De geheime wereld van Thinspiration

 

"Ik weet dat ik mij op glad ijs begeef. Ik weet dat het mijn dood kan betekenen: binnen een jaar, misschien minder. Maar tegelijkertijd heb ik mezelf een doel gesteld en ik moet het halen. De meeste dagen maak ik mij er wel zorgen om. Maar nooit genoeg om te stoppen..."

Dit zijn de woorden van Kate, geïnterviewd door The Huffington Post. Kate is een lang dun meisje van 17 en net als duizenden andere meisjes, compleet in de ban van de wereld van thinspiration, magere modellen en pro-ana. Kate droomt van een carrière als model. In haar vrije tijd is ze de drijvende kracht achter een veel gelezen blog die mensen ertoe aanzet zo dun mogelijk te worden. Zoals zoveel van deze meiden is Kate zich bewust van de gevaren van anorexia. Maar stoppen lukt niet of wil ze niet. De verslaving van hongeren en vermageren trekt te veel. Haar grootste voorbeelden? Kate Moss, Miranda Kerr en Karlie Kloss.

Dat zijn de drie favorieten in thinspo-land. "Ze zijn zo perfect. Uitstekende heup- en schouderbotten. Ze zijn bijna niet menselijk. Het is het mooiste wat ik ooit heb gezien" vertelt een andere blogger. "Ik wil alles riskeren voor perfectie. Ik ben niet bang voor een eetstoornis."

pro-ana pro-ana

De pro-ana meisjes zeggen veel steun te halen uit hun thinspo-gemeenschap. Steun in de vorm van tips over honger negeren en diëten, afbeeldingen en teksten die aanmoedigen om dunner te worden en herkenning van andere pro-ana's. Deze meisjes zijn vaak erg geïsoleerd en deze hongergemeenschap geeft een gevoel van verbondenheid.

pro-ana

Claire Mysko, adviseur van de National Eating Disorders Association (NEDA), projectleider van Proud2Bme.org én ervaringsdeskundige, benadrukt hoe gevaarlijk de wereld van pro-ana is. "De meisjes die op deze sites komen zijn ontzettend onzeker en voelen zich eenzaam in hun worstelingen. Hierdoor zijn ze erg kwetsbaar voor het promoten van ongezond en levensgevaarlijk gedrag op pro-ana sites."

pro-ana

Sociale media als tumblr en facebook zijn stappen aan het zetten om hun sites thinspo-vrij te krijgen. "We willen niet worden ingezet om schadelijke praktijken te promoten."

fat

Kate is begonnen met afvallen omdat ze als model aan de slag wilde. Ze kreeg echter te horen dat ze daarvoor eerst een behoorlijk aantal kilo's moest afvallen, terwijl ze geen overgewicht had. De mode- industrie is genadeloos in het promoten, idealiseren en stimuleren van een ongezond lichaamsbeeld en gevaarlijke levensstijl.

pro-ana

Je krijgt geen eetstoornis omdat je naar thinspo kijkt of je begeeft op pro-ana blogs. Dergelijke beelden maken het echter wel verdomd moeilijk om te genezen van een eetstoornis, om er niet nog verder in weg te zakken, om écht aan je problemen te werken of om überhaupt tevreden te zijn met jezelf.... Ondergewicht of een eetstoornis hebben heeft níets met perfectie te maken.

Bron: www.huffingtonpost.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

S - Woensdag 15 februari 2012 16:28
wauw... mooie eerlijke blog.
Ze beschrijft het heel erg 'mooi'...
sophia-lauren - Woensdag 15 februari 2012 16:38
Goed dat de social media , facebook, tumblr, hier positive stappen in wil ondernemen en Thinspo-vrij te maken! Hoop dat het ze gaat lukken en dat het ook gebeurd, en dat andere social media volgen! Goed POSITIEF GEZOND voorbeeld doet hoop ik hier ook goed volgen!
Shopaholic - Woensdag 15 februari 2012 17:48
Mooie blog! Heel duidelijk en de echte waarheid van deze sites. Top geschreven. =)
Anoniem - Woensdag 15 februari 2012 19:16
Ik schrik hier echt heel erg van.

Ik heb inmiddels bijna anderhalf jaar een weightloss blog op Tumblr, en inderdaad, genoemde modellen zijn wel voorbeelden voor mij. En bijna alle plaatjes die hier boven gepost zijn herken ik. Maar ik zou mezelf beslist geen pro-ana noemen.

In ieder geval, een nare schok van herkenning...
JustMeXx - Woensdag 15 februari 2012 19:47
Ze zouden beter eens foto's bekijken van magere meisjes met anorexia die géén model zijn. Die zien er allesbehalve mooi uit! Ik heb er zelf ook zo uitgezien en mocht ik op voorhand die foto's gezien hebben zou ik misschien meer besef gehad hebben van hoe het werkelijk is. Maar uiteraard liggen er altijd andere oorzaken aan de basis van een eetstoornis; minderwaardigheidsgevoel, angst, trauma,...
SmallButBrave - Woensdag 15 februari 2012 20:19
Lang geleden, was ik ook in de ban van pro-ana, zat ik elke dag op die sites
maar ik ben zooooo blij dat ik er weg van ben!

