Eetstoornis NAO meest dodelijk

 

Eetstoornis NAO (niet anders omgeschreven) is in Amerika de meest dodelijke eetstoornis, maar ook direct de minst bekende eetstoornis in Amerika. Ongeveer 24 miljoen mensen in Amerika lijden aan de eetstoornis NAO. Mensen die lijden aan eetstoornis NAO zien er meestal 'gewoon/ gezond' uit en hebben een combinatie van de kenmerken van anorexia en boulimia. Er overlijden 5,2 per 100 mensen met eetstoornis nao. Dit is meer dan het sterftecijfer van anorexia en boulimia. Dit alles wordt gemeld door ABC News.

Deze week werd voorgaande onder de aandacht gebracht door twee meiden die met hun verhaal verschenen in ABC News. Taylor (20) kreeg in eerste instantie de diagnose boulimia, later veranderde dit in anorexia. Toen ze niet meer aan de criteria van anorexia (laag gewicht) voldeed, kreeg ze de diagnose eetstoornis NAO. Taylor had het gevoel dat ze nu een diagnose had gekregen die minder ernstig was en serieus werd genomen als de twee bekende eetstoornissen. Je hoort volgens haar namelijk alleen maar over anorexia en boulimia.

'Veel mensen denken - omdat je niet voldoen aan de criteria voor boulimia of anorexia - 'oh dan heb je dus geen eetstoornis', aldus Taylor.

Taylor had in het geheim eetbuien, gaf over en at op andere momenten veel te weinig. Haar destructiee gedrag ging ten koste van haar gezondheid. Ook Ali (23) kreeg lichamelijke klachten als gevolg van de eetstoornis nao. Haar menstruatie bleef uit, ze kon zich nauwelijks meer concentreren, viel regelmatig flauw en had 's avonds erg last van transpireren.

Ze wist dat ze hulp nodig had, maar had moeite met het erkennen van de eetstoornis omdat ze niet aan de criteria van anorexia of boulimia voldeed. Beide jonge vrouwen hebben inmiddels hulp bij het Renfrew Centre in Amerika.

 

Ook in Nederland lijken eetstoornissen die minder zichtbaar zijn, minder serieus te worden genomen. Om die reden maakten we vanuit Proud2Bme de documentaire Mij Niet Gezien.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mercedes - Donderdag 15 november 2012 19:02
Heffie..

