Eetstoornissen zijn niet om te lachen

 

Demi Lovato was de afgelopen dagen weer flink in het nieuws. Niet om een nieuwe single of videoclip, maar omdat ze boos was op haar oud werkgever: Disney. Demi was boos omdat in de serie "Shake it up" een grap over eetstoornissen gemaakt werd en dat vond zij niet kunnen.

Demi Lovato leed zelf jaren aan de eetstroornis Boulimia en vindt het daarom erg cru dat een bedrijf dat haar eerder "verloor" aan een eetstoornis, grapjes maakt over eetstoornissen.

Demi twittert: "I find it really funny how a company can lose one of their actress' from the pressures of an EATING DISORDER and yet still make joke about.."

eetstoornis

Ook geeft ze op Twitter haar mening over de actrices die op Disney Channel alleen maar dunner lijken te worden.

eetstoornis

Blijkbaar hebben haar tweets grote invloed, want Disney haalde erna 2 afleveringen van "Shake it up" van de zender om ze te herevalueren.

eetstoornis

eetstoornis

Wat vind jij van een dergelijke grap in een Disney Serie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Chune - Dinsdag 27 december 2011 15:23
nee, ik vind het overdreven.
pff, ja misschien niet heel erg tactisch ofzo om er grappen overt e maken, maar het moet gewoon kunnen. Echt, zo word het nog meer een taboe.
Marieke - Dinsdag 27 december 2011 15:29
Oh krijg je dit weer, dat je echt overal rekening mee moet gaan houden en zelfs niet eens meer een grapje mag maken. Big deal, er worden over zoveel dingen grappen gemaakt en mee gevloekt wat veel erger is en eigenlijk niet door de beugel kan.
Laurr - Dinsdag 27 december 2011 15:29
Ik vind de reactie van Demi ook wat overdreven.
Ik snap dat het hrad aankomt en het is helemaal niet tactisch maar ze maakt er enkel nog meer taboe van denk ik..
... - Dinsdag 27 december 2011 15:54
AaNdAcHt!!!
- Dinsdag 27 december 2011 16:14
ach joh, ze pakt het wel heel erg zwaar op hoor; er worden altijd grappen gemaakt over eetstoornissen, wheter we like it or not. kijk maar naar Bring it on en A cinderella story. daar wordt toch ook niet moeilijk over gedaan?
beetje overdreven dit..
Fruitcoctail - Dinsdag 27 december 2011 16:15
Ben 't eens met Demi maar ze hoeft 't ook weer niet zo op twitter te zetten. Het is maar een programma en door een zo'n 'grapje' (vind 't zelf niet erg komisch) krijgen meiden geen es. Als je er op ingaat is 't misschien nogal dom maar het is maar een snelle opmerking.

Wel vind ik dat ze gelijk heeft over de actrices. Want jezus wat zijn die meisjes bij shake it up altijd dun. Raven en Lizzie waren meiden waar je je qua uiterlijk toch meeer in kon verplaatsten, en ik vond hun ook nog 'ns een stuk grappiger en leuker.
Elise - Dinsdag 27 december 2011 16:57
Tja dat is dus het hele probleem met dit soort dingen, een deel van de mensen voelt zich aangevallen/gekwetst en het andere deel kan er wel om lachen.

Grapjes maken over ziektes en handicaps is natuurlijk altijd tricky en omwille van de mensen die zich er door gekwetst voelen vind ik dat je ze moet vermijden. Zijn ze er toch, dan is het ook aan degenen die het niet vinden kunnen om het niet groter te maken dan het is, nu krijgt het zo veel aandacht dat dus de 'kwetsende grap' de hele wereld in geslingerd wordt. Juist stil houden dan toch zodat het niet anderen ook pijn kan bezorgen?

