Eetstoornissen bij Islamitische jongeren

 

islamHet aantal eetstoornissen en de ontevredenheid met het lichaam is hoog bij Islamitische tieners. Dit was de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit van Granada. Eetstoornissen bleken 2,3 maal meer voor te komen bij Islamitische jongeren als bij hun christelijke klasgenoten. Ook de ontevredenheid met het lichaam was 1,8 maal hoger bij de groep Islamitische jongeren.

Het onderzoek werd gedaan in de Spaanse multiculturele stad, Ceuta, waar verschillende religieuze groepen al eeuwen naast elkaar wonen: Christenen, Moslims en Joden. Ongeveer 30% van de totale bevolking is Moslim.

Het doel van deze studie was het onderzoeken van het aantal eetstoornissen en de ontevredenheid met het lichaam in een niet-klinische steekproef van adolescenten die tot verschillende religieuze groepen behoorden. Ook werd de relatie tussen religie en gezondheid hiermee onderzocht.

IslamDe onderzoekers keken naar 493 leerlingen in de leeftijd tussen de 12 en 20 jaar van drie openbare (& middelbare) scholen in Ceuta.

Hoewel er binnen de islamitische cultuur veel minder sprake is van het "dunne schoonheidsideaal" lijkt er toch een relatie te bestaan tussen de Islamitische godsdienst en eetstoornissen/ een negatief zelfbeeld.

Welke relatie dit is en of dit ook speelt bij Islamitische jongeren in Nederland is niet duidelijk. Wel valt op dat er relatief weinig Islamitische vrouwen in behandeling zijn bij eetstoorniscentra of bijvoorbeeld actief zijn op het forum van Proud2Bme.

Ken jij een Islamitisch / Moslim meisje met een eetstoornis?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

- Dinsdag 19 april 2011 13:53
Ja, toen ik in opname was, zat er ook een meisje en die was moslim...
Daphne - Dinsdag 19 april 2011 15:32
Ja een meisje bij mn zusje uit de klas!
hannnah - Dinsdag 19 april 2011 17:30
Best interessant om over na te denken.. Ik heb er waar ik in behandeling ben iig nog nooit een zien lopen (al zegt dat natuurlijk lang niet alles!)
Moi - Dinsdag 19 april 2011 18:19
"Eetstoornissen bleken 2,3 maal meer voor te komen bij Islamitische jongeren als bij hun christelijke klasgenoten."
-
dan ;)
Lies - Woensdag 20 april 2011 01:21
Jep - wij hadden 1 islamitisch meisje.
Maar die had wel iets heel bijzonders:

zij vond zichzelf juist veel te dun, daardoor at ze overdag niet maar pas 'S avonds na 18.00 - dan hoopte ze meer vet vast te houden.
En dan ging ze zoveel eten dat haar lichaam het gewoon niet binnen kon houden.
En daardoor viel ze uiteindelijk nog meer af ...
Sana - Woensdag 20 april 2011 09:31
mijn zus is getrouwd met een marokkaan, me zus denkt dat zijn nichtje bezig is met het ontwikkelen van een eetstoornis. ze doet namelijk wel alsof ze eet, maar ze eet niet..
Chao - Donderdag 21 april 2011 14:20
Had het ook nog nooit gezien, maar nu is er een Marokkaans meisje opgenomen en zij is ook moslim, dus ja
maryam - Maandag 5 september 2011 17:08
Dit artikel beschuldigt ten onrechte de islam van de eetstoornissen die onder islamitische jongeren voorkomen. Ik durf mijn hand er voor in het vuur te steken dat deze jongeren zijn beinvloed door de Westerse media, niet door de islam, of zij begrijpen hun geloof helemaal verkeerd. Het zijn niet de praktiserende moslims (moslims die zich zoveel mogelijk aan de regels van het geloof houden) die met eetstoornissen kampen (uitzonderingen daar gelaten). Ik weet zeker dat het eerder (in Westerse termen) de ''moderne'' moslim meisjes zijn die te maken hebben met een eetstoornis, juist doordat zij weinig doen met het geloof en veel beinvloed worden door magazines, TV, etc.

Van mijn 16-19e heb ik een eetstoornis gehad. Op mijn 18e heb ik mij bekeerd tot de islam en dat heeft mij juist 'gered' van mijn eetstoornis. De islam leert vrouwen namelijk dat zij hun schoonheid dienen te bedekken (d.m.v. hoofddoek, losse kleding), thuis voor hun familie en hun eigen man mogen ze alle jurkjes, hakjes en make-up uit de kast halen. Hiermee zijn wij moslimvrouwen bevrijd van het onderdrukkende schoonheidsideaal. Als wij niet de 'drang' hebben om er op ons aller mooist uit te zien buiten de deur, waarover zouden wij ons dan zorgen moeten maken?