Ik ben ook gediagnosticeerd met NAO..
xXxpaula - Donderdag 15 november 2012 19:20
Begrijp me goed, het is natuurlijk heel triest dat er zoveel mensen aan overlijden maar ergens ben ik wel blij dat het zo is. Het laat eindelijk zwart-op-wit zien : NAO maakt je ook kapot. Als je van anorexia naar boulimia schiet en weer terug en weer heen, dat laat je lichaam niet koud hoor! Maar meestal heb je geen ondergewicht en ook net geen hele ernstige lichamelijke boulimiakenmerken. BUT IT HURTS!
(ps: ik ben ook gediagnostiseerd met NAO)
Anoniem - Donderdag 15 november 2012 19:22
Mijn psychiater heeft tegen me gezegd, ik ga me pas zorgen maken als je vel over been bent. En dat ben ik niet, dus alsjeblieft. Ik heb ook de diagnose nao, met neiging naar anorexia. Maar heb geen onderwicht, dus ben ik niet ernstig genoeg om hier hulp bij te krijgen. Ondertussen braak ik een aantal keer per dag, ik heb geen eetbuien. Eet heel minimaal, en dat is meestal omdat dan het braken makkelijker gaat. Dus. Dat
Anonymous - Donderdag 15 november 2012 19:27
Ik ben ook met NAO gediagnosteerd.
Ik voel me ook niet serieus genomen worden..
eliseeexx - Donderdag 15 november 2012 19:47
Ik voel me ook niet serieus genomen, terwijl ik gediagnosticeerd ben voor NAO. Ik ben blij dat je al meer ziet van NAO omdat bijna niemand weet wat het is en veel denken dat het een mislukte eetstoornis is.
Flowbow - Donderdag 15 november 2012 19:55
Oei daar schrik ik van... heb ook nao :(
En herken me heel erg in het eerste meisje..
Miku - Donderdag 15 november 2012 20:08
Mij hebben ze ook met NAO gediagnostiseerd en inmiddels is dat weer bijgesteld naar boulimia en is ook een tijd anorexia geweest (je blijft aan het labelen:s). Ik heb alles zo'n beetje wel gezien zeg maar, en mij viel wel op, dat als ik ondergewicht had, de hulptroepen gelijk klaar stonden en me nog met dwang zouden opnemen als het moest, terwijl toen ik in een half jaar tijd van extreem ondergewicht, naar behoorlijk overgewicht ging, de reactie van mijn therapeut was: "Zo, dus we kunnen de behandeling wel af gaan ronden." Seriously? Ik was nooit zo spraakzaam tijdens therapieën, maar toen heb ik toch maar eens m'n mond open gedaan en gezegd dat ik het er niet mee eens was. Dat was zo'n vijf jaar geleden en ik loop nog steeds bij dezelfde therapeut, heb een normaal gewicht, maar blijf het gevoel houden dat ik mezelf moet "uitleggen"; je ziet het immers niet.
@Miku - Donderdag 15 november 2012 21:01
Nee dat meen je niet!! Wat een belachelijke reactie van die therapeut!
Amber - Donderdag 15 november 2012 21:05
@Miku:
Wat naar voor je zeg! Ik herken dat ook wel. Met ondergewicht stonden ook al mijn vriendinnen te springen om maar eens te benadrukken hoe fragiel ik was en hoe slecht ik bezig was, terwijl met overgewicht/normaal gewicht iedereen ineens opmerkingen maakte als 'nou, ik ben wel blij dat je eruit gekomen bent, je hebt nu zelfs een beetje een buikje, je bent toch niet zwanger?'

Allemaal natuurlijk vanwege te weinig bekendheid van het probleem.
Karin (de Vries) - Donderdag 15 november 2012 21:46
Ik ben ooit op internet tegen gekomen, dat de combi anorexia/boulimia,
dus extreem weinig eten (anorexia gedeelte), afwisselend met boulimia (eet-buien en braken) de meest dodelijke vorm van een eetstoornis is.
Dit staat los van ondergewicht/normaal gewicht of overgewicht.
Schrok hier wel heel erg van.
kim300808 - Donderdag 15 november 2012 21:49
@Mika
Word het niet eens tijd om naar een andere therapeute te gaan...? Ik heb AN, maar geen ernstig ondergewicht meer. Ik ben dan ook wel bang voor de reacties van andere mensen: "Oh, je bent dus weer beter?" "Euh, nee..."
Briesje - Donderdag 15 november 2012 21:55
Ik vind het ook wel jammer dat veel mensen je minder serieus nemen als je een normaal gewicht of overgewicht hebt i.p.v. ondergewicht. Alleen begrijpen doe ik het ook wel. Van nature denken mensen dat als je een normaal gewicht hebt en dus gezond oogt dat je dan ook gezond bent. Vooral met een eetstoornis denken mensen vanuit hun intuitie dat je het moet kunnen zien aan iemand als het slecht gaat. Ik merk dat zelf in de zin van dat bij mij een bepaalde hoeveelheid aan zoveel kilo ondergewicht niet meer opvalt bij mensen. Aangezien mensen dat ook zeggen tegen mij. En dat daardoor mensen het idee hebben dat het mijn eetstoornis wel goed of beter gaat. Terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.
Briesje - Donderdag 15 november 2012 21:58
@kim300808
Dat is wat ik dus ook heb! Zoals ik aangaf had in mijn vorige post.
Ik herken wel die angst dat mensen je probleem dan niet meer serieus nemen.
sunshine - Donderdag 15 november 2012 22:56
Naar mijn ervaring wordt nao vaak niet serieus genomen :(
f - Donderdag 15 november 2012 23:27
K snap t niet wat is er anders aan deze eetstoornis? dan anorexia of boulimia
f - Donderdag 15 november 2012 23:32
K snap t niet wat is er anders aan deze eetstoornis? dan anorexia of boulimia
M - Vrijdag 16 november 2012 00:24
Ein-de-lijk. Ik hoop dat er in de komende tijd wat meer kennis onder het gewone volk komt over de eetstoornis NAO. Ik heb erg tegen vooroordelen aangelopen, toen ik met NAo gediagnosticeerd ben, zowel bij dokters, psycholoog als ook (vooral) in mijn omgeving (ouders en vrienden). En ik hoop gewoon dat niemand hier tegenaan hoeft te lopen in de toekomst :")
/ - Vrijdag 16 november 2012 01:32
Toen ik de diagnose nao kreeg werd er gezegd:
oh, het is maar nao, het is geen anorexia :S
Ebrill - Vrijdag 16 november 2012 09:20
Bij mij is ook NAO gediagnosticeerd, maar ik zeg altijd tegen m'n ouders dat ik Boulimia heb omdat ze me anders niet serieus nemen. Maar dat doen ze alsnog niet, want zelfs Boulimia is voor ze geen eetstoornis. Vooral omdat ik er 'gewoon' gezond uitzie.

