Bijna Bloot op Instagram

 

Onder verschillende eetstoornis gerelateerde hashtags kom ik op Instagram regelmatig foto's tegen van jonge vrouwen in ondergoed. Ze poseren met hun smartphone in slechts onderbroek en bh of andere niets verhullende kleding voor de spiegel en plaatsen deze foto op hun Instagram account. Onder de foto's schrijven ze teksten als 'I feel fat' of 'Ik lijk wel zwanger'. Volgers van het Instagram account reageren hierop veelal ontkennend: 'Je bent heel mager' of 'Je bent mooi' etc. Dit soort foto's worden op Instagram toegestaan, ookal gaat het hier regelmatig om meisjes die jonger zijn dan 18 jaar. Eenzelfde soort foto - in ondergoed voor de spiegel - van de Amerikaanse Samm Newman werd recent verwijderd door Instagram.

bloot instagram

Het 19-jarige meisje kwam er na het plaatsen van de foto ineens achter dat haar account verdwenen was. De foto was blijkbaar door meerdere mensen gerapporteerd als ongepast. Volgens Samm is dit onzin, omdat er duizenden foto's op Instagram staan van jonge vrouwen in lingerie of andere niets verhullende kleding. "Ik zie dit soort foto's regelmatig op Instagram voorbij komen." Volgens haar is het verwijderen van haar foto discriminatie.

bron: instagram

Instagram heeft als één van haar richtlijnen wel dat naaktheid verboden is. Toch heeft en woordvoerder van Instagram inmiddels haar excuses aangeboden en aangegeven dat het account van Samm zo snel mogelijk weer geheractiveerd zal worden. Samm hoopt dat haar verhaal andere vollere vrouwen aanmoedigt om zich ook niet te schamen voor hun lichaam: "Dik is niet een slecht woord. Hoe zelfverzekerd kun je zijn als je jezelf blijft censureren, omdat andere mensen niet naar je willen kijken? Ik hoop dat mijn verhaal een motivatie zal zijn voor andere vrouwen met een maatje meer."

Het plaatsen van foto's van jezelf in lingerie op Instagram lijkt dus toegestaan. Maar waar ligt de grens? Zijn foto's van vrouwen met ernstig overgewicht of ernstig ondergewicht in lingerie ook gepast op Instagram? En wat heeft dit voor invloed op anderen? Moeten we überhaupt willen dat jonge vrouwen, ook jonger dan 18 jaar oud, zo openbaar niets verhullende foto's van zichzelf plaatsen op het internet?

Hoe denk jij hierover?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Imuri - Donderdag 17 juli 2014 12:34
Ik vind het maar raar, waarom zou je persé een foto willen maken zonder kleding? Je wordt dan meer als een lust object gezien en het maakt je niet aantrekkelijker ofzo... Ik vind het goed dat instagram 'nudity' verwijdert.
Quirine - Donderdag 17 juli 2014 12:37
Ergens snap ik haar punt wel. Want als normale meisjes zoiets zouden doen zou Instagram niet echt maatregelen nemen.

Maar eigenlijk vind ik in het algemeen dat het gewoon verboden moet worden. Je krijgt er alleen maar vertekende zelfbeelden van want iedereen gaan spiegelen en iedereen gaat zich vergelijken.
Maanmeisje - Donderdag 17 juli 2014 12:45
Hè, er stond net een andere blog. Ik wou het net gaan lezen.
S. - Donderdag 17 juli 2014 12:54
Ik snap sowieso niet dat mensen zulke foto's op internet gooien.
Alexis - Donderdag 17 juli 2014 13:31
weeral was vorige keer ook al een meisje da iets struizer was en da mocht ni
andere was andere maskes staan ook in hun bikini dus waarom ni?
Das trouwens ni alleen wnr je struizer bent mn borstkast is vrij groot in proportie dus maak ni uit hoeveel ik weeg mn ribben zijn altijd duidelijk te zien
krijg je ook rot reacties op wnr je gwn je vakantiefotos plaatst :s
precies da je ni fier mag zijn wnr je ni het perfecte figuur hebt :/
Ananiempje - Donderdag 17 juli 2014 13:46
Alexis, doe is iets aan je spelling!
T. - Donderdag 17 juli 2014 13:50
Ananiempje, doe wat aan je sociale vaardigheden!
Alexis - Donderdag 17 juli 2014 13:59
Dit was snel getypt.
Moet je echt iemand afbreken om jezelf een beetje beter te voelen ?
Such a shame love ;)
Cheers Alexis ;D
Lotje - Donderdag 17 juli 2014 14:44
haha T ;-)

don't worry, be happy!
T. - Donderdag 17 juli 2014 14:50
Natuurlijk niet Lotje. Ik maak me ook geen zorgen ;-)