Bovendien, als men kijkt naar de bronnen (Koran en handelingen/overleveringen van de Profeet vzmh) komt men er achter dat een moslim 'gematigd' dient te leven volgens het geloof. We moeten 'TE' vermijden, niet TE veel eten, maar ook niet te weinig. Zelfs als jou een rijk leven is gegund, geef niet te veel geld uit aan materie; verdeel het over de armen. Zo kan ik nog uren doorgaan, maar voor nu lijkt mijn betoog lang genoeg.

Ik hoop dat ik mensen duidelijk heb kunnen maken dat de islam eerder een bevrijding is van schoonheidsobsessies/ eetstoornissen e.d., dan dat het het aanmoedigt of triggert.
Zina - Donderdag 16 februari 2012 22:59
Jaaah ik ben half marokkaans maar niet streng gelovig ofzo
k heb boulimia
mootje - Zaterdag 18 februari 2012 20:55
Zina waar kom jij vandaan half antaliaan half marrokaan zag je bijna naakt in je rokje staan en weet de tekst niet meer...
Me - Zaterdag 1 juni 2013 19:48
@ maryam
Waarom zou je er niet mooi uit mogen zien?
Je bent niet voor niets vrouw hoor!
Tuurlijk gaan sommige meiden/ vrouwen iets te ver..
Maar als je je gewoon mooi Kleed( en dat hoeft echt niet uitdagend te zijn ofzo)
Ik bedoel zoals jullie je kleden (met alle respect) vind ik niet zo vrouwelijk...
SmallButBrave - Donderdag 25 juli 2013 19:51
@ Maryam

Assalamoe aleykum:
De islam heeft me ook gered van mijn eetstoornis!
hey - Zondag 22 september 2013 16:51
ik ben zelf Marokkaans en moslim en heb anorexia ...
x - Zondag 15 december 2013 01:33
Ik ben zelf Marokkaans en islamitisch en ik heb 4 jaar geleden de diagnose Anorexia gekregen en ik ben al meerder keren opgenomen geweest en ik ben nu nog in behandeling (poli klinisch) Ooit wil ik een voorbeeld zijn voor andere islamitische meiden en jongens met eetstoornissen, zodat de drempel om hulp te zoeken misschien minder hoog is..
Safiye - Maandag 10 februari 2014 00:42
Ik ben moslim en heb Anorexia,
Ik hoop dat op een dag Allah mij zal redden en zal verlossen uit mijn lijden.
Jullie hier zijn allemaal prachtig Mash'Allah
krullenboll - Woensdag 18 juni 2014 19:06
Mogen allah SWT ons allen helpen en beschermen!
Safiye - Vrijdag 27 juni 2014 22:03
In sha Allah
krullenboll - Zaterdag 28 juni 2014 15:17
Wie heeft er nog meer moeite met de maand heilige Ramadan??

Ik weet totaal niet hoe ik het moet aanpakken..
ditbenik - Vrijdag 4 juli 2014 00:29
Hoi ook ik ben marokaans en moslim.
Ook ik heb een eetstoornis, boulimia.
Nou heeft het feit dat ik moslim ben eigenlijk niks te maken met mijn eetstoornis, ik snap die link bij sommige dan ook niet bepaald.
@krullenbol ik heb ook moeite met de maand ramadan.
Ik merk dat de drang naar een vreetbui alleen maar geprikkeld blijft en word opgewekt.
Echt vervelend, dit is zo lastig.
Ya allah s.w.t bescherm mij inshaAllah!
oumaima - Zaterdag 10 januari 2015 23:11
Hayy ik ben ook moslim en had boulimia maar juist toen ik me meer in me geloof begon te verdiepen werdt ik steeds gezonder en k begon mezelf steeds meer als een "persoon" te zien dus het heeft me juist geholpen
Sharonax - Zaterdag 30 december 2017 15:20
Ikke! Maar moderne moslima alsnog eet geen varkensvlees
Sharonax - Zaterdag 30 december 2017 15:21
En heb een eetstoornis anorexia
Anoniem - Donderdag 17 mei 2018 16:37
Ik begrijp wel dat moslims zich moeten richten op hun geloof etc.
maar ze kunnen er niet veel aan doen dat ze onzeker zijn en aan een eetstoornis komen ik bedoel dit is wat de media van ons maakt right? Want dunne meisjes zijn altijd "mooi“ en dikkere meisjes noemen ze "lelijk“ & worden soms gepest en het helpt niet bij iedereen om gezond te doen weetje ieders lichaam is anders daardoor komen ze op het idee om gewoon hellemaal te stoppen met eten want ze moeten door met het lichaam dat ze hebben en je moet begrijpen dat niet iedereen tevreden is met zijn/haar lichaam "moderne moslima‘s“ etc,begrijp me niet verkeerd maar ik hou van mn geloof en ik ben er trotst op en geloof me als ik moest kiezen zou ik altijd mijn geloof op nummer 1 zetten er gaat nietst boven mijn geloof dus zeg ajb niet dat westerse minder bezig zijn met geloof enz. (:
Selma - Vrijdag 25 december 2020 16:53
Ik ben ook moslim en heb anorexia voor de mensen die hiermee ook struggles hebben het helpt echt als je eerder hulpt zoekt.