Een boete voor pro-ana

 

Wie in Frankrijk een pro-ana site opzet, riskeert vanaf nu een boete van maximaal 10.000 euro of een gevangenisstraf van 1 jaar. Het Franse parlement heeft namelijk een wet aangenomen die de aanzet tot extreem vermageren strafbaar stelt. Ruim zeven jaar geleden werd hier reeds over gesproken, maar nu is het dan zover. Is dit de oplossing voor pro-ana sites? Nee waarschijnlijk niet, maar er wordt in ieder geval wel iets aan gedaan. In Frankrijk lijden zo'n 40.000 vrouwen aan anorexia.

Justitie in Frankrijk kan dit soort websites nu laten verwijderen en wanneer dit niet wordt gedaan een boete of gevangenisstraf opleggen. In eerste instantie werd er verzocht om een wet die het gebruik van te dunne modellen zou verbieden. Dit bleek slecht controleerbaar en daarom is overgegaan tot deze wet rondom de aanzet tot extreme vermagering. Het wetsvoorstel werd initieel ingediend door de neuroloog Olivier Véran.

meisje computer
bron foto

Het lijkt bij deze aangenomen wet echter wel of er voorbij wordt gegaan aan het feit dat deze websites veelal worden opgericht door meisjes en jonge vrouwen die zélf aan een eetstoornis lijden. De vraag die hierop volgt is natuurlijk: Moeten we mensen met psychische problemen een straf opleggen?

Moeten we meisjes van 13 een straf opleggen omdat ze vanuit een psychische ziekte een pro-ana blog bijhouden? Kunnen we hen dit aanrekenen? Zijn zij volgens de wet dan wel toerekeningsvatbaar? En wie betaalt de boete van 10.000 euro als het om een meisje van 13 gaat? De ouders die niets van het bestaan van de pro-ana site afwisten? Hoe gaat zoiets er in de praktijk uitzien?

Deze meisjes moeten geholpen worden. Toch lijkt het het geen verkeerd idee om deze schadelijke websites te verbieden en offline te halen, alleen hoe dit er in de praktijk uit zou moeten zien is ingewikkeld.

meisje
bron foto

Laten we tenslotte de diverse social media sites niet vergeten. We kunnen overal ter wereld pro-ana websites verbieden, maar zolang er nog lang en breed thinspiration en andere ongezonde content te vinden is op social media, lossen we het pro-ana probleem hier niet mee op. Overal ter wereld zouden sowieso goede alternatieven moeten worden geboden voor pro-ana.

Bron: NOS.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Pinda - Donderdag 2 april 2015 13:43
Ook als je 13 bent en een eetstoornis hebt, ben je er zelf helemaal bij wanneer je een proana-site opzet. Dat gebeurt niet in een soort psychische waas, lijkt me. Dus ik vind het goed dat er in Frankrijk aandacht aan besteed wordt, en deze sites eindelijk verboden worden daar. Wanneer je je bewust bent van de gevolgen zal je ook niet zo gauw meer een site oprichten - denk ik.
Daarnaast is er inderdaad over de hele wereld pro-ana te vinden, maar dit is een begin, en dat is toch gewoon positief?
X - Donderdag 2 april 2015 13:47
Onzin.. Pro aan is niet goed,
Maar zo n hoge boete
Anne - Donderdag 2 april 2015 14:27
@X de boete is TOT 10000 euro. Het kan dus ook veel minder zijn. Dat zal van de omstandigheden afhangen, lijkt me.

@Pinda helemaal mee eens!
- - Donderdag 2 april 2015 14:32
Ik vind het wel een goed idee om een signaal af te geven dat pro-ana niet normaal is en niet hoort. Of deze wet de beste manier daarvoor is, weet ik niet precies.
Ikke - Donderdag 2 april 2015 14:40
Heel goed,., moeten ze hier ook doen....
cynthiaxd - Donderdag 2 april 2015 14:51
Goed dat dat gedaan word maar ja je bene wel ziek als je pro Ana maakt dus zo n straf is welmiets te hoog
Nyn - Donderdag 2 april 2015 15:06
wat Cynthia zegt ben ik het wel mee eens je bent ziek als je dat doet.
Misschien beter een verplichte behandeling dan als "straf"
M - Donderdag 2 april 2015 15:13
Ik vind het goed. Ik weet dat ik heel veel slechte tips om mezelf uit te hongeren en te braken van die site heb gehaald. Zonder die site had ik het nooit geweten. Ik vind dat ze het ook in Nederland moeten doen.
X - Donderdag 2 april 2015 15:23
ja m'n franse familie vertelde het me net en ze vonden het heel goed. Ik denk dat het geen oplossing is. Dan vinden ze elkaar wel weer door een chatgroep ofzo. Misschien dat het iets minder makkelijk wordt, maar ja als je het wilt dan vind je het wel.
Ik ben in ieder geval blij dat ze die wet aangenomen hebben.
Alleen wat ik dan niet snap, de Franse websites die er nu bestaan worden die dan ook verwijderd en krijg je dan een boete of gevangenisstraf of alleen als je nu een website maakt?
@nyn en @cynthiaxd - Donderdag 2 april 2015 15:43
Waarom ben je automatisch "ziek" als je een pro-ana site maakt? Zouden oprichters altijd zelf een eetstoornis hebben?
x - Donderdag 2 april 2015 18:27
Pro ana heeft ondanks de tips en het stimuleren om af te vallen ook positieve dingen bij mij gedaan. Zo heb ik dankzij één van de sites Hulp gezocht voor mijn eetstoornis. Slecht of niet, ik ben daar toch dankbaar voor.

