Ernstige eetstoornis door Social Media

 

Uit onderzoek blijkt dat het aantal jongeren met een eetstoornis dat opgenomen werd in het ziekenhuis is verdubbeld in slechts drie jaar. De aantallen gaan over Britse jongeren van 13 tot 19 jaar. Het is gestegen van 959 in 2010 - 2011 naar 1.815 in 2013 - 2014. Het stijgingspercentage is hierdoor ruim 89% volgens NHS cijfers. Experts geven aan dat hashtags op social media en obesitas reclames die zich focussen op gewicht een onderdeel zijn van de oorzaak van dit probleem.

Alleen voor de meest ernstige gevallen en vormen van de eetstoornissen is behandeling in het ziekenhuis nodig en buiten het ziekenhuis hebben veel andere jongeren een behandeling gekregen. Eetstoornissen worden beschouwd als ernstige psychische ziektes waaronder anorexia, boulimia en BED vallen. Naar schatting worden meer dan 725.000 mannen en vrouwen in het Verenigd Koninkrijk getroffen door een eetstoornis. De hoeveelheid mensen met een eetstoornis kan wellicht verklaard worden door een grotere bewustwording van eetstoornissen en betere diagnoses. Ook wordt gezegd dat vroegtijdig ontdekken van de eetstoornis en eerdere behandeling een ziekenhuisopname eerder kan voorkomen. Deze bevindingen komen van de liefdadigheidsorganisatie Beat.

im not okay
Bron

Beat doet al jaren een beroep op de regering om gegevens te verzamelen die nauwkeurig de omvang van dit probleem laten zien. Dit is nog niet gebeurd. Professor John Morgan, een consultant psychiater uit Leeds en Londen vertelt aan de BBC dat social media een nieuwe vorm van druk is voor jongeren. Zo ligt de oorzaak van de toename deels bij social media en wordt er door experts gewaarschuwd voor hashtags als #fitspiration en #thighgap die vrouwen aanmoedigen om foto's van zichzelf te delen. Daarnaast ligt er ook een deel van de oorzaak op de anti-obesitas reclame campagnes die de nadruk leggen op het gewicht en het belang om slank te zijn. Hij geeft aan dat deze obesitas campagnes zeker van belang zijn maar dat de focus hiervan moet liggen op het bevorderen van een gezond lichaam in plaats van het gewicht van mensen. Hij geeft aan dat de kloof tussen gezondheid en ziekte erg klein is.

Het delen van foto's van een heel dun lichaam zou dit normaliseren en dit veroorzaakt een probleem bij jongeren. De woordvoeder van Beat geeft aan dat Social Media en andere culturele druk wel een rol kunnen spelen, maar dat het geen eetstoornissen veroorzaakt omdat dit complexe psychische ziektes zijn. Wel kan het zijn dat het een grotere invloed heeft dan voorheen. The Royal College of Psychiatrists zei dat er een ongekende stijging is van het aantal mensen die gediagnosticeerd is met een eetstoornis. Zij geven aan dat de miljoenen beelden van 'perfecte' lichamen op internet jonge kwetsbare mensen en meestal meisjes onder druk zetten om aan deze maatschappelijke idealen te voldoen.

meisje op bed
bron

Ze geven aan steeds meer zorgen te krijgen rondom de druk van Social Media. Het is voor jonge meiden niet moeilijk om toegang te krijgen tot de duizenden foto's van perfecte lichamen op het internet. Jongeren die naar deze foto's kijken zullen zich al snel vergelijken hiermee en het gevoel hebben dat ze niet aan dat plaatje voldoen. Ze worden ontevreden, onzeker en krijgen een lager gevoel van eigenwaarde. Dit is een risicofactor voor eetstoornissen.

Beat waarschuwde ook voor een ander gebied van zorgen en dat zijn de pro-anorexia en boulimia websites maar ze zei ook dat een verbod hierop niet de diepere oorzaak van het probleem aanpakt. Mensen die deze websites gebruiken geven aan dat dit de enige plek is waar zij zich begrepen en geaccepteerd worden en waar niet geoordeeld wordt terwijl het er eigenlijk alleen maar voor zorgt dat je verder weg zakt in de eetstoornis en dat de weg naar een gezond leven alleen maar langer en moeilijker wordt.

Wanneer ouders bang zijn dat hun kind lijdt aan een eetstoornis en beïnvloed worden door deze websites of social media, is het belangrijk dat ze dit bespreken met hun kind. Dat ze luisteren en op een niet oordelende manier hun kind ondersteunen en hen te overtuigen om professionele hulp te accepteren. Professor Morgan zou graag de kracht van het internet willen gebruiken om het positieve en gezonde lichaam te bevorderen en een goede gezondheid te benadrukken. De aantallen zijn gestegen maar ook de behandelingen voor eetstoornissen zijn effectief. De positieve boodschap is om te praten en om hulp te vragen.

Bron: dailymail.co.uk

In hoeverre heeft Social Media invloed op jouw eetstoornis?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LJ - Woensdag 3 juni 2015 16:45
absoluut. Ik zag op internet allemaal foto's van vrouwen met hele dunne lichamen, die mij het idee gaven dat dat normaal was.. maar dat is het dus niet!!
Jane - Woensdag 3 juni 2015 17:20
Hier hetzelfde LJ, maar ik ben het wel met je laatste zinnetje eens :)
Dorijn - Woensdag 3 juni 2015 18:34
Niet alleen sociaal media , maar ook online shoppen, shoppen zelf, reclames, muziekclips, films, series het is eigenlijk alles waar ze veel te magere mensen in stoppen wat dan weer triggerd!
I - Woensdag 3 juni 2015 21:38
Ik ben nu redelijk genezen maar als ik de foto's op social media zie komt de eetstoornis weer gelijk tevoorschijn in mijn hoofd, iedereen is slank en mager behalve ik...
Tass - Donderdag 4 juni 2015 13:51
Op social media valt het nog mee. Wat mij persoonlijk triggert zijn dunne filmsterren of dunne zangeressen in videoclips.
Karin - Vrijdag 5 juni 2015 19:55
In het begin dacht ik dat het me niet beinvloed had, maar nu ik terug kijk op die periode heeft het me wel degelijk beinvloed. Ik vergelijkte mezelf met iets wat ik niet was en nog steeds niet ben en ook nooit zal worden, niet WIL worden. Het is streven naar het onmogelijke. Ieder persoon en iedere bouw is anders, dat moet je leren accepteren. Dan word je zo veel vrijer en kun je ook realistisch kijken naar social media en er weer onschuldig van genieten