De diagnose eetstoornis NAO

 

Eetstoornis NAO is een niet erg bekende term buiten GGZ kringen, maar is daarentegen de meest voorkomende diagnose voor mensen die op zoek zijn naar hulp voor hun eetstoornis. Mensen die niet precies passen binnen de diagnose anorexia of boulimia, krijgen de diagnose eetstoornis NAO.

'De meeste mensen vallen in de catagorie NAO, minstens 50 procent, wat betekent dat er meer mensen niet dan wel passen in een eetstoorniscatagorie', aldus Lara Gregorio. Maar als in mei van dit jaar de vijfde editie van de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ) verschijnt zal hier verandering in komen.

Ondanks dat de definitieve criteria voor de diverse diagnoses pas gepubliceerd worden in mei, heeft de 'American Psychiatric Association' al een aantal bekend gemaakt: Bij een vrouw of meisje hoeft bijvoorbeeld niet langer haar menstruatie uit te blijven om gediagnosticeerd te kunnen worden met anorexia.

Het aantal periodes waarin wordt overgegeven per week dat nodig is om de diagnose boulimia te krijgen zal ook afnemen. Daarnaast zal de nieuwste versie van de DSM de eetbuienstoornis voor het eerst erkennen als officiele eetstoornis. Nu vallen mensen met een eetbuienstoornis nog binnen de diagnose eetstoornis NAO.

De huidige groep mensen gediagnosticeerd met eetstoornis NAO was zo divers dat deze diagnose niet werkbaar was of paste bij iemand. Bovendien was de diagnose was zo algemeen dat er geen specifieke behandeling aan te koppelen was. Hierdoor voelen mensen met eetstoornis NAO zich minder gerespecteerd.

eetstoornis nao'Eerst had je een wat vage eetstoornis, nu krijg je een diagnose die bekend is en waar je behandeling voor kunt krijgen', aldus Andrea Goldschmidt, assistant professor binnen de psychiatrie. Zeker in Amerika heeft dit positieve gevolgen voor het verzekerd krijgen van de benodigde zorg.

De term eetstoornis NAO zorgt bij veel mensen die deze diagnose krijgen voor verwarring. Het voelt als een soort onechte, niet belangrijke eetstoornis, terwijl dit natuurlijk helemaal niet het geval is. Veel mensen voelen zich al een mislukkeling... en door de diagnose eetstoornis NAO te krijgen wordt dit gevoel versterkt 'Zelfs een echte eetstoornis kan ik niet krijgen...'

De toekomstige veranderingen zorgen ervoor dat in de toekomst veel minder mensen gediagnosticeerd zullen worden met een eetstoornis NAO. De diagnose (catagorie) zal wel blijven bestaan, maar zal wellicht een andere naam krijgen (Feeding and Eating Disorders Not Otherwise Classified).

Bron: huffingtonpost

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Shoebaloo - Maandag 7 januari 2013 16:24
Wel fijn voor de mensen die die diagnose hebben gekregen, want ik was zo bang dat ik die sticker zou krijgen, maar kreeg toen boulimia nervosa als diagnose en dat was toch een opluchting (heel ziek) maar omdat nao voor mij zo ''nep'' leek.
En boulimia is heel bekend...
Chananja - Maandag 7 januari 2013 16:34
Goede ontwikkeling denk ik. Toen ik ooit NAO kreeg gediagnosticeerd was dat heel moeilijk voor mij. Het was echt een hele zware trigger om door te gaan tot het anorexia was geworden. En ja, dat is ziek, maar tegelijkertijd gaat het hier per definitie om zieke mensen. Wat ik trouwens ook nog iets beter vind, is een term als anorexia NAO of boulimia NAO. Dan is het iets duidelijker hoe je probleem eruit ziet en kan je misschien ook iets gerichter behandeling ontvangen. Door steeds meer uit die NAO te halen, wordt bovendien de NAO-groep die overblijft steeds homogener en daardoor ook wat gerichter te behandelen. Is het gewichtscriterium bij anorexia in de nieuwe DSM trouwens ook minder streng geworden?
kim300808 - Maandag 7 januari 2013 16:40
Het lijkt mij ook lastig wanneer je dat gediagnostiseerd krijgt. Er zijn tal verschillende eetstoornissen, en die zijn weer onder te verdelen in wel/niet purgerend: boulimia, eetbuistoornis/bed, anorexia, anorexia athletica, ortorexia, drunkorexia...
greenbutterfly - Maandag 7 januari 2013 16:40
Het is inderdaad wel beter dat dat wordt verandert. Want ik heb bijvoorbeeld de diagnose anorexia nervosa gekregen toen ik ernstig ondergewicht had, en niet menstrueerde, maar nu dit weer gezond is geworden, zou dan officieel mijn diagnose veranderen naar NAO, terwijl je gedachtengang dan nog wel hetzelfde kan zijn etc.
m - Maandag 7 januari 2013 16:40
@chananja: Hier ben ik het heel erg mee eens. anorexia nao en boulimia nao, maakt veel duidelijk. Ook om het uit te kunnen leggen naar buiten toe.