Ik had niet verwacht dat men tegenwoordig nog steeds zo zwart/wit denkt, frustreert me echt!
Elina94 - Vrijdag 16 november 2012 09:28
Ik heb anorexia als diagnose, maar ik zat na 2 maanden weer op gezond gewicht.
Ik vind het eerlijkgezegd heel raar dat een psychiatrische aandoening gediagnosticeerd wordt op je gewicht. Als je bij 160 kilo begint en niks meer eet tot je 80 weegt, heb je misschien nogsteeds overgewicht, dus geen anorexia maar NAO, en als je 60 weegt en afvalt tot weet ik veel, 40, op precies dezelfde manier en gedachten, dan heb je ineens anorexia?

Vaagheid.
my - Vrijdag 16 november 2012 10:00
Snap het niet eetstoornis is een eetstoornis alleen omdat het een naam heeft is het erger? Nao is gewoon een eetstoornis ook al heeft het niet een naam
Ik - Vrijdag 16 november 2012 13:10
@Anoniem: Dan zou ik zo snel mogelijk een andere psychiater zoeken!

Eentje die je wél serieus maakt zolang je geen (extreem) ondergewicht hebt!

J - Vrijdag 16 november 2012 13:31
Ik heb licht overgewicht (bmi 25.5). Mensen rondom mij zien het alsof ik gewoon teveel eet. Maar dat ik 's avonds ganse eetbuien krijg, willen ze maar niet snappen. Ik heb geen neiging tot braken of extreem sporten, dus mensen denken dat ik geen eetstoornis of eetprobleem heb! Binge eating disorder is ook een eetstoornis die nog te weinig erkend wordt. Ik wil niet zeggen dat ik dit heb, want ik ben niet gediagnosticeerd omdat mijn ouders en vriendje het altijd weglachen als ik er met hen serieus probeer over te praten. Dus een therapeut zit er niet in (wil er niet alleen naartoe voor de eerste keer).
anneke - Vrijdag 16 november 2012 13:56
Wat ook merkwaardig is, is als je de BMI check doet hier op Proud, en je vult dat in, dan staat er bijvoorbeeld: Je hebt een te laag gewicht, zoek hulp. Als je dan vervolgens 1 kilo meer in tikt, staat er: Je hebt een prima gewicht !
Kleine marge.
@anneke - Vrijdag 16 november 2012 14:12
Dat is niet wat er staat. Er staat bij een gezond gewicht het volgende bij de BMI meter:

'Jouw Proud2BMI en gewicht zijn helemaal goed!

Bij dit gewicht kan je lichaam goed functioneren, terwijl je toch slank bent.


Vind je jezelf toch te dik? Dan heeft dat niet met je gewicht, maar met je zelfbeeld te maken.

Probeer iets te veranderen aan je zelfbeeld i.p.v. aan je gewicht!

Speelt eten of niet-eten een grote rol in je leven en heb je hier last van?
Ga dan naar de huisarts voor hulp!