Maar ik weet (van heel veel familieleden en vrienden, die o.a. dyslexie) hoe moeilijk schrijven kan zijn en vond het gewoon een flauwe en laffe opmerking.
little J - Donderdag 17 juli 2014 14:51
ik heb het zelf ook gedaan, en er nu spijt van.
ik had zo'n account maar heb het verwijderd, nu hoef je alleen op google de 'bekende' hashtags in te tikken en je kunt me vinden...
ik heb er spijt van
denk dus goed na voordat je iets doet
kisses
little J - Donderdag 17 juli 2014 14:52
en ik vind dat insta het best mag verwijderen, maar verwijder dan ook de 'dunne' mensen. gewoon iedereen.
insta deed er bij mij niets aan..
Cristina6 - Donderdag 17 juli 2014 15:04
Ik heb ook bepaalde vrienden op facebook die dit soort foto's van henzelf posten, maar dat zou ik eerlijk gezegd nooit doen. Ik vind nu niet echt dat het verbodenzou moeten worden, maar snap niet dat mensen dat wel doen... 'k bedoel je gaat toch ook niet in 't openbaar je kleren uitdoen om dan aan de mensen te vragen... hoe vind je me?? Komt voor mij op zoiets neer, en blijft echt wel raar... geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om dit ook te doen
Cristina6 - Donderdag 17 juli 2014 15:06
vakantiefoto's (vb. aan strand of zwembad of zo) vind ik dan wel weer iets anders, want zo toon je je ook in 't openbaar.
En mijn commentaar geldt voor alle maatjes en gewichten...
Bananaaa - Donderdag 17 juli 2014 15:14
Where are we going with this world...
D. - Donderdag 17 juli 2014 15:51

Het blijft natuurlijk niet slim om zulke foto's te posten.. wat als werkgevers of mensen het zien waarvan je liever niet wilt dat die het zien.
Ikzelf zou denk ik nooit zulke foto's in men ondergoed plaatsen.
Bikini en strand foto's zijn natuurlijk een ander verhaal.
Dina - Donderdag 17 juli 2014 16:22
'Men' is geen bezittelijk voornaamwoord.
Het is 'eens' in plaats van 'is'.

Verder vind ik de opmerking dat je, wat je in de echte wereld niet zou doen, je ook niet online zou moeten doen. Dat lijkt me een handige regel wanneer het aankomt op wat gepast is, en wat niet. Prima om je vakantiefoto in bikini te plaatsen (want op vakantie zit je ook in bikini), zolang het om de vákantie gaat. Om het strand en de zee en de palmbomen om je bikini heen. Niét prima als het gaat om je bikinilijf en je foto een vraag om aandacht is. Je gaat inderdaad ook niet in het echte leven in je bikini in het winkelcentrum staan en vragen om commentaar.
T. - Donderdag 17 juli 2014 16:25
Even mijn persoonlijke visie op (bijna) bloot gaan online:

Natuurlijk is het niet slim om zulke foto's van jezelf de wereld in te gooien (zeker niet voor mensen die later nog een sociaal of professioneel leven willen opbouwen), hoe dun of dik je ook bent.

Denk even na voordat je wat online plaatst. Voor je het weet achtervolgd het je nog decennia lang. Zulke dingen doen hebben tegenwoordig nog meer inpact dan een tattoo op je voorhoofd tatoeëren
T. - Donderdag 17 juli 2014 16:32
@Dina: Heb je nou zojuist jezelf gecorrigeerd?
Alexis - Donderdag 17 juli 2014 16:59
Achja instagram was nu niet meteen de geschikte plaats.
Maar dan zou iedereen gelijk voor de wet moeten zijn welk figuur dan ook bekend of onbekend.
Op fitness of afval fora staat er trouwens vol mee je zal het altijd wel ergens tegenkomen.
In haar geval was het geen schreeuw naar aandacht, niet zo van die meisjes dat een foto posten en dan vragen ben ik lelijk of wat vind je van me.
Ze is gewoon blij met wie ze is wat de maatschappij er ook van denkt. (is geen schreeuw om aandacht als je het mij vraagt)
Dan is elke foto waar je alleen op staat een schreeuw naar aandacht want de foto draait enkel om jezelf niet om de omgeving of de herinnering.
kate02 - Donderdag 17 juli 2014 17:51
Dit was toch laatst ook al met een andere vrouw *zucht*

Wat een onzin komt er toch allemaal in het nieuws tegenwoordig.
miri - Donderdag 17 juli 2014 19:44
mm.. als anderen het doen kan het verleidelijk zijn die strijd aan te gaan en mee te doen met die foto's... ik vind het verschrikkelijk en demoraliserend...
Dat het meisje een statement wilde maken vind ik wel leuk, de regels moeten natuurlijk altijd rechtlijnig zijn dus niet discriminerend. Bloot is bloot..
Blub - Vrijdag 18 juli 2014 15:39
Maar dat meisje is echt extreem onaardig tegen iedereen die reageert op haar instagram. Als ze zich zo gedraagt ga ik ook geen medelijden hebben
josha - Vrijdag 18 juli 2014 17:58
Als iemand een foto van haarzelf in lingerie op internet zet en er boven zet 'i feel fat' krijg ik een beetje het gevoel dat ze juist willen horen dat ze niet dik zijn....stukje aandacht..zo komt het op mij over
J. - Vrijdag 18 juli 2014 20:49
Ik zie zo vaak foto's van 'fitte' meisjes die hun abs showen op instagram.
Waarom zou zij het dan niet mogen?
kim - Dinsdag 22 juli 2014 12:21
ik heb zoiets van hou je lichaam voor jezelf, of voor je vriend. Waarom moet de hele wereld zien hoe je lichaam eruit ziet. Wel vind ik de reacties hierboven een beetje raar, ik zie overal van die fitte meids die hun oh zo slanke lichaam showen. En waarom krijgt dit meisje dan zoveel haat? omdat ze 'steviger' is?
it's just me - Dinsdag 22 juli 2014 12:27
ik vind niet dat het perse verboden moet worden. als je in je bikini staat op het strand is het toch hetzelfde? zou dat dan ook verboden moeten worden? eigenlijk vind ik het idee gewoon stom. wat strip foto's van jezelf in je ondergoed plaatsen op internet. ik maakte zelf ook foto's van mijn buik, om te zien of ik was afgevallen. maar verwijderde die wel zo snel mogelijk.