Ondanks dat ben ik geen voorstander van de pro ana sites. Als het niet bestaat kunnen meiden/jongens er ook niet op, scheelt de staat een hoop geld. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk..
xBente - Donderdag 2 april 2015 20:48
Goeie zaak, verbieden die handel!

(En ja, ik heb er zelf ook jaren op gezeten en ook best wel steun en herkenning gevonden en leuke mensen ontmoet enzo, maar het blijft gewoon geen goed ding vind ik).
Dominique - Donderdag 2 april 2015 22:33
ik vind het een heel goed initiatief. zelf was ik altijd actief op een pro-ana blog/forum en sinds die uit de lucht is ben ik steeds een beetje beter geworden en werd ik niet meer gemotiveerd/getriggerd om in mijn eetstoornis te blijven hangen. tuurlijk vind je steun en vertrouwen bij de andere meisjes op pro-ana sites/forums maar aan steun uit mijn eigen omgeving en van mijn behandelaren heb ik veel meer gehad.
Anna - Donderdag 2 april 2015 22:48
Maar je moet toch ergens terecht als je een eetstoornis hebt en er over wilt praten met mensen? In Nederland zijn er niet echt hardcore sites waarbij meisjes elkaar vet varken noemen als ze 40 kilo wegen. De meeste sites zijn gematigde sites voor mensen met een langere eetstoornis die open over hun probleem willen praten en zolang daar geen alternatief voor is kun je dat niet zomaar wegnemen vind ik.
Anne - Donderdag 2 april 2015 22:57
Ik vind, heel persoonlijk, niet alle pro-ana websites negatief. Tja... er zijn verschillende stromingen, en ik kan maar al te goed begrijpen hoe afschuwelijk de publieke stroming is, en ik ben het er ook helemaal eens dat deze verboden mag worden hoor,
maar er bestaan ook pro-ana plekken waar mensen je in je waarde laten, steunen in de keuzes die jij zelf maakt (ook als dat genezing is), en er ook wat van zeggen als ze vinden dat je te ver gaat. Die plekken bestaan.
En hiermee wil ik absoluut geen pro-ana promoten of motiveren, want natuurlijk is het een slecht wereldje om in te belanden, maar toen ik in het diepste van mijn eetstoornis zat heb ik enorm veel steun gehad aan die plek waar ik kon praten over wat ik voelde, wat ik dacht, zonder beperkingen van het niet noemen van gewichten, en verschrikkelijke gedachtes die door mijn hoofd gingen.
Zonder die plek was ik waarschijnlijk nu niet geweest waar ik nu ben.

sindy - Donderdag 2 april 2015 23:14
Ja en hoe onderscheid je dan precies het verschil tussen aanzetten tot vermageren en afvallen? Om zoiets helemaal goed onderbouwd in elkaar te timmeren gaat een hoop geld, tijd energie en geld mee gemoeid. Dit kan beter in andere wellicht meer nuttige en positievere oplossingen worden gestoken (zoals bv. Proud!!!!)
Ikke - Vrijdag 3 april 2015 07:56
Vandaag in de telegraaf . Het cabinet gaat ook een verbod op pro ana site doen in Nederland. Dit gaan ze bespreken in de 2e kamer..
Heel goed dat dit gedaan word ....
J. - Vrijdag 3 april 2015 12:00
Ipv een boetestraf zouden ze moeten "dreigen" met een verplichte opname van 3-6 maand met verplicht normaal eten. Sowieso dat dit dan minder gaat gebeuren XD. Hoe kut zou het zijn als pro-ana-site oprichtster om normaal te moeten eten. Bijna denigrerend zou dat zijn. Helemaal top dus :D
Ik - Vrijdag 3 april 2015 20:21
Ik denk dat als dit soort berichten in de media komt (bv op journaal) mensen die er gevoelig voor zijn juist gaan denken "huh, pro-ana, wazda? Even kijken.." Zo ging het bij mij ook. Verbieden a la, maar een boete enzo.. Mwa denk niet dat dat in de praktijk gaat lukken en al helemaal niet dat t een oplossing is.
luna - Zaterdag 23 mei 2015 14:46
ik wil x kilo kwijt want ik weeg nu x kilo