Eetstoornissen en sterfte

 

eetstoornissen, sterftecijfer, dodelijke ziekteIJdelheid? Aanstellerij? De oordelen rondom eetstoornissen zijn nog altijd niet de wereld uitgeholpen. Maar van alle psychiatrische ziekten overlijden de meeste mensen aan anorexia en boulimia. De eetstoornis is regelmatig de indirecte oorzaak. De directe oorzaak, bijvoorbeeld zelfdoding of een hartstilstand, is dan het gevolg van de eetstoornis. Nieuw onderzoek benadrukt nog maar een keer hoe serieus en gevaarlijk eetstoornissen zijn. Eetstoornissen zijn dodelijk.

Jaana T. Suokas presenteerde haar grootschalige onderzoek op een prestigieus Amerikaans congres voor psychiatrie, in Philadelphia. Suokas deed haar onderzoek aan de Helsinki University Central Hospital in Finland.

2329 vrouwen en 113 mannen waren onderdeel van dit grootschalige onderzoek. Deze mensen zijn tussen 1995 en 2010 behandeld in een kliniek voor eetstoornissen. De sterftecijfers en doodsoorzaken van deze groep werd onderzocht.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat mensen met een eetstoornis een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden.

Het risico op vroegtijdig overlijden is 6 keer zo groot bij anorexia, 3 keer bij boulimia en 1,78 keer bij BED, in vergelijking tot mensen zonder eetstoornis.

Het risico op overlijden bij mensen met anorexia was het hoogst gedurende de eerste jaren van behandeling, maar nam daarna af. Bij Boulimia was er juist 2 jaar na de start van de behandeling een toenemend risico op overlijden.

Dit onderzoek benadrukt hoe serieus eetstoornissen zijn en hoe groot het belang is om hulp te krijgen bij het overwinnen van een eetstoornis. Want herstel is mogelijk. In Nederland herstelt 45% van de mensen volledig en 30% gedeeltelijk.

Hulp vragen is de moeite waard!

Bron: www.examiner.com

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

h0neybee - Vrijdag 11 mei 2012 17:38
hm, niet echt prettig om te lezen dit. nu ben ik maar wat blij dat mn motivation terug is =)
JustMeXx - Vrijdag 11 mei 2012 19:14
is dat wetenschappelijk bewezen dat mensen die anorexia hebben gehad meer kans hebben op vroegtijdig sterven? Dus ook als je genezen bent?
MChantalle - Vrijdag 11 mei 2012 19:24
Ik vraag me hetzelfde af als JustMeXx ...
Jillie - Vrijdag 11 mei 2012 19:29
@JustMeXx en MChantalle
Ik denk dat het gaat om de periode dat je ernstig ondergewicht hebt, of veel braakt (--> kaliumtekort) enz. En niet meer als je genezen bent. Hoewel dan misschien door de aanslag die het heeft gehad op je lichaam, je levenskans omlaag haalt of kans op botziekten enz. omhoog...
Melissa - Vrijdag 11 mei 2012 19:53
@ JustMeXx & MChantalle

Volgens mij wordt er tijdens de periode dat je anorexia, boulimia of een andere eetstoornis hebt bedoeld. Op het moment dat je lijdt aan de ziekte en niet goed zorgt voor jezelf, is de kans dat je overlijdt - logischerwijs - groter dan op het moment dat je wel goed voor jezelf zorgt. Dit lijkt mij eveneens voor het percentage dat overlijdt door zelfmoord. Tijdens de periode dat je ziek bent en daardoor wellicht wanhopig wordt, lijkt het mij een stuk waarschijnlijker dat je zelfmoord pleegt, dan wanneer iemand dit doet terwijl hij / zij genezen is en weer helemaal in het leven staat.

- - - - -

Interessant artikel! Begin binnenkort met voorlichting op het VO, zal dit er zeker in meenemen!
Do - Vrijdag 11 mei 2012 20:55
er staat dat 45% geheel geneest en 30% gedeeltelijk. Betekent dat dan dat 75% voor een groot deel geneest?
Twinkel - Vrijdag 11 mei 2012 21:34
Ik denk ook dat Eetstoornis anorexia/boulimia of BED qua suļcide nog eens een risico groep zijn..
Anoniem - Vrijdag 11 mei 2012 22:09
Dit wist ik wel, maar toch schokt het iedere keer weer!
MChantalle - Zaterdag 12 mei 2012 08:25
@ Jillie en Melissa
Ja, ik weet wel dat tijdens de ES de kans dat je vroegtijdig komt te overlijden groter is. Het was voor mij alleen in dit stuk niet duidelijk of het ook na het genezen nog geldt. Bedankt. :)