Ballerina's zonder anorexia

 

De balletwereld staat bekend om de druk die ligt op ballerina's om dun te zijn. Recent onderzoek toonde aan dat 20% van de jonge danseressen kampt met een eetstoornis. In de film Black Swan kon de hele wereld zien hoe Natalie Portman leefde en danste op een halve grapefruit. De nieuwe baas van het Engelse Nationaal Ballet, Tamara Rojo, heeft bevestigd dat dit helaas de pijnlijke werkelijkheid is van vele danseressen.

ballerina

Over het algemeen wordt het niet gewaardeerd als ballerina's hun mond open trekken over het strenge dieetregime. Maar Tamara Rojo, de beste vrouwelijke ballerina van Engeland, start haar nieuwe baan met een missie: anorexia verbannen uit de balletwereld.

"Het publiek wil mooie en gezonde dansers zien, maar er is nog steeds een druk om dun te zijn. Een deel van die druk komt uit de modewereld en heeft invloed op ballet. Als je in een balletgezelschap zit, verlies je gemakkelijk het perspectief op de realiteit. Je neemt extreme maatregelen om gezien te worden: om op te vallen." Aldus Rojo.

Rojo neemt haar missie serieus. Ze wil gezonde danseressen met gezonde, lange carrieres. Zelf danste ze in de Notenkraker, het Zwanenmeer, Coppelia en Romeo & Juliet. Ze had altijd een gezond lichaam en viel niet onder de magere danseressen.

Nicholas Lyndhurst is getrouwd met een voormalig ballerina. Aan de Daily Mail vertelde hij dat hij "een hond niet eens zo slecht zou behandelen, zo slecht worden ballerina's behandeld. Toen mijn vrouw danste, werd anorexia actief aangemoedigd."

Als danseressen lange tijd onvoldoende voeding binnenkrijgen, terwijl ze ook nog eens keihard trainen, is hun lichaam op jonge leeftijd kapot. Het is schadelijk voor de botten, organen en vruchtbaarheid van de ballerina's. Het publiek komt kijken naar kunstenaressen, niet naar ongezonde vrouwen. Tamara Rojo heeft een belangrijke klus voor zich liggen.

Bron: www.dailymail.co.uk
Foto 1: https://www.flickr.com/photos/geraldpereira/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Me (L) - Zaterdag 21 april 2012 21:21
Wat goed dat ze dit gaat doen! Echt goed! Er ligt zoveel druk op!
Kben er blij mee, dat ze het iig probeert, maar er moeten eigenlijk wel meerdere mensen dit doen.. Nouja.. Veel meer mensen, maar ze geeft een goed voorbeeld! *tell me if I'm wrong please*
xxx
Puoli - Zaterdag 21 april 2012 21:22
Ik vind ballet een prachtige danssoort,
ik hou ervan, de sierlijkheid, de gevoeligheid,
maar er zit idd jammer genoeg een harde wereld achter, hopelijk betert dit inderdaad,
ann - Zaterdag 21 april 2012 23:57
zelf op een balletacademie gezeten, en inderdaad eetproblemen ontwikkeld...voor altijd die eeuwige strijd.

later wil ik iets opstarten, voor al dit soort meisjes die hiermee kampen, maar ook voor de andere problemen in de danswereld
Scared - Zondag 22 april 2012 09:37
Tijdens mijn auditie voor docent theatermaker bij ArtEZ keek ik ook naar de mensen van de dansacademie. Mijn vooroordelen van eetstoornis en dansen werden minder. Ze aten wel maar dan wel uber gezond ongeveer het zelfde wat bodybuilders eten. In bakjes groente en rauwkost. Wat vlees en zo.
En ik zag hun spieren heel erg mee bewegen. Als die mensen anorexia of zo ontwikkelen dan vallen ze als ze dansen.
tamara - Maandag 8 april 2013 17:53
ik heb geen anorexi en ben xxkg walt u mij innemen
kim- - Woensdag 22 mei 2013 13:50
Ik wil ook graag op ballet, maar zeker niet om af te vallen etc. gewoon puur omdat ik het leuk en ontspannend vind. Dus ben blij dat je niet zo ver hoef te gaan in die dingen
Rockabilly - Zondag 30 juli 2017 20:54
Ballerina,s zijn niet vanzelf zo dun,puur door hun eetgewoonten dus.En je weet niet wat ze innemen om op krachten te blijven!Je kunt mij niet wijsmaken dat ze gezond bezig zijn!Waarom krijgen sommige ballerina,s dan vruchtbaarheidsproblemen,of botontkalking?Zeker omdat ze zo,n gezond gewicht hebben!Je weet natuurlijk nooit hoe ze echt op krachten blijven,en er zijn genoeg danseressen,die er inderdaad bij neervallen,maar daar hoor je nooit wat over,want die krijg je nooit te zien!En de balletacademie die houdt zijn mond wel,want anders kunnen ze de school wel sluiten,natuurlijk!