Eetstoornis psychiater Vandereycken bekent seks met patienten

 

Walter Vandereycken heeft gisteravond in het VRT-programma 'Terzake' bekend dat dat hij twintig jaar lang ongeoorloofd seksueel contact heeft gehad met volwassen vrouwelijke patienten. Vandereycken is psychiater en gerenommeerd seksuoloog. In het psychiatrisch centrum in Tienen behandelt hij met name patiënten met anorexia of een andere eetstoornis.

"Ik heb een mooie carrière achter de rug, maar er zit daar een heel donkere bladzijde waarmee ik moreel in de knoei lig. Ik heb brokstukken gemaakt die ik niet meer kan lijmen. Ik kan de klok niet meer terugzetten. Het begon twintig jaar geleden toen ik in een privékliniek verliefd werd op een patiënte. Ik heb toen de therapie stopgezet en een kortstondige relatie gehad. Daarna heeft dat zich herhaald en ben ik nog verliefd geworden op patiëntes. Er stelde zich daarbij een belangrijk probleem: dat van de afhankelijkheid. In welke mate kan iemand ja of neen zeggen", aldus Vandereycken gisteravond in 'Terzake'.

Bekijk het interview van 'Terzake':

handboek eetstoornissen

Vandereycken ontkent dat er ooit sprake is geweest van verkrachting: "Ik heb nooit een seksuele relatie met iemand gehad tegen de wil van die persoon".

Eric van Furth, directeur behandelzaken van Centrum Eetstoornissen Ursula: "Ik ben geschokt door de bekentenis van Vandereycken. Onze beroepscode verbiedt het aangaan van (seksuele) relaties met patiënten en niet zonder reden. Een hulpverleningsrelatie is niet gelijkwaardig: een patiënt is altijd in een afhankelijke positie. Juist jonge vrouwen met een eetstoornis, die toch al zo moeilijk hulp vragen, moeten kunnen vertrouwen op hun behandelaar. Grensoverschrijdend gedrag schaadt dit vertrouwen".

"Het is opmerkelijk dat dit 20 jaar heeft kunnen voortduren. Dit vraagt om nader onderzoek binnen de beroepsgroep hoe wij met signalen van grensoverschrijdend gedrag van collega's omgaan".

Wat kan je als patiënt doen als je nu in een dergelijke relatie met je hulpverlener beland bent?
"Dat is lastig, zeker als het gaat om volwassenen en een schijnbare vrijwilligheid van de relatie. De aandacht en genegenheid van de therapeut zal eerst als vlijend ervaren worden wat het opgeven van de relatie moeilijk maakt. Het besef dat dit niet mag/kan en de afhankelijke positie winnen het hier niet gemakkelijk van. Natuurlijk is de hulpverlener verantwoordelijk en moet hij/zij dit stoppen. Als patiënt kan je de geheimhouding doorbreken en iemand in vertrouwen nemen die je kan helpen hieruit te komen. De bottom line is dat een (seksuele) relatie met een therapeut geen therapeutische relatie is en je er niet door hersteld van je eetstoornis", aldus Eric van Furth.

Uit de Beroepscode voor Psychologen van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP):

III.2.3.7 Geen seksuele relatie met de cliënt (blz. 21)

'De psycholoog gaat met zijn cliënt geen seksuele relatie aan tijdens de professionele relatie, of direct aansluitend daaraan. Ook nadien is hij daarin terughoudend. Hetzelfde geldt voor de relaties met andere betrokkenen, waarbij sprake is van een aanzienlijk machtsverschil of grote afhankelijkheid, zoals studenten of supervisanten.'

