Eetstoornis door pesten met gewicht

 

Het aantal kinderen onder de twaalf dat kampt met een eetstoornis is de afgelopen jaren enorm gestegen. Eerder werd gedacht dat eetstoornissen bij jonge kinderen vooral veroorzaakt werden door een te hoog gewicht, het gebruik van afval- of laxeerpillen en pesterijen op school. Ook de media zouden een rol spelen in het veroorzaken van eetstoornissen bij jonge meisjes. Een recent onderzoek laat zien dat verstoord eetgedrag bij jonge kinderen voornamelijk wordt veroorzaakt door een specifieke combinatie van een te hoog vetpercentage en pesterijen over het gewicht door leeftijdsgenoten.

Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Houston onderzocht al deze factoren en bekeek hoe deze zouden kunnen leiden tot een eventuele verstoorde relatie met eten. Aan dit onderzoek deden 135 meisjes van ongeveer elf jaar oud mee. 85 procent van de meisjes had obesitas en bij 19 procent van de meisjes was sprake van overgewicht.


Bron

Tijdens het onderzoek moesten de meisjes eerst een aantal vragen beantwoorden. Deze vragen gingen bijvoorbeeld over hun wens om dunner te zijn, over eventuele pesterijen rondom hun gewicht en over verstoord eetgedrag zoals het overslaan van maaltijden, veel sporten, eetbuien en overgeven. Ook werden de kinderen gemeten, gewogen en werd het percentage aan lichaamsvet berekend.

De meisjes met een hoger vetpercentage bleken een sterker verlangen te hebben om dunner te zijn en meer te lijden onder pesterijen over hun gewicht. Hoewel dit op zichzelf al zorgelijk is, bleek er ook nog een relatie te zijn tussen het gepest worden en de verstoorde relatie met eten zoals het hebben van eetbuien en overgeven. Zonder het pesten was er geen link tussen een hoger vetpercentage of de wens om dunner te zijn en verstoord eetgedrag.

Het onderzoek laat zien dat sommige jonge meiden de boodschappen die zij meekrijgen van anderen over hun lichaam, zich eigen maken en hierdoor ongezond gedrag kunnen ontwikkelen. Dit kan mogelijk leiden tot eetgestoord gedrag op zeer jonge leeftijd. De onderzoekers benadrukken dan ook het belang van het tegengaan van kritiek dat kinderen over hun lichaam krijgen. Ouders en bijvoorbeeld docenten zouden meisjes aan moeten moedigen om op een gezonde manier met hun lichaam om te gaan en vooral ook te leren kritiek te verdragen, zeker de kinderen die al overgewicht hebben.

Het controleren van de negatieve berichten die kinderen van hun leeftijdsgenoten krijgen, kan ervoor zorgen dat jonge meiden minder negatief over zichzelf en hun lichaam zullen denken. De onderzoekers hopen dat een studie als deze mensen bewust maakt van de problemen die fat-shaming bij jonge kinderen kunnen veroorzaken.

