoeliger zijn voor het ontstaan van anorexia. 

Vandaag de dag zijn er een aantal behandelingen waarmee de specifieke kenmerken van anorexia aangepakt kunnen worden, waaronder de door eten veroorzaakte gevoelens van spanning en angst. Het is belangrijk om de juiste behandeling te ontwikkeling die patiënten weer leert eten waardoor hun gewicht toeneemt. Dit onderzoek draag daar toe bij omdat het aantoont dat er ook biologische redenen meespelen in het ontstaan en voortduren van deze ziekte. 

Herken je deze angstige gevoelens als je aan eten denkt? En denk jij dat sommige mensen hier gevoeliger voor zijn? 

foto's weheartit.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

shopaholic - Dinsdag 24 mei 2011 15:37
Of ik dit herken..??
UHMMM JAAAAA!

Ik ben heel bang voor het eten en drinken. Elke hap en slok is te veel en word ik bang van. En ik word helemaal zenuwachtig als ik alweer aan het volgende eetmoment denk. Dus heel herkenbaar! Gewoon een soort spanningsgolf die door je lichaam trekt. Brrr...
Prue - Dinsdag 24 mei 2011 15:54
Ik had dit in mijn anorexiatijd, maar ook in mijn bulimia-tijd. Is er onderzoek gedaan naar dat laatste?
Hannah - Dinsdag 24 mei 2011 16:09
Wat Prue zegt, ik heb dan boulimia maar ik herken het ook heel erg, een constante angst voor eten. Behalve op momenten van eetbuien, maar meteen daarna is die angst nog alleen maar groter en volgt er vreselijke paniek omdat dat waar je bang voor bent, in je lichaam zit.. Vreselijk vond ik het.

Gelukkig heb ik het nu redelijk onder controle, de angst en de eetbuien, maar ik vraag me inderdaad ook af of er ook onderzoek is/word gedaan bij boulimia patiėnten..?

Liefs
x
fia - Dinsdag 24 mei 2011 19:30
ik heb anorexia, maar HOU van eten.. dus.. maar aan de andere kant heb ik ook wel eens uit angst 5 weken niks gegeten (sonde)
Anoniem 1 - Dinsdag 24 mei 2011 21:06
Ik herken wat @fia zegt. Ik heb anorexia maar heb geen angst voor eten. Wel een angst om aan te komen en vanuit die angst kan ik wel angstig worden als ik veel moeten eten vanuit mijn behandeling. Daarom ben ik meer bang om een grote hoeveelheid te eten maar ik heb dan weer geen angst voor het eten zelf.
Ik weet niet of dit raar is voor iemand met anorexia als je geen angst hebt voor eten zelf?
curedeva - Dinsdag 24 mei 2011 22:38
Ik vind het altijd moeilijk te bepalen. Ik heb geen angst voor eten, eet zelfs graag, maar wel met calorieregels en ik waag me nog altijd niet echt aan minder 'veilige' producten of producten waarvan ik niet precies weet wat er in zit....
Arjan - Maandag 16 januari 2012 08:50
Heb anorexia, maar wordt niet bang of angstig van eten, integendeel ik hou best van lekker culinair eten. Wel is de angst heel groot aan te komen of mezelf vet te vinden. En ben ik wel angstig uit eten te gaan omdat ik dan niet weet hoeveel calorieėn ergens in zitten. Zeker als er lopend buffet is (angst voor een eetbui)Dus vermijd ik dit zoveel mogelijk...
P - Zaterdag 28 januari 2012 18:58
Wat Hanna zegt, herken ik ook! Ik heb ook Boulimia en ervaar precies hetzelfde. Angst voor eten, vooral op momenten dat ik er zelf de controle niet over heb. Bijvoorbeeld als anderen koken. Jammer dat bij Boulimiapatienten geen onderzoek is gedaan hiernaar.