Klik voor de tekst van de volledige beroepscode (pdf)

Mededeling van de ANBN: 'Deze zaterdag 13/10 kan je tussen 14:00 en 18:00 terecht in Leuven, in het Inloophuis, om er je verhaal kwijt te kunnen.'
Adres: Blijde Inkomststraat 113, Leuven

Bron: hbvl.be

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

K - Woensdag 10 oktober 2012 11:02
Ik vind dit zo erg om te lezen.
Die man heeft me nog een e-mail verzonden over een intake.
louisaa - Woensdag 10 oktober 2012 11:05
Pff, heftig zeg.
Haremaje - Woensdag 10 oktober 2012 11:09
Erg!
Anne - Woensdag 10 oktober 2012 11:13
Ik krijg er echt een brok in mijn keel van..
En toch heb ik ergens medelijden met hem..
Vind het heel dubbel.
Pien - Woensdag 10 oktober 2012 11:31
Mijn ervaring... een 'kundig' man die helaas erg goed was in het spelen met machtsverhouding...
Krol - Woensdag 10 oktober 2012 11:40
Hij mag dan nog zoveel betekend hebben in de behandeling van eetstoornissen, het overbrengen van zijn kennis (want die had hij wel effectief) via boeken en zijn colleges, als je een levensingrijpende cruciale grens niet weet de respecteren, wat ben je dan nog met al je geleerdheid... Diep triest.
Tegelijk ook schokkend dat zoveel mensen op de hoogte waren...dat is misschien nog het engst/ergst. Ik kan niet vatten als er nog maar een vermoeden is bij iemand dat hij grenzen zwaar overschreid dat er niet duidelijk aan een alarmbel wordt getrokken, en hij maar gewoon z'n gang kan blijven gaan, 20 jaar lang...
Anoniem - Woensdag 10 oktober 2012 11:43
Klootzak!!!
Sorry maar meer woorden heb ik hier niet voor... Zo pijnlijk om je kwetsbaar op te stellen,, en dan wordt je ook nog extra beschadigd!
Juliaa. - Woensdag 10 oktober 2012 12:49
Verschrikkelijk.
Het ergste is nogwel, hij weet dat hij dingen fout gedaan heeft, maar hij lijkt het niet verkeerd te vinden.
Veel woorden en gedachten schieten door mij heen, maar ik kan er geen logisch verhaal van maken om hier op te schrijven. Dit is ziek.
LittleMe - Woensdag 10 oktober 2012 13:01
Gatver, ik heb het gezien en ik word er gewoon helemaal naar van. Dat er ook nog eens veel anderen van wisten... Schandalig.... Weet niet zo goed mijn woorden te vinden.
Sanne - Woensdag 10 oktober 2012 13:21
dit is echt verschrikkelijk !! die man is zo ziek in zijn hoofd en vies !
Kan hier zo boos om worden !! wat een arrogante klootzak met zijn domme praatjes!
*** - Woensdag 10 oktober 2012 13:33
Oké, dit kan niet. Die vrouwen zijn al zo kwetsbaar...
Maar ergens vind ik het wel knap dat hij zelf hiermee naar buiten komt. Dit is volgens mij toch ook het teken dat hij er echt spijt van heeft en dat hij beseft dat wat hij deed fout was. Tenslotte is dit een menselijke fout. Verliefdheid en seksualiteit kan overal voorkomen. Alleen is dit binnen een therapeutische context niet gepast.
Wilma - Woensdag 10 oktober 2012 13:37
Het is vreselijk dat hij over de grens is gegaan, echter dit betekent niet direct dat hij dom praat of dat we hem hier allemaal gaan moeten uitschelden. Hij heeft veel bereikt binnen de behandeling van anorexia nervosa, iets wat veel mensen positief heeft geholpen.
* - Woensdag 10 oktober 2012 13:40
Ik heb het op terzake gezien. En ben gewoon beginnen weten.
Wetende dat ik 3 jaar geleden met hem alleen in bij intake in zijn 'kot' zat.
BAH BAH BAH! Ik walg van hem.
En oke, hij heeft mij nooit iets aangedaan, hij was puur professioneel en heeft me goed geholpen. Anders stond ik hier nu niet meer.
Maar het geeft me echt zoveel gemengde gevoelens.
greenbutterfly - Woensdag 10 oktober 2012 13:54
Geen woorden voor..
e - Woensdag 10 oktober 2012 13:59
"Zijn" patiënten worden neergezet alsof ze afhankelijk van hem zijn.
Bah.
Zogenaamde "patiënten" zijn ook mensen.
angstig - Woensdag 10 oktober 2012 14:28
ziek en diep triest is dit.

