Dun-voorbeeld doet niet volgen?

 

Mensen die op dieet zijn, vallen moeilijker af wanneer zij herhaaldelijk blootgesteld worden aan een foto van een dun model. Soms neemt het gewicht zelfs toe. Geconfronteerd worden met het 'dun-ideaal' (je doel zichtbaar voor ogen hebben) werkt niet motiverend, zoals vaak wordt aangenomen, maar lijkt juist een averechts effect te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Anne-Kathrin Klesse, waarop zij vandaag hoopt te promoveren aan de Universiteit Maastricht.

meisje voor de spiegel
bron foto

Onder invloed van media worden mensen dagelijks geconfronteerd met de sociale norm om dun te zijn. Het herhaaldelijk zien van beelden die het 'dun-ideaal' uitdragen kan invloed hebben op het zelfbeeld. Blootstelling aan modellen met onrealistische lichaamsmaten verandert het geloof dat het eigen afvaldoel haalbaar is. "Mensen die lijnen raken gedemotiveerd om nog moeite en energie te steken in het, voor hun gevoel, toch onhaalbare doel, waardoor ze er vanaf zien", aldus Anne-Kathrin Klesse. "Een extreem dun model laat een einddoel zien dat erg ver weg ligt van je `huidige zelf'. De grote afstand hiertussen lokt inconsistent gedrag uit (bijvoorbeeld ongezonde snacks eten)."

Klesse voerde twee studies uit, bestaande uit twee dieetprogramma's die elk een week duurden. De deelnemers aan de twee dieetprogramma's waren eerstejaars studentes die wilden afvallen. In beide studies kregen alle deelnemers een dagboek mee om gedurende de week hun eetgewoonten in bij te houden. In studie 1 kreeg de helft van de deelnemers een dagboek met op de kaft een foto van een dun model en de andere helft een neutrale, dieet-gerelateerde foto (een meetlint).

glamour magazine
Bron foto

In studie 2 kreeg de ene helft tevens een foto van een dun model, en zag de andere helft hetzelfde model, maar aangepast (in Photoshop) aan iemand met een doorsnee, gemiddeld gewicht. In beide studies hadden de deelnemers die geconfronteerd werden met het dunne model er significant minder vertrouwen in dat ze hun doel zouden behalen. Dit had tot gevolg dat ze ook daadwerkelijk minder resultaat boekten: de groep die steeds de neutrale foto te zien kreeg, slaagde erin gewicht te verliezen, terwijl de deelnemers die werden blootgesteld aan het dunne model minder succesvol waren en zelfs licht waren aangekomen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

NoProblem - Donderdag 6 februari 2014 16:48
Lijkt me niet echt een goede studie aangezien je binnen een week niet perse afgevallen kunt zijn maar dat het misschien je dagelijkse gewichtsschommelingen zijn.
Vera - Donderdag 6 februari 2014 20:54
Het is inderdaad wel kort door de bocht, maar de uitkomst verbaast me niet.
Roos - Vrijdag 7 februari 2014 10:28
een week geeft inderdaad geen betrouwbaar resultaat lijkt me. Waarom niet een maand? Het is wat duurder, maar dan heb je tenminste resultaten die echt wat aantonen!