Ik kan er overigens wel om lachen ;)
suus - Dinsdag 27 december 2011 17:11
dan kan bijna elke serie zn afleveringen wel intrekken, want ik heb serieus maar bar weinig series gezien waarin geen grappen worden gemaakt over eetstoornissen.
ik maak er ook grappen over..het is al zwaar genoeg om een es te hebben, moet dan alles ook maar bloedserieus blijven? moet iedereen rekening met je houden? ik ben niet van glas en kan best tegen een geintje...zou die demi wat van moeten leren denk ik zo.
Mike - Dinsdag 27 december 2011 19:45
Mooi gezegt Suus =]
Sanne - Dinsdag 27 december 2011 21:24
Soms vind ik dat er inderdaad iets te overdreven over wordt gedaan, maar toen ik deze aflevering een paar dagen geleden zag, schrok ik er ook wel van. Dit is trouwens niet het enige wat er gezegd werd in die aflevering dat ik erg lastig vond.
lieke - Dinsdag 27 december 2011 22:19
Ik snap wel dat Demi boos is. Er zit echt een heel groot verschil tussen de programma's van vroeger en van nu.
Demi speelde eerst in Sonny With A Chance, en daar worden nu ook al grappen erover gemaakt. HAAR EIGEN SHOW!
De oude programmas van disney waren veel leuker dan nu tegenwoordig..
Eric van Furth - Woensdag 28 december 2011 09:21
Naar aanleiding van de Niggabitch affaire in Jackie schreef Bas Heijne (NRC) een mooie column. Nederland heeft "beledigen gedemocratiseerd" zo betoogt hij. In de VS viert de politieke correctheid de boven toon. Zie https://www.nrc.nl/heijne/2011/12/24/niggabitch/
Ik begrijp bovenstaande reacties goed. Maar besef wel, jullie/wij zijn goed geinformeerde lezers. Hoe komt een grap over eetstoornis over op Henk en Ingrid (wat is de Amerikaanse variant? John and Lucy?)? Zien zij de humor of sluit het aan bij hun al bestaande vooroordelen over psychische problemen (aanstellerij, hulp van de buurvrouw is voldoende, etc.)?
Het trivialiseren van eetstoornissen in de media gebeurt al genoeg. Daar hebben wij allemaal last van. Maar humor is ook een belangrijk wapen. Knappe humor heeft twee kanten: het laat je lachen maar laat je ook het lijden voelen. Helaas is dat soort humor een zeldzaamheid.
meggy - Woensdag 28 december 2011 11:58
eum ik snap demi wel maar vind het wel een beetje overdreven ik bedoel ik maak er zelf ook wel eens grappen over in mn eigen opzicht mensen weten dat ze dat ook kunnen bij mij. maarja dat ligt er denk ik ook maar aan hoe t wordt verteld en hoe sterk je zelf in je schoenen staat.
Laurie - Woensdag 28 december 2011 12:37
ik snap wel dat sommige mensen het overdreven etc vinden... het is misschien ook overdreven, maar ik vind het wel goed dat iemand eens een keer opstaat voor de invloed van media op eetstoornissen. natuurlijk kunnen er grappen over gemaakt worden en soms is dat ook nodig, maar om nou grappig te gaan doen over eetstoornissen in een tvshow waar jonge kinderen naar kijken en in een serie van een bedrijf dat een van zijn grootste sterren verloor aan anorexia? dat is gewoon ongepast en zwaar onnodig, aangezien de grap niks heeft toegevoegd aan de waarde van de tvshow.
brooklyn - Donderdag 29 december 2011 10:56
het is een beetje overdreven, maar ik ben het eens met haar.
ze werkte zelf bij disney, en dan worden er dat soort grappen over es gemaakt.
maar ze had dat ook gewoon in 1 tweet kunnen zetten,
met zoveel tweets komt het overdreven aan
S. - Donderdag 29 december 2011 14:13
Helemaal met de reactie van Suus eens!
Sinds ik mezelf meer serieus heb genomen kan ik juist meer geintjes maken over (mijn/)een eetstoornis.
... - Zondag 29 januari 2012 11:43
Ik vind het eigenlijk NIET overdreven; Ja, ik maak ook grapjes over m'n eetstoornis, depressie etc., maar ik doe dat naar mensen toe waarvan ik weet dat ze bessefen hoe serieus eetstoornissen etc zijn.

Als dit soort grap gemaakt werd op een programma voor volwassenen, dan zou ik het geen probleem vinden, want (de meeste} volwassenen beseffen dat een eestoornis iets serieus is en dat het geen voordelen heeft. Het publiek van disneychannel (zeker shake it up} is vrij jong, een groot deel van de kijkers weet niet eens wat een eetstoornis is. Of weten er toch niet veel van. Al die dunne skeletten (sorry, maar die meisjes van shake it up zijn echt vééééél te mager} en dan nog een grappen over eetstoornissen, dat is gewoon niet goed voor jonge meisjes en jongens.

Dus grappen over dit soort dingen mag, maar je moet weten bij welke mensen.

Dit is natuurlijk gewoon mijn mening
Flower girl - Dinsdag 1 juli 2014 11:06
Vind het nergens over gaan... oke, zo'n opmerking is niet leuk.
Maar wat heeft dit met een eetstoornis te maken? Zie die meid in dat filmpje meer als een aandachtstrekker en schijnheilig typetje.

Als je daadwerkelijk een es hebt wil je dit toch juist verbergen en/of zeggen dat je wel of normaal eet? Voel me er totaal niet door aangesproken.
aapje - Donderdag 21 augustus 2014 13:59
Ik weet zelf nog wel dat ik deze aflevering keek ( Tja ik keek vroeger gwn veel tv ) en ik vond het ECHT NIET kunnen! Het is een kinderprogamma en inderdaad ze worden steeds dunner! Kinderen van acht worden hier gewoon door getriggerd DX
camille - Dinsdag 26 augustus 2014 23:29
Demi was ziek! ze had zelf een eetstoornis en was manisch depressief! het is logisch dat ze zo reageert!! lovatic forever!
M. - Vrijdag 20 februari 2015 12:48
Denk idd gezien de leeftijd van het publiek en de dunne actrices in de serie, dat het niet zo'n gepaste "grap" was. Maar als ik Demi was geweest, had ik het niet uitgebreid getwitterd, maar Disney zelf benaderd en het buiten de media gehouden. Het is nou niet zo, dat ze geen connecties heeft daar. Misschien dat ze zo dacht dat Disney het serieuzer zou nemen als ze het onder de grote aandacht zou brengen, omdat ze natuurlijk hun "onschuld" hoog in het vaandel willen houden, maar ik denk niet dat het helpt dat ze er zo'n heisa van heeft gemaakt. Wat de opmerking over de dunner wordende actrices in de series, geef ik haar gelijk.