zoals hier boven genoemt ben je met een eetstoornis al kwetsbaar en is het iets waar je meestal (in de eerste instantie) niet mee geholpen wil worden, maar als je dan iemand op die manier nog erger beschadigt.
En stel je voor dat dat meisje/ die vrouw een eetstoornis heeft gekregen door verkrachting/ verkeerd seksueel contact.
BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH.

Ik hoop dat hij hier voor een flinke straf krijgt en dat ze therapeuten/psygologen/psygiaters extra gaan controleren op zulke dingen!

meedeleven met degen die hij iets heeft gedaan!
Ana - Woensdag 10 oktober 2012 15:26
OOOh mijn god , die man heeft mij behandelt , aangeraakt en ik vertelde hem mijn diepste gevoelens , gedachten emoties , mijn hele leven kent die man !
Ik voel mij zo bedrogen , ik vertrouwde hem . Hij wist dat mijn anorexia was uitgelokt door een verkrachting een paar jaar terug .

Hopelijk krijgen al zijn slachtoffers een goede steun , tjezus , ik ben nog maar net terug thuis van Tienen en dan hoor je dit ... ik weet echt niet wat te doen. Iedereen is compleet over hun toeren , gelukkig steunt iedereen elkaar .

Echt waar , hij verweet ons alles , iedereen was bang van hem , hij liet iedereen huilen tijdens de gesprekken en hij had een enorme macht over ons . Ik hoop zo dat hij gestraft wordt , zwaar gestraft . We dachten dat we je konden vertrouwen , klootzak!!!
anoniem - Woensdag 10 oktober 2012 15:55
deze man moet echt zwaar gestraft worden ! snap niet dat hier mensen zijn die hem verdedigen ik ben ook misbruikt door een psychiater en heb er nu 6 jaar later nog heel veel last van ! Heb nog extra therapieën gehad om het trauma te verwerken ! Dit soort mensen verdienen het niet om in de zorg te werken ! al helemaal niet als je door zo klootzak van een psychiater onder druk wordt gezet en alles moet vertellen. Vertrouw nu echt niemand meer het heeft me zoveel beschadigt ! Hoop echt dat deze man lang in de gevangenis komt ! En dat hij nooit meer mag werken als psychiater. Ik heb er gewoon geen woorden voor omdat ik hier zo boos en verdrietig om kan worden dat hij zelf maar eens pijn moet voelen en hij moet vooral een zware straf krijgen ! vind dit het echt onprofessioneel van hem om dan ook nog de schuld af te schuiven, wat een rot vent !! hatelijk !
Karen - Woensdag 10 oktober 2012 16:43
Heb twee weken bij hem in Tienen gezeten. Kvond het nen kei raren groffen mens. Ben blij dak der maar 2weken geweest ben en dak daarna nr het middelheim in Antwerpen ben gegaan. Een vriendin van mij heeft echter 2 opnamens in Tienen achter de rug. Kben toch wel effe geschrokken zeg.
riann - Woensdag 10 oktober 2012 17:08
Het raakt...geen woorden, dubbel, zo verkeerd, ook weer zo menselijk, ik walg van deze aardige meneer! Wat zou ikzelf doen als volwassen 'afhankelijke' eetgestoorde... Het zet me aan het denken... Ik voel door hem al op het verkeerde been gezet..wantrouw hem... Laat staan hoe deze meiden zich voelen!

Wat kwetsend ook wat ie zegt over.. nu ben ik bijna aan mijn pensioen en dat zal nu wat sneller gaan... nou nou als dat de enige consequentie is....hoop van niet!