Ik herken mezelf ook wel in het idee van zelfs een echte eetstoornis kan ik niet krijgen, maar dat kwam meer voort uit dat ik 'liever anorexia had dan boulimia" en als ik het zo opschrijf is het te ziek voor woorden. kan het ook niet begrijpen van mezelf. Het is beide even verschrikkelijk en niets iets wat je moet willen.
Hoop snel dat ik mezelf op de goede weg ga krijgen welke diagnose er dan ook aan vast hangt
m - Maandag 7 januari 2013 16:42
mooi dat het meer erkend wordt!
thattgirl - Maandag 7 januari 2013 17:03
Ik heb nao.had eerst.anorexia, ondanks.ik.niet.ongesteld werd was boos.dat ik een.nep es had naar accepteer het nu wel alles is even erg en.iemand met nao is niet.minder dan andere
E. - Maandag 7 januari 2013 17:14
K vecht al jaren tegen een es, maar heb geen ondergewicht, geef niet over enz. Voel me dus ook echt een aansteller. Ben ook nog nooit gediagnostiseerd.. Maar eigenlijk vind ik het onnodig.. Omdat ik toch geen anorexia of boulemia heb..
Rianne - Maandag 7 januari 2013 17:59
Goede zaak. Een eetstoornis is een stoornis in je hoofd. Of je nou 1 keer per week of elke dag overgeeft; het is even naar en in beide gevallen is er iets mis met je. Ik ben ook NAO, maar ik geloof dat het in mijn hoofd net zo'n chaos is als bij iemand met een 'echte' eetstoornis.
maddy - Maandag 7 januari 2013 18:04
wanneer je veslaafd bent maakt t in princiepe toch ook niet uit hoe veel flessen je op een dag drinkt? of dit er 3 of 5 zijn verslaafd is gewoon verslaafd niet meer en niet minder.
irini - Maandag 7 januari 2013 19:05
Hoe je lichaam na verloop van tijd gaat functioneren of hoe het eruit komt te zien is een gevolg van de eetstoornis. De eetstoornis op zich is niet 'hoe je lichaam functioneert of hoe het eruit ziet'.
Ik vind het zo erg dat NAO zo ondergewaardeerd is. Is het al niet erg genoeg dat je naast de beoordeling die je van jezelf krijgt op je gewicht, ook nog een beoordeling krijgt van iemand anders krijgt? Ik vind het werkelijk belachelijk en ik vind dat NAO ook in de mate herkend moet worden als dat gedaan wordt bij anorexia of boulimia.

Wat Rianne ook zegt, in mijn hoofd is het OOK chaos en ik voel me OOK klote. En NEE, ik ben niet minder goed of beter dan iemand met anorexia. En de genezing is voor mij minstens net zo moeilijk.
Kunnen we voortaan niet spreken van 'een eetstoornis' en het woord 'eetstoornis' alleen? En kunnen we de waarden die onlangs bepaald zijn door de maatschappij niet loslaten? Dan krijg je dus 'eetstoornis type anorexia' of 'eetstoornis type boulimia'. En niet anorexia, boulimia, én NAO. En dat verdomde gewicht en ongesteldheid met rust laten?!
Het is nou niet zo dat we voor al die aparte naampjes nu ook echt allemaal volwaardige behandelingen hebben. Bijvoorbeeld, anorexia purgerend maar dáárvan weer een soort 'NAO-versie'. Als die naam er nou was omdat er daadwerkelijk een speciale behandeling voor bestaat, oke, acceptabel. Maar die is er niet eens! Er is géén specifieke behandeling voor NAO (zover ik weet) en vervolgens wordt er maar gekeken waar je het beste bij past. Stel je past het beste bij de groep die herstellende is van anorexia, dan is er weer dat gewicht en therapieën die aansluiten bij problemen rondom gewichtstoename. Heel fijn dat die er zijn voor hen, oprecht. Maar hoe zal jij je daartussen voelen als je NAO hebt? Weer is alles gebaseerd op gewicht. Is dat niet iets waarvoor we ons moeten schamen? En dat bedoel ik heel serieus.
hoi - Maandag 7 januari 2013 22:10
ik heb NAO, en ik was er eigenlijk niet treurig om.
Kenmerken van anorexia, maar ik wilde thuis wel even bewijzen dan ik dacht echt niet had. Idd een flutte Kg te zwaar dat er voor zorgde dat ik gewoon thuis kon zeggen '' Zie je wel geen anorexia geen zorgen mam! '' en eetbuien daar heb ik ook geen last van . NAO voelde voor mij als een hele ( wel ziekelijke) opluchtig . Immers ik heb ik geen Anorexia of boulimia dus daarmee kon iedereen zich maar bij neerleggen. NAO was voor mij een gewoon een vrijbriefje om ongestoord en nog meer verder te gaan. Belachelijk eigenlijk dat het labeltje op 1 getal achter de komma kan zitten..
NAO-tje - Dinsdag 8 januari 2013 09:42
Nou, dan ben ik benieuwd hoe het in de toekomst zal gaan. Kijk er naar uit, niet alleen voor mezelf, maar al helemaal voor de toekomstige generatie.
Ik start donderdag mijn therapie en ik sluit aan bij de BN groep terwijl ik als diagnose gesteld heb gekregen NAO met AN-kenmerken.
Ik heb er vertrouwen in en alles komt goed. Heel erg goed dat er toch steeds weer opnieuw naar gekeken word!!!
M1990 - Dinsdag 8 januari 2013 18:55
Schaf die labeltjes af.. Ze moeten de mensen weer meer als persoon beschouwen, die bij de hulpverlening aankomen omdat ze een probleem hebben waarmee ze geholpen willen worden. Daar moet gewoon zo passend mogelijk hulp voor geboden worden.

