Eetstoornis voorspellen op jonge leeftijd

 

Als je een eetstoornis hebt, pieker je je vaak suf over de oorzaken. Wanneer is het ontstaan? Waardoor is het ontstaan? Had ik het kunnen voorkomen? Wanneer waren de eerste signalen eigenlijk zichtbaar? Onderzoekers zoeken mee naar antwoorden op deze vragen. Nieuw onderzoek toont aan dat eetstoornissen vaak al op jonge leeftijd kunnen worden voorspeld, op basis van voedingsvoorkeuren van 9 jarigen.

Onderzoekers van het Cincinnati Children's Hospital Medical Center hebben voedingsvoorkeuren van meisjes verzameld over een periode van 10 jaar. Beginnend op 9 jarige leeftijd, werd onderzocht of er een verband is tussen voedingskeuzes op die leeftijd en het ontwikkelen van een eetstoornis op latere leeftijd.

Het doel van het onderzoek was om, op basis van het voedingspatroon van jonge meiden, te voorspellen of iemand verhoogd risico loopt om een eetstoornis te ontwikkelen op latere leeftijd. Op die manier kunnen eetstoornissen in sommige gevallen worden voorkomen of op tijd worden behandeld.

De hoeveel koolhydraten, vet en proteine in de voeding van de meisjes, werd vergeleken met symptomen van eetstoornissen - zoals negatief lichaamsbeeld, eetgestoorde handeling en een obsessie met dun zijn.

De resultaten varieerden per leeftijd. Bepaalde voedingsgewoonten van 11 jarigen konden voorspellen dat de meisjes op 14 jarige leeftijd meer ontevrede zouden zijn met hun lichaam. Meisjes die op 15 jarige leeftijd weinig vet en veel koolhydraten aten, hadden een grotere kans op eetgestoord gedrag op 19 jarige leeftijd. Als de meiden ook nog perfectionistisch waren, werd deze kans nog groter.

Perfectionisme zorgt voor een verhoogd risico op eetstoornissen, volgens de onzoekers. Een perfectionist zal zich binden aan een doel en dit ten koste van alles willen bereiken. Dat kan in veel gevallen positief uitpakken. Maar als het om een ongezond doel als overmatig afvallen gaat, heeft dit zeer schadelijke gevolgen. Uiteraard zijn er nog meer oorzaken en triggers als het gaat om het wel of niet ontwikkelen van een eetstoornis.

Voor het onderzoek werd het eetgedrag van 800 meisjes gevolgd tussen 1988 en 1999. Door het onderzoek hebben wetenschappers kunnen vaststellen wat kritieke leeftijden en signalen zijn. Uit het onderzoek bleek ook dat meisjes die hun lunch oversloegen, uiteindelijk toch meer aten gedurende de dag, dan meisjes die wel gewoon lunch aten.

voorspellen van eetstoornis

Bron: www.marketwatch.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xx - Woensdag 30 mei 2012 20:45
ja.. ik denk het wel.. op 8-jarige leeftijd maakte ik me al zorgen over mijn uiterlijk, ik wilde sowieso niet aankomen.. 'x
JustMeXx - Woensdag 30 mei 2012 21:43
Volgens mij niet, ik was redelijk dik en at veel ongezonde dingen maar mijn perfectionisme en opkomende onzekerheid hebben ervoor gezorgd dat ik alles zou beginnen schrappen...
Roosje - Woensdag 30 mei 2012 21:59
Bij mij is he eigenlijk meer een samenloop van factoren heb ik het idee. Zo vroeg voorspellen is niet mogelijk denk ik, het is ook afhankelijk van je omgeving en ontwikkeling die van invloed zijn op je zelfbeeld denk ik.
Lamp - Woensdag 30 mei 2012 22:41
Ik was op mijn 14e totaaaal niet met m'n uiterlijk bezig. Als kind was ik dol op ijs en koekjes. Maar ik kon dan ook alles eten tot m'n 15e. Echt op vakantie, 3 ijsjes per dag, enorme pizza's, hotdogs onder de middag.. maar ik was er ook helemaal niet mee bezig toen.
p - Woensdag 30 mei 2012 23:03
Ik was voordat mijn eetprobleem gek op eten. Ik at alles wat los en vast zat en had altijd honger. Nu heb ik al een jaar of 5 anorexia.
Kim - Donderdag 31 mei 2012 09:14
Jaa ik denk het bij mij well , want toen ik ong 10 jaar was had ik overgewicht en wilde ik die kilos er heel graag al af ook al was het een ongezonde manier..
Nu heb ik eerst anorexia gehad en nu boulimia half jaar ..
Jeanine - Donderdag 31 mei 2012 10:47
Het is heel moeilijk om zulk onderzoek goed uit te voeren.. Is er bijvoorbeeld rekening gehouden met de eetstijl van de ouders (leereffect?) en zo zijn er nog heel veel andere factoren denkbaar. Daarnaast kun je door het type onderzoek (voorspellen) niks zeggen over oorzaak-gevolg, dus pas op met welke conclusies je eraan verbind.
(Oke, dit was even de wetenschapper in mij ;-)
Als patiėnt zelf kan ik zeggen dat ik wel vroeg troost zocht in snoep, (athans, ik kan me wel wat episodes herinneren) maar verder wel normaal at. Rond m'n 13e kon ik ook eigenlijk alles eten wat ik wilde zonder aan te komen, maar had ik dat troost zoeken in snoep niet meer.
marleen - Donderdag 31 mei 2012 11:01
als je te vroeg begint met voorspellen kan het ook een sef fulfilling prophecy worden natuurlijk...
Fayee - Donderdag 31 mei 2012 12:00
Ja echt wel! als ik denk aan vroeger..... ik was al zoveel bezig met eten en uiterlijk..
Iris - Donderdag 31 mei 2012 13:08
nee ik denk het niet, ik was tot mn 13e totaal niet bezig met afvallen oid ik was erg slank van mijzelf en at waar ik zin in had. geen groente maar veel aardappels brood en soep
l - Donderdag 31 mei 2012 13:38
dat zou best kunnen. zo lang ik me kan herinneren heb ik mij dik gevoeld en schaamde ik me altijd als ik gegeten had. Ik at toen wel gewoon alles wat ik lekker vond, maar ik was er onbewust toch mee bezig. Maar ik denk ook dat het per persoon verschilt. Bij sommige kan het veel later ontstaan dan bij anderen, waardoor er op jongere leeftijd misschien nog niet zo veel op te merken is.
ThattGirl - Dinsdag 5 juni 2012 17:12
ik denk het wel ik ben van af dat ik 6 ben al bezig met mijn gewicht
dan is het natuurlijk wel anders dan neem je wel 1 snoepje maar geen 3 meer
en ga je niet buiten spelen maar rondjes rennen om het speelveld
believe - Vrijdag 17 mei 2013 15:55
Op mijn 9e was ik er echt nog niet mee bezig en tot mijn 12/13e at ik ook echt alles wat ik maar lekker vond..
Charlotte - Vrijdag 20 februari 2015 07:19
Ik was hier vroeger echt helemaal niet mee bezig.
Ik kan me herinneren een keer een programma over anorexia op het klokhuis gezien te hebben en toen letterlijk dacht: 'huh!? waarom zou je nou stoppen met eten, dat zou Ć­k nooit doen'....