Sterkte aan de betrokkenen, meiden, familie etc. Ook sterkte aan de meiden die op dit moment in Tienen hulp krijgen, want dat moet ook niet geheel veilig voelen nu..met alle collega's die ervan wisten!

lekkerdan..
boosheid hier..

Riann
Jantje - Woensdag 10 oktober 2012 17:25
Walgelijk. Opsluiten die vent
M. - Woensdag 10 oktober 2012 17:28
Ik snap niet dat je dat als psychiater kunt doen. Je weet hoe kwetsbaar de groep is waar je mee werkt... Bijzonder triest dat zo'n 'kundig' man zijn positie zo misbruikt.
sindy - Woensdag 10 oktober 2012 18:13
Op de eerste plaats vind ik het al goed dat hij het durft toe te geven, want ik denk dat wel meer therapeuten hier mee te maken hebben. Ten tweede, zodra hij verliefd werd zette hij de behandeling stop. En natuurlijk is het dan nog niet ok om een relatie aan te gaan met een ex-patiënte maar in feite is dit legaal, als we er vanuit gaan dat de pt meerderjarig is.
H�l�ne - Woensdag 10 oktober 2012 18:19
Dit is eng! Tijdens mijn opname heb ik nog bij hem in zijn cabinet gezeten :s
Dolphin - Woensdag 10 oktober 2012 20:07
Echt erg! Heb er gewoon geen woorden voor..
Neeltje - Woensdag 10 oktober 2012 21:37
Hier heb ik jaren vertrouwen in gehad, mijn lot in zijn handen gelegd.. Pijnlijk..
Laura - Woensdag 10 oktober 2012 23:21
@angstig en @Ana:

Er is geen causaal verband tussen verkrachting/seksueel misbruik en het krijgen van anorexia. Ze zijn geen oorzaak en gevolg.

Maar om bij het onderwerp te blijven: het betasten van een client onder het mom van "een nieuwe vorm van therapie" is natuurlijk niet goed te praten. Heel erg dat dit gebeurd is. Een relatie aangaan met een meerderjarige ex-patient is in principe wel toegestaan (als het van haar uit echt vrijwillig was natuurlijk). Maargoed, het tast zijn geloofwaardigheid als betrouwbare therapeut natuurlijk wel flink aan.
Erik - Donderdag 11 oktober 2012 00:00
Schokkend. Kundige man, maar kunde gaat verder dan schrijven colleges geven en behandelen...
struggle4life - Donderdag 11 oktober 2012 02:14
WIe heeft hier nu hulp nodig??? Bah!
Els -AN-BN - Donderdag 11 oktober 2012 09:42
We zijn allemaal diep geschokt en het maakt veel emoties los, voor iedereen verschillend.

Voor wie in Vlaanderen woont: deze zaterdag kan je tussen 14u en 18u terecht in Leuven, in het Inloophuis, om er je verhaal kwijt te kunnen.
MamaT - Donderdag 11 oktober 2012 13:43
Ik ben eigenlijk diep geschokt. Tijdens mijn SPH studie had ik zoveel hulp aan het boek Psychiatrie van diagnose tot behandeling van W. Vandereycken en R
van Deth. Ik voelde mij eindelijk begrepen door hoe alles omschreven was. En dan lees je ineens dit.

Ik.vind het misselijkmakend dat een man zo'n kwetsbare doelgroep misbruikt. Want dit is misbruik maken van vrouwen die zo kwetsbaar zijn. Walgelijk!!!
simone - Donderdag 11 oktober 2012 14:21
wat vreselijk en dan te weten dat ik met deze man 1 op 1 gesprekken gehad heb!!!
Juliaa. - Donderdag 11 oktober 2012 14:43
Als je niet eens meer een professioneel arts kan vertrouwen, waar moet het dan heen met deze wereld?
San - Vrijdag 12 oktober 2012 13:59
Wat een klootzak , vieze walgelijke vent , echt zo misselijk dit , hij moet hier voor boete en lang ook !