@chananja en hoi, ik weet niet precies hoe de nieuwe DSM eruit komt te zien, maar als ik naar de huidige versie kijk is het niet noodzakelijk om onder een bepaald gewicht te zitten om de diagnose Anorexia Nervosa te krijgen. Wel ben ik het ermee eens dat het hebben van een gewicht boven die gestelde grenswaarde het lastiger maakt die diagnose te krijgen, dan wanneer je eenmaal onder die grenswaarde zit met je gewicht.
.... - Woensdag 16 januari 2013 23:35
zelfs mijn dagbehandelingsgroep nam me minder serieus omdat ik nao heb.. terwijl ik alleen geen anorexia had omdat ik door de pil niet ongesteld werdt.
daarnaast vind ik het allemaal sowieso raar, bij mij in de groep waren mensen met zo goed als gezond gewicht met anorexia en mensen met bijna ernstig ondergewicht met nao...

voor mij is het jaren een excuus geweest om niet aan mn eetstoornis te werken, want ach nao dat kon nooit erg zijn, zolang ik nao had was er ook niks aan de hand om me zorgen om te maken. zelf nadat ik door mijn psych aangemeld was bij een es kliniek.. bleef ik voor mezelf volhouden dat er niks aan de hand was, en nao een aanstellersdiagnose was. dus ben ik nooit gegaan en achteraf spijt want nu ben ik er 10 jaar later nog steeds bezig om te herstellen.
margo - Woensdag 23 januari 2013 19:22
Toen ik in 1988 (Ik was toen 18) via de huisarts bij het Riagg terecht kwam met eetstoornis symptomen was er nog maar heel weinig bekend over eetstoornissen.
Na een aantal gesprekken werd ik 'ontslagen' omdat er niets aan de hand zou zijn. Ik had immers geen boulimia, maar ook geen anorexia... Tot op de dag van vandaag worstel ik met NAO... al 25 jaar!
Graciee - Zondag 7 april 2013 21:23
@.... ik heb nu dus dezelfde denkwijze als jij toen je je diagnose kreeg... ik neem het ook minder serieus.. ook mijn ouders.. dus ik gebruik het als een soort vrijbriefje om door te gaan, terwijl ik het zelf eigenlijk niet eens wil! :(
@margo woooww! heftig!! :( ik wil je wel helpen, maar ik zou helaas niet weten hoe..
Frail. - Zondag 22 september 2013 01:29
Waar ik heel nieuwsgierig naar bent..
Stel je hebt als diagnose NAO gekregen omdat je BMI nog net in gezond zit...
Maar wat nou als je ineen op ondergewicht zit?

Wanneer passen ze NAO aan naar AN of BN? Of gebeurd dit gewoon niet?
Nobody's perfect - Zondag 29 maart 2015 20:18
Ik voel me super onzeker als ik een eetstoornis heb wand ik heb een paar kenmerken van an maar ik heb ze niet allemaal als "ik hulp zou gaan zoeken "
Krijg ik dan de diagnose nao ofzo ik voel me er zelf niet goed bij en durf het er met niemand over te hebben leerkrachte op school beginne zich ook al dinge af te vragen maar ik kan er nog net voor zorge dat ze niet naar mijn ouders gaan ze houde mij de hele tijd in het oog tijdens het eten en geven me vaak nog eten bij zo omdat ik zo gezegd te weinig bij had maar hoe kan ik er voor zorge dat het stopt zonder dat ik er iemand (familie )aan moet storen
Help me !