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

AnaMan - Dinsdag 17 november 2015 10:33
Verbaast me niets. Bij mij speelde het gepest worden over gewicht zeker een grote rol! :( Hoop dat scholen en zo hier iets mee kunnen doen nu het onderzocht is!!!
L - Dinsdag 17 november 2015 10:43
Ja, hoor, dat speelde bij mij ook erg mee. Het is erg vernederend om tientallen keren per dag te horen dat je dik en lelijk bent.
Smurfieee - Dinsdag 17 november 2015 11:14
Ik ben het levende bewijs dat het niet alleen gebeurd bij kinderen die te dik zijn. Ik heb al vanaf dat ik een klein meisje ben problemen met eten dus zelfs op school werd ik al anorexiapatiënte genoemd en dat maakte dat ik mezelf nog meer ging haten en inderdaad nog steeds minder ging eten... op de middelbare school ging dit verder maar niemand trok aan de bel en als ik het aangaf dan was het maar je bent toch ook mager, ja dat klopte inderdaad maar iemand uitschelden met een ziekte dat mag naar mijn idee nooit, zelfs nu hoor ik de dingen die toen werden gezegd nog regelmatig en ik ben inmiddels 24, onderschat het effect van pesten om gewicht niet...
M - Dinsdag 17 november 2015 12:59
Ook ik ben jaren terug gepest om het feit dat ze me dik vonden. Maar zolang scholen niet weten dat er gepest wordt, kan er ook niks aan gedaan worden en in mijn geval wist niemand er van.
Iris - Dinsdag 17 november 2015 16:00
Ben heel de basis en middelbare school gepest, gelukkig nooit gepest vanwege m'n gewicht. Ben altijd al dun geweest. Maar zocht toch ergens de controle op door minder de eten.
kim300808 - Dinsdag 17 november 2015 20:46
De negatieve invloed van pesten gaat echt te ver...
Veraxx - Dinsdag 17 november 2015 21:09
Ik heb altijd overgewicht gehad waar ik mee werd gepest. Nu 1,5 jaar geleden was dit best erg overgewicht en ik besloot daar wat aan te doen. Je raad al hoe dit is afgelopen denk ik..
Klein Veertje - Dinsdag 17 november 2015 21:45
Voor ik een eetstoornis had werd ik uitgescholden voor anorexiapatiënte gewoon omdat ik wat moeite had met eten. Dat heeft zeker wel een rol gespeeld in het ontwikkelen van een daadwerkelijke stoornis. Het kan dus inderdaad ook de andere kant op..
Tijgertje - Zondag 20 december 2015 23:00
je blijft altijd klootzakken houden overal,die iets vinden om je ergens mee te treiteren!of het nou om dik of dun gaat!ik werd afgezeken omdat ik dun was,terwijl die gasten zelf erbij liepen als een kudde lompe trekpaarden! ze zaten te zeiken ook dat ik teveel liep,maar je mocht daar alleen waar ik werkte stilzitten achter je tafeltje en dingetjes inpakken!en dan in de kantine alleen maar vette snacks!goed voor obesitas!ik kreeg te horen:je bent hier niet voor je gezondheid!dus werk moet ongezond zijn voor je?als ik naar dat stelletje oetlullen had geluisterd,was het heel wat minder met me gegaan!op school ben ik toen ook veel gepest,totdat ik diegene een klap op zijn bek verkocht.toen stopte het pas.pesten moet net zogoed worden aangepakt als overgewicht.ondergewicht dient ook niet onderschat te worden,dus niemand moet met flauwekul aankomen als:wees blij dat je zo dun bent,iedere vrouw zou een gat in de lucht springen en je kunt tenminste eten wat je wil!dus klagen over dik kan wel,en over dun dus niet?

Tijgertje - Zaterdag 9 januari 2016 20:30
Ouders moeten hun kinderen het goede voorbeeld geven,door ze gezond te leren eten,en met mate!En hunzelf ook natuurlijk!Sommige ouders mesten hun kinderen gewoonweg moddervet!Zulke domme mensen heb je nu eenmaal jammer genoeg!Bij iemand thuis zag ik dat diegene een hele schaal vol slavinken had,en hij goot overal een lading jus en sloten met vette sauzen overheen!En dat gaf hij zijn kind allemaal te eten!Belachelijk gewoon!En dan nog zeggen:We hebben gewoon zware botten!Dat zit in onze genen!Vet is veel gezonder dan de meeste mensen denken!Man,dach ik,je aderen slibben nog eens dicht!En die van je vrouw en kind ook!Maar aan de andere kant heb ik ook mijn twijfels en bedenkingen over vetvrije of vetarme producten,want dat leidt juist weer tot tekorten,en dat is net zogoed schadelijk voor de gezondheid!We weten al een hele hoop over te dik zijn,maar we horen lang zoveel niet over te dun.Misschien omdat dat laatste meer wordt geaccepteerd in onze samenleving,maar ik vind dat er best veel meer aandacht aan besteed mag worden.Want er worden nog steeds veel te veel meisjes en vrouwen(soms ook jongens)worden aangemoedigd,al dan niet door familieleden om ongezonde en zelfs gevaarlijke lijnpogingen te doen!En ik spreek uit ervaring,dus een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Tijgertje - Woensdag 6 april 2016 19:27
Sommige personen letten meer op anderen,inplaats op hun eigen lijf te letten.Mijn ene tante ook.Die zegt steeds:Wel je bordje leegeten,hoor!Want je bent al niet echt een vetpot!Toen zei ik:Hallo,dat maak ik zelf wel uit!Ben jij mijn moeder ofzo?Je hoeft me heus niet vet te mesten,hoor!Ze had zelf maatje Dc9(jumbojet)Dus waar zeiken sommige mensen dan over!?Zeker jaloezie!Is het niet mijn zus of mijn moeder,dan doet mijn ene tante het wel!Zo rete-irritant is dat!En zo herkenbaar!Maar ik denk dat ze zelf nogal onzeker zijn, dus hebben ze commentaar op anderen.