Sanne1993 - Woensdag 24 oktober 2012 16:02
Wat zij zegt is waar :
_________________________________________
Ana - Woensdag 10 oktober 2012 15:26
Hij verweet ons alles , iedereen was bang van hem , hij liet iedereen huilen tijdens de gesprekken en hij had een enorme macht over ons . Ik hoop zo dat hij gestraft wordt , zwaar gestraft . We dachten dat we je konden vertrouwen , klootzak!!!
_________________________________________

Ik haat hem. *************
Ik had een eetstoornis gekregen door seksueel misbruik...
Het kon hem geen f*ck schelen :'(
sheilake - Dinsdag 18 december 2012 19:36
Ik heb hem ook gekend hier in Tienen. Hij maakte volgens mij misbruik van zijn macht. Het valt helemaal niet goed te praten. Volgens een beste vriendin van mij heeft een meisje zelfmoord gepleegd door hem. Maar er schijnen nog geen meldingen door de meisjes zelf te zijn gedaan aan de politie. Dat vind ik erg. Hier in Tienen was iedereen er erg door aangedaan; hij is meteen ontslagen. Nu wilt hij terug zijn praktijk starten voor wie nog naar hem wilt komen. Veel meisjes die jaren lang bij hem in therapie zijn geweest voelen loyaliteit tegenover hem en willen van hem horen hoe het echt is en daar kan ik persoonlijk echt niet mee over weg.
j - Dinsdag 16 april 2013 22:57
ik heb twee keer een klinische opname gehad in tienen, en had privétherapie van hem. dit is echt... ik weet niet wat te zeggen.
Lisanne - Vrijdag 27 september 2013 18:22
Opsluiten die goorlap!!!
Hij kan het wel toegeven, en daarmee zijn verantwoordelijkheid afdoen. Hij is 20 jaar te laat en wil nu nog verder gaan ook met zijn 'therapeutische praktijken'.
Maar als deze viespeuk echt spijt had, had hij zich al lang aangegeven bij justitie. Voor zulke daden moet je boeten! Gatver.
Liefde - Zaterdag 31 mei 2014 18:30
Hulpverleners blijven ook mensen.
cupido - Zaterdag 4 juli 2015 17:05
Ik woon dus in de stad waar dit gebeurde : o
Al een geluk dat ik nooit naar de centrum ben geweest.....
Wat een psychopaat!!!!
Christofke - Zondag 12 juni 2016 22:15
Onbeantwoorde Liefde die nooit voor me zal mogen zijn....
Hey,............ik heb net hetzelfde aan de hand......:( .........
Ben helaas bij een psychologe moeten gaan praten,op meerdere sessies,ivb ik mijn job heb verloren op Ford Genk,relatiebreuken enz............Helaas goed en wel,voel ik mij heel erg goed bij haar,maar ook helaas en spijtig genoeg heb ik gevoelens voor haar gekregen,die NOOIT zullen beantwoord worden.............omdat dit zgn strafbaar is,wat ik echt de belachelijkste onzin vind............Gevangenen die extreme erge dingen hebben gedaan,mogen zelfs nog een vriendin hebben int gevangenis,en ik nu,kan afdruipen alsof ik God weet wat misdaan zou hebben,enkel dat ik verliefd ben geworden op mijn psychologe.......Tis een prachtig vrouwtje,en zoals gewoonlijk loop ik alweer een blauwtje en word afgewezen.........Men zegt,het leven is mooi............awel,ik vind er echt niets meer aan........Ten tijde Ford Genk had ik een zeer erg goed leven,goede betaalde fijne job,toffe collegas,mijn vrouwtje enz............en ik ben alles kwijt door het allemaal toedoen van andere mensen...........Waarom nog moeite voor iets doen,dat toch niet loont.........Kben niet zot,maar voel me doodsongelukkig en wat alleen,hoe zielig het ook mogen klinken voor andere mensen.........vaak denk ik,....neem de auto en rijd me dood.........:( :( :(