Ook met een gezond gewicht kun je een ernstige eetstoornis hebben'
Memo - Vrijdag 16 november 2012 14:47
Mijn vriend is slank.Erg slank. Zeg maar dun.
Veel mensen verdenken hem van een eetstoornis alleen al door zijn ondergewicht, maar hij eet gewoon waar en wanneer hij zin heeft. Ik word er achter zijn rug om vaak op aangesproken.

Ikzelf heb van mezelf en bij anderen in therapie gemerkt, dat wanneer je eenmaal op gewicht bent of zelfs overgewicht heb, je kunt klooien met eten van hier tot Sint Juttemis, maar niemand die jouw lijden dan ineens ziet. Het is kennelijk genezen..

Ik vind BMI trouwens ook wel iets wat met "stempeltje opdrukken" te maken kán hebben. Het verschilt ook welke afkomst je hebt en dus je DNA.

Was er maar een betere richtlijn over hoe tevreden en relaxed je bent over je eigen lijf, gezondheid, voeding en functioneren.
Jessica - Vrijdag 16 november 2012 15:33
Mijn huisarts neemt het volgensmij allemaal niet zo serieus. NAO is namelijk niet levensbedreigend dus kan alle hulp wel even wachten... doorverwijzingen krijg ik ook niet... dusjaa NAO is ook niet zo ernstig denk ik?
anneke - Vrijdag 16 november 2012 16:51
Ik weet wat er staat. Ik had het ook alleen over het lichamelijke. Ik weet dat een eetstoornis in de kern niet over gewicht gaat.

Puur vanuit het lichamelijke aspect viel mij dat op dat de marge klein is tussen goed gewicht en zoek hulp.
@Anneke - Vrijdag 16 november 2012 17:11
Maar die marge is er dus niet, want bij beiden is het zoek hulp indien...
Daarbij moet er altijd ERGENS en grens liggen hè...
Koffie - Vrijdag 16 november 2012 19:04
Ik ben zo een keer teruggestuurd bij een huisdokter.
Mijn psycholoog had me doorverwezen omdat hij wou dat ik naast de therapie ook lichamelijk opgevolgd werd..
De dokter zei dat ze zijn doorverwijzing niet begreep en dat dat normaal in de heel extreme gevallen was..
Dat heeft mijn es enkel maar gevoed en de weken erna viel ik enkel sterk af, met alle gevolgen van dien. Nu zit ik terug eindelijk gezond, en ik heb vaak zin om naar die dokter terug te gaan en haar te wijzen op wat ze heeft aangericht.
hm95 - Vrijdag 16 november 2012 20:33
Ik heb geloof ik officieel ook NAO, omdat ik de pil slik, maar in de praktijk noemen ze het altijd anorexia. Ik heb zelf - gelukkig - totaal geen last van onbegrip (hooguit mensen die niet begrijpen waarom iemand een eetstoornis krijgt, maar dat lijkt me logisch). Ik heb ook ondergewicht, misschien maakt het dat voor mensen ook 'makkelijker' om te begrijpen, omdat dit 'het' beeld is dat mensen hebben van eetstoornissen.
Blijf het maar stom en lullig vinden voor mensen die niet serieus genomen worden, omdat ze NAO of boulimia hebben met een gezond gewicht of overgewicht.
thattgirl - Vrijdag 16 november 2012 21:58
Mijn psycholoog heefy dan ook heel fijn gezegt je wilt zeker afvalleb omdat je anorexia wil hebben en dan een opname :s was zo boos ze hebben geen begrip terwijl ik bij accare zit die gespecaliseert zijn in es
charley - Zaterdag 17 november 2012 01:04
Ik heb ook nao en mn eetstoornis therapeut zegt doodleuk tegen me: jou eetstoornis is niet zo ernstig. zij als therapeut moet juist weten dat nao ook heel gevaarlijk is.
Jenn - Zaterdag 17 november 2012 18:02
Mijn arbo-arts wist niet wat het was.
Mijn psychiater wist niet eens wat het was.
Mijn ouders denken dat het goed gaat.
Mijn partner denkt dat het goed gaat.
Mijn schoonouders denken dat het goed gaat.
Iedereen denkt dat het goed gaat.