Maar het is wel heel mooi geschreven
en ik begrijp haar verlangen om heel dun te zijn echt.
Charlotte - Woensdag 15 februari 2012 20:49
Mehn, zo dubbel om dit te lezen.
Aan de ene kant de realisatie hoe ontzettend ziek het toch is, en aan de andere kant toch ook de herkenning van hoe erg dat beeld van uitstekende botten mij blijft trekken.
WJW - Donderdag 16 februari 2012 00:45
Vind dat pro-ana wel enorm in een verdomhoekje wordt neergezet. En af wordt geschilderd als een stelletje onzekere meiden die elkaar aanmoedigen dun te zijn en tips geven om meer af te vallen. Ik vind dat enorm kortzichtig.
Pro-ana is zoveel meer dan dat, en het is niet zo dat iedereen elkaar daar maar stimuleert om meer anorectisch bezig te zijn! Dat is een beeld die velen hebben wat best wel door de media komt, maar die klopt niet.

Dat wilde ik even zeggen, vind dat heel jammer!
x_ - Donderdag 16 februari 2012 10:19
ik vind het enorm jammer dat je pro-ana telkens weer in een negatief daglicht zet.
je hebt het zelf meegemaakt,
en je weet zelf hoeveel steun, begrip en vriendschap kunt krijgen,
en dat het er zeker niet om gaat om steeds maar dunner en dunner te worden.
er zijn genoeg mensen die andere waarschuwen, of zeggen dat ze rustig aan moeten doen, o.i.d.
en er zijn ook genoeg mensen die andere steunen in het beter worden.

het is zoveel meer dan de thinspo,
en dat zou jij moeten weten.
Proud team - Donderdag 16 februari 2012 10:35
@X de schrijfster hier (Karianne) is enkel de vertaler van het artikel in The Huffington Post/ Daily Mail. Zij valt niemand aan, zij heeft enkel het artikel vertaald.

We begrijpen ook niet hoe je kan beweren dat zij (Karianne) e.e.a. zelf heeft meegemaakt of beter zou moeten weten, daar je haar niet eens kent.

Als je klachten hebt over de inhoud van dit artikel, kan je je beter richten tot The Huffington Post, zij hebben het artikel geschreven.

Dit artikel gaat bovendien over Thinspo op o.a. Tumblr, niet over "onderling waarschuwen of zeggen dat je het rustig aan moet doen of over wat pro-ana allemaal nog meer is...".
Krisya - Donderdag 16 februari 2012 10:54
@anoniem
Dat heb ik precies hetzelfde!! die plaatjes behalve de bovenste staan ook op mijn blog. Maar mijn blog is meer een soort uitlaatklep van al mn gedachtes, word je blog dan ook verwijderd? Ö
onbekend - Donderdag 16 februari 2012 11:55
**reacties die niet gaat over dit artikel, maar enkel geplaats worden om pro-ana gemeenschappen te promoten worden verwijderd.

Nogmaals: dit artikel is een vertaling van een artikel in The Huffington Post en gaat enkel over thinspiration op Tumblr. Meiden dit dit soort Tumblr's bijhouden zijn hierover geļnterviewd voor dit artikel. Het is dus geen eenzijdig artikel over thinspo, daar de groep die het doet er zelfs bij betrokken is.

Het proud Team**
Anoniem - Maandag 20 februari 2012 08:23
@ Krisya: ik weet het niet, mijn blog is ook een uitlaatklep voor mij, maar ik kan er nu niet meer op. Ik krijg dan een mededeling met "Security warning"...

Ik denk dat het best zou kunnen dat Tumblr mijn blog verwijderde in verband met dit artikel (de Engelse versie)...
zero - Zaterdag 8 september 2012 15:16
Ik ben zelf al meer als 1,5 jaar in de ban van pro-ana
heb een eetstoornis gekregen (dat zeggen de dokters)
en ben al ongeveer 9 maanden in behandeling
ze zeggen dat mijn behandeling daarlijk is afgelopen maar ik zit nog steeds dagelijks op pro-ana site's
voor mij heeft de behandeling dus niets gewerkt maarja mijn ouders zijn dan tenminste weer blij met mij en tja, daar ben ik wel blij mee
heb zelf in het begin aangegeven dat ik opgenomen wilde worden maar dat vonden ze niet nodig,
ik zal ze over een paar jaar laten zien dat ze naar me moesten luisteren!
T. Huisman - Zaterdag 7 januari 2017 14:21
Mensen denken ongenuanceerd over pro ana sites. Begrip voor andersdenkenden is er niet. Het is dat gepeupel dat er op tegen is. Van die oubollige stoffige theemutsen die zeggen dat het niet goed is. Met woeste messiasneigingen willen ze dat tegenhouden. Toen Twiggy in de mode was werd er niets van gezegd en nu het cultuur modeverschijnsel de heroinechiclook met de hipgap er is van Kate Moss zien ze er in eens allemaal bezwaren tegen. De een is de ander niet. vaak ongeschoolde leken denken ook iemand een diagnose te geven die een andere botstructuur heeft met tigh gap. Terwijl ze eenmaal zo zijn worden sommigen die er op lijken er onterecht mee vergeleken door wildvreemde ongeschoolde leken die er terloops iets over hebben gelezen. Sommigen hebben nu eenmaal zo"n bouw en daar kunnen ze niets aan doen. Iedereen mag zelf weten hoe die wil leven. .