Het gaat slecht.
Miiej - Zaterdag 17 november 2012 19:00
Heel naar dat het zo weinig erkend wordt, maar ik wil wel even zeggen dat het echt niet altijd zo gaat.
Ik heb/had ook de diagnose NAO, maar ik ben wel serieus genomen. Door iedereen. Vroeger had ik anorexia, maar toen ik weer een ruim gezond gewicht had ging het na een tijdje mis en ging ik heel weinig eten, maar toch viel ik niet heel veel af dus hield een gezond gewicht.
Toen ik door vrienden gedwongen werd met mijn huisarts en ouders te gaan praten namen zij me heel serieus en hebben me meteen doorgestuurd naar Amarum, waar ik ook erg serieus werd genomen vind ik. Niemand daar gaf me het gevoel dat ik 'geen behandeling nodig had' maar juist dat ik moest stoppen met dit gedrag en dat het ook vooral in je hoofd zit.
Misschien dat het er bij mij ook wel gedeeltelijk aan ligt dat ik ooit wel erg licht ben geweest, maar toch wil ik dus graag even duidelijk maken dat sommige mensen het wel serieus nemen.
Scorpioen - Zondag 18 november 2012 12:08
Jammer dat er zoveel aandacht wordt besteedt aan de 'stempel' die je blijkbaar moet krijgen. Het is allemaal hetzelfde.. niet eten, teveel eten, braken, compenseren, dwangmatig sporten... anorexia, boulimia, nao, bed... het is allemaal hetzelfde! Blijkbaar moet je met een eetstoornis een bepaalde stempel dragen ... (om het begrijpbaar te maken voor anderen?) beter wordt er meer aandacht besteedt aan de genezing!!
lilith - Dinsdag 20 november 2012 12:34
hé bah. ik kan er sowieso al niet goed tegen dat men er meteen een naamkaartje aan hangt en vervolgens verschil maakt tussen boulima, NAO of anorexia. Een eetstoornis is een eetstoornis.
lovely - Dinsdag 20 november 2012 14:10
Ik vind dit heel erg. Ik heb al 15 jr een ES en de laatse jaren is dat NAO... Ik ben bang....
Scorpioen - Dinsdag 20 november 2012 16:33
Lilith, helemaal mee eens.. een eetstoornis is een eetstoornis en naar mijn idee allemaal even erg.. anorexia, boulimia, nao of bed... !!
mm - Dinsdag 20 november 2012 18:01
pfff,, herkenbaar dit !
zelf heb ik de diagnose boulimia gekregen,
maar ze hebben er wel bijgezegt dat ik van anorexia naar boulimia ben overgesprongen en momenteel eigenlijk nao heb ..
Dat komt omdat ik nog zelden een eetbui heb, wel nog iedere dag aan kcal denk en periodes extreem lijn en weer een eetbui krijg en de gedachtes nog steeds heel erg aanwezig zijn. Maar uit mijn ervaring blijkt ook dat mensen alleen anorexia serieus nemen, het was zelfs zo toen ik een keer met me moeder bij de huisarts zat om met hem naar meer oplossingen te zoeken ik erachter kwam dat mijn moeder het woord boulimia niet eens in haar mond durfde te nemen want dat is geen echt probleem en is meer aanstel gedrag, terwijl ze wel zei van ze heeft anorexia gehad maar nu gaat het goed. Mijn ouders willen niet zien dat ik nog steeds 'ziek' ben. Alleen toen ik ernstig ondergewicht had had ik een probleem, nu gezond gewicht en sinds ik op gezond gewicht ben hoor ik vaak de opmerking van kunnen we niet gewoon stoppen met therapie want je hebt een gezond gewicht dus zal het wel goed gaan blablabla !!!!
hierdoor krijg ik steeds weer drang om heel erg te gaan lijnen om te bewijzen dat ik nog niet beter ben en die therapie nodig is.
en naja misschien is het wel zo moet ik eerst is laten zien dat het niet goed gaat door weer extreem aftevallen zodat ze weer gaan zien van ohh kijk het ging toch niet zo goed ...
naja,, ik hoop in ieder geval dat boulimia en nao een keertje wat meer aandacht krijgen als alleen anorexia want ik vind dat boulima en nao misschien wel erger zijn als anorexia omdat gewoon niemand het begrijpt
roos - Woensdag 21 november 2012 09:44
Heb ook sinds mn diagnose nao het idee dat iedereen denkt dat t 'over' is.
Het is een hel. Nog steeds. K heb veel lichamelijke klachten maar praat er niet meer over. Ben bang dat mensen nu gaan zeggen dat ik gezonder of minder moet gaan eten.
Nao is voor mij net zo erg als de anorexia en boulimia die ik had.
Jessica - Maandag 7 januari 2013 20:41
Ik zit met mijn bmi iets onder het normaal.... en dat vind mijn huisarts geen reden tot hulp.... of verwijzing.... En ook NAO gediagnotiseerd...
Lunamira - Maandag 25 maart 2013 19:43
tis echt eng hoe artsen en psychiaters etc zich blind kunnen staren op gewicht en bmi... alsof dat het enige is dat de ziekte aantoonbaar maakt :( Alle nao-ers: hou vol en ik hoop zo vreselijk dat mensen het serieus gaan nemen want de eetstoornis wordt alleen maar erger naarmate je minder serieus genomen voelt... Bah naar.!!
Graciee - Dinsdag 9 april 2013 17:44
ow.. schrok erg hiervan! heb zelf ook diagnose NAO...
jesse - Donderdag 18 april 2013 10:31
het is toch niet voor niets dat je naar een psycholoog gaat, omdat het een probleem van je 'psyche' is, het eten is slechts het gedrag, het gaat toch in de eerste plaats om gevoel ? Frustrerend gewoon dat hulpverleners zo incompetent zijn, als ik het even zo grof mag uitdrukken. Ik hoop maar dat er genoeg hulpverleners en andere mensen zijn die het wel door hebben en dat zich dat snel verspreid over de rest ... maar ja, zo gaat dat uiteindelijk met alles in het leven, soms gaat het goed, soms gaat het fout ...
Cindy96 - Woensdag 15 mei 2013 09:16
Ik werd inderdaad nooit serieus genomen. Niemand kent NAO dus zal het wel niet erg zijn... Eindelijk begrip! Het is echt een sluipmoordenaar. Heb na 8 jaar nogsteeds last ervan
anoniem* - Woensdag 30 oktober 2013 20:35
snap wel dat buitenstaanders het niet begrijpen, alleen wat ik erg vind is dat huisartsen, psychologen, - dus hulpverleners - het nietbegrijpen.

ene huisarts "ik heb problemen met eten", hier heb je vijf vitaminepillen." klaar.
andere huisarts "je ziet er toch leuk en gezond uit?"
behandelaar "je ziet er toch gezond uit, het is niet levensbedreigend dus doen we er niks aan."
wilde afspraken maken omtrend eten omdat me dat zou helpen, in de kliniek voo andere problemen: psychiater "we doen pas iets bij bmi x /extreeem laag"

Dat ik jaren spuug, veel te weinig eet, ondergewicht heb gehad, mijn bloedwaarden niet goed zijn geweest, wordt even vergeten. En de laatste jaren aangekomen door medicatie maar het gaat niet beter ondanks dat ik een gezond gewicht heb nu. Het is hetzelfde gebleven enige verschil is dat ik iets meer weeg.


Voelt echt frustrerend, want ik wil hulp, maar ik heb soms echt het gevoel dat ik gewoon minder moet gaan wegen om hulp te krijgen :$
Eline - Maandag 17 maart 2014 21:13
Sorry mensen, de meeste problemen die hier genoemd worden, omtrent de slechte aandacht voor deze eetstoornis, komt door het krappe budget dat de gezondheidszorg heeft. Ga eens lezen hoe het zit met zorgverleners en zorgverzekeraren! Dat zal namelijk een hoop verklaren.
Femke - Zondag 14 juni 2015 22:31
Als ik dit artikel lees denk ik eigenlijk meteen: waarom moet overal zo'n labeltje op?
Het gaat niet goed met je en je hebt hulp nodig. Punt.